Jerry Seinfeld trekt verkoper neppe Porsche voor rechter

Auteur: , 33 Reacties

Zo hoort het.

Jerry Seinfeld

Aan het begin van de maand kwam aan het licht dat de Amerikaanse komiek Jerry Seinfeld, tevens een fervent verzamelaar van Porsches, in een rechtszaak werd getrokken door het bedrijf waaraan hij in 2016 een “unieke” Porsche 356 had verkocht. De term uniek is hier overduidelijk het kernwoord, want de koper, Fica Frio, sleepte Seinfeld voor de rechter, omdat zij ontdekten dat deze claim helemaal niet klopte.

Fica Frio had namelijk de hulp ingeroepen van een “Porsche expert” en deze besloot na enig onderzoek dat de auto in kwestie helemaal niet zo speciaal als aanvankelijk werd beweerd. Volgens de expert was er een ernstig gebrek aan bewijs dat het om een authentiek, origineel exemplaar ging.

Jerry Seinfeld trekt verkoper neppe Porsche voor rechter

Hoewel Seinfeld direct nadat hij hiervan op de hoogte werd gebracht uitvoerig zijn excuses aanbod aan Fica Frio, waren hijzelf en zijn team van advocaten niet van plan de volledige schuld op zich te nemen. Volgens USA Today heeft Seinfeld nu zelf een rechtszaak aangespannen tegen het bedrijf (European Collectibles) waar hij de Porsche in 2013 voor 1,2 miljoen dollar kocht. Het bedrijf had zijn eigen “certificate of authenticity” op de Speedster geplakt, maar over dat certificaat beginnen nu enige twijfels te ontstaan.

In de rechtszaak is Seinfeld er vooral op uit te ontdekken in hoeverre European Collectibles op de hoogte was van zijn eigen praktijken. Als straks blijkt dat het bedrijf welwetend “neppe” auto’s heeft verkocht, dan kan dit grote gevolgen hebben voor de klassiekermarkt. Het bedrijf heeft immers door de jaren allerlei auto’s verkocht. Ieder van deze verkopen kan mogelijk in twijfel worden getrokken.33 reacties

Het begin van de barstende klassiekerbubbel?
Wacht.. Een autoverkoper die het niet zo nauw neemt met de echtheid en de papieren? Dat moeten we snel verhelpen; voor je het weet is deze industrie rot.

(lijkt me heerlijk dat je 1.3 mio op een auto stuk kan slaan. Maar als ik dat zou kunnen doen, dan gaat er ook 3e partij mee die voor een paar-duizend even zelf een onderzoekje doen.)
@gregorius: Te laat… die is al rot.
@venividivici: Bedankt Captain Obvious.
@venividivici: Jij zou ironie nog niet herkennen als het met een trechter achterin je strot gedouwd werd…
@donvincenzo: sinds wanneer zit je strot achterin?
@gregorius: eens maar het is bij klassiekers niet altijd makkelijk of zelfs mogelijk om de historie met 100% zekerheid te achterhalen. En als iets onbetrouwbaar is dan zijn het wel de veilinghuizen…
Wat een gedoe om een oud stuk blik met een kleurtje..
@dare2think: Rolex kopen? 500 euro
In een bedrijfstak waar zoveel geld omgaat en waar de waarheid niet altijd te achterhalen valt, was het wachten op een bedrijf die dit zou doen. Heeft nog lang geduurd.
@chrisvonmeer: Ja, maar het zou ook makkelijk een fout kunnen zijn.
@chrisvonmeer: “…de waarheid achterhaalt ‘m wel” gaat in dit geval echter wel op.
@chrisvonmeer: lang geduurd? Bedoelt u hiermee dat het lang duurde voor dit soort dingen werden uitgevoerd of dat het lang duurde voordat iemand ‘gepakt’ werd?
Uit eigen onderzoek trek ik de conclusie dat European Collectibles gewoon in Rotterdam is gevestigd en voorheen Jetcars heette.
@raoufff: duidelijk, kijk maar naar die stalen velgen…
Dat Porsche verzamelaar Seinfeld zich heeft laten bedonderen door een ordinaire autohandelaar is grappiger dan al zijn sitcoms bij elkaar opgeteld.
@mashell: nou, dan verschillen we van mening. Dit riekt naar kinnesinne.

Ik moet zeggen dat ik bij een gerenomeerd veilinghuis ook af zou gaan op een door een erkende specialist opgemaakt deskundigenrapport. Misschien dat een contra-expertise op zijn plaats is bij een dergelijk bedrag maar onder nationaal consumentenrecht zou er voor Jerry niet veel aan de hand zijn als hij aantoont dat hij in de veronderstelling was dat de auto inderdaad uniek was. Hij is bedonderd, dat lijkt me vreselijk gezien zijn liefhebberij en het aanschafbedrag en zijn reactie ten aanzien van de kopende partij lijkt mij heel erg netjes.
@basbasbas: Ja echt vreselijk.

Dat je auto ineens minder uniek is doet je liefhebbershart wel breken ja.

Zo sneu voor die jongeman.


Dikke onzin natuurlijk. In deze prijsklasse auto’s aanschaffen omdat ze zo uniek zijn heeft niets met liefhebberij voor auto’s te maken, maar met de hoop op een goede investering.
@reactief: nou: ik durf te stellen dat hij wel een liefhebber is (zie bij interesse zijn ritje met jay leno). Daarnaast is hij ook verzamelaar van Porsches. Net als kunstverzamelaars, muntenverzamelaars en postzegelverzamelaars probeert hij zijn kennis om te zetten in iets winstgevends.

Ik vind het vermoeiend dat op internet door ‘puristen’ vaak wordt gesteld dat het een het ander uitsluit. Dat wanneer een auto wordt gekocht als goede investering, dit indruist tegen liefhebberij. Het komt op mij kortzichtig en zelfs jaloers over. Ik heb de knaken niet, maar ik heb waardering voor de rijken die kiezen voor een autoverzameling.

De sfeer die bij dit soort reacties gecreëerd wordt is alsof het ‘terecht’ is voor Jerry. Of lekker voor hem. Hij is slachtoffer geworden van een misdrijf, net zo rot wanneer een autobedrijf een oud vrouwtje een omgekatte Polo aansmeert, of wanneer je dochter een nep-kaartje voor Justin Bieber koopt. Hij is slachtoffer van rotte appels en ik vind zijn reactie om die reden bewonderenswaardig.
@basbasbas: liefhebber is hij misschien deels nog wel.

Maar wat boeit het als de auto niet uniek is. Die verzamelaars tegenwoordig willen allemaal zo ontzettend graag unieke auto’s.

Ik vind het gewoon een triest gebeuren dat je zoveel geld uitgeeft omdat je perse uniek wilt zijn. Een echte liefhebber koopt een 356 om mee te rijden lijkt mij…

Maar goed, ik begrijp dit dus gewoon niet. Heeft niets met jaloezie te maken.
@reactief: als je 1,3 miljoen uitgeeft voor iets van de helft waard blijkt te zijn, mag je best een beetje boos worden hoor.
@sirprize: *wat de helft… Kut autocorrect
@sirprize: Oww zeker. Ik zou ook pissig zijn.
@basbasbas: joh, zo is de wereld nu… Ikke Ikke en de rest kan stikke. Daarnaast weten we alles beter dan de betrokkenen zelf….
@reactief: het gaat niet om het minder uniek zijn maar om het opgelicht worden. Als u wordt opgelicht bent u toch ook boos?

Dus snap uw reactie niet echt. Beetje zielig dit.
@antoombom2000: Ik reageer op iemand die het vreselijk vind omdat hij zo’n liefhebber is.

Dat vind ik gewoon kul.

Dat het vervolgens over onrecht gaat, is begrijpelijk maar daar ging het me niet om.

Tuurlijk is het kut voor hem, je hebt iets gekocht onder valse voorwendselen (waarschijnlijk).

Maar toen de auto in zijn bezit was wist hij dat niet. En hij genoot vast en zeker van zijn auto. Is die herinnering nu minder, omdat naderhand blijkt dat het geen unieke was? Tuurlijk niet.

Hij vind het nu pas vervelend omdat hij een claim krijgt die hij vervolgens weer doorschuift.

Hartstikke vervelend, maar ook compleet zakelijk en heeft niets met liefhebberij te maken.
Jetcars voor de rijken!
Ik hoop dat Jerry Seinfelds’s rechtsbijstandsverzekering dit dekt. De niche verzekeringsbedrijven die deze vintage auto’s verzekeren moeten wel een beetje zenuwachtig worden na zulke berichten.
Is Koos van Dijk ook al in de autohandel gedoken…?
Waar gaat het heen met deze wereld als je een slager die zijn eigen vlees keurt niet meer kunt vertrouwen!?
Niemand noemt even Seinfelds’ “Comedians in cars getting coffee” op Netflix? Niet hilarisch leuk. Wel mooie plaatjes van mooie wagens en hij is lijkt daar echt wel een groot autoliefhebber en zeker geen leek.
Ik snap dat uniek wel, hoor. Stel ik knap een gmc busje op, mooi grijs met zwart, rode streep schuin over de zijkant. Heel leuk. Kan je leuk centjes voor vragen.
Of je importeert precies hetzelfde ding, maar eentje die werkelijk ingezet is in de serie, eentje waar de 4 jeugdhelden in gezeten hebben. Kijk, dat is toch anders. Het prijskaartje wordt ook anders.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).