Jos Verstappen: “Seizoen van Max was een zeven”

Auteur: , 12 Reacties

Volgend jaar moet echter een dikke tien worden.

Jos-Verstappen

Met nog één race voor de boeg blikt Jos Verstappen in de Telegraaf vast terug op het seizoen van zoon Max. De op een na succesvolste Nederlandse F1 coureur oordeelt onder andere dat Max inhaalactie op Vettel in Mexico de mooiste actie van het jaar is. Oké, daar kunnen we wel inkomen. Toch is de oudere Verstappen niet lyrisch over seizoen 2017.

De ergernis van Jos zit vooral in alle uitvalbeurten die Max te verwerken kreeg dit seizoen. Liefst zeven keer viel de Nederlander uit met panne of schade. In Monza ging het ook mis, maar kwam Max uiteindelijk nog als tiende over de streep. Het leek daarmee een compleet verloren jaar te worden voor MV33, doch in de laatste vijf races pakte Max 90 van zijn 158 punten en won hij twee keer. Volgens Jos is dit knallend uiteinde de reden dat het seizoen geen dikke onvoldoende verdient:

Anders was het een drie of een vier waard geweest.

Al Jos‘ hoop is nu gevestigd op volgend jaar. Red Bull mag flink aan de bak:

Volgend jaar moet het een tien worden. Alles moet dan meezitten en we moeten er vanaf de eerste race staan. Dat was dit jaar niet het geval, want Red Bull had het aan het begin niet goed voor elkaar. Om voor het kampioenschap te kunnen gaan, moet dat echt beter. Dat snapt het hele team.

No pressure.

Image-Credit: Jos, Schuey en Flava Flav via Twitter12 reacties

Betreffende het seizoen van Max heeft hij gelijk, maar wat voor cijfer geeft hij de prestaties van zijn zoon persoonlijk?
Typisch: jezelf tot het team rekenen (we) behalve als hij dingen benoemd die fout zij gegaan. Dan heeft ie het opeens over ‘het team’ en plaatst hij zichzelf en zijn zoon erbuiten. Niet tof.
@pomoek: Viel mij ook al op inderdaad. Niet erg netjes van hem.
@pomoek: zeer goed punt. Dat viel mij ook al op. Maakt Jos nou nog eigenlijk deel uit van het team als zijnde een soort adviseur naar zijn zoon toe zoals hij dat bij Toro Rosso ook deed?
@sportevo: Volgens mij niet meer. Hij is er af en toe gewoon eens bij maar speelt verder geen rol meer.
@sportevo: Ja, Jos werkt nog voor Red Bull. Hij reist in opdracht van Red Bull naar races, om verslag uit te brengen van de prestaties van de coureurs van het opleidingsprogramma en om eventueel nieuw talent te tippen. Vroeger deed Helmut Marko dat allemaal zelf, maar omdat Marko ook bij alle F1 races aanwezig wil zijn komt hij tijd tekort. Zodoende mag Jos enkele races bezoeken.
Max heeft qua rijden dit seizoen een redelijk goede prestatie neergezet. Zijn optreden in Canada was bijvoorbeeld erg sterk om nog maar te zwijgen over zijn overwinningen in Mexico en Maleisië, maar er zijn ook mindere momenten geweest zoals Monza en Hongarije waar hij misschien net een tandje teveel wilde.
@sportevo: Vergeet ook zijn schitterende inhaalrace in China niet. Vooral de eerste lap was toen zeeeeer indrukwekkend!
Hoewel Jos zijn frustratie met betrekking tot de 7x uitvallen terecht is, moet hij wel begrijpen dat ze nu eenmaal te maken hebben met een leverancier van motoren en ze niet het verlangen kunnen hebben dat de focus alleen op RedBull ligt terwijl Renault ook nog een eigen team heeft. Daarnaast blijft het techniek en ‘moet’ het beter, maar iets ‘moeten’ en ‘het team snapt het’ wilt niet zeggen dat dit gaat gebeuren. Sterker nog; het woord snappen klopt heel goed, Renault zou heel goed kunnen zeggen: ‘dat snap
(!) ik zelf ook wel Jos, denk je dat we wilden dat die motoren stuk gingen?’
Theoretisch kan Max nog 5e in de eindstand worden als Vettel en Bottas met evenveel WK-punten eindigen, gedeelde 2 plek. Of anders Raikkonen en Ricciardo mogelijk een gedeelde 4e plek in de eindstand.
Dus als Jos Max een ruime voldoende maar geen dikke 8 of 9 betekent dat Jos ook denkt dat het frequente uitvallen van Max niet alleen Renault lag maar ook een beetje aan Max?
Max won vorig seizoen 1x op geluk, dit jaar 2x op kracht. Dan lijkt me 4 of 5 overwinningen volgend jaar een heel mooi en niet volkomen onreallistisch doel. We moeten niet vergeten dat Max nu al de meest succesvolle Nederlandse F1 coureur ooit is. Zijn voorganger kwam hoogstens tot podiumplaatsen, die is misschien gewoon een beetje zuur…
Ik denk met tegenslagen en talent van Max is cijfer 5.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).