K-tssh! BMW’s Susanne Klatten is rijker dan Elon Musk

Auteur: , 33 Reacties

Er is weer een nieuwe lijst met de rijkste mensen ter wereld. Hoe doen automagnaten het dit jaar?

Tesla

Vroeger was er de echte gold rush en met Bitcoin is er nu de digitale gold rush. Er is eigenlijk dus maar weinig veranderd. Het slijk der aarde blijft ons allen tot de verbeelding spreken, vooral als het in grote hoeveelheden geaccumuleerd is. Bloomberg weet dit als geen ander en stelt elk jaar een lijstje op met de 500 rijkste mensen ter wereld. Klaar om weggeblazen te worden? Deze groep van 500 wist afgelopen jaar hun gezamenlijk vermogen élke dag met 2,7 miljard Dollar uit te breiden. Mind blown.

Veel heeft te maken met het feit dat de economie onder bezielende leiding van Trump als een speer gaat. Het enige wat je afgelopen jaar dus hoefde te doen als rijke stinkert, is je geld geïnvesteerd houden. Het kon dan bijna niet mis gaan.

Waar in het (verre) verleden dit soort lijsten het unieke domein waren van grootindustriëlen, worden deze magnaten van de ‘echte economie’ tegenwoordig links en rechts voorbijgestreefd door banksters, nerds en stenenschuivers. Toch houden een paar industriebazen dapper stand tegen dit geweld.

Achter de gebroeders Koch vinden we bijvoorbeeld Georg Schaeffler terug in de lijst. Je kent de naam Schaeffler wellicht wel als je ooit Duitse raceklasses zoals het DTM hebt bekeken. Schaeffler sponsort als grote toeleverancier van de auto industrie namelijk regelmatig raceteams. Het vermogen van huidige honcho Georg wordt geschat op 24 miljard Dollar.

Schaeff

Daarmee troeft Georg zijn landgenoot Susanne Klatten nipt af. Over deze Quandt-telg hebben we al eens vaker geschreven op deze site. De familie Quandt is nog altijd grootaandeelhouder van BMW (46,7 procent) en daarmee steenrijk. Het vermogen van Susanne is naar verluidt 23 miljard. Broertje Stefan moet het doen met 20,7 miljard.

Saillant detail is wel dat zowel het vermogen van de Quandtjes als dat van de Schaefflers een zwart randje heeft. Beide familie’s maakten in de tweede wereldoorlog gebruik van dwangarbeid. Je zou kunnen zeggen dat daar het startkapitaal vandaan komt. Desalniettemin moesten er daarna nog wel een paar juiste beslissingen genomen worden om tot het huidige niveau van weelde te komen, zoals het doneren van 690.000 Euro aan Angela Merkel.

Enfin, met hun vermogens troeven zowel Susanne als Stefan op hun beurt nipt Elon Musk af. De Muskias werd ‘rijk’ met PayPal, maar de verkoop van de service aan Ebay leverde hem slechts 180 miljoen Dollar op. De beslissing om daarna door te spelen voor de hoofdprijs in plaats van ergens op een strand te gaan liggen, heeft hem voorlopig geen windeieren opgeleverd. Elon’s vermogen wordt door Bloomberg nu geschat op 20 miljard Dollar. Hiervoor moet Tesla natuurlijk wel haar huidige beurswaarde houden, anders zakt Elon’s vermogen ook weg. Op die manier zijn dit soort bizarre bedragen uiteindelijk toch ook weer enigszins te relativeren.

De volledige lijst met rijkaards check je HIER. In welke industrie ga jij je fortuin maken?

Image-Credit: BMW trollt Tesla via Autojunk33 reacties

Musk, the living legend.
@pietertjep85d: Haha nee, als er iemand uit dat lijstje een living legend is dan is het Bezos (Amazon)
Willen jullie met dit artikel nou suggereren dat Trump de economie weer op de rit heeft gekregen? Dat was al een tijdje gaande na de crisis. Afgelopen jaren waren de beste jaren om te investeren, al voordat deze ‘Grab em by the pony’ man kwam.
@fanboy: de economie heeft voor de rijksten der aarde nooit op zijn gat gelegen. Ja ze hebben miljarden “verloren” maar die hebben ze inmiddels alweer dubbel en dwars terug. Het is een bizarre wereld waar we in leven.
@jaso013: Uiteraard. Zeker als je midden in de crisis nog lekker ruim in het geld zat kon je echt veel verdienen. Je ziet het al aan onroerend goed dat verdubbeld is in waarde.
@fanboy: Jij bent een Obama adept? Om je uit de droom te helpen, onder het Obama regime is de grote midden klasse in Amerika er op achteruit gegaan en de rijken steeds rijker, een van de oorzaken waarom Trump tot president is gekozen.
@toniominestrone: Tevens ook 1 van de dingen waar Trump echt helemaal geen zak aan gaat doen, in tegenstelling tot wat de rednecks denken.

Maar goed, dat bedoel ik allemaal niet eens. Er was gewoon crisis. En nu is er al een paar jaar een wederopbouw, en om dat nou aan Trump toe te schrijven is onterecht, ongeacht wat hij nou voor goeds of slechts voor de economie doet. De stijging was al ingezet.
En daarmee wil ik niet zeggen dat Obama beter was.

Maar wat jij zegt, midden klasse (en lagere klasse) achteruit in vermogen en de rijksten alleen maar rijker, dat is een typisch recept voor een crisis. De eerste mondiale beurskrach was er dan ook eentje die bewust veroorzaakt was (wordt geschreven) zodat een rijke kerel er nog rijker van kon worden.
10 jaar later hadden we weer een wereldoorlog. Brrr…
@fanboy: “rijken worden rijker”.. “trump = rednecks”..
creatief hoor
@toniominestrone: Volgens mij hadden de Amerikanen bij de presidentsverkiezingen maar twee slechte keuzemogelijkheden: 1, weer die Clintons, of 2, Trump, waarvan men niet precies wist wat men ervan kon verwachten, maar slechter dan de Clintons kon het vast niet zijn, daarom is het Trump geworden.
Oja, nog even dit, Obama mocht niet meer meedoen en nu maar hopen dat de wereld, de onbenullen in bedwang weet te houden, want vlak die Noord-Koreaan niet uit, het zou een broertje van Trump kunnen zijn.

Business als altijd, geld rolt vaak de verkeerde kant uit, dat houdt de boel uit het evenwicht en bij elke volgende keer dat het kan klappen, zal het dan ook weer doen.
Een te groot onevenwicht zorgt voor vrees en te veel evenwicht voor angst.
Geld is macht, de nieuwste Religie, die nog vele oorlogen gaat veroorzaken, daar hoef je geen intelectueel voor te zijn, maar herhaling van het verleden, dit is overigens niet om je bang te maken, meer gewoon een aanname.
@Orichy: hoe is het daar in die grot ergens diep in de biblebelt?
Het echte grote geld verdienen we tegenwoordig met “crypto-currencies”, de bekendste is Bitcoin. Hiermee kan je in enkele maanden veel verdienen, indien je de juiste cryptomunt aankoop doet.
@barry355gtb: afgelopen week kon je ook 1/3 afschrijven, hoor je niemand over. Sterke “munt”…
@bitd: daarom dus geen bitcoin kopen maar andere zoals ik heb gedaan
@barry355gtb: ik win ook altijd bij Holland Casino, ik zet zelf altijd in op “nul” bij de roulette tafel en ik raad ook iedereen aan om dat te doen, kan je veel geld mee winnen, is beter als de black jack, dat was 10 jaar geleden echt heel goed, maar nu is het de roulette tafel. Je zal me we ouderwets noemen, maar is gewoon een zwendel praktijk waarbij de inside crowd met het geld ervandoor gaat.
@bitd: Tja, als je het niet snapt , dan ook uiteraard niet je vingers aan branden.Kun je beter gaan roulette spelen, zoals jij. Ik houdt me wel bezig met de handel in cryptomunten, kan ik me straks weer een prachtige auto kado doen. Succes met je roulette!
@barry355gtb: tuurlijk, succes ermee, hou je wel aan de speltips, misschien blijft er dan nog wat over.
@bitd: Zelf heb ik afgelopen week “Banking on Bitcoin” gekeken op Netflix. Mocht je nog niet echt bekend zijn met wat Bitcoin nou daadwerkelijk is en hoe dit ontstaan is, kan ik je deze documentaire zeker aanbevelen.
@serialchiller: ja bedankt, zal eens kijken. Wat ik nu weet is dat Bitcoin werkt met blockchain technologie die voor veilige transacties zorgt, ook al ken je de zender of ontvanger niet. Daarnaast is het een middel om waarde te transporteren van het ene roerende- of ontroerende goed naar het andere. Om het dan te gaan zien als een soort aandelen, waarbij er een werkelijke waarde ligt of bijvoorbeeld een dividend stroom is, dat is gewoon niet correct. Niemand investeert in dollars of euro’s. Men speculeert erop, dat is een synoniem voor gokken.
@barry355gtb: Het zijn net aandelen.
@fanboy: nog erger eigenlijk…
@fanboy: alwaar je heel veel doekoe kan verdienen of verliezen idd. Dus speel niet met geld als je elke maand exact uitkomt.
@barry355gtb: mensen stop aub met praten over Bitcoin! 1 jaar geleden wist nog niemand wat het was. Tegenwoordig is iedereen bitcoin specialist…
Als je het internet mag geloven dan lachen de Rotschilds hier om. Zij hebben namelijk een miljardbiljoenbiljardtriljoentriljardziljoenziljard smackaroonies.

Wij zouden allemaal miljardair zijn als ze hun rijkdom zouden delen. En ze bepalen ook alles wat er in deze wereld gebeurt. Zelfs welke onderbroek jij elke week draagt. Of zoiets….
@Rick-dos: Maar hebben ze ook bitcoins?
@viezefreddyw: Sterker nog, ik heb gehoord dat ze hun hele vermogen voor bitcoins hebben ingewisseld.

Hebben er 10 bitcoins en wat wisselcoins voor gekregen.
@Rick-dos: Het bezit van de Rotschilds schijnt niet meer in geld uit te drukken zijn. In theorie zijn zij eigenaar van de halve aarde, alleen al door alle staatsschulden die de grote landen bij hen hebben.

Hun invloed in álles zorgt ervoor dat ze bijna altijd buiten beeld zijn. De grote media ís van hun dus bericht er niet over. Ze komen ook nooit in lijstjes voor ofzo.
Quandt…de oudste zoon van Goebbels die WO2 wel overleefd heeft.
Tesla is een aflopende zaak. Prachtige ideeën, maar het zijn letterlijk gekleide en getekende modellen. Als het op productie aankomt hebben ze niet de kennis in huis om dat goed te doen.

Kijk ook naar de interieurs van de Tesla’s. Ze kneden een dashboard zonder iets en plakken er een monitor in. Schakelaars en andere onderdelen van bijvoorbeeld de Model S zijn van Mercedes.

Tesla zal worden ingehaald door de Duitsers, Jaguar en Volvo. Zij hebben alle kennis wel in huis om ook werkelijk de produceren wat wordt beloofd. Bovendien leveren zijn geen auto vol gebreken en gammele constructies.

Maar goed… Eerst moet de EV auto nog echt volwassen worden en voor iedereen bruikbaar.
Ranges omhoog, accu-techniek heeft nog een lange weg te gaan.

Nu een EV kopen is over 3 jaar enorm achter lopen op techniek en range.
@kroon: eindelijk iemand die er net zo als ikzelf over denkt , Tesla is absoluut slecht ontworpen en nog slechter geassembleerd.
@kroon: Ja ja, de Duitse fans weten het (net als de merken zelf) altijd mooi te brengen. Maar waar kan ik een limo kopen die 500km rijbereik doet, supersnel is, en waar ik al mee naar Zuid-Frankrijk op vakantie kan? Niet in Duitsland.
Er is niks achterhaalds aan die techniek. Alleen de prijs is hoog, en ze moeten nog beter worden met productie.

De Model 3 is al een stap in de goede richting. En daarom hebben genoeg mensen, waaronder wat redelijk gemiddelde Nederlanders, zo’n ding gepreorderd. Dat zijn ook BMW rijders bijvoorbeeld die overstappen.

Wat zijn dan die gammele constructies?

@barry355gtb

Wat is er dan slecht aan ontworpen?
@fanboy: snel naar Zuid Frankrijk en 3, 4 of 5 keer een uur stil staan afhankelijk van hoe snel je rijdt. Ja dat gaat lekker snel ;-)
@f31bmw320d:

Ja misschien kan het sneller, maar hoe dan ook, je kunt er in 1 dag komen en mee op vakantie. Graag zie ik een Duits alternatief dat dit ook allemaal kan want die zouden het allemaal beter kunnen. Maar het blijft voorlopig bij woorden.
Het Model S marktaandeel is niet verkeerd in dat segment. En de Model 3 zal nog meer doen bewegen als ze een keer de productie op orde krijgen en de grote aantallen gaan lopen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).