Koning Willem Alexander: dit is zijn autohistorie

Auteur: , 80 Reacties

De W van Wat rijdt de nieuwe Koning eigenlijk? Zijne Koninklijke hoogheid sloopte een Volvo en een Ford, trouwde in een Rolls en heeft straks de beschikking over het Koninklijk wagenpark van ongeveer 30 auto's.

Willem Alexander legt Ford Sierra XR 4x4 in de sloot

Het overzicht die je wist dat zou komen. Willem Alexander heeft in dit leven hard zijn best gedaan om auto’s te slopen dus laten we daar eens mee beginnen. Zo heeft hij in 1988 een Ford Sierra XR4i in een Leidse sloot geplempt (het gerucht gaat dat er drank in het spel was) en we zijn natuurlijk allemaal wel bekend met het ongeluk met de Volvo 850 in 2001 op weg naar zijn wintersport met toenmalig liefje Emily Bremers.

Als trouwauto koos Willem Alexander destijds voor een Rolls Royce Wraith, dat is eigenlijk de eerste auto met échte klasse die we tegenkomen in de autohistorie van Willem Alexander.

Volvo is een favorietje van de aanstaande koning, hij wordt gereden in een Volvo S80 bijvoorbeeld maar hij schijnt zelf ook in deze V70 gereden te hebben. Zijn huidige vervoer is schijnbaar een Volvo XC90 en hij wordt ook veel in Audi’s gespot. Zo zagen we hem en Maxima bijvoorbeeld in een Audi A6 Avant bij de doop van één van de prinsesjes.

Voor al die auto’s hebben ze ook nog eens een prachtige fotoshootlocatie. Allemaal betaald van uw belastingcenten lieve mensen, dus geniet ervan. Gelukkig hadden jullie ook nog wel wat suggesties voor de nieuwe Koninklijke Koets.80 reacties

W van waar gaat ons belastinggeld naartoe.
@slipstreamer: En als we dan toch belastinggeld betalen, waarom dan geen Spyker?
@Vanquish: Ja, ga die oplichter van een Victor M. nog even sponsoren.
@gregorius: Het gaat om de “Nederlandse trots” hè ;). Zweden sponsoren met Volvo’s heeft net zo weinig zin.
@Vanquish: Spyker is toch ook nog gewoon; misschien met een omweg, van Victor M?
@gregorius: Neemt niet weg dat het een Nederlands automerk blijft.
@Vanquish: Klopt. Het is een prachtig design-merk. Jammer dat het alleen zo slecht gemanaged is en compleet is verneukt door rare management-beslissingen. Dergelijke zaken zie je niet bij koeninggsseseg of Pagani! En Spyker had zeker in dat lijstje kunnen staan!
@gregorius: Daar had ik ze ook graag tussen zien staan. Misschien maar eens een petitie starten voor een ander management? :P
@Vanquish: Prima, ik onderteken wel. Al ben ik bang dat dat management niet zo gevoelig is voor druk; alleen voor knaken!
@slipstreamer: ja, een president is veel goedkoper (/sarcasm)
@garp: Die heeft nog nut?
@kaasboerin:
Jij vindt de Duitse president nut hebben? Die is het best te vergelijken qua functie en macht met onze vorst.

Presidenten… Mannetjes die gouden bergen beloven maar eigenlijk je portemonnee leeg roven. En als je ziet wat die verkiezingscampagnes kosten dan denk ik dat ons koningshuis relatief erg goedkoop is.
@Original_Arnoud: Het presidentschap van Italie en Duitsland begint ook al achterhaald te worden.
Maar als je de functie ontwerpt als een uitgebouwde versie van wat nu de Premier is en daarnaast de functie van vice-premier een full-time functie maakt, dan is het zinnig.
Een hoofd van de regering die iets te zeggen heeft EN het land kan vertegenwoordigen.
Neem Obama of Putin; afgezien wat je er van vindt. Zij hebben wat te zeggen en doen de vertegenwoordiging. Als zij iets zeggen heeft het impact en als ze langskomen, dan worden ze serieus genomen. Als die van Italie of Duitsland langs komen, dan boeit niemand t iets; want ze hebben niks te zeggen!
Verkiezingskosten: kan gewoon in dezelfde periode als het kabinet. Of maak het 4 tot 6 jaar: mocht het kabinet binnen 2 jaar vallen, mag de president nog 1 periode door. Valt t na >2 jaar, dan wordt ie ook weer herkozen. Het is natuurlijk ook niet handig als een land elk jaar een ander president heeft.
@gregorius:
Zo’n hoofd van de regering hebben we nu ook.
@gregorius:
Ik vind het zo’n achterhaald en schattig naïef idee om te denken dat je als burger meer invloed zult hebben op een president dan op ons koningshuis…
@Original_Arnoud: Meer invloed, zeker als je m gekozen laat zijn door het democratische systeem dat we nu hebben. Ik moet eerlijk zeggen dat ik onder de indruk ben van hoe democratisch onze regering nu is. Actuele problemen worden echt besproken; de coalitie maakt echt compromissen.
Ze hadden ook gewoon niks kunnen doen en voet bij stuk kunnen houden; a la Italie.
En ja, zodra de president is gekozen; neem bijvoorbeeld Rutte, zal ie nog iets minder bereikbaar zijn dan dat ie nu is als premier. Maar hoe meer uitvoerende taken je een president geeft, hoe meer verantwoording hij moet afleggen; en dat is goed.
En als laatste moeten we blij zijn dat het bedrijfsleven de politiek nog niet heeft overgenomen in dit land (zoals in de VS).
@gregorius:
Precies dat laatste is wat ik tegen heb op een president in Nederland. Daar in de Verenigde Staten wordt door de grote bedrijven gewoon een gunstige president ingekocht. Het volk heeft daar nauwelijks invloed op. Er zijn altijd maar 2 kandidaten die er echt toe doen, de kandidaten die niet van de Republikeinen dan wel de Democraten zijn worden gewoon genegeerd terwijl ze vast ook goede (misschien zelfs betere) plannen hebben voor de federatie. Maar omdat die gewoon onder de voet gelopen worden door de enorme investeringen in de campagnes van de Republikeinen en Democraten hebben de mensen maar te kiezen wie er met groot geld naar voren wordt geschoven.
@Original_Arnoud: Daarom moeten we blij zijn dat we nog geen 2 partijen systeem hebben in NL.
In Italie gaat het hier ook naar toe: daar maken ze al coalities voor een verkiezing. Het is dat ze er nog her en der een gek tussen hebben lopen die wat stemmen haalt, anders is het daar ook snel gedaan.
Maar ja, hoe meer verschillende partijen, hoe lastiger het is voor het bedrijfsleven om daar grip op te krijgen. En zolang het ‘Not done’ is om je te laten omkopen, is er nog hoop. Gelukkig is dat in NL zo. Leraar worden is bijvoorbeeld een roeping: nou; in de politiek gaan is ook een roeping. Er zit nog wel eens een gek tussen, maar over het algemeen zitten er aardig competente mensen!
Daarom ben ik ook niet zo bang dat een president een speelbal van de bedrijven zou worden.
@gregorius: En daarom doen wij lang over besluiten omdat al de kleine partijen het niet met elkaar eens kunnen worden ook door gebrek aan kennis hierdoor. Grote partijen hebben meestal meer specialisten in hun partij die in een bepaalde sector meer kennis hebben, bij kleine partijen hebben de leden meer algemene kennis van zaken. Dat merken we nu vooral bij de recessie. Voor de kiezer wordt het ook lastig met zoveel partijen met allemaal hun verschillende meningen. Twee partijen is misschien te weinig maar maakt de verkiezingen makkelijk als ook de besluitvormingen in de regering.
@arnoud: Sinds maart dit jaar moeten giften aan politieke partijen van boven de € 1.000 gemeld worden en boven de € 4.500 met naam en woonplaats erbij om het ‘kopen’ van partijen te voorkomen. Dus dat zal in Nederland niet (meer) gaan.
@bassx: ja, het is niet ideaal, maar wel democratisch. En het is een beetje van deze tijd dat ze opeens een nog groter draagvlak willen. Dat gaat eigenlijk een beetje tegen het idee van een meerderheids-parlement in. Het is wel eens weer wat anders. Zeker als ze nu ook niet-regeringspartijen erbij hebben, kunnen deze partijen later niet gaan zeuren dat zij het anders hadden gedaan, dat is wel weer goed.
@bassx:
De grote N.V.’s van Nederland zijn eigenlijk slechts holding’s. Ze bestaan dus eigenlijk uit kleinere B.V.’s. Soms heel veel. Dus als die allemaal €999 overmaken dan heb je bij elkaar best wel een bedrag zonder dat het gemeld hoeft te worden. De schimmige constructies achter politieke partijen zullen dus altijd blijven bestaan en altijd schimmig blijven.

Maar goed. We weten allemaal dat de Bilderberg groep ook nu al een hele dikke vinger in de pap heeft bij de regering en dat zal onder een president zeker niet anders worden.
@Original_Arnoud: Is ook weer zo, heb geen idee in welke prijscategorie ik moet denken maar een miljoen zal verdeeld moeten worden over 1001 bv’s. Niet dat het onmogelijk is maar maakt het wel lastiger.
@gregorius: Ben zeker voor democratie en eens wat je zegt maar ben wel van mening dat hoe meer partijen zich buigt over een onderwerp hoe rommeliger het besluit wordt genomen. Normaal hoeft dat ook geen probleem te zijn maar ik vraag me alleen af of dat wel gunstig is in deze tijd.
@garp: inderdaad. Is veel goedkoper. Een president heeft geen 25 paleizen + onderhoud nodig. Je hoeft ook niet de moeder, zus, tante, oom en weet ik veel wat voor familieleden van een president te sponsoren. Ook hoeft een president geen 30 paarden + stallen + onderhoud. En die rare boot heeft ie ook niet nodig!
Een president hoeft niet heel veel meer dan het dubbele van een Premier te kosten (iets meer beveiliging misschien, iets groter reisbudget).
@gregorius: Want al die paleizen en stallen worden dan direct gesloopt en hebben geen onderhoud meer nodig, en denk je nu echt dat alle vergoedingen per direct gestopt worden?

De handelsmissies die het koningshuis uitvoert zijn wel zeer nuttig, en dit doet niet alleen de koningin maar ook andere leden van het koninklijk huis. Ik zeg niet dat een president dit kan, maar dat is ook een ceremoniele baan.
@prlwytzkofski: Afbreken: prima. :) nee ok.
Een gedeelte is van de koningsfamilie: dit kunnen ze prima managen. Sommige kunnen ze verkopen en daar kunnen ze het onderhoud van de andere voor een generatie van betalen. Het paarden probleem is binnen een jaar of 20 vanzelf opgelost :).
De paleizen die van de staat zelf zijn, kunnen we ook van alles mee doen. In ieder geval commercialiseren die handel!
En als we vinden dat het koningshuis: ze mogen van mij alle namen behouden, zolang we maar niet voor dokken (neem bijvoorbeeld ‘adel’ in Duitsland, die krijgen ook geen doekoe meer). Als wij, NL, hunnie dan in willen huren voor ene handelmissie; prima.
Als we een uitvoerende president hebben, kan deze bijv 50% marketing van NL doen, en 50% de regering voorzitten (zoals Rutte nu doet). En de vice president kan wat dieper in de stof gaan.
@slipstreamer: gewoon geen belasting meer betalen, dat is denk ik de enige oplossing. Want als een staatshoofd al niks mag kosten weet ik niet waar de BTW wel heen moet…
@Alwood: Bulgarije, bijv.
@kaasboerin: goed punt! ;-)
… en mensen zonder inkomen natuurlijk! Openbaar vervoer.
Als we toch bezig zijn lijkt het me goed beslissingen gewoon via een internetforum te nemen. wijbetalennergensmeervoor.org. En dan die eerste en tweede kamer opdoeken. Heb je het probleem met verkiezingen ook niet meer.
@Alwood: lol :)

Niks mis met mensen zonder inkomen geld geven, maar zorg er dan wel voor dat mensen die dat op de 1 of andere vage wijze éckt nodig hebben het alleen krijgen, en niet half Europa.
Ik mis de Volvo 480 die hij sloopte voor hij hetzelfde deed met de Ford.
Dat ging mis toen hij zijn bewakers kwijt probeerde te raken.
In die tijd was het altijd lachen met Prins Pils….
@jrk68: Ik las op internet dat Volvo weigerde mee te werken aan die 480Turbo. Het schijnt da WA er wat meer vermogen uit wilde en dat Volvo dat niet wou doen.
@E34M5Touring: typisch Nederlands om je daar in mee te laten gaan.

Poetin zou in zo’n geval direct al zijn volvo’s van de hand doen, en de importeur zou plotseling verdwenen zijn.
@E34M5Touring: wat denken ze wel bij volvo!
@melkkoe: Denk dat Volvo niet zit te wachten op de Headline: Prins der Nederlanden crasht opgevoerde Volvo op hoge snelheid…
@CasperH: Geen plaatjes? Dat is wel heel web 1.0 (net als het niet embedden van video trouwens ;-))
OT: Niet echt extravagante auto’s, voor een kroonprins. Er zijn wat Europese collega’s die het beter doen dan WL.
Dat ge-W van….(vul maar in) heeft al een heel hoog ‘goeiesmorgens deze morgen’ gehalte. Brrrr.
“Zijn huidige vervoer is schijnbaar een Volvo XC90”

Schijnbaar moet hier blijkbaar zijn.

Maar nog beter is:

Zijn huidige vervoer is een Volvo XC90
Dacht ik op AB eindelijk veilig te zijn van het Koningshuis-nieuws

Pffffff…
Geef die jongen een Audi, goudkleurig liefst.. Past wel bij hem :)
De W van: Willen Wij dit überhaupt Wel Weten?
Of een oranje Fiat Multipla
Laat hem het goede voorbeeld geven en geef hem een ov-chipkaart.
Die Volvo V70 staat nog steeds te koop! nu staat er echter in de advertentie:

“Achter deze auto schuilt een VORSTELIJK tintje dat nu afstand van de troon gaat doen.”

Zie: http://www.mobilitycentre.nl/view/53SRJ3/Volvo-V70-3.0T6-AWD-SUMMUM-PROFESS.GEAR-Mobility-Centre-Volvo-Barendrecht/
@b0ss: In het Verenigd Koninkrijk heb je Bentleys en Aston Martins met een “POW” spec. Prince of Wales.

Voertuigen uitgevoerd volgens dezelfde specificaties als Prins Charles altijd bestelt (en soms een auto van de prins zelf).
Dus dit is een Volvo met PVO-spec (Prins van Oranje).
Was een XR4x4, nog knapper om van de weg mee te raken
Hij had toch ook nog eenFerrari ?
Of beter, een Fewwawi?
@desjonnies: Ik meen dat hij een keer zo’n wegsplitser geraakt had met opa’s Ferrari 456 maar daar kan ik niks over vinden.
Sierra en 850, de W van Wrakken.
Het overzicht die je wist dat zou komen???
@st33fie:

je hebt waarschijnlijk gemist dat John Ewbank sinds kort onder een schuilnaam teksten voor AB schrijft?
altijd maar weer die reactie’s over ons koningshuis leeft van ons belastinggeld.

stelletje onwetende idioten.
Ons koningshuis levert meer belastinggeld op dan dat het kost.

Hoe? Heel simpel de koningin of straks de koning gaat op staat bezoek over de grens van ons land, daar vliegt een hele vloot aan bedrijven achteraan. Die dankzij de koningin/ koning daar hele vette deals mee binnen halen. Voor deze Nederlandse bedrijven resulteert dat in dat zij meer geld verdienen en dus ook meer belasting betalen belasting. Belasting waarvan ons koningshuis wordt betaald en daarna gaat de rest in de grote pot.

Op het moment dat ons koningshuis niet dezelfde grandeur uitstraalt worden ze ook niet serieus genomen en dus zullen ze ook niks meer “verdienen voor het land”.

Uiteraard is dit allemaal gedocumenteerd gezien hun publieke functie en is dus alles terug te vinden op het internet. (of bij de belastingdienst? waar precies weet ik niet) Aangezien dit eigenlijk heel logisch is snap ik niet dat mensen dit niet zelf kunnen bedenken. Als het inderdaad alleen maar geldverspilling was geweest was het allang op de schop gegaan.
@kilum: Ja, maar zeiken over de belasting doet het nou eenmaal goed onder de NLers. En zo’n koningshuis (waarvan de meesten dus denken dat ze 1x per jaar staan te koekhappen) is dan een makkelijk target.
@kilum: Inderdaad, dit is ook de reden dat het koningshuis nog altijd een betere oplossing is als een presidentschap. Het nederlandse koningschap gaat ver terug en heeft een bepaalde uitstraling naar andere landen toe die we met een president zouden verliezen. Daarbij vind ik dat de oranjes niet heel erg belachelijk leven, het wagenpark van andere vorsten is vaak vele malen extravaganter. Grootste kostenpost zijn de paleizen maar met een president laat je die ook staan, het is cultureel erfgoed.
@kilum: bedankt, iemand die het wel snapt en niet van die domme nu.nl reacties post, eindelijk
@kilum: juist. Zeker in de zogenaamde “apenlanden” doet een koninklijk bezoek het altijd stukken beter dan een of ander democratisch gekozen presidentje.
@kilum:
Koningshuizen zijn per definitie ” premium ”
Geven rust, stabiliteit en traditie aan een natie.

De meesten begrijpen hier dan ook niet waarom in bijvoorbeeld de VS de bekende Hollywood artiesten en dergelijken verafgood worden : Ze hebben geen koningshuis.
@kilum: Onzin verhaal. Dat gelul over ‘vette deals’ binnenhalen is monarchistische propaganda. =)

Nee, maar serieus, daar zijn geen gegevens over te vinden. Op z’n best vind je daar cijfers over met een gigantische ‘ik denk…’ gehalte. Dus geen betrouwbare data.


Dan ‘ze leveren ons meer geld dan ze kosten’ is een smoesje.
@bozewolf:
Je weet dit uit betrouwbare bron(nen)?
@9000cse: Da’s m’n punt juist. Er zijn geen betrouwbare bronnen over dat ‘monarchie levert ons op’ verhaal.
@bozewolf:
En mijn punt is, dat jij uit betrouwbare bron weet, dat het een smoesje is en géén republikeinse propaganda?
@kilum: Nog afgezien daarvan, denken die lui die het koningshuis te duur vinden nu echt dat een republiek heel veel goedkoper is?

Iedere 4 jaar presidentsverkiezingen, inclusief dure campagnes; Iedere 4 jaar een dure inhuldigingsceremonie (die je nu dus iedere 30+ jaar hebt); Iedere 4 jaar een nieuwe man/vrouw die naar de presidentswoning verhuist en de boel eens opnieuw inricht naar eigen smaak; en dan heb je per definitie altijd zo’n 4-5 ex-presidenten – in de meeste landen krijgen die een uitkering tot aan hun overlijden. En de ‘hofhouding’ in een republiek is niet per definitie goedkoper.

Ik zeg niet dat een republiek duurder is dan een monarchie, waarschijnlijk niet, maar denk nou niet dat je heel veel gaat besparen door de monarchie af te schaffen.
@potver7: lol, verkiezingen doen we nu ook al. En het inhuldigen van een president hoeft niet met enorme ceremonie, pracht en praal. De president hoeft ook niet in een paleis te wonen.
Ik vind dit een vrij beschaafd wagenpark. Ik zie een paar gekietelde “burgerbakken” (Sierra XR4i, 480T), een aantal Audi’s. Prins Willem-Alexander zit zelf achter het stuur van zijn A6 Avant, met zijn vrouw ernaast en zijn dochters achterin. Niks geen chauffeur.

Is toch wat anders dan de Britten, waar de koninklijke familie tientallen wagens van Rolls Royce en Bentley heeft. En nog een aantal speeltjes van Aston Martin.
Het overzicht DAT je wist dat zou komen
@Joerek: WAARVAN je wist dat het zou komen. ;)
@Joerek:
Het overzicht, waarvan je wist, dat het zou komen. Zo misschien goed?
Iedereen mag denken dat het koningshuis geld binnen haalt voor Nl het blijft natuurlijk fout dat het volk zich niet kan bemoeien wie er op de troon zit. Leve de replubliek.

Snap niet waarom mensen deze poppenkast blijven steunen. De grootste uitkering trekkers van Nl zat/zit vol criminelen en dubieuse figuren. Maar allemaal lekker met je vlaggetje koningsliedjes zingen zou ik zeggen.

En ja bea is single dus wie weet dat je nog een graantje kan meepikken.
@vespinie: Dus als je zelf mag kiezen ben je verlost van criminelen en dubieuze figuren? Ik zou zeggen, kijk rond in de Tweede Kamer, Provinciale Staten en Gemeenteraden en trek je conclusie…
Er staat 30 auto’s. Waar kan ik die vinden?
@ropbp:
Het overgrote deel van het koninklijke wagenpark staat in de stallen van Paleis ’t Loo in Apeldoorn.
K@Original_Arnoud: ja, das ouwe rommel van z’n opa
Ik dacht dat Alexander ook eens met een Ferrari in de Leidse gracht is beland.
na dat hij 3X in de sloot is getieft ..


is ie maar “watermanager” geworden ..
Hij heeft ook een 911 gehad (met illegale, donkere ruiten).

http://www.petersmulders.nl/500px/Jun2009-2/Prins%20Willem%20Alex%2018050012.jpg
@topless: had ook geen AA platen. Was zelfde 911 als een aantal van zijn jaarclubvriendjes ookhadden.
auto op de foto is helemaal geen XR4i…
W van Wat interessant

Niet…
Heb nog gereden in de Volvo van Willem Alexander waarmee hij gecrasht is in Duitsland. Hij is na de crash in Duitsland opgelapt en verkocht in Nederland, het was een Volvo 850 T5 kleur roestbruin en ging als de brandweer :). Hij is tot 1,5 jaar geleden in ons bezit geweest.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).