Koop deze Belly Tank en scheur alle zoutvlakten aan gort

Auteur: , 23 Reacties

Dromen zijn er om in vervulling te laten gaan.

Als er iets bewonderenswaardig is, dan zijn het wel auto’s die door creatievelingen zelf worden opgedroomd en vervolgens in elkaar worden geknutseld. Sinds de uitvinding van de automobiel bouwt de mensheid al zijn eigen wagens en ook tegenwoordig zijn er nog voldoende fanatiekelingen die eigenhandig hun bolides in elkaar sleutelen. Halverwege de vorige eeuw hield men zich in Verenigde Staten in relatief grote aantallen bezig met het bouwen van een specifiek soort apparaat: de zogenaamde ‘Belly Tank‘, of ‘Lakester’. Vandaag kun jij zo een snelheidsmonster kopen.

De Lakester in kwestie is in de jaren ’40 gebouwd met als enige doel om zo snel mogelijk over de zoutvlakte van El Mirage te scheuren. Het apparaat heeft zijn bizarre druppelachtige vorm te danken aan een zeer specifieke manier van bouwen. Zoals de naam doet vermoeden wordt een Belly Tank gebouwd door het brandstofreservoir uit een vliegtuig te zagen en hiervan vervolgens een lichaam te maken. Het is een zeer minimalistische weg om een raceauto te produceren, maar zijn doel vervult hij maar al te goed.

De Lakester waaraan we hier aandacht besteden was oorspronkelijk onderdeel van een Lockheed P-38 Lightning oorlogsvliegtuig en werd na zijn dienst in de lucht geplaatst op het frame van een Ford Model T. Vervolgens werd er een V8 van Ford ingeworpen en verbonden aan een versnellingsbak met slechts drie verzetten, waarvan er één bedoeld was om achteruit mee te rijden. Remmen kun je met dit puike wagentje door aan een hendel in de cockpit te trekken. Hiermee worden de bijgewerkte trommelremmen van een Model A aangetrokken, zodat hij (hopelijk veilig) tot stilstand kan komen. Op volle snelheid kan de Lakester ongeveer een minuut of zeven rijden, daarna is de 7,5-liter tank alweer leeg.

Het apparaat is de afgelopen tien jaar in het bezit geweest van een liefhebber, die hem vijf jaar nadat hij in Californië werd gevonden op de kop had getikt. De Lakester is zojuist aan zijn laatste dag op Bring A Trailer, waar hij destijds ook werd geveild, begonnen. Morgenavond zal de auto onder de hamer gaan en gaat de auto naar de hoogste bieder. Op het moment van schrijven zal de auto van de hand gaan voor 45.000 dollar, maar wij verwachten dat er nog de nodige dollars zullen worden geboden.23 reacties

Machtig!
Oprecht heel dik!
Wel een gaaf ding, maar haalt het niet bij de
Alfa Romeo 40-60 HP Aerodinamica…

Die doet mogelijk nog meer nog meer denken aan vliegtuigen uit de beginjaren van de luchtvaart met zijn gestroomlijnde aluminium behuizing en is waarschijnlijk nog zeldzamer.
@moveyourmind: ik schoot in de lach toen ik m opzocht lijkt idd op zo’n bakkie onder een zeppelin
Echt een verschrikkelijk gaaf apparaat! Straalt pure snelheid uit.
Ik zou na aankoop direct langs de RDW gaan en bloedserieus vragen of ze dit voor mij op kenteken willen zetten. Niet dat het gaat lukken natuurlijk, maar de verbazing op hun gezichten zal onbetaalbaar zijn.
@gandini: 1 centrale voorlamp, 2 mini knipperlichten, achterlichten erop en klaar!
Heel gaaf apparaat maar dit moet je niet onder je kont willen, er blijft weinig van je over bij een klein mis stapje.
Machtig mooie dingen. Een dingetje echter, de brandstoftank wordt niet uit een vliegtuig gezaagd, maar de basis is een droptank die extern werd opgehangen. Doordat ze extern worden opgehangen is maar een ding belangrijk, namelijk zo min mogelijk drag en daardoor zijn ze zo geschikt voor een lakester. En uiteraard kostten ze na ww2 niks meer, ook niet onbelangrijk.
@basman147: Je weet er wat van (of google-t goed).
Is er dan niemand op het idee gekomen om ook wat bubbels / kappen rond die banden te maken? In de jaren 30-40 hadden ze bij die echt luxe druppelvormige road/race-monsters toch al door dat dat werkte?
Maar wat is de max snelheid?
@alassad:
Met een flathead Ford V8 uit die jaren werden snelheden tot de 300km/uur gehaald op zoutvlaktes.
Even googelen leert mij dat het snelheids record voor een flathead Ford V8 in 1951 verbroken werd door een dergelijk voertuig. De Edelbrock Xyduas so-cal special haalde 320km per uur met de zelfde Ford Flathead.
@shiva: muchas gracias!
Een paar jaar terug heb ik naast zo’n hod rod gestaan. On bekrachtigde trommelremmen, geen stuurbekrachtiging, een zetel die bestond uit een staalplaat die gevormd was naar een kuipzetel, starre achter as, geen gordels, rol beveiliging of versteviging van de body. Echt respect voor de petrolheads die daar plankgas in durfden rijden. Ik zou er de spreekwoordelijke cojones niet voor hebben.
A vehicle for real daredevils and lunatics!

“gebouwd met als enige doel om zo snel mogelijk over de zoutvlakte van El Mirage te scheuren”….. En te hopen dat je het er dan levend vanaf brengt. GE-WEL-DIG!!
Geniaal ding!
Gaaf met een echte flathead zijklepper van Ford! Gisteren nog een in Wheeler Dealers gezien. Machtig mooi blok!
Hele mooie doodskist. Machtig apparaat, dat weer wel natuurlijk.
Niet zozeer een uitgezaagde tank, maat een onder het vliegtuig hangende (belly) reservetank die afgeworpen kon worden als ie leeg was.
Hebben!!
Dit vind ik wel zó geweldig!
WHAT. Dit ding is verkocht voor $103.000!?

Voor dat geld laat je toch eentje bouwen met nog veel betere specs… Enige wat je dan mist is de historie. Wat een geld…
Doet me denken aan oude auto union racer…was het een V16?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).