Koos Spee : Flitsmeister niet zo handig als het lijkt

Auteur: , 54 Reacties

Koos heeft weer wat te melden.

Flitsmeister

Terwijl een programma als Blik op de Weg al jaren geleden kapot is gegaan, kun je op de commerciële zenders nog wel geniet0n van informatieve verkeersprogramma’s. Zo bestaat het immer populaire Wegmisbruikers nog steeds en ook Koos Spee, de Harry Mens van het programma, komt nog geregeld met zijn scherpe opmerkingen. Afgelopen weekend kwam de app Flitsmeister ter sprake. Een bestuurder die werd staande gehouden maakte gebruik van de applicatie. De voormalige landelijke verkeersofficier van justitie is er geen fan van.

Hij adviseert dan ook de app links te laten liggen. Zo waarschuwt Flitsmeister niet voor onherkenbare auto’s van de politie. “Ik denk dat je je veel beter aan de maximumsnelheid kan houden.”, aldus de 136-jarige Spee. “De app waarschuwt voor flitspalen, maar niet voor video-auto’s”. Koos weet vermoedelijk niet dat Flitsmeister tevens waarschuwt voor naderende hulpdiensten, files en stilstaande voertuigen, en zo bijdraagt aan de verkeersveiligheid. De app is een prima hulpmiddel voor in de auto en niet alleen ontwikkeld om de automobilist ongestoord te hard te laten rijden. Overigens gaf Wegmisbruikers-presentator André van der Toorn (hier op archiefbeeld zonder kaboutermuts) te kennen wél fan te zijn Flitsmeister.

De applicatie kan in de nabije toekomst meer tegenstand verwachten. Verzekeraars en de overheid pleiten steeds vaker voor een zogenaamde ‘auto-modus’. De verbinding met het internet wordt verbroken en de smartphone is tijdens een autorit niet te gebruiken door de bestuurder. Zaken als Flitsmeister werken dan ook niet meer. Hoe dit in de praktijk gaat werken is koffiedik kijken. Interpolis heeft bijvoorbeeld de AutoModus-app en moet door de bestuurder handmatig ingeschakeld worden. Wat dat betreft is het zinvoller om je toestel gedurende de autorit gewoon even uit te zetten..

Met dank aan Arno voor de tip!54 reacties

Bedankt Koos, doen we helemaal niets mee.
@viezefreddyw: jij gaat nog even snel voor het likes record van 2017?
@banaan7: Heb je me al een like gegeven? Ik ga er voor!
@viezefreddyw: tuurlijk! Ik wil wel bij de gang horen!
Auto-modus prima, maar dat wil niet zeggen dat Internet-verkeer perse afgesloten moet worden; het gaat om de interactiviteit met de mobiel die gevaar oplevert; niet het feit dat het ding internet-verkeer doet. WhatsApp bellen (via BT) is ook gewoon internet-verkeer maar qua beleving 100% hetzelfde als over GSM bellen … Met andere woorden: die regeling geeft verzekeraars alleen maar weer een excuus om minder uit te betalen bij dezelfde premies; meneer had een klapband ? Nou eerst even telefoon checken hoor en uw 18+ foto’s downloaden; aha ik zie het al; er kwam een berichtje (bekeken of NIET) binnen; we betalen niet uit en u komt op de zwarte lijst !
@dawwg: 18+ foto’s? Poeh, ik heb wel 3000 foto’s op mijn telefoon. Vooral die met leuke kilometerstandjes mag de verzekering liever niet zien.
Maar zo’n app moet natuurlijk gewoon de touch user interface blokkeren, maar spraak aanwijzingen en spraak commando’s gewoon door geven, zodat je kunt roepen “Ok, Siri bel Cortana op haar werk via Whatsapp”.
@mashell: Juist; de touch-interface moet misschien worden uitgeschakeld, niet internet zelf, maarja, digibeten & lobbyisten he; de wereld wordt er echt niet beter van …
@dawwg: Waarom is het wel mogelijk om de invoer van een navigatiesysteem of dvd-speler te blokkeren als je rijdt, maar niet het touch gedeelte van een telefoon? Enige waar je mee zit is dat ik als bijrijder wél op mijn telefoon bezig wil blijven, maar als ik stuur niet.
@dawwg: Zo makkelijk is het ook niet.

Wat wil je wanneer gaan afsluiten/blokkeren? En hoe maak je onderscheid tussen bestuurders, bijrijders, treinpassagiers, buspassagiers etc? En dan ook nog een oplossing die niet massaal omzeild kan en gaat worden.
@mashell: 18+ als in pROn om hrt populier te zetten. Overigens heb maak ik gebruik van de drivesavepod, een apparaat dat telefoon blokkeert. Door flitsmeister als navi in te stellen is er niets aan de hand.
Flitsmeister: Koos Spee net zo handig als ie lijkt.
Ik had Koos ouder geschat. Met zoveel wijsheid…
Is zeker weer “levensgevaarlijk “ .. Rare staatsbedelaar ..
Auto modus is bullshit… veilig rijden heb je zelf in de hand.
@sameshitdifferentday: “veilig rijden” is dat een app?
Snel even downloaden straks, maar eerst even invoegen
@sameshitdifferentday: klopt, al is Flitsmeister wel weer ideaal. Ik heb hem regelmatig aan voor overige verkeerssituaties. Te hard rijden doe je toch niet in de spits. Hij geeft echter bijv wel aan dat er 500m verder een ambulance aan komt. Meneer Spee zegt doodleuk dat je dan beter om je heen moet kijken, maar beseft waarschijnlijk niet dat de app 30 seconden voordat de ambu in zicht is al waarschuwt. Sommige dingen werken gewoon en moet je niet aan gaan zitten
Dat zo’n in plaats van informatie te geven ook zelf vragen gaat stellen “Staan ze er nog” is inderdaad niet handig. Dat lokt uit tot gevaarlijk gebruik.
Tenenkrommend die Van der Toorn in zijn rol als self-made kontenkruiper van ome Koos…

Verbaast me niets dat hij wel fan is van Fistmeister….
Als CarPlay nou eens Flitsmeister zou ondersteunen, hoef ik die mobiel niet in de auto te gebruiken…
@hehe: amen!
Iemand een linkje naar de aflevering waarin ze FM bespreken?
Koos Spee zeg dan gewoon eerlijk dat Flitsmeister slecht is voor de schatkist dan geloven we het
Die automodus is op zich geen slecht idee, de telefoon gebruiken in het verkeer is gewoon geen goed idee…. behalve… als je ‘m gebruikt voor dingen die in het verkeer nuttig zijn. Dat kan deze ap zijn, maar in mijn geval is dat vooral de navigatie. Als dat ook geblokkeerd wordt dwingen ze mij dus om TOmTom te sponsoren.
@dracae: Je kan over het algemeen prima offline navigeren met apps hoor … en dan met voice-control …
@dawwg:
Ja, maar als er dan een ongeval of iets dergelijke voorvalt, dan wordt een andere route genomen. Best moeilijk als je dan geen internetverbinding hebt ;-)
@dracae: Weet je wat ook handig is? Een beetje discipline om dat ding gewoon niet in je klauwen te nemen tijdens het rijden en niet als een junk op iedere kreet van je telefoon te reageren. In het begin wat onwennig, maar het is gewoon aan te leren.

Dan is een automodus overbodig en kan je gewoon aan de hand van het flitsmeister geluidssignaal horen wat er aan de hand is.
Ik gebruik zelf ‘In-Traffic Reply’, werkt best goed. Gaat automatisch aan als ik verbind met de carkit en houdt dan WhatsApp en dergelijke berichten stil. Flitsmeister werkt gewoon, net als bellen en gebeld worden. En als ik passagier bij iemand ben, kan ik m’n telefoon gewoon gebruiken. Kortom, prima oplossing om de afleiding te beperken.
Kijk, dat Flitsmeister constant vraagt om iets te bevestigen is natuurlijk niet echt handig. Probeer je net een snelheidsboete te voorkomen, word je alsnog gepakt voor mobiele telefoon gebruiken in het verkeer. Voor de rest is Koos Spee natuurlijk een te politiek correcte aandachtsjunk.
Het doet mij denken aan en sketch van Daniël Arends die ik onlangs voorbij zag komen en eindige met;

“Als je niks te melden heb, houd dan gewoon je bek”.

Koos, de tyfus hè! Ook aan je vrouw 👍🏻
@str8six: heel volwassen..
@87sandyd: jong van geest.
@str8six: Iedereen denkt het, en jij zegt het gewoon hé!
Prima app, staat altijd aan op de achtergrond op mn androidradio. Zie de app nooit tenzij er een melding komt van een flitspaal. Perfecte aanvullig op het zelf oplettend rijden👍🏻

En over de videowagen, lijkt me leuk om bij stop politie een x in beeld te komen maar helaas nog nooit gelukt ;)
@allesmetturbo: androidradio? Wat is dat dan?
@ferrari250gto: 2din 7 inch aanraakscherm met android. Zie het als een android tablet voor in de auto op de plaats van je normale radio. Werkt hetzelfde als een android telefoon, dus ook alle apps werken er gewoon op zoals navigatie. Stuurbediening en autodata uitlezen via obd2 poort werkt ook.
Ik heb ook geen flitsmeister nodig, lang leve de stinger!
@henkhupelschoten: dat klereding wat een om alles en zn moeder helemaal de klere piept? Lekker man
@henkhupelschoten: pas maar op voor de radardetector detector!
@heat59: die detecteert deze niet. En anders knopje, software eruit
@draadloos: errrg handig, en zeker de laatste uitvoering is erg mooi en discreet. Wel prijzig…
Buiten dat ik vind dat Flitsmeister een uitstekende app is, zal je als Autoblog zijnde natuurlijk geen verkeerd woord horen over Flitsmeister, aangezien ze er al reclame voor hebben gemaakt ;)

Deels snap ik de reactie wel van Koos. Als je het gebruikt om te kijken waar je wel te hard kan rijden, ga je een beetje je doel voorbij. Maar om nou te zeggen dat je het niet moet gebruiken vind ik te ver gaan. Het is inderdaad meer dan een app die flitspalen aangeeft. Het geeft zeer veel verkeer informatie, wat inderdaad de veiligheid ten goede komt. Prima app in mijn ogen
Flitsmeister staat bij mij altijd aan in de auto – werkt prima en een goede vervanger van de Stinger destijds…
De telefoon niet meer nodig in de auto, toch? Het kan allemaal via het internet in de auto, zo op je dashboard, of zo voor je snufferd via de Head-up-display.
Rare snuiter die Koos Speenvarken, maar die “136 jarige” was een goeie. die houden wij erin.
Ik snap eerlijk gezegd niet waarom een auto-modus via een aparte app moet… Bij Windows-telefoons zit dat gewoon in het OS: zodra de carkit is verbonden worden alle meldingen onderdrukt behalve inkomende telefoongesprekken. Waarom dat niet in Android en iOS zit is mij een raadsel. Maar natuurlijk is de mens de beperkende factor: als die Whatsapp en Facebook belangrijker vindt dan andere malloten die toch alleen maar in de weg rijden, gaat die zo’n functie niet gebruiken…
@potver7: dat zit bij mij ook gewoon in ios dus waarom je hieraan refereert is mij volkomen onduidelijk
@potver7:
Zit ook gewoon in android.

Maar het is natuurlijk hip als je een app maakt voor zoiets. Anders tel je niet mee
Heb er altijd 2 aanstaan, Flitsmeister en Flistnav. Rijd bijna 100.000 km per jaar en al meer dan 3 jaar geen bekeuringen. Eentje maar, had een oldtimer gekocht en die op de ambulance staan. Dacht, die flitser ziet toch niet dat ik een aanhanger heb.
Beetje dom natuurlijk, die aanhanger heeft een eigen kenteken = € 87
@moveyourmind: Haha. Inderdaad. Eng ventje, zou zo mee kunnen doen in Lord of the rings.
Flitsmeister werkt gewoon in de automudus/vliegtuigstand, hoor. Althans voor wat betreft trajectcontroles en populaire flitslocaties. Je krijgt idd geen actuele flitsmeldingen, noch file-informatie of pijlwagens en hulpvoertuigen.
Bedankt hufter, en nu weer braaf achter de geraniums.
Correctie: bestuurder die aangehouden werd gebruikte FlitsNav en niet Flitsmeister.

Knappe app die onderscheid kan maken tussen iemand die bestuurder is of passagier.
Koos, de grootste autistische openlijke nsber die ooit bestaan heeft

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).