Krijgen we dit jaar een verrassende autoverkoop-koning?

Auteur: , 7 Reacties

Dat is in ieder geval wel de verwachting van een Braziliaanse CEO.

Nissan

De titel ‘grootste autofabrikant ter wereld’ is een fenomeen dat tot de verbeelding spreekt. Nu Tesla zo af en toe meer waard is dan bedrijven als Ford en GM kan je overigens discussiëren over hoe je het begrip ‘grootste autofabrikant’ moet definiëren. Maar van oudsher wordt toch meestal gekeken naar de hoeveelheid waggies die een bedrijf af weet te zetten. Vroeger was die graadmeter immers nog enigszins gelieerd aan de waarde van een merk…

Enfin, de titel pakken betekent lang niet altijd dat je gebeiteld zit als autoproducent. In de nabije geschiedenis ging de eer bijvoorbeeld naar General Motors, Toyota en Volkswagen. Maar hoge bomen vangen veel wind. General Motors kwam financieel zwaar weer tegen. Toyota kreeg een megaboete in de Verenigde Staten voor automatisch accelererende auto’s en Volkswagen…Enfin je snapt het punt.

Volgens Renault-Nissan CEO Carlos Ghosn wordt Renault-Nissan dit jaar de grootste, dat laat hij optekenen bij Automotive News. Volgens cijfers van JATO Dynamics is dit jaar Volkswagen tot op heden de topverkoper met 3,32 miljoen verkopen. Toyota volgt met 3,06 miljoen verkopen en Renault-Nissan staat op 3,02 miljoen verkopen. Doch JATO en Ghosn verwachten dat de Frans-Japanse alliantie de andere twee nog dit jaar zal inhalen. Dat komt doordat het bedrijf (nog) harder zou groeien dan Toyota en Volkswagen.

Dat Renault-Nissan nu opeens meedoet voor de titel komt deels door de toevoeging van Mitsubishi aan het bedrijf. Maar ook de groeicijfers van de andere merken in het concern zijn puik. Nissan laat dit jaar tot op heden een groei zien van zeven procent, Renault tien procent, Dacia zeven procent en Mitsubishi vijf procent. Ook @dizono’s favoriete merk Lada plust acht procent dankzij een weer iets opkrabbelende Russische markt. Toyota daarentegen beleeft een groei van ‘slechts’ zes procent en VAG krimpt met één procent. Ook op het gebied van elektrische voertuigen staat Renault-Nissan er goed voor. Ze bieden onder andere al lange tijd de Nissan Leaf en Renault Zoe aan.

Het is voorlopig dus allemaal goed nieuws voor Carlos Ghosn. De Braziliaanse CEO maakte onlangs nog bekend dat het bedrijf plannen had om een bedrijfje in Nederland op te richten los van het moederschip, teneinde topmanagers extra dikke bonussen te geven die grootaandeelhouder Frankrijk liever zou tegenhouden. Het topmanagement zou daarmee een percentage krijgen van gerealiseerde synergieën binnen het concern. Het bedrijf geeft zelf aan dat het vergrote volume hier vrijwel automatisch toe leidt, daar ze bij toeleveranciers betere prijzen kunnen afdwingen voor grotere partijen.

Het enige waar Renault-Nissan op moet hopen is dat ‘de vloek van de grootste’ niet ook hen gaat treffen.7 reacties

Komt natuurlijk ook deels door de aansprekende resultaten van hun F1 superster, Jolyon Palmer. Daarmee kun je jezelf echt goed in de markt zetten
Er staat Volkswagen en Toyota. Maar dat moet natuurlijk zijn Volkswagen groep en Toyota groep.

Want Toyota als merk zelf verkoopt gemiddeld rond de 8 miljoen auto’s en VW als merk 6 miljoen.
De artikelen gaan natuurlijk over de bedrijfsgroepen, maar het klopt dus niet als je zegt dat VW meer verkoopt dan Toyota, sec gezien.

Renault-Nissan is op zich wel een leuke combi, van Renault als grote speler in Europa en Nissan daar buiten.
@fanboy: zero fucks given
@fanboy: Volkswagen is de naam van de Volkswagen Aktien Gesellschaft. En niet geheel toevallig ook van hun grootste merk. Dus Volkswagen gewoon Volkwagen noemen is correct. Overal “groep” aan toeven is iets wat we in Nederland leuk vinden om het groter te laten klinken (feitelijk omdat we zo slecht zijn in bedrijfsintegratie dat we het vertsandiger achten maar een conglomeraat te worden) maar wat eigenlijk nergens op slaat.
Maar een fatsoenlijke F1 motor lukt niet….
Ik zou ook de Staatsloterij aan het eind van het jaar kunnen winnen.

Kortom, eerst maar eens de cijfers aan het eind van het jaar zien. Er kan nog veel veranderen in 6 maanden tijd.
@supra1981: sjit, heb jij m al geclaimd hoopte hetzelfde resultaat. Nou ja, volgend jaar maar weer proberen dan.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).