Kwalificatie Formule 1: Grand Prix van Spanje 2018

Auteur: , 40 Reacties

We zijn terug in Europa!

Kwalificatie Formule 1: Grand Prix van Spanje 2018

Na de eerste vier Grand Prixs van het jaar lijkt Mercedes haar ultra-dominante status verloren te hebben. Goed, de eerste wedstrijd hadden ze eigenlijk moeten winnen, maar in de overige races moesten ze wel degelijk hun meerdere erkennen in Ferrari en Red Bull. Nu de Formule 1 terug in Europa is, kunnen de teams eindelijk hun grote upgrades meenemen. Dit lijkt goed uit te pakken voor de Duitse equipe. In de eerste twee vrije trainingen waren ze met grote voorsprong de beste, en ook in de derde vrije training stonden beide Silberpfeilen bovenaan.

Afgezien van de dominantie van Mercedes dit weekend, hebben we een reeks bijzonder hectische trainingsessies achter de rug. Op de vrijdag vloog de ene na de andere coureur van de baan, maar tot heftige klappers kwam het niet. Tot vandaag, toen Brendon Hartley zijn Toro Rosso met een flinke vaart in de muur parkeerde. De wagen was dusdanig toegetakeld (ha!) dat de Nieuw-Zeelander niet deel kon nemen aan de kwalificatie. Hartley was echter niet de enige met problemen, want eerder dit weekend hadden zowel Raikkonen als Verstappen met technische problemen te kampen.

Genoeg gepraat, tijd om te kwalificeren.

Kwalificatie Formule 1: Grand Prix van Spanje 2018

Q1
Van de grote teams is het Ferrari die haar tijd direct gebruikt om een aantal rondes te rijden. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat we binnen enkele minuten zowel Vettel als Raikkonen bovenaan de lijst vinden. Het dochterteam onafhankelijke team Haas sluit op meer dan een seconde aan. Wanneer Mercedes naar buiten gaat en de eerste tijden op de borden zet, rijden ze verrassend genoeg niet naar de eerste tijd. Zowel Bottas als Hamilton voegen zich achter de Fin van Ferrari, die op dat moment al een tijd genoteerd heeft die twee seconden sneller is dan de poletijd van Hamilton van vorig jaar. Bizar.

Max Verstappen’s eerste poging, die ondanks zijn elektrische gremlins gemakkelijk aan de kwalificatie heeft kunnen beginnen, landt hem op de vijfde positie. Verder achterin de het veld gaat het erom spannen. Hoewel we nog ruim vijf minuten te gaan hebben, lijken alleen Williams, Hartley en Hulkenberg Q1 niet te kunnen verlaten. De Duitser lijkt te kampen met bakproblemen. Terwijl de Hulk zijn weg terug naar de pitstraat vindt, knalt Max naar P2. Mercedes zakt steeds verder naar onder en belandt zelfs achter de beide Ferrari’s en Red Bulls.

Met één minuut te gaan probeert Hulkenberg het een laatste keer, nadat hij in de pitbox vermoedelijk zijn versnellingsbak heeft laten resetten. De Duitser drukt Esteban Ocon in de gevarenzone. Ocon weet zich eruit te wurmen, waardoor Vandoorne erbuiten gedrukt wordt. De Belg weet op zijn beurt weer Hulkenberg te elimineren. Zonde, maar helaas. Tegelijkertijd knalt Stroll van de baan, in zijn dweil van een Williams. Gele vlag, sessie voorbij.

Voetnoot: Leclerc is goed bezig en wast zijn teamgenoot met liefst acht tienden(!) de oren. Alonso en Sainz voelen het thuisvoordeel. Beide Spanjaarden hebben enkele posities voorsprong op hun stalmaatjes.

Afvallers: Hulkenberg, Ericsson, Sirotkin, Stroll, Hartley
Snelste ronde: Vettel, 1:17.031

Kwalificatie Formule 1: Grand Prix van Spanje 2018

Q2
Om even te beseffen hoeveel sneller de auto’s dit jaar zijn: zelfs de Haas’ beginnen de tweede kwalificatie met rondes die ruim sneller zijn dan Hamilton’s polerondje van vorig jaar. Magnussen en Grosjean beginnen met een 1:18.0. De crash van Stroll is in de tweede sessie overigens nog steeds te merken; Hamilton klaagt dat de marshals beter hun best hadden moeten doen en dat de baan nog vol ligt met grind.

Vettel opent meteen sterk en noteert een 1:16.802 op de borden en klimt naar P1. Achter hem zijn het, in slagvolgorde, Raikkonen, Bottas, Hamilton, Verstappen en Ricciardo. Als het iets stiller is op de baan, imponeert Leclerc met een dertiende positie. De Monegask bevindt zich echter meer dan een halve seconde van de top tien. Force India doet het niet veel beter. Het team is te goed voor de achterblijvers, maar te slecht om het gevecht aan te gaan met de kop van het middenveld. Gasly weet eveneens geen potten te breken en vestigt zich op P15. Het tegenovergestelde klopt voor Haas, die op dat moment duidelijk het vierde beste team zijn. Op dezelfde band als de drie beste teams scharen de Amerikanen zich er nog geen halve seconde achter.

Buiten de top tien verandert er weinig. Niemand in de gevarenzone weet eruit te springen, maar onderling wisselen ze wel van positie. Interessant is dat de volledige top tien morgen op de soft band mag starten. Tenslotte oogt Ferrari, in tegenstelling tot in eerdere sessies, buitengewoon sterk. Ligt er een pole position op de loer?

Afvallers: Vandoorne, Gasly, Ocon, Leclerc, Perez
Snelste ronde: Vettel, 1:16.802

Kwalificatie Formule 1: Grand Prix van Spanje 2018

Q3
Grosjean vuurt het openingssalvo, maar enkele seconden later schuift Ricciardo hem achter zich. Verstappen is maar net sneller dan de tijd van de Australiër. Hamilton niet, die is véél sneller. De Brit rijdt een 1:16.491 en stelt zich daarmee ver boven de rest op. Bottas, die eerder in het weekend behoorlijk snel oogde, komt niet verder dan een 1:16.909. Het was voor velen duidelijk een onstuimige eerste run.

Opmerkelijk is het feit dat Ricciardo, met nog vijf minuten te gaan, op de hardere (soft) band naar buiten gaat. Het is nog maar de vraag of hij er tijd mee zal winnen, maar het is het proberen waard. De honingdas begint zijn ronde niet bijzonder snel, maar eindigt hem met slechts twee duizendsten achter de tijd van Max. Totdat Raikkonen verbetert en de Nederlander naar P3 verschuift. Een oppermachtige Hamilton noteert een 1:16.171, met Bottas erachter op P2. Ook Vettel weet niet aan de tijd van Mercedes te komen. Waar de Duitsers het ineens vandaan toveren weet niemand, maar één ding is zeker: ze zijn terug. Gaap.

Snelste ronde: Hamilton, 1:16.171

Uitslag
1. Hamilton
2. Bottas
3. Vettel
4. Raikkonen
5. Verstappen
6. Ricciardo
7. Magnussen
8. Alonso
9. Sainz
10. Grosjean
11. Vandoorne
12. Gasly
13. Ocon
14. Leclerc
15. Perez
16. Hulkenberg
17. Ericsson
18. Sirotkin (+3 voor klapper met Alonso in Bakoe)
19. Stroll
20. Hartley (geen tijd)40 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Waarom ging Ferrari ook niet op de super softs zoals Mercedes en Red Bull in Q3?
@revstars-net: Klein verschil, waarschijnlijk een kwestie van voorkeur.
@revstars-net:

Na-apen is gay ..
@lincoln: je bent zelf gay
@maferick74: ..
@maferick74:

Goedzo na-aper ..
Nog een lange weg te gaan in de evolutie…
@lincoln: denken dat gay een scheldwoord is, wauw
@neleev: triest genoeg dat het klaarblijkelijk mag blijven staan hier…
@rrrobert:

Complete onzin ..

Mensen met een mening over velgen kleurtjes en interieur zijn ook welkom op autoblog ..
@lincoln: n f1 interieur…
@lincoln: Velg kleuren en interieurs zijn keuzes.
@baardmijt:

Na-apen ook ..
@lincoln: Dit ging niet over na-apen. Maar neem gerust het laatste woord.
@rrrobert: Houd toch op met je policor gezeur. We moeten eens leren om niet bij alles gelijk verontwaardigd te zijn. Een iets dikkere huid en wat acceptatie vermogen zou de Nederlander, Medelander en Gaydelander bijzonder goed doen.
@cloverleaf: Precies, het is net als een dickpic. Hoeft niets mis mee te zijn, maar als je moeder ‘m ontvangt is het wel naar.
@vonklausenburg: Owkee….
@cloverleaf: ik heb je geliked, geunliked en weer geliked, zodat ik je bericht tenminste 2x kon liken! 1x is niet voldoende
@duckmefaddy: je kan helemaal niet unliken 😜
Merkwaardig dat ze in Q3 met de soft rijden. Lijkt me niet helemaal de bedoeling dat het verschil marginaal is.

Mercedes heeft de snelheid weer teruggevonden lijkt het en is topfavoriet voor morgen. Ik denk dat er voor Red Bull niet meer in zit dan een plek 5. Laten we hopen op wat moois.
@viezefreddyw: ligt eraan of de tijden van gisteren representatief waren. Mercedes was de snelste over één ronde, maar Ferrari en Red Bull waren sneller in de long runs, in de volgorde 1) red bull 2) ferrari 3) mercedes.

Mócht dat nou morgen ook zo zijn kan het nog spannend worden.
@jaapiyo: Mercedes draait vrijdags de motoren dicht sinds ze niet meer “oude” motoren op vrijdag mogen gebruiken. Het is dan ook een slechte indicatie…
@viezefreddyw: Barcelona is een eigenlijk ook geen heel representatieve graadmeter dit jaar. Het circuit heeft in de winter een gloednieuwe asfaltlaag gekregen. In maart bleek tijdens de wintertests dat die nieuwe asfaltlaag in combinatie met het Pirelli-rubber niet altijd een goede combinatie was. Een aantal teams had het probleem dat de banden snel oververhit raakten, waarbij Mercedes veruit de meeste problemen had en de Ferrari juist heel vriendelijk voor de banden was. Pirelli heeft naar aanleiding daarvan besloten om voor de races in Spanje en Engeland en Frankrijk (waar vergelijkbare asfaltlagen liggen) banden met een iets dunner profiel mee te nemen, zodat ze de warmte wat makkelijker kunnen afvoeren.
De komende races wordt er weer met de normale Pirelli’s gereden, dus dan kunnen we pas echt oordelen in hoeverre de snelheid van Mercedes aan de updates toe te wijzen is en in hoeverre de dunnere Pirelli’s een bijdrage leveren.
Ik dacht dat de heren van Ziggo aangaven dat er een ‘absoluut geweldadige’ update aan zat te komen?
@st220: Ze moeten toch wat om kijkers te trekken nu de part-time F1 fans na een paar mindere Max races afhaken…
@st220: Is toch ook zo, als je vergelijkt met de tijden van vorig jaar? Iedereen denkt maar dat enkel RB evolueert…
@st220: slecht journalistiek onderzoek, ze waren de andere teams vergeten te bekijken.
PartyMode😁
die Botas is de laatste tijd ook verrassend rap.

*off topic* hoor net Max Duits praten op RTL. Niet om aan te horen. Maar alles wordt ook nog steeds nagesynchroniseerd in Duitsland? Zit engels nog steeds niet in het lespakket van de Duitsers?
@jeebee: In Duitsland is het inderdaad gebruikelijk ipv ondertiteling alles in t duits over te praten.
Uitrijden de race, moet z’n eerste instinct zijn. Potentiële crashes uit de weg gaan. Loeren op kansen gedurende de race… Yep, zoals team mate Ricciardo pleegt te doen.
@ericd: zit niet in zijn aard, en daar ben ik meer dan blij mee. Tenminste een beetje spektakel ipv een optocht
Even off topic, maar wel race gerelateerd: Geen berichten op Autoblog over de 24 uur van de Nürburgring, die nu ook bezig is?
@wilbertg: Max doet daar niet mee hoor …
@wilbertg: whut?
Ik had gelezen ergens dat ze bij redbull iets hadden meegenomen waarbij de achterstand weg zou worden gewerkt. Dat komt er pas morgen op? Oh nee toch niet hmm
@maferick74: vleugels denk ik
Ik snap nu helemaal niet meer waarom de gridgirls weg moeten nu ik naar het euro songfestival heb zitten kijken met name de presentatrices
@cthijs: ik neem aan dat je MEE MOEST kijken, of was ’t vrijwillig? 😉
@cthijs: niks mis met een pare hete dames die om je wagen heen krioelen 👍

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).