Special: Ducati Monster

Auteur: , 114 Reacties

Ayrton Senna had er eentje en hij was niet de enige. Zonder de Monster zou Ducati waarschijnlijk niet eens meer bestaan.

Ducati Monster S2R

Tokyo, 1988. Op kantoor bladert de jonge Italiaanse ontwerper Miguel Galluzzi door wat lokale motorfietstijdschriften, maar bij een artikel over de Ducati 851 Superbike stopt hij. De foto toont de 851 volledig naakt: voor de foto is het kuipwerk, de tank en het zadel verwijderd en is de onderliggende techniek perfect zichtbaar: de befaamde 90-graden V-Twin (daarom vaak L-Twin genoemd) als stressed member met daarbovenop een schitterend buizenframe, beter bekend als trellis-frame. Galluzzi pakt een overtrekvelletje en legt deze over de foto heen en begint te schetsen. Een tank, een zadel, meer hoeft hij niet toe te voegen.

Ducati 851 Superbike

Niet veel later verhuist Galluzzi terug naar zijn geboorteland en wordt Ducati-eigenaar Cagiva zijn nieuwe broodheer. Onder leiding van Cagiva heeft Ducati enkele schitterende sportieve motoren gebouwd. De eerder genoemde 851, de Supersport-serie en de 888 die op het punt staat om gelanceerd te worden. Cagiva ziet echter ook in dat een merk moeilijk kan rondkomen van alleen sportmotoren en dus wil het nieuwe klanten aanspreken. Dat probeerde het merk al eerder met de Ducati Indiana uit 1986, een Amerikaans aandoende chopper met L-Twin, maar dat project faalde -godzijdank- jammerlijk.

Ducati Indiana

De jonge Galluzzi heeft zijn schets uit Tokyo bewaard en laat deze al in de eerste week aan zijn baas, Massimo Bordi, zien. Deze is niet direct overtuigd, maar Galluzzi houdt vol. Regelmatig blijft hij zijn baas vragen of hij de dan nog naamloze motor verder mag ontwikkelen, terwijl hij ondertussen verder werkt aan sportmotoren. In de zomer van 1990 bindt Bordi eindelijk in en mag Galluzzi in het magazijn wat onderdelen bij elkaar zoeken om zijn prototype te bouwen. Een 888-frame, een Desmodue (desmodromisch, twee klepper per cilinder) 904cc L-Twin uit de 900SS en diens voorvork en achterbrug vormen de basis van het prototype, terwijl details als de tank en het voorspatbord uit aluminium worden gemaakt.

Miguel Galuzzi

Toch leek het er even op dat Gulluzzi’s werk voor niks was geweest. Eind 1990 is de motor klaar, maar het management ziet niks in de creatie. De designer weet zijn meerderen echter te overtuigen om ‘Il Mostro’ ,zoals de motor intern genoemd wordt, mee te nemen naar een bijeenkomst van Ducati-importeurs. De interesse in de motor is enorm en Ducati besluit de motor toch te gaan bouwen.

Ducati Desmodue

Behouden blijven de olie- en luchtgekoelde L-twin en de upside down-voorvork van de 900SS, maar het trellis-frame wordt opnieuw ontworpen. Eind 1992 staat het M900-prototype (foto onder) op de motorshow in Keulen. Van hogerhand is besloten dat Il Mostro, Italiaans voor Monster, een wat te negatieve associatie heeft, maar wederom is het een importeur die daar verandering in brengt. Als de motor in 1993 vrijwel ongewijzigd in de Ducati-showroom staat op de zijpaneeltjes nog altijd M900, maar valt onder het Ducati-logo op de tank de nu legendarische naam ‘Monster’ te lezen.

Monster 900 Prototype

Goedkoop zijn Ducati’s nooit geweest, maar met een prijs van 23.990 gulden is de Monster M900 in 1993 liefst tienduizend guldens duurder dan een Honda CB750 met vergelijkbaar vermogen. Beide doen zo’n 80 pk, waarvan 73 paardjes via het achterwiel hun weg naar het asfalt vinden. Wie echter wel eens op een oude Ducati heeft gereden weet dat paarden alleen niet zoveel zeggen en dat de koppelkromme het ware karakter van de motor bepaalt. Toch hikken veel consumenten aan tegen de hoge aanschafprijs van de Monster en vrij rap besluit Ducati om een goedkoper model te introduceren.

In 1994 krijgt de M900 gezelschap van de M600. De meeste onderdelen, zoals het frame, de tank en de voorvork worden rechtstreeks overgenomen, maar het blok meet nu 583cc en is 53 pk sterk. Deze L-twin is niet langer voorzien van een oliekoeler en is dus volledig luchtgekoeld. Verder is de M600 als een van de weinige Ducati’s voorzien van een natte koppeling en heeft de bak vijf in plaats van zes verzetten. Wel is de klepbediening nog altijd desmodromisch. Slechts op één niet-motorisch punt ziet Ducati kans om de toch al niet rijke uitrusting van de M900 (een toerenteller schittert bijvoorbeeld door afwezigheid) te versoberen; de M600 beschikt slechts over één remschijf aan de voorzijde.

Ducati monster 600

Gedurende de jaren komt Ducati steeds met nieuwe smaakjes. De eerste is de Monster M750, een model dat het gat tussen de M600 en M900 moet opvullen. Helaas is het een opgeboorde M600 in plaats van een teruggetunede M900, dus met enkele schijf en natte koppeling, en een commercieel succes wordt de 750 niet. Een optisch pareltje is de M900 Chromo, met een volledig verchroomde tank en bijbehorende buddycover en windschermpje, maar echte vernieuwing komt in 2000 met de introductie van injectie.

Monster Chromo

De eerste zeven jaar van zijn bestaan is het recept grotendeels hetzelfde gebleven. Dikke luchtgekoelde tweecilinder, al dan niet met hulp van oliekoeling, met twee kleppen per cilinder. Archaïsche, maar doeltreffende techniek. In 2001 komt daar verandering in als Ducati het watergekoelde vierkleps blok uit de 916 in de Ducati Monster hangt. Met 101 pk en 94 Nm wordt de Monster nu écht een monster om te rijden, al vindt Ducati dat het nog wel een tandje sneller kan. De 916 is immers al vervangen door de 996 en ook dat blok vindt zijn weg naar de Monster. Deze S4R is behalve aan de radiateur en de dubbele bovenliggende nokkenassen ook ter herkennen aan het enkelvoudig opgehangen achterwiel en een tweetal hoge uitlaten aan de rechterkant, in plaats van een enkele aan weerszijde van het achterwiel. In 2005 hangt Ducati en passant nog even het 999 blok in het dan al twaalf jaar oude Monster-frame. Tegenwoordig kijken we niet meer op van 130 pk en 104 Nm, maar in een motor die slechts 177 kilo (droog) weegt en gespeend is van elke vorm van elektronische vangnetten, is vuurwerk gegarandeerd.

Monster S4RS

Hoewel bloedstollend snel, zijn de S4R-modellen misschien niet de ultieme Monsters. Met hun waterkoeling en vierkleps techniek zien ze er lang niet meer zo simpel uit als de allereerste Monsters. De oplossing is de Monster S2R. Deze krijgt het fraaie enkelzijdig opgehangen achterwiel van de S4R, maar motorisch is er keuze uit een oliegekoelde tweekleps machine van 800 of 1000cc.

Ducati Monster 796

Lang lijkt Ducati te worstelen met de vraag hoe je een icoon opnieuw moet ontwerpen, maar eind 2007 is daar dan toch een opvolger in de vorm van de luchtgekoelde 696. Voor puristen is het even wennen; de nieuwe Monster is veel moderner, maar ook minder puur dan zijn voorganger. Op de zwaardere, maar qua looks vergelijkbare 1100 is waterkoeling zelfs standaard, terwijl de derde generatie Monster, de 821 en 1200, niet eens meer luchtgekoeld of met minder dan vier kleppen per cilinder te krijgen zijn. Ook qua frame en looks in het algemeen staan deze Monsters ver af van de eerste generatie. Brute machines, maar van eenvoud is weinig sprake meer.

Ducati Monster 1200

Eind 2016 maakt Ducati echter in één klap alle puristen blij door de 797 te introduceren. Deze heeft weer een volledig trellis-frame, maar veel belangrijker is de krachtbron: een luchtgekoelde L-twin met twee kleppen per cilinder. Zowel qua vermogen als qua gewicht verschilt de 797 nauwelijks van de originele M900, al is de 797 nu de instapper in plaats van topmodel. Een waardig opvolger van de Galuzzi’s origineel.

Ducati Monster 797

Toch is de erfenis van de oer-Monster veel groter dan alleen die 797. Het is de best verkochte Ducati-reeks, de motor die het merk waarschijnlijk heeft behoed voor een faillissement. Het is ook de motor die bewees dat een naked niet per se een saaie, betaalbare motor hoeft te zijn. Tegenwoordig is de keuze aan bijzondere en spannende nakeds enorm, in 1993 waren het bijna zonder uitzondering inspiratieloze instappers voor de zuinige motorrijder die kuipwerk maar zonde van het geld vond. En dat allemaal omdat Galluzzi zo koppig zijn idee doordrukte…

Ducati Reclame114 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Heb nu een mooie Triumph Street Triple R staan, maar die gaat als het even kan ooit door een Monster vervangen worden. Die machines hebben toch iets magisch. Nadeel vond ik altijd dat mn ballen om die tank heen gevouwen werden. Maar elk jaar word het zadel iets verbeterd, dus misschien…
@ederooij: misschien is een iets rechtere zit voor jou het ideaal?

Ik ben na de monster overgestapt op de hypermotard 1100s.
Vanmiddag gehoord dat er wellicht een tweede aan komt dus het doet nog daar beneden.
@por100:

Oprechte felicitaties vanuit huize Lincoln ..
@lincoln: En zo is ie dan ook wel weer hè..
@kle500: idd, geef ik hem na :D
@lincoln: Dat waardeer ik, Hartelijke dank. We zijn weer in de wolken
@por100: gefeliciteerd man!
@por100: Das ook een hele leuke idd. Heeft een vriend van mij ook, en die geniet ook met volle teugen. Ik zelf zou dan stiekem, niet op de pegels gelet, een Multistrada Pikes Peak willen.

Maar van harte met nummero twee!
@por100: gefeliciteerd!

Hoe is zo’n hypermotard trouwens. Ook een motor voor weekendjes weg e.d.? Hoor wel eens verhalen dat ze voor langere afstanden niet goed zijn
@ghostnl: je zit vrij recht op en krijgt de wind van voren. Net als bij mijn motor (obesitas supermotard) is er geen zak aan op de snelweg, je wordt helemaal gek van dat geruk aan je lichaam. Je kan nog het e.e.a. doen met hogere windschermen, maar ja… kies dan een andere motor imo.
@ghostnl:

Thx

In principe sluit ik aan bij 2wheeler.

Hoewel je went aan het geruk en je daarbij mooi je nekspieren traint, is het redelijk vermoeiend zo even een paar uur op de snelweg te verblijven.

Wat vooral spelbreker is voor lange tochten, is de kleine tank van 11 ltr en het redelijk hoge verbruik. Zeker als je een ander uitlaatje, ecu en luchtfiltertje hebt. Dan kan het zomaar 1:10 worden aangezien hooligan style rijden eerder regel is dan uitzondering.
Gecombineerd met die kleine tank moet je dan dus veel stoppen.
@ederooij: ik denk dat je spijt gaat krijgen. De Street is waarschijnlijk de beste naked qua handling. Uiteraard is zo’n droge koppeling heerlijk om te horen…
@ederooij: heb lang getwijfeld tussen een 797 of een Street triple R… ik zou monster voor erbij willen, voor de looks en het geluid maar echt sturen doet de stripler beter
@ederooij: geeft het nog een paar jaar en je kan je ballen er netjes omheen hangen ;-)
Autoblog ‘special’ zij altijd speciaal fijn leesvoer! Chapeau weer!
De Aston Martin onder de brommers ..
Vele eigenaren en geldschieters gehad en nooit echt een jaar in zwarte cijfers geboekt ..
En dan is Ducati nog de meest consistente van de Italiaanse motorfietsen industrie ..

Motorrijders zijn inmiddels genezen van Ducati en zijn overgestapt naar Triumph Buell of BMW ..
Poetsers en mooi weer rijders zie je er nog wel veel op ..

En terecht .. Tis een prachtig ding al voel de dry sump clutch in je vullingen ..

En heeft de trend “naked bike” gezet ..
@lincoln: Ducati is momenteel populairder dan ooit, mede vanwege de nieuwe Panigale’s die het zo goed doen (ik zeg dit niet omdat ik zelf een Duc heb)
@kalslasie:

Je bent positiever dan de sales figures iig ..
En dat is ook wat waard ..

Althans .. niet in de grote mensen wereld ..
Maar in de wereld van mensen die een brok metaal of aluminium wat ooit in Italië onder een freesbank heeft gelegen een warm hart toe dragen ..
@lincoln: als je genezen bent van ducati ben je nooit een motorrijder geweest.

En die dry-sump op mijn latere hypermotard vonden de dames achterop niet vervelend hoor :p
@por100:

Begrijp dat het voor jouw noodzakelijk was ..
@lincoln: ?
Of ben ik zojuist ten prooi gevallen aan een ‘lincolntje’
@por100: Jazeker. Inclusief een originele Lincoln taalvaut :)
@lincoln: vergeet KTM niet. Al sinds 2014 de grootste motorfabrikant van europa.
@wachtmaartotmijnvtecinkicktyo: valt van ellende uit elkaar. Maar het vermogen van een 1190 of 1290 super Adventure is om je vingers bij af te likken.
@wachtmaartotmijnvtecinkicktyo:

Zitten onder tussen ook zwaar in het handtasjes segment ..
Zijn er nog wel Europese werkpaarden ??

(Mensen die een rondreis in Azië gemaakt hebben weten waar ik het over heb) ..

+3 voor je nickname iig ..
Jaaaa lekker hoor, leuk stuk over een iconische bike! Meer van dit!
Ducati, wat een prachtmerk is dat zeg, ondanks dat het nu onder VAG valt. Al heb ik toch liever de 1299 Panigale…

Dat motorrijbewijs begint steeds meer te kriebelen…
@olivier420: een 899 lijkt mij meer dan voldoende hoor …
@por100: niet als je het voor de buitenwereld doet. Wat veel paginale rijders doen
@rolov: Mwoah was meer het geluid wat ik prachtig vond. Verliefd geworden toen ik in Firenze op een terras zat, en de eigenaar van de tent op een 1199 aan kwam blaffen. Kippenvel..

Al zal het heel lang duren voordat ik op zo’n ding zou durven rijden.. bang dat ik mezelf doodrijdt.
@olivier420: dan kan ik je volgen,

Promoveren op kwantumfysica lijkt mij een makkelijkere route dan het potentieel van een 1299 leren te benutten.
@por100: Haha ja ? Ik heb (nog) helemaal geen richtingsgevoel daarin. Leuk om te leren, zoals ik al zei: het begint steeds meer te kriebelen :-).

Al zullen de eerste jaren een goedkope 250cc’er worden. Huil ik niet de ogen uit m’n kop als ik hem laat vallen / op m’n plaat ga.
@por100: ik heb het liefst gewoon de iconische 999 met die schitterende dubbele koplampjes boven elkaar. Man wat een geweldenaar! En meer motor dan ik ooit aan zou kunnen, zeker op het stratencircuit.
Ducati… stuk gaat ie
@e38ossie: de reactie waarvan je wist dat ‘ie komen ging
Auto-Blog. *kuch*
@rvounik:
Autogekken op zijwegen *rochel*
@desjonnies: je bedoelt Acceleratie addicts en Verbrandingsmotorverslaafden zonder fixatie op het aantal wielen?
@rvounik:

Je schreef ”sucks” verkeerd ..
@rvounik: ik leg ’t nog één keer uit: Je. Hoeft. Niet. Te. Klikken.
@henk_he: je hebt het me anders nog niet eerder uitgelegd.
@rvounik: jou niet nee.
@henk_he: en ik wed dat je ’t zonder twijfel nog eens gaat doen Henk… ;-)
Ik kan Ducati’s enorm waarderen maar ergens heb ik niet veel met de Monster, voor dat geld liever een MV Agusta Brutale.
@janmetdelangeachternaam: idd of een dragster.
De S2R 800 met dubbelloops termignoni was mijn eerste motor. Heerlijke fiets en wat was ik trots.

De S4RS en de S4 in Senna uitvoering zou ik graag nog eens willen rijden.

Bedankt voor de throwback dizono
@por100: bij het ophalen van de motor na een onderhoudsbeurt in contact gekomen met een man die net een S2R gekocht had met dubbelloops Termi’s. Prachtige fiets, om over het geluid nog maar te zwijgen.
@por100: idem! Minus de termi’s… Heerlijk dociel als eerste motor, maar toch onder de 4 naar 100! 4 cilinders hebben mij nooit zo kunnen bekoren
@por100: Ik heb zo’n S4 Senna gehad… geweldig apparaat! Als hij niet kapot was :-s man man…
@sander1980: dat is idd spijtig, maar het blijft toch de ultieme van de oude reeks wat mij betreft.
Heb er altijd een willen hebben (de 900 dan), maar moet mn motor buiten stallen, ben bang dat een Duc daar niet zo goed tegen kan. Mn Honda kan het prima hebben.
De eerste Monsters hadden ronde einddempers, kun je ook zien in het filmpje van Senna. Die zijn heel snel na de introductie vervangen voor ovale, omdat ze er achter kwamen dat in snelle bochten de uitlaten over het asfalt schuurde en hierdoor schuurde je een hoekje van de einddemper af.
@Dizono
De 1100 motoren zijn allemaal luchtgekoeld, de 821 en de 1200 zijn inderdaad vloeistof gekoeld.

Het blijven pareltjes, maar wel aan de kleine kant.
De 1200 is iets groter en beviel mij qua zit een stuk beter.
Voorlopig blijf ik op z’n oude concurrent rijden, de Cagiva V-Raptor 1000:-)
@cvoo: de S2R /S4R reeks is voor jou dan de juiste keus. De m900/ m600 is idd kleiner
@por100: Goed om te weten.
Ik vergeleek vooral de “nieuwere” Monsters. Ik heb ooit een weekend een 796 gehuurd (bij Affetto, top bedrijf!) en een aantal jaren later een dag met een 1200 gereden en die is wat groter.
Ik hoop ooit de stap te kunnen maken naar een 1200S!
@por100: er is absoluut niks mis met de M900. Hij is nogal fors, dus qua grootte begrijp ik je antwoord niet. Hij is inmiddels wat gedateerd, maar man, wat heb ik daar een lol mee beleefd.
Ik zou nu voor een S4R of een nieuwe 821. Die laatste heb ik een paar keer gereden. Je zit heel er ver op het voorwiel, waardoor je heel strak kan sturen. Wat een ding!!
@lacker:

Ik bedoelde dat van de eerste generatie de latere S2R/S4R reeks (dus die met enkelvoudige achterwielophanging), iets groter zijn dan de m600/900 reeks.
Zelf bezitter van een ‘Il Mostro’. Van t nieuwe type dan wel. Monster 1200S uit 2014. Ten tijde van mijn eerste motorrijlessen was deze motor de droom die ik ooit werkelijkheid wilde laten worden. Een jaar geleden is dit dus gelukt, waar ik nooit van spijt van heb gehad. Moderne Ducati techniek die me keer op keer een glimlach van oor tot oor weet te bezorgen, wanneer de gashendel richting de stuit gaat.
@rvm1200s: wat een idioot snel apparaat is dat ook. Proeflesjes sloegen nergens op.
@rvm1200s:

Dat is geen motor meer ..
Dat is een rijdende bullebak ..
Anabolen op 2 wielen ..
Bizar ding ..

Godspeed ..
@rvm1200s: Fantastisch! Vandaag nog op gereden met de Ducati Live experience. Heb zelf een Street Triple R en ben daar erg blij mee, maar hoe die tweecilinder het asfalt afraffelt – beestachtig! En dan vergezeld door een metalig, bulderend Termignoni-orkest.
@ricardostoute: Nice! Geluid van een Street Triple R misstaat zelf ook niet imho. Zelf rijd ik met een SC Project uitlaat (maar stiekem wil ik nog de Termi’s laten monteren). Toch nog even sparen maar…
@ricardostoute: kon dit weekend helaas niet, maar het is altijd leuk dat je er zo een paar kunt uitproberen.

kan in het vervolg ook het ritje van hippolytushoef aanbevelen (dit jaar al geweest helaas).
Voor de liefhebber die er eens een paar wilt testrijden:

http://m.ducati.nl/news/ducati_live_experience_2018/2018/03/16/4997/index.do

Volgende week in Haarlemmermeer!
@por100: Leuk is dat. Ik heb ze allemaal geprobeerd. Van Diavel tot Panigale en van Supersport tot Multistrada. Behalve de V4, dan mag je de dag vantevoren alvast je tentje opzetten ;-)
Ja verdorie @dizono, was ik net bezig een Stukgaatie uit mijn hoofd te zetten, kom je hiermee! Back to the drawing boards!
@gulli: grinnik, same vibes here…
@gulli: zeker doen, maak alleen niet dezelfde fout als ik door voor een nét iets te goedkoop exemplaar te gaan. Het ene na het andere gaat stuk of blijkt toch een beetje gebeund. Ik ben al flink wat uren en euro’s sleutelen verder, maar ik ben er bijna en het rijdt fantastisch.
Mooi stukje leesvoer. Ik rijd al 15 jaar Ducati, zou nooit meer iets anders willen. Terwijl ik bij mijn auto’s elke paar jaar van merk en type wissel.
Lekker leesvoer voor op de zaterdag over het mooiste motormerk ter wereld!
Ik heb helemaal geen verstand van motoren, maar 80 pk op 130 kg droog… gaat dat onder de 5 sec naar de 100?
@joortje2: Jup. 50pk (en 50Nm) op 210 kg doet het al in 5,5 sec ofzo.
@trustmeiamanengineer: en zo’n hayabusha? In 2 of 3?
@joortje2: fluitend
@joortje2: ik heb een sv650 met 76pk en zet met vloeistoffen en rijder zo’n 300kg op de schaal. 0-100 zou rond de 4s moeten lukken… das meteen ook een van de voornaamste redenen dat ik motor rijd. Koop maar eens een auto voor 6k€ die rond de 4s op honderd zit, die je jaarlijks een dik honderdtal € aan taksen kost en waarmee je nooit in de file staat 🤔
Il Mostro…. De reden dat ik destijds verliefd werd op Ducati…nooit een motor gereden maar wat een geweldige machine vind ik dat toch😍
Rijd een Monster796 2015 nieuw gekocht zonder rijbewijs en een meter op te rijden. Was wel even wennen na de lesmotor met een 4 cilinder :)
Prachtige motor, ideaal voor beginners maar ook nog dikke fun voor gevorderden!
En met 2 open termignoni’s erbij is het ook nog eens een geluidsmonster!
Geweldig artikel. Daarom zit ik op AB
Ik weet dat het een beetje valsspelen is, maar deze scène heeft Ducati wel weer teruggebracht in mijn lijst wannahaves

https://youtu.be/zuCjHXLHGUk
Ducati Sport Classic 1000
Ik ken alleen maar vrouwen met een Ducati Monster. (Gedachtenwolkje) is het dan toch geen vrouwen motor, mmmmm.
Altijd fan geweest van Ducati monsters! Zelf een tijdje een monster 695 uit 2006 gehad, heerlijk! Helaas is deze uit Mn garage gestolen.. inmiddels dus op zoek naar een wat nieuwere (696).
Ik heb de mijne in 2001 gekocht nieuw
Alleen frame en gedeelte van het blok is nog origineel
Rijdt beter als nieuw
http://supertjeduc.zenfolio.com/img/s/v-2/p2082996831-5.jpg
@supertjeduc: prachtig!
Ergens eind jaren ‘90 eens een stuk op een Monster 900 gereden.
De broer van mijn zwager had er een.
Ik was die dag even bij hem langsgegaan met de auto en die Monster (of dat Monster) stond daar.

“Als je hem een keer wil proberen kom je maar langs”

Een klein uur later was ik terug op mijn trouwe Honda V65 Sabre (waar denk je dat mijn nickname vandaan komt?). Ook niet echt een traag ding met een V4 1100 en 122pk en een enorme bak koppel bij alle toerentallen. Al vanuit de kelder trekken als een malle. Maar wel 246kg droog…
Ach, zo’n 900 kon ik best hebben toch?

Nou….
Godskanonne!

Wat was dat ding snel!
En ik dacht dat ik een snelle motor had.

Niet alleen bezorgde dat ding me bijna twee gedisloceerde schouders bij het accelereren, ook vlogen mijn oogballen er bijna uit bij het remmen (zo’n Honda had nou niet de meest krachtige remmen). En een wegligging!
(Ook een wat zwakker puntje van de V65, eigenlijk van alle Honda’s uit begin jaren ‘80).

Dat was pas een bruut van een motor.
Kan me herinneren dat ik ergens links een zijweg in wilde, maar die wat laat zag. En ik ging veel harder dan ik dacht. Dus het idee was: remmen, die weg voorbij, keren en dan die weg in.
Nou, die zijweg haalde ik nog makkelijk. Moest zelfs de remmen nog lossen, anders had ik ruim voor de zijweg stil gestaan.
Wát een ding!

Aangezien ik na dat ritje er volkomen van overtuigd was dat ik op zo’n apparaat mijn 30e verjaardag nooit zou halen (was toen denk ik een jaar of 26), ben ik er nooit aan begonnen en maak ik nu een grote kans over een week of twee 48 te worden.
Met nog steeds een Honda V65 Sabre (wel een andere als toen) in de garage.
@sabrerator: Leuk die V65’s, mijn vader heeft de Magna variant in de schuur staan. Mooi koppelbeest!
@racerx: dat was mijn eerste ‘serieuze bak power’ motor, na een cagiva freccia 125 cc tweetakt.. over paradigm shift gesproken…
@galgootje:
Ik ben in 1994 van een CB 400 Four naar die V65 overgestapt.
In het begin scheet ik 7 kleuren op dat ding. Uiteraard ging het al vrij snel een keer fout met gelukkig minimale schade aan mijzelf en de Sabre, en toen heb ik een rijtraining bij de KNMV gevolgd. Dat scheelde aanzienlijk in mijn zelfvertrouwen.
Leuk artikel!
Ruim voordat de rijlessen begonnen had ik een plaatje gevonden van een M900 (een gele niet de juiste kleur) bijna iedere dag keek ik ernaar. Toen ik het rijbewijs op zak had kwam het er dan ook eindelijk van, er kwam als eerste motor een M600! Wat was ik blij! Helaas mocht ik er niet lang van genieten. Het vermogen kwam in een bocht ietwat ongunstig op de weg waardoor ik volledig de controle verloor, de Duc pakt een boom, schoof over de weg, einde… (Gelukkig had ik zelf niet veel meer dan een schaafplek, een lelijke helm en deuk in mijn imago.)
Een andere motor is er nooit meer gekomen. Zelfs zo’n 15 jaar later jeukt het nog steeds. Ducati en met name de monsters, I love it!
@paulusie: begrijp ik dat je toen geheel gestopt ben met rijden? Moet het toch een klapper zijn geweest!
Van het eerste tot het laatste woord genoten van dit artikel. Bedankt!
@z4coupe30si: helemaal eens! Keep ‘em coming @Dizono als je een autogek bent, moet je op z’n minst een klein beetje affiniteit met motoren hebben!
@2wheeler: ja, ik word wel blij als ik zie hoe deze stukjes hier opgepakt worden. Zitten meer motorgekken tussen dan ik dacht. Voor ik m’n A had keek ik eigenlijk ook niet naar motoren om, ging vooral voor het rijbewijs om praktische redenen. Na eerste proefles was ik verkocht =)
De omschrijving van desmodromisch in het arikel (‘twee kleppen per cilinder’) lijkt mij niet correct.
Desmodromisch heeft toch niet zozeer met aantal kleppen per cilinder te maken? Maar met twee nokkenassen per kleppenrij. Dit om hogere toerentallen mogelijk te maken, zonder dat de kleppen gaan zweven.

Monster 821 staat hoog op mijn shortlist voor zodra ik mijn rijbewijs heb, samen met de Street Triple R.
Het meest tof vind ik toch een Agusta Brutale, maar dat lijkt me zeker niet iets voor een beginner
@hehe: oh, verkeerd gelezen. Het twee kleppen per cilinder was niet bedoeld als uitleg voor desmodromisch.
Deze staat op mijn lijstje: had er 1 gevonden, kon hem betalen en had dat toen ook gewoon moeten doen….
Leuk verhaal wel
Interessant en goed stuk, en mooie motoren natuurlijk die Ducati’s.
Wat raden jullie mij aan? Ik heb binnenkort mijn A rijbewijs, maar ik weet totaal niet wat bij mij past. Ik ben 1,89m lang en ben aardig breed (fitness). Ik zelf dacht eraan om eerst op een Naked te beginnen, zoals een Yamaha XJ6N en daarna wat zwaarders te rijden. Ik ben bang dat ik een beetje te groot ben voor de Yamaha en het er lomp uit gaat zien.
@r32turbo: naar een dealer gaan en lekker proefrijden op verschillende fietsen. Denk dat een Ducati Diavel wel bij je past ;-)
@edgar: Bedankt! Ik heb de Ducati in m’n verlanglijst gezet.
@r32turbo: sluit me aan bij @edgar ! Een Diavel is echt een bazending, maar wel duur. Neem ook de Suzuki B king (wel gelijk andere uitlaten monteren), Triumph Rocket en BMWR1200S mee in je overweging. Die laatste moet je smaak zijn, maar ik vind het een hele gave fiets om te zien. Tevens één van de weinige BMW motoren waar je niet gelijk een ouwe lul mee bent ;). Kijk verder ook naar de offroaders en supermotards. Een Yamaha XT660X of een XT660 Tenere passen misschien ook wel bij je. Ik ben weliswaar niet zo breed maar tik wel de 190cm aan en zit er heerlijk op. Als je een flink postuur hebt wil je iig niet te veel voorover buigen ivm je onderrug en polsen, dus probeer de sporters te skippen.
@2wheeler: Bedankt voor je reactie! Ja met sport gaat het indd niet lang goed denk ik, maar zo’n Diavel is echt gaaf indd, ik ga toch proberen om die te aanschaffen.
@r32turbo: ik zou dan naar een MT09 gaan zoeken. Soepeler blok tov de XJ6N (3-cil 800+cc tov 4-cil 600cc). Levert ongeveer hetzelfde vermogen, maar rijdt soepeler.

Ducati? Monster 821 of wellicht een Hyper 821/939.

Kortom, gewoon wat gaan proefrijden en testen.
@rvm1200s: Bedankt voor je reactie. Ik houd meer van de 4-cil ivm het geluid, maar zo’n 3 klinkt ook heerlijk zeg die gaat zeker in mijn lijstje en de rest ga ik ook eens bekijken. Ik kan niet wachten om in de zomer lekker te touren in de avonduren :)
Leuk artikel!
Ik rij zelf een “arme mensen monster” onder de vorm van een Suzuki sv650 :)

Heb hem jammer genoeg wel twee weken geleden achterin een i20 “geparkeerd”. Situatie verkeerd ingeschat, waardoor ik wat remkracht tekort kwam.

Tijd om de voorkant een upgrade te geven!
@tjorque: vind zo’n 650 anders een stuk fraaier dan een monster… al plannen met de voorkant of ga je hem weer origineel maken?
@2wheeler:
– Ben prijs aan’t vragen voor een ohlins upgrade (insert in oem vork)
– sw-motech alu spatbord
– rem upgrade (ik vermoed high performance blokken en mss andere leidingen, heb nog geen betere oplossing met andere remklauwen gevonden)

Verder misschien nog wat ander plastic vervangen in een latere fase.
Misschien ook achteraan een ohlins en een mooiere einddemper (maar geen luidere)

Hangt er allemaal wat van af hoeveel het kost en hoe de zaken lopen… 🤪
@tjorque: groot gelijk hoor! Veel fietsen kunnen wel wat upgrades gebruiken, dit is een mooi moment om dat te doen. Kijk voor het plastic en dingen als knipperlichten, spatborden en dat soort dingen ook eens op Aliexpress. Kun je op dat soort dingen de kosten nog enigszins drukken en het is allemaal prima. Ik heb zelf een uitlaat gemonteerd van het Italiaanse xracing.it erg mooie pijpen die redelijk betaalbaar zijn. Echter wel voor circuit gebruik dus geen eu goedkeuring voor de openbare weg. Maarja, ik ben er nog niet mee staande gehouden en woon toch in de drukke randstad. Succes met de opbouw en herstel van je eigen eventuele letsel natuurlijk!
@2wheeler: de extra krassen op m’n al erg beschadigde geest genezen traag, maar die (wonderwel) enige blauwe plek die ik er aan heb overgehouden is quasi weg 😜
Ooit proef gereden op de M900 en het viel mij erg tegen. Een week later proef gereden op een KTM Duke 620e (1 cylinder) met een smile op mijn gezicht die breder was dan eigenlijk in mijn helm paste.
De KTM dus gekocht.
De Duc viel vooral tegen in het feit dat het koppel (in iedergeval voor mijn gevoel) niet zo aanwezig was als dat ik had gehoopt. De stampende KTM 1 cylinder maakte daarin een hoop goed.
Blijf de originele M900 wel nog steeds mooi vinden.
niet heel relevant maar er staat er hier 1 tegenover mijn werk op de parkeerplaats, buiten in de regen. (woon dan wel in Virginia maar goed het regent hier ook). In de afgelopen 2 jaar is dat ding slechts 1x van plek verhuisd. Zonde om te zien, mijn fz6r staat iig altijd onder een hoes, heb helaas geen garage.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).