Lekkerder dan deze Toyota Celica wordt het niet

Auteur: , 29 Reacties

Goed nieuws: je kunt hem ook nog kopen!

Wanneer rallyhoofden spreken over de gouden tijden uit hun sport, is het eigenlijk altijd het tijdperk van Group B dat als eerste genoemd wordt. Logisch, want maar zelden kregen autofabrikanten dusdanig veel vrijheid bij het bouwen en inzetten van racewagens. Het is haast vanzelfsprekend dat een dergelijke klasse, met name in de jaren ’80, gepaard ging met de nodige gevaren, ongelukken en zelfs doden.

De meer ingetogen Group A, waar fabrikanten aangepaste productieauto’s dienden in te schrijven, hield het langer uit en ook hierin zagen we door de jaren heen een aantal fantastische wagens terugkomen. In deze klasse voerden de Japanse autofabrikanten veelvuldig de ranglijsten aan, met absolute wonderauto’s als de Subaru Impreza WRX, de Mitsubishi Lancer Evolution en de Toyota Celica.

Nu is het zo dat veilinghuis Bonhams deze week een evenement organiseert, waar precies zo een Celica onder de hamer zal gaan. Sterker: het is niet zomaar een willekeurig exemplaar, nee, het gaat hier uitgerekend om de bolide waarmee Didier Auriol de Rally van San Remo op zijn naam schreef. Dit was de laatste van drie overwinningen die Auriol en navigator Bernard Occelli dat jaar boekten, op weg naar hun eerste en enige wereldtitel.

Aan het einde van het seizoen verkocht Toyota Team Europe de auto aan een Italiaanse equipe, die de wagen inschreef in een reeks nationale evenementen. Na een jaar had de tweede eigenaar de Celica wel gezien en besloot hij de auto weer te verkopen. De derde en huidige eigenaar van de ‘ST185’ herstelde direct de kleurstelling van de auto. De legendarische Castrol-livery was door de Italianen verwijderd en dat wilde de beste man graag rechtzetten. Het herstellen van de buitenzijde werd gecombineerd met een uitgebreide restauratie. Door de jaren heen heeft de eigenaar zijn machine netjes onderhouden. Zodoende verkeert het machtige apparaat in uitmuntende staat.

Het is eigenlijk doodzonde om een auto zo fraai als deze weer aan een competitie mee te laten doen, maar technisch gezien kan het – en zo hoort het ook. De vierwielaangedreven Toyota Celica, waarvan de geblazen vier-in-lijnmotor verbonden is aan een zesbak, moet overmorgen tussen de 190.000 en 230.000 euro opleveren.29 reacties

Daar kun je ook veel andere leuke Toyota’s van kopen.
@toyotavenray: al geen nieuwe supra en ook geen originele IV
@toyotavenray: inderdaad! volgens mij kan je daar 5,2 Priussen voor kopen.
@toyotavenray: ja maar er is geen toyota cooler en meer geschikt als daily driver dan deze celica.
@mikje90: gebrek aan enig comfort, extreem korte onderhoudsintervallen en torenhoge onderhoudskosten zijn nou niet bepaald eigenschappen voor een goeie daily.
@toyotavenray: of een Delta, toch leuker
@toyotavenray: Eens. Leuk om in een museum naar te turen deze Celica maar heb liever een Supra voor de fun.
@toyotavenray: Zoals zijn nieuwere broertje bijvoorbeeld:
https://www.willhaben.at/iad/gebrauchtwagen/d/auto/toyota-celica-gt-4-16v-turbo-4wd-293312351/
@fapfap: die is wel erg gaaf. Zoiets kun je dan beter kopen.
Toyota Lelika
Dus in gerestaureerde staat passen die bumpers no zo slecht?

En dit is dus de versie, voor de versie met de Turbo restrictor + lucht omweg? Volgens mij is het veel gaver om die Celica te hebben (heeft ook een mooiere spoiler).
@gregorius: Correct. Dit is de ST185, en die jij bedoelt is de ST205. Die loopt harder en is ook makkelijk te tunen. En komt met meer LSDs.

Heb van beide niet de GT4 gehad maar wel de GT. De tweede vanaf 94 zit gewoon beter in elkaar. Met LSD en Superstrut ophanging.
Heb ik met 280.000km ingeleverd, en de motor kon nog wel even door.
Dit is gaaf! Good old times.. Gelukkig hebben we de beelden (en geluiden) nog.
Het kan wel degelijk lekkerder…

https://goo.gl/images/k9omcV

🤪
Onmundig mooi ding!

Ook zijn gewone straatlegale broertje. Geweldige tijd, ook toen mannen met een midlifecrisis gewoon een Harley Davidson kochten of een sportieve coupé. En jonge snotapen zoals ik toen op Harley’s en dit soort coupe’s kwijlden.

En SUV’s alleen nog bestonden in sciences fiction films en in de gedachten van de geniale wetenschapper en futuroloog Chriet Titulaer.

En dan is de Celica nog maar één van die geweldige coupé’s uit dat tijdperk. De MR2, CRX, Coupé Fiat, GTV, MX-3, Corrado en noem maar op. Stuk voor stuk fantastisch automobiel speelgoed.
@moveyourmind: De MX3 was zo geniaal! Een mini V6 die, met de juiste modificatie, kon klinken als de duurste sportwagens uit die tijd. Stiekem zou ik er best nog eens eentje willen, als Mazda fan.
@tge1: Anders ik wel, of één van de anderen uit het lijstje. Mooie ongecompliceerde auto’s, stuk voor stuk. Maar destijds wel allemaal met een vijf- of 6 cilinder te krijgen. En in het geval van VW met een dikke G-lader.
@moveyourmind: een Corrado G60… Daar word ik blij van!
@tge1: Dat was dus mijn eerste auto! Zwart, helemaal origineel op de velgen na. Echt een geniaal karretje was dat zeg. Jammer dat er nog nauwelijks goede exemplaren te vinden zijn…
@moveyourmind: Ik heb meerdere Celica’s gehad en ook nog een MR2. Het is me nooit gelukt om de MR2 weg te doen :)
@fanboy: Gaaf! En heel verstandig om de MR2 niet weg te doen! Uit welk jaar komt hij?
@moveyourmind: De eerste originele uit 1985. De puurste, nou ja, he, op de roest na dan :P
Heb al 10 jaar en rijdt maar de helft van de tijd, maar het mooie is dat het nu financieel uit kan om hem te restaureren, omdat de waarde is gestegen. Althans dat denk ik.
@fanboy: Super! En mooi dat het uit kan om hem op te laten knappen. Zou leuk zijn als we hem tegen die tijd op Zaterdagavond in de rubriek ‘mijn auto’ kunnen zien.
Persoonlijk vind ik de originele rally Celica ST205 nog een tandje rauwer. Laat staan de opvolger daarvan, de Corolla WRC.
@audiworker: Autovisie 4/2000 had een artikel over de Corolla WRC.
In ’94 als Tamiya RC gekocht. Met een setje slicks en off-road banden. Zelf de vering /demping verstellen en gaan met die banaan. Op asfalt, onverhard, sneeuw en ijs. Briljant speelgoed.
Gaaf maar niet mijn smaak. Heb dit model nooit echt mooi gevonden.
Oeh herinneringen aan de Sega Rally kasten op de camping 😊
Voor dat geld zoek ik liever naar een Delta Integrale:

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).