Lezersvraag: de mooiste weg ooit waar je hebt gereden?

Auteur: , 149 Reacties

Een bergpas, een kustweg of gewoon een fijne dijkweg. Laat het weten in de comments.

Lezersvraag: de mooiste weg ooit waar je hebt gereden?

Rijden op een circuit staat garant voor spektakel. Je leert wat hard rijden is en je kunt je stuurmanskunsten verbeteren. En dat is genieten. Op de openbare weg kun je ook zeker genieten en dan hoeft het echt niet belachelijk hard te gaan.

In deze lezersvraag vragen we je de mooiste wegervaring te delen. Iedereen beleeft dit op zijn manier. De weg zelf hoeft niet eens doorslaggevend te zijn. De auto (of motor) waar je de rit mee maakte of de omstandigheden kunnen sterk hebben bijgedragen aan die beleving.

Uw auteur heeft meerdere favorieten. Zo zijn de wegen boven Monaco altijd een feestje om te rijden. Andere leuke herinneringen heb ik aan de Gotthardpas in Zwitserland. En dan zijn er nog de willekeurige weggetjes waar je op stuit tijdens een vakantie. Oostenrijk, Zwitserland en Italië kent er genoeg.

Voor mijn hoogtepunt moet ik toch naar de Verenigde Staten. Natuurlijk Mulholland Drive in de heuvels van Hollywood, Californië is fantastisch. Er zijn bovendien tal van punten om je auto even stil te zetten en te genieten van het uitzicht. Hetzelfde geldt voor Highway 1. Voor dit laatste hoef je niet eens sportief te rijden. Het uitzicht op de zee is voldoende. Een hele andere omgeving -en ook mooi om te rijden- zijn de dorre wegen in Bryce Canyon, Utah.

Tijd om over te schakelen naar jou, de lezer. Deel in de comments welke weg wat jou betreft de mooiste of één van de mooiste is. Wellicht kun je zelfs de exacte locatie delen, zodat ook andere petrolheads deze weg kunnen ervaren!149 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
De weg naar huis vanaf me schoonmoeder.
@rbngrt: *m’n
@str8six: *taalnazi
@mrniesoe: Autoblog en haar aanhangers streven een hoog taalniveau na, kleine correcties van de leden moet kunnen
@mrniesoe: ben ik een taalnazi als ik een correctie maak op iets dat gewoon basis Nederlands is? Kom op man.
@mrniesoe: wat mij betreft heeft hij gelijk; mensen die “me” gebruiken waar ze “mijn” bedoelen mogen wat mij betreft direct een ban krijgen.
@sudbina: dank u!
@str8six @rbngrt @subdina @lekkerlinksrijden:

Dus… wat was die mooiste route nou eigenlijk stelletje zeikerdtsz?
@time30: Florida Keys.
@str8six: echt waar? over die betonblokken naar een mega-toeristisch platgelopen stadje?
@punicaoase: heb t dan over de bruggen waarover je rijdt en de Golf van Mexico kan zien. Colorado vond ik ook fantastisch vooral de eindeloze valleien en South Park (bestaat echt) Ook Utah was fantastisch!
@str8six: die bedoelde ik eigenlijk ook, hahah.. smaken kunnen dus verschillen: ik vond die weg heel erg tegenvallen.. die anderen die je noemt zijn idd erg mooi. Mocht je nog eens naar de VS gaan, dan zijn heel mooi en uitdagend:

– Artists Drive in Death Valley, echt bizarre weg;
– Palms to Pines Byway bij Palm Springs;
– Angels Crest Highway boven LA (bijv. als flinke detour richting Vegas).
@time30: scroll naar beneden en aanschouw
Scroll maar stukkie naar beneden voor m’n volledige relaas.

Wat mij betreft de weg de Schauinsland op en af.
@sudbina: Als dat doorgetrokken wordt naar mensen die “is” i.p.v. “eens” schrijven en stam+d hanteren kon het nog wel eens rustig worden hier.
@sudbina: ach ik lees er meestal overheen met zo’n kort momentje van aaaaaargh.. Ok ennnnn door. Maar gelukkig komen er van non-Neerlandici toch regelmatig fijne reacties langs dus de moeite van het “inlezen” rond de “me auto’s” en “wordtdtd’s” waard mijns inziens. Overigens vind ik taalnazisme een geuzennaam, niks mis mee alhoewel het de toon is die de muziek maakt over het algemeen..
@sudbina: boeit nie
@mrniesoe: “Me schoonmoeder of me auto” schrijven is net zo dom als “ik vindt/wordt” of “groter als” schrijven!
@venividivici: ik ga is lekker op me fiets, die ik groter vindt als die van me buurman, na huis toe…
@venividivici: ik vindt dat nog dommer!
@str8six: boeit nie
gh via Android app
Mijn topper is de Road to Hana op Maui, Hawaii. Ca. 85 km slingerend over een tweebaans weggetje met uit mijn hoofd 53 bruggetjes van 1 auto breed. Bewust vroeg weggegaan om de kleine files te voorkomen, je doet er zonder files al gauw 2 uur over. Spektakel genoeg met alle uitzichten. Deze route gereden met de gehuurde Jeep Wrangler 3drs, wat overigens niet direct een aanrader is voor die route. Wat een gestuiter…
gh via Android app
@gh: het slingerweggetje naar het strand van Milolii op Big Island was trouwens ook bijzonder, dat was met een knalgele Camaro convertible.
Twee weken geleden: de Panorama route in Zuid-Afrika. De naam legt al uit waarom.
@original_arnoud: Ik mag ‘m over een half jaartje doen. Ben benieuwd! Welke auto raad je aan om te rijden in ZA?
@neeszz: of de Garden Route, ook erg mooi. Ik zou iets nemen met hoge banden en wat ruime veerwegen. Soms moet je wel eens een stukje over onverhard. 4×4 is niet noodzakelijk maar als je de keuze hebt zou ik dat kiezen
@vdue: wat een onzin! Dat kan je gewoon met elke normale huurauto doen.

Ik woon zelf in Kaapstad en rij die route gewoon met een Audi B6 S-line.
@horza: mijn reactie sloeg op Zuid-Afrika in zijn algemeenheid, als je het hele land door wil met de auto.
@horza: Ik heb de route gereden met mijn Audi B6 Pro Line Bussines,maar had toch het gevoel dat ik tekort kwam !
@vdue: aardige hint voor de Zuid Afrika bezoekers: is je huurauto geen 4*4 dan ben je op onverharde wegen niet verzekerd! Kwamen wij pas ruim na ophalen van de huurauto achter bij Palabora gate van t Krugerpark.. Oepsie! Alsnog fijn doorgereden en gewoon goed opgelet. Maar het kan in de papieren lopen begreep ik als je pech hebt.
@neeszz:
Neem wat anders dan onze budget Toyota Avanza. 1.5 met drietraps automaat is onvoldoende. Ik ging af op adviezen van familie die er eens geweest is. Maar achteraf had ik meer vermogen gewenst. Toch: gemiddeld 1:16 met veel heuvels/bergen, twee volwassenen en twee kinderen plus alle bagage, is echt niet slecht.
@original_arnoud: Neem ik mee! Ik ga ook de Garden Route doen. Laat maar komen.
Voor mij was dat de Passo Dello Stelvio en op 2 de Nordschleife
@arnoldh:Nordschleife is een circuit 😂
@sntial: is openbare weg toch?
@sntial: is toch ook een weg dan 😋 een eenrichtingstolweg volgens mij
via iPhone app
Zo’n beetje alle wegen door het Tatragebergte in Slowakije
@joost1990_2: Ja, schitterend idd!
een lege weg
Pohh, velen, maar als ik dan toch 1 moet kiezen, de Jebel Hafeet by far! Mede ook omdat het met een echt leuke auto reed, dat maakt toch een wereld van verschil, als ik die zelfde weg met een golf ofzo had moeten rijden had ik hem juist weer geen zak aan gevonden…
@spykerboy: Voor mij ook velen, maar ik ben net drie weken in Zuid Afrika geweest en de kustwegen bij Kaapstad en de Kaap zijn erg mooi.
Fluelapas, want de eerste pas die ik reed (in een cabrio met prachtige ochtendzon).

Splugenpas had ook iets magisch.

30km slingeren door vulkaanlandschap Parque Nacional del Teide met dichte mist en niemand te zien.

Angels Crest Highway boven LA richting Death Valley (hele dag 3 mensen tegengekomen).
De Overseas Highway in Florida over alle Keys vond ik een schitterende route om te rijden. Verder de gemiddelde berg wegen in Oostenrijk (op diverse snelheden ;) )
@rike: Nice! De Overseas Highway in Florida ga ik over precies een maand rijden :)
@RubenPriest: Als het goed weer is kom je halverwege langs wat tussenstops die je kan maken, aanrader! Lijkt net de Caribbean inclusief palmbomen en heb daar ook een wilde leguaan gezien. Aanrader is ook de jetski tour op key west
@rubenpriest: huur dan wel een suv of pickup. Ik heb die route per Mustang cabrio gedaan en dan zit je de helft van de tijd tegen betonnen barriers aan te kijken.
@hannibal: Daar ben ik het wel mee eens. Heb de route zelf gereden in een Chevrolet Suburban dus kwam wel aardig boven die randen haha
In Frankrijk:
Route de Napoleon (Grenoble – Cannes)
In de USA:
Highway 1 van San Fransisco – Los Angeles
Cottonwood-Sedona-Flagstaff ook zeer fraai!

Pff zijn er zoveel, maar dit komt mij zo snel te boven..
@roberto:
– CA-198 Wilsonia naar Sequoia National park
– Big Oak Flat Road naar Yosemite National Park
– CA-89 West kant van Lake Tahoe, schitterend.

Ook de 17 Mile Drive, Pebble Beach / Monterey is bijzonder om te zien!
Was in Sri Lanka, in de bergen. Je kunt het amper een weg noemen, maar in een Jeep met opkomende zon, tussen de bergen waar nog een laag ochtendmist hing en de zon doorheen aan het prikken was. Echt bijzonder en mooi om op deze manier de rijstterrassen te zien, dichter bij een sprookje komt het niet.
De weg van de kust het binnenland in langs Brandberg in Namibië. Met een Nissan King Cab 4×4, ongelooflijk mooi, buitenaards bijna.

Iets lokaler vond ik de Picos de Europa in noord-spanje heel mooi. Geen mens op de weg, alleen maar slingerweggetjes door de bergen, helemaal top!
@peugeotgti: Namibië kon ook zomaar eens het mooiste land ter wereld zijn.
@mashell: Het is werkelijk onvoorstelbaar hoe gevarieerd, ruig en leeg het daar is. Misschien wel het mooiste land inderdaad!
De transfagarasan in Roemenië op de motor samen met mijn dochter.
Wat een droom van een weg!
@optiber:
Prachtige weg, de stukken eromheen zijn nog mooier maar daar is het wegdek en de toegankelijkheid wel nogal 1988 communistisch.
Yogyakarta naar Banyuwangi. Zuidelijke route. Dwars door de jungle en de bergen. Heerlijke haarspeldbochten.
De snelweg van Amsterdam naar Rotterdam.
@sanderz28: Er wordt gevraagd om de mooiste weg en jij komt met de A4???
@koeberg: Nee, hij komt met de snelweg van Amsterdam naar Rotterdam.
@koeberg: volgens mij hebben we hier te maken met een kakkerlak die een oude grap van Theo Maassen over t enige goede uit Amsterdam (te weten de trein naar Eindhoven) nieuw leven tracht in te blazen.

Zoals wel vaker bij Rotterdammers mist hij t doel volledig.

De bergweggetjes langs de Moesel. dus niet de hoofdweg langs de Moesel zelf, maar de weggetjes de heuvels op en af, geweldig! Bijna al die wegen hebben als vmax 100 (hurray deutschland) en met een kleine lichte auto is dat maximaal genieten.
@screamer: Idd: opvallend hoe mooi en snel je dichtbij huis kunt rijden in bijv de Eifel. Vorig jaar en 2 maanden geleden nog gedaan, ’s morgens vroeg op een zaterdag. Wat een feest. Nauwelijks verkeer, goede wegen en vooral veel bochten!
@ttr6: toevallig vorige week nog in de Eifel gereden. Niet normaal wat een mooie wegen je daar hebt. Haarspeldbochtjes, omhoog, omlaag, prachtig. Heb er wel weer een mm’tje of 2 van m’n banden afgereden haha.

Ben nu onderweg naar Schotland. Eens kijken of de NC500 daadwerkelijk zo mooi is als ze zeggen.
5 weken rondrit door Nieuw Zeeland, zowel Zuider- als Noordereiland. Meest geweldige ervaring ooit. Prachtig land, mooie natuur, lekker eten en fijne mensen
The rollercoaster of life 😍
@gulli: ok en nu serieus;
In no particular order
Ice fields park way in British Columbia, Canada
The great ocean road in Australië
A1 rondweg over IJsland
Beartooth Highway! Deze kom je tegen als Yellowstone National Park uit/in gaat. En Scenic Byway 12 in Utah is prachtig.
@glenngtr: Prima keuze.
De Mogi Dukway (hw 261) in Utah is ook een aanrader.
Of de Apache Trail (hw 88) in Arizona.

Voor beide is een SUV wel handig.
@bertorelli: Nice, moet ik maar op het lijstje erbij zetten dan idd 😄
Atlanticroute in Noorwegen

&

Grimsel- de Furka- en de Gotthard-pas in Zwitserland.
In 2011 de Hakone Skyline gereden in Japan (uiteraard in een R32 GTR!)
Deze weg is niet bijzonder lang, maar het uitzicht is echt adembenemend!

In 2017 ook in Japan met een Impreza WRX Wagon (veel baggage) een stukje ” Touge Course” meegepakt van Mt. Haruna vanuit de Ikaho Stone Steps naar Lake Haruna, met veel herkenbare punten uit de serie (even googlen!)

Op dezelfde trip ook van Fukushima City (nabij Ebisu Circuit) via een bergpas naar Gunma (Shibakuwa).
Route van 372km waar je minstens 7/8 uur over rijdt (Check Google Maps Ebisu Circuit > Minamiaizu > Hinoemata > Minamiuonuma > Shibukawa).
Prachtige route langs bergen, stuwmeren, bosgebied. Geen internet, geen telefoonbereik, echt ouderwets met de kaart (dachten we) er was echter maar een weg die je kon volgen, dus was vrij simpel te doen.
Onderweg moeten stoppen voor herten, koeien en andere rare beesten op de weg, en natuurlijk tegenliggers!

Vooral het stuk vanaf “Nana-iri lodge” bij de Hinoemata River tot aan Koide / Mugurasawa is een gekkenhuis von bochten, omhoog, omlaag, echt genieten!

Dit jaar weer terug naar Japan, nu (gelukkig / helaas?) met Japanse partner ivm familiebezoek, maar heb al een GT86 gehuurd voor de trip van Tokyo naar Nagoya :D
A4 naar huis als het weer eens laat is geworden op werk.

Gas erop vanaf de schipholtunnel en er weer af in Den Haag (muv de trajectcontroles).
Meerdere dingen mee, maar de weg de Schauinsland op in het Zwarte Woud is toch wel een van de toppers.

Werd vroeger een hillclimb op gehouden, zit vol haarspeld bochten en vol bepakking met de GS is dat heeerlijk superbikes pesten in de bochtjes. Die je dan op t rechte stuk weer voorbij vliegen om doe vervolgens met de stepjes over de grond bij de eerst volgende bochtenreeks voor voorbij te komen.

Voor iedereen een dikke aanrader; hoewel t in t weekend helaas gesloten is voor motorrijders.

De Brennerstrasse, aka de oude Brennerpass, is trouwens ook een ondergewaardeerde pass, komt waarschijnlijk door de grote muur langs de weg (overzicht ruk), maar t is wel een heerlijk stuurweggetje.

Ow en t Timmelsjoch / Passo della Rombo op de grens tussen Oostenrijk en Italië. Smal met boomstammen als vangrail aan Italiaanse zijde, bovenop de berg een oude douane post en eigenlijk altijd sneew. Op de top mag je tol betalen voor de oostenrijkse zijde wat net een glooiende tweebaans snelweg is met haardspeldbochten erin. Uitkijken voor de vele cameras en flitsers daar; maar ow ow ow wat kan je daar heerlijk sturen.
Met de VR6 in Italië tunnels blazen rond het Gardameer! `S morgens vroeg er uit om zonder verkeer even een rondje te genieten van het geluid. Heerlijk!
Afsluitdijk
De a82 in schotland. Zijn we toevallig deze week mee bezig
@lexusfan: alle wegen in Schotland eigenlijk. 3 weken roadtrip met Lotus Elise gedaan, helaas al weer veel te lang geleden.
Zowat iedere weg rondom de meren bij voorkeur aan de Italiaanse kant. Als je op oud Italiaans ding met veel lawaai en nog meer snelheid rijdt heb je meestal voorhang en altijd amnestie van de lokale champeters.
Misschien niet de mooiste ooit, maar wel de mooiste van dit jaar! De D430 door Soulodres naar Casseneuil om vervolgens de route te vervolgen over de D133 tot aan de N21 (Lot et Garonne, Frankrijk)
Misschien wat cliche maar deze zomer de Stelvio Pass. En alle binnenweggetjes in Toscane en het gebied rond Modena…
Een weg bij Barcelona dat naar Valencia leidt. Hadden ze net opnieuw geasfalteerd. Het was mooi zwart en zo glad als een biljarttafel. Leek of ik op een wolk reed. Heerlijk…
@Rick-dos: die is superfijn ja!!
Mooiste waar ik ooit gereden heb is door Monument Valley, is onverhard en gewoon een rondritje, maar als enige auto tussen die rotsformaties rijden is echt geweldig.
US1, langs de kust omhoog van LA naar SF. De weg over Tioga Pass is prachtig en US395 thv Mono Lake is ook prachtig. The long and winding road zullen we maar zeggen. Met een Chrysler Sebring Convertible. Op dat soort wegen snap je het nut van dergelijke sloepen.
Rondje IJsland buiten het seizoen; afwisseling van asfalt en gravel. Daarbij mooie uitzichten en werkelijk bijna alleen onderweg.
@p3r0x: en dan liefst de stippeltracks er vlakbij in de buurt. BallonbandenPajero is gaaf dan
Afgelopen zomer de Stelvio gedaan, erg mooi. Iets verder weg, de Icefields Parkway in Canada.
In Noorwegen. Vanaf Atlantic Road via Trollstigen naar Dalsnibba 😍 met dakje open van onze Astra Cabrio. 100% genieten
Iedere weg in de Dolomieten, op de motor.
Dijkweggetje links van Assendelft
A8 Ulm-München in de avond. Een mooier uitzicht op je snelheidsmeters krijg je niet snel.
Dat zijn de Transfagarasan en de Transalpina, beide in Roemenië. De eerste reed ik voor het eerst in 1994 met m’n Volvo 850 2.5 20v. De Volvo is niet de typische auto om dit soort routes te rijden voor je plezier (lees: het is geen MX5) maar het geroffel van de 5 cilinder die in de toeren bleef hangen maakte zoveel goed.

De Transalpina reed ik voor het eerst in 2009, de route werd toen opnieuw aangelegd en was officieel nog niet open wat resulteerde in kilometers leeg asfalt. De auto waarmee ik toen reed was een Dodge Avenger, geen bochtenridder maar ook nu was het uitzicht de moeite waard.

Verder in 2002 met een Volvo S40 Ph2 door Zuid-Tirol gereden. Fraaie routes, het mooiste van de routes waren mijn kinderen (toen 10 en 6) verwonderd keken naar de borden met de hoogte van de pas. Nog mooier: hun blijdschap (“Mama, het lijkt wel een feestje!”) toen we een simpel ijsje gingen eten.

Soms gaat het niet om de ervaring achter het stuur maar om de ervaring buiten de auto.
Uvs Mongolie: onbeschrijflijk mooi (Peking to Paris 2019).
De E65 langs de Kroatische kust met een 991 Carrera S. Wat een feest!
Van Milaan naar Livigno over een enorme slingerweg… misschien is dat wel de stelvio heb geen idee.
@thomasthomas: dat is die weg van die reactie onder je😜
Autostrade milano-genova, net een circuit. En vervolgens van Genua tot Marseille de Italiaanse/zuid Franse kust.
De laatste 100 meter van onze straat. Toen ik na 3 uur rijden op tijd thuis was om de bevalling van onze zoon bij te wonen.
@lekbak: ha die vind ik mooi, vergeet je nooit!
Passo Del Diavolo in Abruzzo.
Gereden op de Speed Triple. En nog een keer en nog een keer. WOW.
Schijnen ook beren te zitten, maar niet gezien ;)
De A27. Bij Hsum erop, bijna geheel af rijden, om bij Breda eraf te gaan, verder naar Antwerpen. De weg die ik altijd pakte naar m’n meissie. Nu jaren verder, getrouwd. Nog steeds altijd een mooi en goed gevoel als ik diezelfde route rijd.
De ‘Adventure Road’, tussen Oslo en Bergen staat bij mij op nummer 1… stoppen Bij Flåm en dan een treinreis vanuit het fjord en weer terug. Fantastische ervaring!
Deze route afgelopen vakantie met de motor gereden, waanzinnig mooie wegen en uitzichten! Ga hem over een aantal weken nog eens rijden.

http://i64.tinypic.com/fn66io.jpg

Voor de liefhebbers hier een linkje naar de route: https://mydrive.tomtom.com/gor-webapp/share/itinerary/e21ec993-16c1-4840-99fb-63992d0d6a2c#mode=itinerary+viewport=50.20611,6.03604,8.65,0,-0+itinerary=%7B%22id%22:%22e21ec993-16c1-4840-99fb-63992d0d6a2c%22%7D+ver=3
Chapman’s Peak Drive nabij Kaapstad, Zuid-Afrika!
@saffie89: wilde ik ook net vermelden :-) Toen ik het deed, was het verhuurbedrijf met Superformance-auto’s helaas failliet, anders had ik er een Cobra-kloon voor gebruikt. Maar met een Fiat Palio was het evengoed leuk ;-)
@BaRa: ik reed m in een Chevrolet Spark;)
bijna alle wegen in de dolomieten.
Ik ben net terug van de North Coast 500 in Schotland, waanzinnig mooie route. Uiteraard ook delen van de PENIS287 (Piloting Extremely Nice In Scotland 287) meegepakt.

https://www.telegraph.co.uk/content/dam/Travel/leadAssets/35/05/RoadBig1_3505084a.JPG
3 weken geleden nog in Marokko vanuit beni Mellal naar Ouzoud. Een watervallen plek. Een route door de bergen. Veel haarspeldbochten en een paar flinke hellingen. En nog eentje vanuit Almeria naar Motril. Maar dan via binnenwegen. Ook een mooie weg langs de zee
Niet eens met de auto, maar een brommertocht over het Bolaven-plateau, dwars door de jungle in Laos. De weg werd op sommige delen nog aangelegd, en stond destijds nog niet aangegeven op de kaart. De uitzichten, geluiden en geuren zullen me altijd bijblijven.
Goed verhaal, lekker kort.
Swartberg Pass in Zuid-Afrika
Trollstigen in Noorwegen😎👍
Ik route 1 gedaan (van Tijuana tot aan Seattle (en dan de trein naar Vancouver)); dat is zeker mooi en zeker tussen LA en SF.
Ook heb ik Florida gedaan richting de Keys. Leuk, maar saai.
Ik woon in Zwitserland en ik heb een hoop bergweggetjes hier met de M3 E93 gedaan. De Stelvio (Zwitserse kant op) is leuk vroeg in de morgen want dan kan je er echt op rammen; soort van vrijwel legale straatrace, want het grootste gedeelte rijdt je toch onder de snelheidslimiet. De Gotthard-pass vind ik niet veel aan; daar echter vlak voor kan je wel een prachtig rondje maken: van Wassen over de Sustenpass, bij Innerkirchen dan naar het zuiden over de Grimselpass en dan bij Gletsch terug naar Andermatt (wat het eerste skidorp halverwege de Gotthard is), over de Furka! Prachtig.
Ook heb ik de goldcoast in Australie gedaan en de gardenroute in Zuid Afrika. Mooi.
Met een kleine auto over de Amalfi kust route (Salerno naar Sorento) is ook prachtig; maar wel veel stilstaan omdat het zo krap is.
Echter, het mooiste wat ik heb gereden was in Peru. Van Pisco naar Ayacucho (over een pas van 5000 meter waar de Alpaca’s gewoon vrij lopen). Dan van Ayacochu naar Abancay: off road in de middle of nowhere op de steilste onverharde bergwegen; het was prachtig. En dan Abancay naar Cusco: prachtige alpenwegen die zo uit een computerspel kunnen komen.
@gregorius: vergeet de Lumanier niet…
@gregorius: Lukmanier
@bmwzcsi: de eerste regel van Lukmanier is: praat niet over Lukmanier. Terwijl er elke vrijdag en zaterdag ochtend 2-3 uur aan file staat voor de Gotthard, kan je deze pas gewoon nemen naar het zuiden. Kost je een uurtje extra tov geen file = sneller dan de Gotthard. Maar als je het iedereen vertelt, dan gaat het mis :).
de N5 van Saint Louis naar Cilaos op Ile de la Reunion. Erg intensief om te rijden maar erg leuk. Locals houd je overigens niet bij.
Mille miglia stage 2, vd Aziatische kust naar Rome in niemandsland. Stevig doorrijden.
@100octane: die mille miglia is best wel lang 😜
Route 180 tussen Ciudad del Carmen en Vera Cruz en de bergpassen rond San Cristobal de Las Casas in Mexico.
Zo wat elke rurale weg in Nova Scotia en Prins Edward Island en de weg in New Found land and Labrador in Canada, ja er is in die laatste staat maar één weg. Southpark was right.
Er zijn zoveel mooie wegen. Er expliciet 1 noemen die de mooiste is, is schier onmogelijk. De Col d’Izoard in FR behoort zeker tot mijn top 10. De Lukmanierpass in CH ook. De Albula in CH, de Mortirolo en Vivione in IT. En zo kan ik nog wel even doorgaan…
Highway 1 is erg fraai om te rijden, zeker met de juiste auto. De weg van Riddes naar La Tzoumaz is een topper, 13km haarspeldbochten en nauwelijks verkeer. Incl een paar lekkere tunneltjes voor extra soundeffect. De dijkweg tussen Wilp en Deventer is ook erg leuk maar wel link ivm fietsers en politie. Stelvio is geinig maar werd voor ons totaal verneukt door een Honda Goldwing met een bestuurder die zo bang was dat ie elke bocht met 10km/h en beide voeten aan de grond doorging. Maar wel steeds midden op weg bleef rijden…. Die had geen leuke middag en wij ook niet daardoor. Naar beneden was wel lache maar qua view minder spectaculair vond ik. En ook dan moet je echt geluk hebben met verkeer daar. 1 touringcar en je kan eigenlijk alleen maar volgen dan.
@e34m5touring: ik ken Highway 1 van mijn uitzending naar Afghanistan en dacht even dat je die bedoelde, maar zo te lezen niet. Overigens is Afghanistan een mooi land en soms hele mooie wegen. Maar goed, we weten allemaal dat je daar niet op vakantie wil met de auto.
Artist Drive Death Valley USA!

https://www.youtube.com/watch?v=QZmOxLHY0qc
In Thailand, de bergpas van Doi Inthanon tussen Chiang Mai en Pai, heerlijke 762 bochten…met de Corolla!
Ben nogal USA fan, dus daar liggen al mijn favorieten wel.
I15 – Virgin River Gorge – Net het stukje I15 dat in Arizona ligt, snelweg gebouwd door een canyon, echt heel mooi.
89a – Tussen Page en Jacob’s lake – Dan ga je langs de Vermillion Cliffs, prachtig stuk.
I80 – Nevada – Houd nogal van de desert, dus deze hoort wel bij mijn favorieten. Zeker met een 6.8 liter V10 onder de rechtervoet.
190 – Death Valley – Tussen Father Crowley Overlook en Panamint Springs. Prachtig om af te dalen de Panamint Valley in.
88 – Apache Trail – Prachtig (deels onverhard) stuk langs het water en hoge kliffen. Gaat helaas helemaal geasfalteerd worden.
I10 – Tussen Indo en Phoenix – Zo héérlijk afgelegen rechtuit cruisen.

Grappig de Keys zo vaak genoemd worden, daar vond ik dus echt geen zak aan. Ook vind ik Highway 1 wel wat overrated.
Weet ik nog goed. Met mijn E91 touring volledig volgetast tot op de passierszetel toe. Heerlijk rijden over de N2 en de R71 toen ik wegging bij mijn ex. Momentje om nooit te vergeten!
A1 Barneveld – Amersfoort
@bmw2coupeeigenaar: Zeker mooi uitzicht ! altijd lekkere konten bekijken met rode lichten :P
@jimwillemse: lekkere konten met rood licht… denk ik toch aan andere straatjes
@cloverleaf: haha ik wist dat deze reactie voorbij zou komen.
Een aanrader is de route in het Altai gebergte in Rusland vanaf Solonoshnoye (onverhard) naar de P-256 in Rusland en dan richting de grens met Mongolie. Geen uitdagende weg, maar oh zo mooi waarbij je vanuit een gebergte naar de hoogvlakte van Mongolie rijdt.
De weg tussen Chang Mai en Lampang in Thailand. Twee keer heen en weer gereden. De weg buigt mee met de bochten en als er geen ander verkeer was, kan je er (het was ongeveer tien jaar geleden) kon je er echt knallen. Heel mooi!
Wales in een Morgan 3-Wheeler, met als hoogtepunt de Abergwesyn Pass :)
https://www.autojunk.nl/2019/08/morgan-3-wheeler-wales-roadtrip-d
Chapmans Peak net buiten Kaapstad, prachtige wegen langs de kust
Op dit moment: de Nieuwe Gracht / Engelsestraat in Delft. Een stukje tijdelijke weg van minder dan 1 km, maar wie dit verzonnen heeft? Bochten, off camber, hoogteverschilletjes. Vooral ‘s avonds!
De mijne was nogal onverwachts. In Kampot (Cambodja) een Honda FTR223 gehuurd (ja, een motor/dirtbike) om naar een verlaten dorpje te rijden dat in de buurt moest zijn. Op Google Maps zag de weg er mooi kronkelend uit, dus meteen op weg gegaan. Wat bleek: de weg naar dit dorpje (Bokor) is een van de meest geniale rijderswegen van Cambodja. Strak asfalt tegen de berg op, mooie slingers en haarspeldbochten, geen kip op de weg (in de zomer dan in ieder geval) en af en toe een mooi wijds uitzicht. Nog nooit heb ik zo lang een (glim)lach op mijn gezicht gehad, en nog nooit heb ik een gemotoriseerd voertuig zo hard op z’n donder gegeven. Als kers op de taart bleken de onverharde achterafwegen van Cambodja ook nog een leuk speelterrein voor een dirtbike, dus werden het simpelweg 2 dagen full-time rondrijden en genieten :)
De IJsseldijk van Wapenveld naar Deventer (of andersom)
Het Lake District
De snelweg van de Frans-Spaanse grens tot Bilbao (drie weken terug nog gereden)
Highway 1 in Californië van Santa Barbara naar Monterey!
1: Highway 1 van LA naar SF
2: Timelsjoch op de grens van AT en IT. Met name afdalen aan de Italiaanse kant vanwege uitzichten en de krakkemikkige “vangrail”
3: A9 van Ingolstadt naar München. Omdat dit rechttoe-rechtaan is, breed en met een keer of drie dat je een heuvel over komt en in de verte de nieuwe ziet liggen. In principe saai, toch fraai.
4: van Mijdrecht binnendoor naar A’dam Zuidoost langs het riviertje de Waver. Idyllisch gekronkel
Misschien wat voor de hand liggend, maar ik ga voor de 31 richting Emden (en terug). Deze weg neem ik regelmatig als ik naar Groningen ga. Vrijwel leeg tijdens de spits. Maximaal planken met mijn Skoda Octavia leasurt :S
Passo del Splüga van Italië naar Zwitserland, een prachtige pas en heerlijke verschillen qua weersomstandigheden
Vlak bij huis, Bij Aken de grens over en dan alles binnendoor naar Eupen, Monschau, Malmedy, Nurburg, Cochem
Alleen maar heerlijke slingerende B-wegen door schitterend landschap.
De wegen vanaf de stranden van Tenerife de vulkaan op via villaflor, heerlijk. Ook was ik wel aardig onder de indruk van Trollstigen in Noorwegen.
Route de Crêtes in de Vogezen, met de S2000. En anders dwars door het Schwarzwald.
Misschien de D818 op Corsica in een Alfa, of toch de Lekdijk op een zondagochtend op de motor…..
De 59 van Karaj naar Chalus in Iran. Rijden in de bergen wordt niet mooier.
Pamir Highway Tajikistan
Khardung La, India (hoogst berijdbare bergpas)
De weg van Ladakh naar Shrinagar (Kashmir) in India
Kharokoram Highway, Pakistan
Zavkhan gebied in Mongolië, maar dat is eigenlijk geen weg te noemen, meer een gebied met tracks.
Een bekende (amalfi) was heel leuk ( ’s ochtends vroeg welteverstaan , daarna te druk).

Maar de mooiste herinnering heb ik aan de Great Ocean Road tussen Adelaide en Melborune met een Toyota lite Ace busje

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).