Meest verkochte merk van maart is NIET Volkswagen

Auteur: , 27 Reacties

Sterker nog, de Duitsers eindigde op plek vier. De winnaar van maart mag gerust een verrassing heten.

Opel Blitz

Kijken we naar de nationale verkoopcijfers van januari tot en met maart 2017, dan staat Volkswagen nog aan kop met 12.587 personenautoregistraties, maar afgelopen maand was ronduit belabberd voor de Wolfsburgers. Slechts 2318 VW’s gingen er op kenteken, terwijl de eerste twee maanden van dit jaar dus al ruim tienduizend exemplaren gele platen kregen. Daarmee eindigt Volkswagen op plek vier in de statistieken van maart, achter Peugeot (2581), Renault (3707) en een merk dat bijna vierduizend auto’s wist te verkopen.

Dat is het merk dat 33 jaar achtereenvolgend het bestverkochte merk van Nederland was, maar daarna in een dip belandde waar Fernando Alonso nog een puntje aan kan zuigen. Jazeker, het is Opel dat deze maand verreweg de meeste registraties op haar conto kan bijschrijven: 3950 om precies te zijn. In de top vijf van de bestverkochte modellen vinden we dan ook drie Opels: de Karl op plek twee (1094), de Astra op drie (1018) en de Corsa op vijf (907). Alleen de Renault Clio verkocht beter (1154) en plek vier is opvallend genoeg voor de Ford Fiesta (956). Opvallend omdat het nieuwe model reeds gepresenteerd is. Kennelijk zijn de dealers flink aan het strooien met kortingen om de oude voorraden weg te werken en niet zonder succes.

In totaal werden in het eerste kwartaal van dit jaar 119.927 auto’s op kenteken gezet, tegenover 98.626 auto’s in dezelfde periode vorig jaar. Dat is niet alleen in aantallen een flinke stijging, ook percentueel is het de moeite: een plus van 22 procent. Volgens marktonderzoeker Aumacon is die stijging deels te wijten aan het feit dat veel relatief onzuinige auto’s dit jaar op kenteken zijn gezet in verband met een daling van de bijtelling van 25 naar 22 procent. De schatting is dat eind van het jaar zo’n 425.000 nieuwe auto’s zijn geregistreerd, tegenover ruim 383.000 vorig jaar.27 reacties

Lekker bezig!
PSA heeft Opel volgens mij op het goede moment gekocht. Dadelijk krijgen ze de Insiginia er nog bij.
@thomasthomas: dat denk ik ook. De reorganisaties bij Opel waren al zo goed als afgerond – hooguit dat men nu, dankzij de overname, weer kan gaan snijden in de managementslagen, maar men leek de negatieve spiraal al een behoorlijk eind gestopt te hebben. Het zal me dan ook niets verbazen als er bij PSA een aantal mensen zich mogen opmaken voor een recordbonus aan het einde van het jaar.
@thomasthomas: betwijfel ik, de verkoopaantallen in NL zijn voor een automerk te verwaarlozen.
Geinig vrachtwagentje. Opoe Blitz (toch ?)
@amghans:
Ja, de Opel Blitz bolkop, de andere is een Opel Olympia Rekord
Ga eens op het internet kijken naar die modellen, dan zie hoeveel nieuw aanbod er is van de genoemde modellen, heel vaak al met een kentekenregistratie, zonder op naam te zijn gesteld.
Op die auto’s is dus nog veel marge te halen voor klanten, voor de dealers daarin tegen, zal het een aderlating worden.
Het lijkt wel, of het de dealer door de strot geduwd is, maar dat zal ook wel door de importeurs.
Nog even snel de verkoopcijfers opkrikken, misschien ook iets voor de AFM, om op te letten.
Waar je als klant natuurlijk heel goed op in kan springen, door te schermen, met meer keuze mogelijkheden, als het op dealers in de buurt aankomt. Dus kijken bij welke dealer je de beste deal kunt sluiten, tegen de laagst mogelijke kosten.
Het aantal registraties geeft een redelijk vertekend beeld van de daadwerkelijke verkopen van een merk. Registraties en het aantal verkopen is bijna niet meer te vergelijken door het aantal registraties op eigen naam van de dealers.
@marklammers: Ik ben hier niet zo in thuis, maar een dealer wil een nieuwe auto toch helemaal niet op kenteken in de voorraad hebben staan?
@metalmike: Ja, want dan kunnen ze hem aanbieden met de bijtelling van vorig jaar.
Verder heeft het inderdaad alleen maar nadelen.
@fanboy: Helemaal niet. Je kunt die auto’s ook registreren voor een registratiebonus. Die kunnen aardig in de papieren lopen dus soms loont het gewoon om een paar van die Karls oid op kenteken te zetten. Door de bonus verdien je er dan alsnog aan. Soms, als het lastige auto’s zijn (Zafira in een rare kleur, Astra met de verkeerde dieselmotor oid), krijg je er nog een sloot ondersteuning bij ook. En Opel is daarvan zo’n beetje het bekendste voorbeeld in autoland. Stukje uitgestelde dealerfinance, 2k salepremie er bij en rossen maar met die meuk.
Grappige dat al deze modellen van die private lease acties hadden de afgelopen maand(en), worden deze dan ook meegerekend ?
@rickieev: private lease wagens worden gewoon gekocht door een leasemaatschappij en die tellen dus mee met de autoverkopen.
Gok dat er een aantal Opel dealers nog wat achter liepen op de einde Q1 bonus van de importeur. Even nog wat karretjes in de registratie gegooid
Heb laatst eens gekeken naar een Astra wagon en qua prijs en specificatie is die heel scherp in de markt geplaatst. Als zelfs een KIA of Hyundai duurder zijn dan moet je kopers kunnen vinden lijkt me. Als leasehok is zo’n Astra wagon ook geschikt. Ruim genoeg en veel spullen standaard die de gemiddelde leader wil op “zijn” auto.
@w0o0dy: t probleem bij Opel (en ander Europees spul) dat Hyundai en Kia er niet meer voor onder moeten doen. Dat ze duurder worden is logisch want het “goedkope” is er intussen helemaal af.
Ford en VW ex aequo op 4? Nee ik denk Ford op 5 :)
Hoop dat de VW hype over is en mensen eens leukere auto’s gaan leasen of kopen. Al die grijze,witte of zwarte VW’s in de straat.Ik wordt er helemaal flauw van.
Op zich niet vreemd dat VW wat minder auto’s heeft ‘verkocht’. In januari wilde ik een VW Golf bestellen (lease) maar kreeg te horen dat dit niet kon in verband met aankomende facelift. Het toen huidige model werd niet meer nieuw geleverd vanwege assemblage van de ‘nieuwe’ (facelift) Golf. Ik kon wel kiezen voor een voorraad model. Ik heb moeten wachten tot eind vorige maand (Maart) alvorens ik mijn order door kon zetten.
@ardonjr: maar waarom zou je jezelf een Golf aandoen?
@lalancia: Die vraag heb ik anderen ook meermaals gesteld. Ik was absoluut anti-Golf. Mijn eerste keuze was eigenlijk een Alfa Giulietta. Maar die is in de lease extreem duur (iets met rest waarde en verkoop potentieel). Daarnaast enkele maanden geleden net een kleine gehad en dan is de Giulietta net iets te krap. Volgende optie was een Mazda 6 Sportbreak maar ook die is niet te betalen. Ik heb ook gekeken naar een Megane Estate (die vorige versie had ik voorheen als leaseauto maar de huidige versie kan me niet bekoren met het enorme touchscreen in het midden).
Als voorloop auto bij mijn huidige werkgever heb ik vervolgens een VW Golf Variant meegekregen. Mijn eerste reactie was letterlijk “Je maakt een grapje, je gaat mij niet in een Golf stoppen”. Maar na een stukje gereden te hebben was ik eigenlijk verkocht. Zeker, het ding is oersaai maar wat rijdt het heerlijk en stiekem is dat toch nog een stukje belangrijker als dagelijks vervoer dan het uiterlijk. Ik zit ook gewoon goed in die auto, geen last van mijn rug (terwijl ik dat in de Megane al binnen 5 minuten had) en het interieur is gewoon hartstikke logisch. Het werkt gewoon zoals het zou moeten.
Prive ben ik nu aan het kijken om mijn Alfa 147 te verruilen voor een Giulietta want ondanks dat ze in de lease vrij prijzig zijn, zijn ze tweedehands voor een leuke prijs aan te schaffen.
Dus de Golf is meer een functionele keuze geweest, wat kan ik rijden voor dagelijkse file auto. Daarom gekozen voor een nieuwe Golf Variant met automaat en automatische cruise control. Geen gezeik in de dagelijkse files, dat ding rijdt lekker zelf. En als ik in het weekend weer lekker een stukje wil rijden pak ik de prive auto wel ;)
@ardonjr: u werkt bij VW lees ik?
@mastemaker: Zeker! En ik krijg extra korting als ik op autoblog.nl een betoog plaats over de keuze van mijn leaseauto.
Ja vast. Als er 1 merk is wat ‘registreren tot je nr1 bent’ tot een kunst heeft verheven is het Opel wel. Jammer dat ze de dealerregistraties niet uit de telling kunnen krijgen.
Waarschijnlijk heeft dit te maken met de actie die Opel in maart had, the big event.
Neemt niet weg dat Opel goed bezig is de laatste maanden. En mei krijgt het nog een kleine opleving door de levering van de Insignia.

Wel grappig om te zien dat als Opel het een keer een maand goed doet. Dat ze dan gelijk het merk beschuldigen van registratie ‘fraude’.
@arjontje: auto’s registreren en bij dealers parkeren is natuurlijk geen fraude. Dat is gewoon een manier om wagens te verkopen een manier zelfs de gunstig is voor de niet te kieskeurige consument (flinke kortingen).
Mooi voor Opel, maar wat zou de rede hiervan zinn

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).