Mercedes A-Klasse (2018): rijtest en video

Auteur: , 54 Reacties

Mercedes is bezig met een modellenoffensief, wat onder andere betekent dat de A-Klasse krap zes jaar na introductie al vervangen moet worden door een nieuwe generatie. We probeerden hem voor jullie uit.

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER]

Mercedes A-Klasse A250 rijtest en video

Niet al te lang geleden werd hij nog gefacelift en nu is er al een nieuwe A-Klasse: Mercedes maakt werk van het veroveren van de compacte premiummarkt. En dat is wel te begrijpen, want de A-Klasse is belangrijk voor het merk.

Eerst even kort uitleggen waar we mee te maken hebben. De Mercedes A-Klasse werd ooit geboren als een soort busje, maar in 2012 werd het een compacte hatchback die mocht concurreren met de BMW 1 Serie en Audi A3. Mercedes noemde als argument bij de introductie destijds dat Mercedes’ klantenkring gemiddeld genomen vrij oud was en dat men graag een jongere doelgroep wilde bereiken. En dat lijkt aardig gelukt, want in ieder geval in Nederland is het één van de best verkopende modellen van het merk met de Ster.

Mercedes A-Klasse A250 rijtest en video

En nu is er dus al een nieuwe. En die auto mag er qua looks in ieder geval zijn. Breder, lager, een langere wielbasis: het ding ziet er goed uit. Zeker met de AMG Line is het een fijne machine om naar te kijken. Uiteraard heeft Mercedes op de persauto’s de dikste wielen gemonteerd, dat helpt ook, maar toch: we mogen ‘m wel. Mooie ogen, goeie kont, wat spek op de plekken waar je dat graag ziet en een grotere opening van achteren: de kofferklep was bij de vorige generatie tamelijk onpraktisch gevormd, maar dat is verholpen door de achterlichtunits te splitsen in twee delen, waardoor er 20 centimeter meer ruimte is in de breedte van de laadopening. Praktisch!

Mercedes A-Klasse A250 rijtest en video

Motorisch gezien is er ook veel nieuws. Om te beginnen twee motoren die samen met Renault zijn ontwikkeld: een 1.33 liter (Mercedes noemt het 1.4) A200 met 163 pk en 250 Nm. Een viercilinder blok met een driehoekige cilinderkop die volgens Mercedes daardoor drie kilogram lichter is. Mercedes had de leiding bij het ontwikkelen van dit blok, in tegenstelling tot het volgende blokje dat gedeeld wordt met de Fransen. Dat is namelijk de 1.5 diesel. Deze werd door Renault ontwikkeld, maar Mercedes heeft daar wel wat eigen software en een paar andere tweaks op losgelaten. In de A 180d levert het blokje 116 pk en 260 Nm koppel. Er komt ook nog een A 160 aan met 107 pk, maar wij rijden vandaag met de dikste: een 2.0 viercilinder A 250 met 224 pk en 350 Nm koppel, gekoppeld aan een 7G DCT automaat. Ook de eerder genoemde blokken zijn met een (andere) zeventraps automaat leverbaar, en sommige motoren zullen ook met handgeschakelde zesbak beschikbaar zijn.

Mercedes A-Klasse A250 rijtest en video

De A 250 gaat in 6,1 seconden naar de honderd en heeft een begrensde top van 250 kilometer per uur. Maar bij een rappe hatchback als deze willen we vooral weten hoe het rijdt, dus trappen we het ding aan. We mogen van Mercedes eerst een stuk snelweg doen, wat ons meteen de kans geeft om de autonome functies van de nieuwe A-Klasse te testen. De A-Klasse heeft flink wat spullen gekregen van zijn grote broers, waaronder adaptive cruise control met actieve rijbaanassistent. Dat betekent in theorie dat we niet meer aan stuur, rem of gaspedaal zouden hoeven zitten, ware het niet dat de A-Klasse je om de zoveel tijd vraagt om toch even zelf het stuur aan te raken. Gewoon, om te checken of je niet Candy Crush Saga aan het uitspelen bent. Op het moment dat je wil inhalen kun je overigens gewoon het knipperlicht aanzetten, de A-Klasse wisselt dan zelf van baan.

Mercedes A-Klasse A250 rijtest en video

Buiten de snelweg kunnen we de sportieve modus van het onderstel mooi testen. Het moet gezegd worden: we mishandelen de A 250 behoorlijk maar het chassis geeft geen krimp. De auto gedraagt zich in bochten vrij neutraal, tot je echt de grens over duwt, dan krijg je licht onderstuur. Het enige wat we een beetje missen is stuurgevoel: de auto doet wat je vraagt, maar verwacht geen uitgebreide communicatie via je handen. De A 250 heeft overigens een multilink achteras, maar ook de met torsieas uitgevoerde A 200 hebben we even gereden en die blijft niet ver achter. Mercedes hanteert voor de zwaardere motoren in ieder geval standaard de multilink achteras, dat is mooi.

Mercedes A-Klasse A250 rijtest en video

Ook mooi: als je de navigatie ingesteld hebt op de eindbestemming, regelt de A-Klasse zelf de snelheid terug als je de snelweg afgaat, op rotondes afrijdt, etc. Hierbij moet je wel zelf sturen natuurlijk, maar dat spreekt voor zich. Oh, en ook niet vergeten dat je zelf moet remmen voor stoplichten en andere kruisingen. Hoewel de Mercedes A-Klasse met je meekijkt rondom de auto en je actief assisteert met de besturing en remingrepen, is het wel je eigen verantwoordelijkheid geen medeweggebruikers te rammen. Overigens vind ik de systemen soms wat te agressief en zou ik zelf de rijbaanassistent uitschakelen, maar ieder zijn ding. Het werkt in ieder geval wel.

Mercedes A-Klasse A250 rijtest en video

Maar al deze technieken, motoren en uiterlijke verschijning zijn eigenlijk bijzaak. Waar het bij de A-Klasse om gaat is de ervaring van comfort. En daarbij zijn ze bij Mercedes heel ver gegaan. Heb je een adaptief onderstel en zet je dat in comfortmodus, dan is de auto ongekend volwassen en stil. Ook bij relatief hoge snelheid (in Kroatië mag je 180, toch?) is het opmerkelijk hoe weinig windgeruis er is, hoe stil de motor zijn werk doet en hoe prettig de auto gedempt is. Ik wil het woord deinen vermijden, want dat heeft een negatieve klank, maar het is echt ongekend hoe de nieuwe A-Klasse je in alle rust van A naar B weet te knallen op hoge snelheid. Alsof je in een één of twee segmenten grotere auto rijdt, echt heel fraai.

Mercedes A-Klasse A250 rijtest en video

Het dashboard bestaat uit twee grote, horizontale delen waarbij het voorste deel los lijkt te zweven voor het bovenste deel. Daartussen bevinden zich de twee schermen van het tellerhuis en MBUX (Mercedes Benz User Experience) infotainmentsysteem. De auto die wij bij ons hebben heeft optioneel twee grote schermen (10 inch), standaard zijn er twee schermen van 7 inch gemonteerd. Een combinatie van een 7 inch en een 10 inch scherm is op bepaalde uitvoeringen ook mogelijk. Het scherm achter het stuur is passief, maar het andere scherm kun je met aanraking bedienen. Bovendien zit er in de middenconsole een touchpad, waarmee je alles op het rechterscherm kunt bedienen. De functies van het tellerscherm bedien je met de knoppen op je stuur.

En tot die functies behoren optioneel ook weer een aantal zaken die we nog niet vaak zien in auto’s van dit formaat, zoals instelbare ambiance-verlichting, stoelmassage en stoelventilatie. Ook is het mogelijk om met het zinnetje “Hey Mercedes” de spraakbesturing te activeren. Deze werkt een beetje zoals Siri, maar het systeem en ik konden het niet heel fantastisch met elkaar vinden. Dat geldt overigens in mijn geval nog met bijna alle spraakbesturingssystemen die ik tegenkom, dus misschien ligt het aan mij en niet aan de mevrouw in de Mercedes A-Klasse.

Mercedes A-Klasse A250 rijtest en video

Maar goed, die spraakbesturing is bijzaak: de nieuwe Mercedes A-Klasse is een ontzettend fijne en volwassen auto geworden. De A 160 kost straks 30.695 euro, de A250 die wij reden is er vanaf 46.995 euro. Het is misschien niet de nummer 1 keuze voor de liefhebber van sportief rijden, maar voor mensen die veel kilometers moeten maken is de A-Klasse een heel aangename auto, die bij stevig hoeken zeker niet teleurstelt. Nu is het wachten op de nieuwe Audi A3 en BMW 1 Serie om te kunnen bepalen wie de beste speler in het segment heeft. Filmpje!54 reacties

Ik vind het interieur echt spectaculair voor dit formaat auto. Exterieur vind ik geen vooruitgang, maar dat heb ik met alle Merc’s met die nieuwe neus.
Wel echt schreeuwend duur verder, laatst ff gekeken naar een knap dieseltje maar 50k zit je zo aan. Hoop geld voor een 116pk Renault diesel torretje.
@e34m5touring: De vraag is of de kwaliteit van het interieur ook verbeterd is; de vorige had ook een prachtig interieur qua design, maar er zaten scherpe hoekjes in het plastic in het middenconsole (onderaan); deurportieren wilde nog wel eens trillen/rammelen fabrieksaf, de geluidsisolatie in de wielkasten was niet MB-waardig en als het hard (en vanuit een ongunstige hoek) waaide, wilde de bodykits nog wel eens gaan gieren als je zelf ook ~130km reed.

Ik lees dus dat de kofferbak significant verbeterd was (de vorige was echt niet praktisch in vergelijking met de concurrentie); maar hoe zit het met die andere bekende issues van de vorige generatie ?
Lekker artikel @CasperH, was vast niet moeilijk om je focussen op de Mercedes na Londen Haha!

Overigens is de vanafprijs van iets meer dan €30k nog een beetje onzinnig om te noemen. Deze A160 is er nog niet en je betaalt nu ten minste €35k voor de basis.

Overigens heb ik zelf vrij recent mijn nieuwe “oude” A-klasse mogen ontvangen na 7 maanden wachten. Als ik de offerte naast de configurator leg, kom ik toch een gat van 6000 euro tegen voor exact dezelfde motor en opties. Dat vind ik fors te noemen want zeg eerlijk dat “Hey Mercedes”-gimmickdingetje gebruik je in de praktijk relatief gezien weinig en dus een dure toevoeging voor niks.
Sorry jongens, maar wat een lelijk ding.
MB probeert de jongere markt aan te spreken, maar wie wilt er nou rondrijden met pinstripes op de wielen.. En dan dat tabletje…
@zyanox: Ieder zo z’n smaak. Ik vind het een fantastisch mooie auto geworden. Ik zou zelf eerder voor een zwart exemplaar met gewoon lichtmetaal gaan. Dat tabletje vind ik ook mooi strak ogen maar vraag me wel af wat de houdbaarheid is voor de toekomst. Maargoed, dat is zorg voor later. Zet maar voor de deur!
Toch jammer dat dit toch best leuk model zo’n rotimago al heeft, door al die mocro gastjes die hier ALTIJD volgas mee rondrijden. Net als de Golf GTE.
@stfu: Ik heb nog nooit een Marokkaan in een GTE gezien, hier rijden ze vooral GTD, GTI of AMG
@atrak: Haha GTD sowieso!
@stfu: “mocro gastjes” nog wel 😂 ik proef hier een beetje afgunst tegenover de Mocro gastjes.. 😂🔫. Ach laat ieder in zijn waarde, ik zie ook genoeg oude l&llen in mercedes rijden, dus zo een stereotype auto is het wel.
Over het scherm, volgens mij heeft de Model 3 dat al ;)
@stfu: andere klasse en bovendien durf ik er wel wat geld op te zetten dat we de A-Klasse wat eerder in grote getallen op de weg gaan zien.
geweldige bak
wow, die foto’s bij dit artikel! :O

mercedes persplaten of zelf geschoten?
@diezijner: Het is een kwestie van eer dat @CasperH die altijd zelf maakt, voor de rijdende foto’s nam daarom ondergetekende plaats achter het stuur. Op 28 april deelt hij enkele van zijn supergeheime tips! https://www.autoblog.nl/nieuws/autoblog-nl-autofotografie-workshop-28-april-2018-107322
@diezijner: dank heer, dank!
@diezijner: Inderdaad zeg. Casper schiet altijd hele mooie platen. Daar zouden ze wat mij betreft best een paar van op wallpaper formaat mogen uitbrengen. Uiteraard niet teveel, want voor je het weet gebruikt iedereen Casper’s foto’s voor van alles en nogwat, maar gewoon een of twee per rijtest.
Wat zou het leven toch fijn zijn als je de technische voorgang van dit kan combineren met de elektronica en bediening van 10 tot 15 jaar geleden…
@lekbak: AMEN!
Ik heb er beetje een Peugeot gevoel bij. Maar totdat je de deur opendoet en het interieur ziet, dan is het onmisbaar Mercedes. Ik vind de vorige generatie nog altijd de mooiste A-klasse.
Helaas vallen ze om bij de elandproef las ik.
@thomasthomas: oh, dan moet je even een recente jaargang van het internet bestellen!
@casperh: had je scherper verwacht
@thomasthomas: internet explorer? 🙂
@2wheeler: netscape 1.0 hier is er iets anders dan
A200 = 1.33L? A250 = 2.0L? Komaan Mercedes doe eens normaal.
@sntial: waarom leef jij nog steeds met het jaren 90 idee dat er een relatie zou moeten zijn tussen cilinderinhoud en typeaanduiding?
@mashell: ja, want zo moet het zijn. neen, ik heb geen autisme.
@sntial: geen autisme, maar wel in de jaren 80 blijven hangen
@mashell:
Omdat daar nog logica achter zat?
Mooi ding en in de lease is ook de nieuwe best scherp geprijsd!
Had ‘m aangeraden aan wat vrienden, maar die zagen er toch vanaf vanwege het imago. Te veel asociale figuren (waarvan je vermoed dat ze in verboden middelen handelen) die zo’n A met AMG pakketje met rotvaart door de binnenstad rijden. Jammer, want het is een mooie auto!
@vpowert: vooral jammer dat je vrienden een auto laten staan omdat onbekende mensen wel eens wat van ze kunnen vinden omdat de auto gereden wordt foor nog meer onbekende mensen… guess what, ik heb nu ook een mening over je vrienden.. en nu? Rij toch gewoon lekker wat je leuk vind man
@vpowert:
Beetje bekrompen hoor…
@e28forever @2wheeler: Yes, jullie hebben helemaal gelijk! Maar blijkbaar kleeft zoiets aan het imago van de auto en beinvloed dus wel de keuze van potentiele kopers/leaserts :(
Zo kwa interieur kan BMW en VW daar echt niet aan tippen, ook de E klasse daar is de nieuwe 5 serie gewoon een beetje karig bij kwa interieur en persoonlijk ook bij het exterieur.
Niet alleen de kwaliteit van de A klasse is gestegen, ook van alle reviews hier op Autoblog! heerlijke video’s om te zien. Wat betreft de A-klasse, geweldige auto maar wel erg prijzig. Er zijn voor dat geld ook genoeg andere alternatieven, zoals de Megane RS of een gave Mini. Dat maakt de keus voor mij wat lastig.
Vreselijke auto, en nog veel te duur ook. Doe mij maar een d-segmenter van een merk/model met een normaal imago.
@lalancia: wat is een ‘normaal’ imago?
Het exterieur vind ik mooi, maar wat is dat interieur immens lelijk. Doet gewoon erg goedkoop aan.
Wat zeikt iedereen toch over imago.. wat kan jou het schelen wat een ander over je denkt..
Ik zou gaan voor een donker blauwe, GEEN AMG-pakket, en staal kleurige wielen. Dan ziet het er vast keurig uit allemaal :) Huidige A begint echt een magneet voor fout publiek te worden.
Ik vond de vorige toch een stuk mooier. Deze ligt nog niet echt lekker op het oog. Misschien dat hij me in het echt kan overtuigen.
Van buiten past de nieuwe styling dit model zeer goed, proporties liggen ook een stuk prettiger op het netvlies. De vorige was me te zeer een propje, welke achterin ook zeer claustrofobisch te noemen was. En dan heb ik een 1-Serie gehad…

Het vervangen van een klokkenwinkel met een rechtopstaand schermpje vind ik echter zeer goedkoop. Dat het in een budget C4-Cactus wordt gedaan snap ik, maar in een MB verwacht ik toch een wat mooiere afwerking.

BMW en Audi zijn weer aan zet, MB heeft hier zeker een zeer sterke baseline neergezet. Zeker de stilte en het geboden comfort zie ik als sterke pluspunten.
@karhengst: goedkoop?? Je maakt deze vergelijking nu: een budget C4-cactus met de schermen uit een E-klasse/S-klasse..
@mvdborn: Het oogt een stuk goedkoper dan het gebruik van een mooi geïntegreerde, fysieke klokkenwinkel met daartussen digitale ondersteuning.

In vergelijk met een Citroën is het zo ongeveer een goedkope Casio versus Apple Watch, maar ook een Apple Watch redt het qua looks niet met een mooi analoog horloge.

Maar misschien word ik gewoon oud ;)

@karhengst: Ik vind de ‘oude’ klokken vooral wat chique’s hebben tegenwoordig als het er nog in zit en daar geef ik je gelijk in, maar ik ben toch ook wel fan van dit indrukwekkende interieur en BMW en Audi kunnen (gaan) daar niet aan tippen gok ik.
@mvdborn: ik ben benieuwd en ga daar volledig met je in mee. De A3 oogt vaak erg strak maar biedt veel plastic. BMW heeft qua afwerking in te halen, en qua design ben ik ook erg benieuwd welke kant het opgaat.

Van de vorige A vond ik echter dat alles wat je net niet op de foto’s ziet erg tegenviel. Het plastic op de middenconsole en de vakjes bijvoorbeeld. Ik hoop dat dat hier nu beter is. En dat het touchpad werkt. Die in de C-klasse is namelijk waardeloos, tevens door de achterlijke software erachter.
@karhengst: BMW heeft naar mijn idee nog de grootste stappen te zetten en hopelijk doen ze dat de goede kant op… Zag net de nieuwe M2 competition pack voorbij komen en de nieren waren verbonden in het midden, afschuwelijk.. Maar ja dat is geen garantie dat dat ook doorgetrokken wordt naar een nieuwe 1-serie. We gaan het zien!
Die designestyle van Mercedes, en dan met name het front, ziet er echt niet uit
Ligt iets beter op het netvlies dan die AMG GT coupé die hier eerder voorbij kwam, maar nog steeds niet mijn ding
Interieur exterieur – – –
A klasse de nieuwe vw golf . Hier in Rotterdam .
één van de grootste veranderingen zie ik niet eens voorbij komen in foto’s en filmpjes..
De kofferbak opening.
Eigenlijk mis ik dat altijd wel in jullie rijtesten verder altijd top!
46k. Ik begrijp niet dat jullie niet gewoon de prijs van de auto vermelden met de opties. Ik heb dit gedaan afgaande op foto’s en kom aan zo’n 25k aan extra’s., totaal 71k……. .Belachelijke prijs, en mindere modellen hebben een torsieas, schaam je Mercedes! Dan toch maar wachten op de nieuwe Auris hybrid met 180pk.
iemand wat meer info over het apple carplay systeem in de Mercedes a klasse?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).