
Of houdt het Merc-personeel een verkapte staking?
Waar zo’n beetje alle Europese autogiganten klagen over hun slechte resultaten, lijkt het bij Mercedes van buitenaf juist prima te gaan. De nieuwe CLA komt eraan, de G-Wagon is zo goed als heilig verklaard en eigenaren hoeven binnenkort niet meer zelf te rijden. Maar achter de schermen woekert er – net als bij VW – een onzichtbare staking van het Duitse personeel. Of zou er een griepje onder de Mercedes-werknemers heersen waardoor ze allemaal ziek zijn?
Zo doordacht als de medewerkers zijn, pakken ze de mogelijke staking subtiel aan. Toch heeft Mercedes-baas Ola Källenius de actie opgemerkt. Hij vertelde kortgeleden aan de Süddeutsche Zeitung dat er opvallend veel ziektegevallen zijn onder zijn Duitse personeel. ”Onze fabrieken zijn over de hele wereld hetzelfde. Er zijn overal dezelfde gezondheidsmaatregelen en dezelfde werkomgeving. En toch is het ziektepercentage in Duitsland soms meer dan twee keer zo hoog”, zegt Källenius.
Hij heeft dan ook geen idee wat hij moet doen om zijn personeel gezond te houden. Hierover zegt ie: ”Ik vergader een keer per jaar met de bedrijfsdokter. Ik vraag dan aan hem: ‘Wat kunnen we doen om dit te verbeteren?’ Hij zegt altijd: ‘Er is niets dat we nog niet doen’.”
De Mercedes-baas tolereert het niet
Het kan natuurlijk dat de Merc-medewerkers bij onze oosterburen wat vatbaarder zijn voor een griepje en dat er helemaal geen sprake is van een samenzwering. Wat de oorzaak ook is, Källenius is er klaar mee. ”Degenen die zich onterecht ziek melden, tonen geen solidariteit”, zegt hij. Volgens de Mercedes-topman zou zelfs het hele Duitse stelsel rondom afmelden voor werk moeten worden heroverwogen.
Sinds de pandemie is er namelijk een nieuwe regeling. Medewerkers kunnen zich telefonisch afmelden bij hun leidinggevende. Een onleesbare notitie van een huisarts of dokter is sindsdien niet meer nodig. Källenius wil dat deze regeling wordt opgeheven. Hij zegt: ”Het moet niet zo makkelijk zijn om jezelf af te melden.” Volgens hem moeten er strengere controles komen om ervoor te zorgen dat Mercedes-medewerkers die ziek thuis zitten ook daadwerkelijk iets mankeren.
De woorden van Källenius vielen niet bij iedereen even lekker. Critici zien zijn statement als een aanval op de rechten van medewerkers. Volgens hen ligt het hoge aantal ziekmeldingen aan de werkdruk en stress. De tegenaanvallen doen Källenius weinig. Hij roept de regering op om ”Duitsland een spiegel voor te houden”, te kijken naar wat er wel en niet goed gaat en vervolgens ”onpopulaire beslissingen nemen”. Ik heb het vermoeden dat dit nog een staartje gaat krijgen.
Guilt tripping tactieken zoals klagen over gebrek aan solidariteit dienen ook hard afgestraft te worden.
Gewoon volgend jaar een berg aan optimus Robots kopen , dagen zijn geteld voor medewerkers die simpel repetitief werk uitvoeren
” ”Onze fabrieken zijn over de hele wereld hetzelfde. Er zijn overal dezelfde gezondheidsmaatregelen en dezelfde werkomgeving. En toch is het ziektepercentage in Duitsland soms meer dan twee keer zo hoog”, zegt Källenius.”
Dat komt door wetgeving en het land natuurlijk. In bepaalde landen zijn er gewoon verslechterde regels t.a.v. de bevolking. Dan laten ze het wel uit hun hoofd om zich ziek te melden.
Deze baas kan zich ook gewoon afvragen waarom in bepaalde landen zo laag ziekte verzuim is ipv waarom het in Duitsland zo hoog is.
Altijd gevaarlijk, als een werkgever op de stoel van een arts gaat zitten. En werkelijk dodelijk voor het werkklimaat ter plaatse.
Ik heb 7 jaar geleden een werkgever verlaten waar dat ook het geval was; op een totaal van ca. 165 FTE hadden we een ziekte percentage van tussen de 12 en 16%. Maar dat lag niet aan de werkgever, aldus de werkgever. Dus flikkerde deze de bedrijfsarts eruit. Hilarisch, met name de reactie van o.a. het UWV: het regende ingebrekestellingen bij de (mislukte) reïntegratie trajecten van zieke werknemers.
Zo’n eigenwijze knurft liep er bij mijn werkgever ook rond. Die was in een ver verleden een soort van bijna bedrijfsarts geworden maar het diploma ontbrak nog maar de kennis beweerde de mannelijke te hebben. Jarenlang had ie als directeur van een afdeling gewerkt en vlak voor z’n pensioen deed hij een stapje terug als HR-adviseur. Ik heb een tijdje een leidinggevende functie gehad en kreeg toen met een groepje van hem verzuimtraining. De man zei het gewoon tegenover een groep van 40 leidinggevenden waar de bedrijfsarts bij stond: “als iemand zich ziek meld met “een griepje”, dan zijn ze niet ziek, dan willen ze gewoon niet werken!”. De zaal was stil toen hij dat zei. De bedrijfsarts leek er perplex bij te staan. Na afloop van die verzuimtraining was de groep eensgezind; “door die ene zin van die knurft heb ik alles wat ie zei tijdens die training maar helemaal vergeten”.
Onterecht ziek melden is gewoon een rotactie naar zowel je werkgever als je collega’s. Nou hoeven we in Nederland ook geen doktersbriefje in te leveren, sterker nog, de dokter mag dat niet eens! En het ziekteverzuim in Nederland zal echt niet hoger zijn dan in DE. Kallenius moet zich misschien gaan afvragen WAAROM het ziekteverzuim zo hoog ligt. WAAROM heeft men geen hart meer voor de zaak. Uiteindelijk zijn 9 van de 10 werknemers gewoon fatsoenlijke volwassenen die allemaal leuk werk en een eerlijk zakcentje hebben.
Als je werknemers gaat belonen voor iedere maand dat ze niet ziek zijn dan zal je gauw het verschil zien.
Kost minder dan al die neppers tijdens hun zogezegde ziekte te moeten betalen
Moet je wel mee oppassen. Zal wellicht werken voor de meeste kantoorbanen maar bijvoorbeeld werknemers die werken met zware machines, piloten, artsen etc lijkt het me een slecht iets wanneer je ze gaat belonen om “aanwezig” te zijn. In sommige beroepen heb je juist de verantwoordelijkheid om niet te komen…
Nou, @R hieronder beschrijft dat hij het wel doet. En bij hem werkt het. Als je ziek bent ben je ziek en moet je niet komen, dat is logisch. Maar blijkbaar zijn er medewerkers van Mercedes die gewoon een baaldag hebben en zich ziek melden.
Je kan ze niet ontslaan omdat ze te veel ziek zijn. Je kan ze ook niet korten omdat ze te vaak ziek melden. Je mag ook niet je fabriek naar Polen verhuizen en iedereen ontslaan. Mag allemaal niet. Maar belonen voor goed werknemerschap mag wel, en dus beloon je die medewerkers die een stapje extra lopen omdat hun collega’s met een baaldag de bal laten vallen.
En ja, in Nederland had ik dat ook een keer in mijn arbeidsvoorwaarden staan. Verkapt staat het er nog steeds want bij zoveel procent declarabele uren (en een paar andere factoren), heb ik ook recht op een bonus.
Het is natuurlijk wel machtig irritant, al die gasten die altijd met iedere zogenaamde griep- of andere golf meedoen. Je kunt eens een keer echt ziek zijn per jaar, maar meerdere keren jezelf afmelden als je weer een een snotneus of hoofdpijntje hebt….. ik ben voorstander van 1x-2x per jaar ziek melden ok, daarna gaat het je vakantiedagen kosten. Dan zal het ‘ziekte’verzuim opeens – hoe wonderlijk – afnemen. Net zoals die zwangere types. Leuk natuurlijk zo’n kleinje, alleen niet voor de werkgever. Zwangerschapsverlof begrijp ik, maar daar ook je vakantie aan vast plakken? Belachelijk. Zwanger? Dan geen vakantiedagen.
“Die zwangere types”… man man man
Het zijn meestal vrouwen…
Hij is zo jaloers dat hij niet zwanger kan worden.
Ik ben geen vrouw maar wel vader: geboorteverlof is allesbehalve vakantie… dat is dus niet inwisselbaar. Daar komt bij dat verlofrecht vakantie iets anders is dan recht op bevallingsverlof/geboorteverlof. Je mag als werkgever prima geen goedkeuring geven voor vakantieverlof na geboorteverlof en aangeven dat je dat op een ander moment op dient te nemen. Het maar gewoon wegstrepen omdat je al een kind hebt gekregen… je kunt kort door de bocht zijn, maar dit is het halve traject afsnijden.
Verder eens: personen die zich voor elke natte wind ziek melden zou ik ook liever wat meer handvatten voor hebben om ze het hek over te zetten, los van een proeftijd of jaarcontracten.
bevallingsverlof, geboorteverlof, begrafenis familie is allemaal menselijk.
Maar te pas en onpas ziek en dan zú DOM zijn om foto´s op FB of IG te posten van hun uitje maakt je als werkgever RAZEND.
Ik had ooit een kerel die bij zijn oma woonde en die beetje dement en ziekjes was. Vaak was hij er in het weekend niet (horeca). Allerlei straffe verhalen. Met oma naar de spoed etc…tot ik er achter kwam dat zijn oma 6 jaar eerder gestorven was. Man die kerel heeft de volle laag gehad hoor.
Ik had een werknemer waarbij je de klok erop gelijk kon zetten dat wanneer zn vakantie uren op waren, de ziekmeldingen begonnen. Ook heel irritant, ben toen ‘goedbedoelde’ huisbezoekjes gaan doen met een kleine attentie. Toen kwam wel boven tafel dat er heel wat verkeerd zat tussen de oren, dat uiteindelijk weten op te lossen met de instanties. Resultaat: een medewerker die weer 100% gemotiveerd was, soms moet je als leidinggevende even wat extra stappen zetten, dat lukt niet iedereen helaas. Ik moet het werk van m’n mensen mogelijk maken, niet andersom.
Haha. Nou gelukkig wordt zwangerschap/geboorteverlof door het uwv betaald. Kost het de werkgever alleen capaciteit. Ook vervelend, maar ik denk dat het goed geregeld is in NL. En geboorteverlof is inderdaad alles behalve een vakantie.
Wat een onzin verkondig je hier zeg, Janus.
Als werkgever heb je in Duitsland een heel slechte positie. Doktoren schrijven je ziek. Vaak voor minimaal een week. Werknemers kiezen doktoren uit die makkelijk ziek schrijven. Een zogenaamde “Doktor-urlaud”.
Is een “doktor urlaub” niet dat je ergens op kuur gestuurd wordt? Kennen wij in Nederland niet zulke herstel vakanties op kosten van de ziektekostenverzekering. En dat is precies ook de reden dat het verzuim in Duitsland hoger ligt. Ze hebben gewoon een andere cultuur als het op gezondheid aankomt. Kinderen moeten heel vaak een mutsje op. Ze sporten meer maar zijn ook vaker ziek.
Nee kan niet meer. Eerste keer is 3 dagen en dan om de 5 dagen tenzij het heeeeeeel ernstig is.
Maar bij ernstig heb ik begrip. Niet bij klojo´s die om 5u s´morgens foto´s posten en zich om 10u ziek melden
Ik heb een bedrijf in DE, al sinds 2015, en eerst waren er doktersbriefjes – en was er iemand een maand ziek moest ik het er maar mee doen, ‘bedrijfsarts’ keuringen bestaan niet in DE, en mijn advocaat had in z’n 25 jarige carrière maar eenmalig een eigen arts is mogen schakelen , na bevel van rechter. Sinds mensen mogen bellen is het ziektepercentage 40% hoger – omdat de drempel weg is ivm wegvallen doktersbezoek. Ik heb sinds begin 2024 een ‘on-time / aanwezigheidsbonus’ mensen krijgen een extra eindejaars uitkering van 8% brutoloon bij aanwezigheid van 95% van de werkdagen (ex vakantie / feestdagen etc). Wij rekenen met 4 werkbare dagen per week op kantoor , en mensen mogen 1 dag per week thuiswerken muv de maandag en vrijdag. Dit jaar is m’n omzet 45% gegroeid en ziekteverzuim onder de 5% (35 werknemers), waar dit eerst 13.5% was, en ben met 4 mensen gegroeid dit jaar .75% van m’n personeel werkt langer dan 5 jaar bij me, dus ik durf te zeggen dat ze het naar hun zin hebben. Dit jaar krijgen 27 mensen die bonus, vandaag was onze laatste werkdag van t jaar – dus die 27 hebben een mooie extra kerstbonus ontvangen vandaag.
Ziekte in je bedrijf is echt ‘duur’ – en dan gaat het niet eens om directe financiële schade , maar anderen moeten werk overnemen – zaken blijven liggen, en bij veel ziekte krijgt het een sneeuwbal effect ‘die heeft zich al 3x ziek gemeld de afgelopen maanden, ik kan me ook wel een keer ziekmelden’ wordt de tendens dan.
Goed om praktijkervaring te lezen van een zogeheten aanwezigheid/on-time bonus. Zouden meer bedrijven moeten doen.
Hè hè, eindelijk een verstandige aanpak. Er is geen easy way out. Een salarisprikkel, niet te hoog hopelijk, met een redelijk doel (95%) plus gewoon betere werkomstandigheden is gewoon een prima integrale aanpak. Generatie-op-generatie moet het gewoon beter. Kan het beter, veiliger, schoner en zeker ook productiever.
8% wat neerkomt op 1 maand extra brutoloon – en betaald voor de feestdagen, en verder krijgen de mensen die dit doel halen er potentieel 5% loon bij in t nieuwe jaar verdeeld over 2 momenten, 2.5% per 1 januari en 2.5% per 1 juli (als ze op dat moment nog aan hun 95% aanwezigheid zitten. Iedereen krijgt trouwens standaard een bonus voor de feestdagen (bij compleet jaar in dienst, en mensen die bv 1 juli begonnen zijn krijgen de helft daarvan).
Zo is het. Ik ben actief in de horeca en dat is helemaal een debiele sector. Maar sinds de aanwezigheidsbonus is het ziekteverzuim met dik 80% gedaald. Oef!
Ze verdienen allemaal meer dan bij de concurrentie maar ik verwacht wel inzet en verantwoordelijkheidsgevoel.
Gaat goed, slechts 7 zieken op 50 voltijdse werknemers in 2024
In mijn bedrijf had ik ook zo’n bonusregeling ingevoerd voor weinig ziekmelden. Sommige werknemers vonden dat minder eerlijk, maar daarop antwoorde ik dat mensen die zich vaker ziek melden niets minder krijgen dan hun normale salaris en dat de rest dan harder moesten werken en vaker invallen om het werk klaar te krijgen, dat mag dus best extra beloond worden. Hierdoor hou je het ziekteverzuim laag en mensen die echt ziek zijn zullen zich desondanks toch wel ziekmelden.
Welke baas niet?
Er zijn werknemers die last hebben van zeurziekte. En daar heeft iedereen last van.
Op basis van dit artikel zou je kunnen stellen dat die zeurziekte ook in het topmanagement voorkomt.
Ooit een werkte ik bij een ‘fijn en warm’ familiebedrijfje (lees: meneer en mevrouw met coachings-psychologietjes van Door) waar de eerste 2 of 3 dagen ziek voor eigen rekening van de werknemer waren en daarna kreeg je 70%. (Dan kon toen in ieder geval, misschien nu nog steeds?) dachten dat mensen wel weerhield om zich ziek te melden, dat zegt natuurlijk meer over hen zelf. Toen ik realiseerde hoe eng ze daar met mensen omgingen, snel vertrokken naar een multinational. Daar werd ik na een paar jaar levensbedreigend ziek en.. kreeg ik fantastische begeleiding, sportcoach, psycholoog, bedrijfsfysio, alles alles en op kosten van de werkgever. Ook geen enkele druk maar alle tijd, ruimte en begeleiding voor herstel. En ik kwam terug, ben ze eeuwig dankbaar, hondsloyaal en sindsdien nooit meer dan 2 dagen per jaar uit de running geweest. Inmiddels werk ik er 15 jaar. Wederzijds vertrouwen en support!
P.s. Ziekteverzuim bij ons bedrijf in NL is al jaren tussen de 2 en 3 % en meer dan de helft werkt er langer dan 10 jaar, 75% langer dan 5 jaar en korter is vooral door groei van vacatures en niet omdat mensen binnen een paar jaar vertrekken. Ja, we worden best wel in de watten gelegd!
Sommigen verkondigen een hoop onzin in dit topic.
Laatst was er een casus van een zieke trucker die beter thuis had kunnen blijven, dan gaan rijden.
Met een dodelijk ongeval als uitkomst.
Deze medewerkers werken in een fabriek tussen de machines. Geestdodend werk, dus als werkgever kun je best er iets mee doen.
En degene die ‘last’ had van zwangerige types, ik mag hopen dat jij dan de boel bij jezelf heb door laten knippen. Straks zit er een zwangerige type in jouw kot!