Mercedes: “Onze F1-motor kent geen grenzen”

Auteur: , 33 Reacties

Bij Mercedes staat PU niet voor Power Unit maar voor Power Unlimited.

PU

Even was daar de twijfel aan het begin van dit seizoen. Na vier jaar dominantie leek Mercedes eindelijk kwetsbaar. Zelfs over de onoverwinnelijk geachte motor hadden sommigen opeens twijfels. Tuurlijk, het ding was nog steeds goed, maar had Ferrari nu officieel de sterkste motor van het veld?

In principe was dat geen gekke gedachtengang. Er bestaat immers niet voor niets een wet van de remmende voorsprong. Mercedes sloeg in 2014 een homerun met hun PU106A, de eerste nieuwe krachtbron voor het hybride tijdperk in de F1. Onder andere dankzij het concept met de ‘gespleten turbo’ stak de driepuntige ster de concurrentie de loef af. Omdat er aanvankelijk ook nog een (softe) engine freeze gold, stonden de andere merken min of meer machteloos.

Dit was echter een onhoudbare situatie. In de tussentijd hebben Ferrari, Renault en Honda de tijd en de kans gehad het gat te dichten. En jagen op de nummer één is altijd makkelijker dan aan de top blijven. Immers weten de achtervolgers zeker dat er nog meer te halen valt, terwijl de topper zich op onontgonnen terrein begeeft. Kan Mercedes nog wel meer pk’s halen uit hun krachtbron, of zitten daar grenzen aan? Autosport sprak met Mercedes’ motorchef Andy Cowell over dit vraagstuk:

I think that comes down to your belief and understanding of whether there is a limit. I personally don’t believe there is a limit. I think you can always find gains. Every week I have the pleasure to sit in our performance and innovation meeting and listen to bright engineers come up with ways of getting a little bit more efficiency out of the various systems and then enjoying the competition in the factory to turn those ideas in proven experiments, and then prove that they are reliable enough.

Kortom, Cowell ziet geen grens en is van plan gewoon door te blijven gaan met extra pk’s uit dat blok te pompen. Overigens is hij ervan overtuigd dat de andere fabrikanten hetzelfde zullen doen, dus wat dat betreft moet Mercedes ook wel. Op naar de 1.500 pk?33 reacties

Maar het klinkt nog steeds ruk. 1500pk of niet.
@nicolasr: ik denk dat hier de grootste manco te vinden is in de beperking van het maximum toerental. ‘Vroegâh’ joegen de fabrikanten de formule 1 motoren richting de 18, 19 duizend toeren per minuut en daar blijven ze met die hybride V6 motoren ver vandaan. Ik denk dat wanneer de FIA die restrictie weer verder oprekt (of zelfs vrijgeeft) er voor de liefhebbers weer veel meer te genieten zal zijn.
@RRRobert:ik dacht dat het maximale toerental weer wel die kant opging want nu is het 15.000rpm maar de meeste schakelen al bij 12.000 om de motor en bak te sparen
@rob5nismo: ik heb die cijfers niet paraat, maar ik neem ze direct voor waarheid aan. Doodzonde in ieder geval, dat dit het resultaat is van de restricties op het aantal motoren wat een team mag inzetten.
@rob5nismo: voornamelijk doen ze dat omdat door de turbo de optimale combi van pk/ verbruik zwaar voor de redline ligt. Nu ze het Max aantal toeren verhogen wil dat zeker niet zeggen dat men daar ook gebruik van gaat maken.
@ahs1979: voor het geluid scheelt het al de helft denk ik maar de FIA moet ook de benzine restrictie eraf halen
@rob5nismo: Gaat eerder om de liters brandstof die bij hogere toerentallen gebruikt worden. De fuelflow meter registreert dan meer liters en dan krijg je een straf..
@theveenmeister: dat moet ook weg stomme regel dat heeft niks meer met racen te maken
@rob5nismo: Helemaal eens!
@rrrobert: toeren restrictie is niet het probleem. De motoren draaien namelijk 3000 toeren minder dan mag.
Het grootste probleem is de brandstof restrictie.
@rrrobert:
In de hoogtij dagen van de atmosferische V8 werd 20k tpm aangeraakt in de race.
Jammer dat die ontwikkeling gestopt is.
@hape: 19K was de limiet, niet 20K. Maar de V10s tikte ookal de 19K aan in 2002; dat was pas echt genieten …
@dawwg: In 2006 was het legaal en draaide de cosworth ruim 20.000 tpm
@dawwg: De V10 van BMW draaide in quali trim zelfs 22k!
@RRRobert: eens! Vrijgeven dat toerental. Kan een team tenminste weer eens een gokje wagen met een overtake knop. Ploft ‘ie, dan ploft ‘ie!

Goedemiddag augurk!
@drdre1: *komkommer
@drdre1: Hoi gnoe!
Wat is hier zo bijzonder aan?
Drag racers uit de Top Fuell klasse halen uit een 3.0 V8 motor +/- 8.000 pk’s…
@bennyweisz: voor ongeveer 4 seconden
@wachtmaartotmijnvtecinkicktyo: Op ethanol, en geen limiet aan fuel flow, en geen koelsysteem want ze draaien maar heel kort, en dan wordt de boel opnieuw opgebouwd, tussen iedere run gaat hij bijna helemaal uit elkaar
@realhustler: of hij draait gelijk in de soep…
@bennyweisz: appels en peren
@bennyweisz:

De top fuels zijn 10 liter Hemi V8’en met een enorme supercharger. Waar haal je die 3.0 vandaan?
@carmasterr: linkerduim
@bennyweisz: ik zie die dingen niet echt meerdere races, kwalificaties en trainingen achter elkaar doen met dezelfde onderdelen op vol vermogen
@bennyweisz: LOL; 3.0L V8s in Drag Racers, hoe dan ?!?!!
@dawwg: Max in NHRA Top Fuel: 500CI = 8,2l. De laatste keer dat ze het vermogen gemeten hebben is ±2 jaar geleden bij Don Shumacher: 11000pk.

http://www.hotrod.com/articles/don-schumacher-racing-dynos-11000hp-in-top-fuel-hemi-with-new-engine-torque-sensor/

Zo’n motor gaat echter maar 3,5 – 4,0s mee, en dan is zelden nog alles heel dus ja: appels en peren.
@bennyweisz: Beste reactie van de dag! Chapeau!👌🏼🤣
@skinnybmw:
Eindelijk iemand die snapt hoe sarcasme werkt!…;-)
@bennyweisz: wat is daar zo bijzonder aan? Sommige scheppen hebben tien duizenden pk’s.
Kleine correctie op de ondertitel; bij Mercedes staat PU meestal voor een ‘Firmenwagen’ (bij de Duitse kentekens)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).