Michael Schumacher: 1 jaar na zijn ski-ongeluk

Auteur: , 48 Reacties

Vandaag is de dag die een zwart jubileum voor de familie Schumacher markeert: Michael kwam op 29 december 2013 zeer ongelukkig te val in Méribel, en werd nooit meer de oude. Wat is de stand van zaken?

Michael Schumacher

Ik weet zelf nog erg goed waar ik was op de dag van Shumi’s ski-ongeluk: in een ander Frans wintersportgebied een kleine 100 km noordelijker. Na thuiskomst van de piste even snel het nieuws gecheckt, en je kon wel stellen dat twitter aardig ontplofte.

Inmiddels zijn we een jaar verder, Schumi is uit zijn coma ontwaakt en wordt in zijn huis bijgestaan door een compleet team aan medici en zijn familie. Het meeste nieuws dat we horen komt via Philippe Streiff, een voormalig F1-piloot die na een testongeluk in 1989 zelf 6 weken in een coma raakte, en inmiddels aan een rolstoel is gekluisterd. Ook in november kwam er al een update van Streiff

In een interview met Franse media liet Streiff dit weekend weten dat Schumacher maar moeilijk vooruit gaat, maar dat hij wel zijn eigen familie langzaam begint te herkennen. Van zijn bed in zijn rolstoel komen zou alleen na een uiterste krachtsinspanning lukkken, en praten lukt nog niet. Het houdt niet over dus. Als bron beroept hij zich op Gérard Saillant, naar eigen zeggen een goede vriend vcan Streiff.

Het management van Schumacher en Saillant betichten hem in een reactie er overigens van ‘een Perdiepje’ te doen: Saillant heeft hem naar eigen zeggen in geen jaar gesproken, en Schumi’s manager Sabine Kehm geeft te kennen niet te weten waar hij zijn informatie vandaan haalt, om villein toe te voegen dat er geen vriendschap bestaat tussen Streiff en Saillant. Een hele poppenkast dus, die de familie Schumacher waarschijnlijk kan missen als kiespijn.

Kehm laat alleen weten dat Schumacher, die volgende week 46 wordt, ‘nog een lange weg voor zich heeft’. Dat lijkt ons evident.48 reacties

Ik heb steeds meer de indruk dat het niet meer goed komt met deze legendarische meneer.

Ze hadden hem misschien beter laten sterven en een prachtige begrafenis gegeven als ultiem eerbetoon.
@hehehehe: Dat z’n lichaam hoogstwaarschijnlijk niet meer gaat doen wat het altijd heeft gedaan, wil niet zeggen dat hij achterlijk wordt.
@hehehehe: Een legende moet voortleven zolang dat kan.
@BmwMPower: “moet”… niemand moet, ook legendes niet. Ik begrijp wat je bedoeld, maar kijk uit met dit soort uitspraken. Uiteindelijk “moet” hij net zo lang vechten voor zijn leven als hij of zijn familie dat wil. Of hij nou een legende is of niet, dat doet er nu even niet toe.
@motiondrive: Moet is misschien een groot woord, en is het het best om te kijken wat goed is voor Schumacher. Maar het stekkertje bij hem er uit halen… dat kan eigenlijk ook niet he?
@BmwMPower: ik snap volkomen wat je bedoeld. Maar dat is uiteindelijk niet aan ons. Legendes zijn ook maar mensen.
@motiondrive: Inderdaad. En juist ‘legendes’ zijn niet de types die als kasplantje door willen leven, maar goed, het is ongetwijfeld een vechter, dus laten we het beste hopen.
@hehehehe: Is dit nou een erg ongevoelige troll? ….
Op geeneen punt in zijn herstel (met onze informatie) zou je beter zeggen dat ze de stekker eruit hadden moeten trekken, omdat er altijd een kans was dat hij beter zou kunnen worden.
Het is een lange weg, maar wieweet dat hij straks nog een jaar of wat relatief normaal kan functioneren: een staat waarin hij gevoelens kan delen, liefde kan geven en nemen; en op eigen initiatief kan communiceren met de wereld. Dan is dat t al waard.
Ze kunnen ook meten/weten of ie op dit moment aan het lijden is; en als dat echt het geval was, dan hadden ze die stekker er al uitgetrokken.
Een mooie begrafenis enof eerbetoon daar koop je helemaal noppes nada voor. Dood is het laatste in deze wereld en dat stel je zo lang mogelijk uit zolang t lijden je leven niet ondragelijk maakt.
@gregorius:
Hoezo?

Ik moet er niet aan denken dat ik ter ere van de medische wetenschap als kasplantje door moet.
Dat vind ik pas een morbide gedachte..

Nu ken ik zijn vooruitzichten natuurlijk niet maar bij mij mag de stekker er na een jaar coma wel uit..
@tupperware: Beperkt zijn in je fysieke vrijheden is altijd ongewenst. Iedereen beleeft het anders. Met de beperkte informatie die ik heb uit mijn omgeving, is het vooral lijdens-erg als je niet meer kan communiceren.
Nou lees ik net hier, wat voor mij nieuw is, dat hij uit zn bed kan komen om in een rolstoel te gaan; dat betekent dat ie iig een beetje kan bewegen.
Ook lees ik dat hij zijn familie weer een beetje kan herkennen: dat lijkt voor mij dat de schakeltje bovenin een grote klap hebben gekregen en dat hij zich weinig realiseert  zou hij er bovenin compleet bij zijn, maar kan hij dat niet uiten, dan zou dat dus echt lijden zijn; maar dan geloof ik ook dat ze in zijn huis, met de beste begeleiding ter wereld, dat ook zo goed mogelijk in kunnen schatten.
Ik ben meer van het blijven proberen; maar wieweet roep ik anders als ik zelf in die situatie kom. Ik hoop dat t nooit zal gebeuren.
@gregorius: Als je in die situatie komt roep je niet anders. Dan roep je niet.

Ook voor naasten is het onnoemelijk moeilijk om de juiste beslissingen te nemen. Zij kunnen enerzijds het beste inschatten wat te doen omdat ze hem kennen, anderzijds is hun waarneming ernstig gekleurd, juist omdat ze betrokken partij zijn.

Maar als leek vanaf de zijlijn, met informatie verkregen via het internet nota bene, een advies uitbrengen over wat wel of niet te doen is volkomen zinloos.
@gregorius:

Je hebt gelijk dat een mooie begrafenis waardeloos is.
Maar gevangen zitten in een kapot lichaam is een marteling die voorduurt zolang je nog leeft.
Als ik het was mochten ze de stekker eruit trekken en me ergens in een gracht gooien voor mijn part.
@gregorius: De vraag is, wat had hij zelf gewild? Toen ik 22 jaar geleden m’n nek brak vroeg ik aan vrienden om een pistool mee te brengen naar IC. Ik was er klaar mee.
“een Perdiepje”
Bedankt Smoke, hij is weer leuk ;-)

Maar de hele situatie rondom Schumacher is ontzettend triest. Zo ben je een afgetraind sportman, en zo ben misschien wel voorgoed veranderd in een kasplantje…. Triest, dat is het enige juiste woord. Al helemaal die roddel en achterklap die er om heen zwermt……
@Rob: Roddel en achterklap.
Ik ben wel een beetje van mening dat zijn management meer info naar buiten had mogen brengen. MS is een publiekelijk figuur. Hij deed mee in een tak van sport waar ‘in de picture’ staan erg belangrijk is. Op het moment hij al volledig financieel afhankelijk was, bleef hij ook hiermee doorgaan. Als ie er echt niet van hield, had ie ook minder reclame gedaan.
Op dat moment, vind ik, zou je als management in dit soort gevallen meer naar buiten mogen brengen.
In dat geval doet het hele circus minder om aan info te komen en zijn er minder roddels. Als je als management had gezegd: “op dit moment is het zo en zo met hem. Hij kan matig communiceren maar gaat nog steeds de goede kant op. Toekomst is onzeker; geval is uniek. Over 2 maanden geven we een nieuwe update, mocht er geen bijzonder tussentijds nieuws zijn.” Dan was dat ‘beter’ voor de fan-wereld en is er ook meer ‘rust’ om hem heen.
@gregorius:
Dat er mensen nieuwsgierig zijn naar zijn toestand is begrijpelijk, neem ik ook niemand kwalijk. Het is echter gewoon aan de familie wat er wel en wat er niet naar buiten wordt gebracht. Geen discussie over mogelijk.

Het jammerlijke is alleen dat mensen altijd ALLES en MEER willen weten. Gevolg is dat riooljournalisten roddeltjes gaan verzamelen en publiceren. En “wij” lezen het met ons allen maar al te graag, getuige het feit dat die ranzige bladen als Privé en Panorama nog steeds bestaan…. Ik weet eigenlijk niet wat erger is: die viespeuken die de nieuwtjes verzamelen of “wij” ramptoeristen die ze maar al te graag lezen…..?
@Rob: Het is een cirkel. Op het moment de mens NIET meer wil weten, dan is het echt goed fout. Gelukkig zijn we daar nog niet.
Maar het feit dat een groot gedeelte van de mensen niet kan onderscheiden wat hij wel en wat hij niet zou hoeven weten; dat is een probleem van de huidige samenleving. Makkelijk informatie delen aan een ieder die wil, is geweldig. Maar ja, geld verdienen doe je aan het volk; liefst dom en herhaaldelijk volk. En daar zijn we nu echt aangekomen. Oplossen kunnen we niet, accepteren wel.
Ben je een publiek figuur, dan moet er rekening mee houden. Ben je een publiek figuur en heb je algemeen ongeaccepteerde hobbies (snuiven, zuipen, auto’s in de prak rijden of aan kindertjes zitten); dan ben je anno 2014 de Sjaak.
Raar verhaal weer.
Ik snap de familie wel maar het is natuurlijk niet realistisch om het allemaal helemaal privé te houden. Het publiek heeft geen recht op informatie zoals soms wordt beweerd maar als ze zo af en toe een officiële update gaven, via de agent bv, dan hadden ze een hoop meer rust en hoefde ze niet steeds te reageren ongefundeerde op verhalen als dit.

Kan de familie en Shumi alleen maar het beste wensen. Erg triest blijft het.
Hij zit er toch aardig relaxt bij in die Mercedes, of is dat nog een oude foto?
@alcantara: badoem tsssss…. ? :-(
@alcantara: niet echt goede foto bij de titel nee..
via Android app
@jrmpower24: je had liever een foto waar ie z’n ogen dicht had ofzo?
Heb net nog bij z’n oude F1 auto gestaan in Sion. Leeft hier best in de omgeving. Veel auto’s met raamstickers #keepfighting
T’is voor hem en z’n gezin te hopen dat ie nog zover opknapt dat er nog Quality of life is. Lijkt me verschrikkelijk je partner/vader zo te moeten zien.
Schumi we love you!
Zo heb je alles, zo ben je alles kwijt. De balans vinden tussen zoveel mogelijk uit je leven halen, maar tegelijkertijd je gezondheid voorop stellen blijft een lastige.

Ik hoop dat hij zo goed mogelijk herstelt, maar hij zal nooit meer de oude worden.
Waarom word schumacher hier zo opgehemeld? Het is gewoon een sportman hoor, net zoals paul walker een matige acteur was. Wat heeft hij in zoverre gedaan dat hij tot een bijna heilige word verklaard?. Heeft hij ons anders aan het denken gezet? Heeft hij iets belangrijks in de wetenschap gedaan? Of een andere echte bijdrage aan de maatschappij?
Nee hij kon goed in een opgevoerde kart rijden.
@1audi1: als je niets zinnigs te zeggen hebt kun je beter zwijgen.
@str8six: ik zeg juist wat zinnigs. Of had je liever een nujij stijl reactie gehad als: ahh wat erg sterkte aan de nabestaanden. Daarbij is het een serieuze vraag. Snap niet wat er zo bijzonder is aan die meneer.
@1audi1: eerlijk gezegd had ik dat liever gezien ja. Als je niet snapt wat er niet bijzonder is aan een 7-voudig wereldkampioen en meest succesvolle F1 coureur ooit is kan ik je vraag niet serieus nemen.
@str8six: Een ding heb je wel gelijk in, die Walker was idd maar een matige acteur met zijn tjoening pauper fimpjes.
@1audi1: misschien omdat hij voor vele waaronder ik zelf hij een held was en voor ons nogsteeds is
@1audi1: Hij maakte nooit d/t fouten.
@alcantara: kon hij wel lezen en schrijven?
@alcantara: Duits kent inderdaad geen dt-regel ;) .
@1audi1: Dus we mogen het hier alleen hebben over iets of iemand die iets bijgedragen heeft aan de wetenschap of maatschappij?… Daaaag autoblog…
Eén jaar na datum … . Al dat geforceerde toedekken en dat “informatie-zwart-gat” zoals ik het noem : zodanig bedekt dat zelfs het licht er niet uit kan ontsnappen … . Nee, met Michaël Schumacher komt het niet meer goed, lijkt mij. En als het (iets) goedkomt, in hoeverre dan ? Wat zal zijn “levenskwaliteit” dan nog zijn ? Ik durf er niet aan denken !
Wat een zinloze discussie dit…
Het is toch echt niet aan ons om te ´zeggen´ wat wel of niet goed is voor Schumacher..
Ik neem aan dat de familie Schumacher zelf wel weet wat goed is..
Die Streiff geloof ik ergens toch meer dan die trut Kehm… toen Schumi in het ziekenhuis lag sprak zij ook steeds elk gelekt nieuws met klem tegen, en een aantal weken later werd het eerder gelekte nieuws door haar officieel naar buiten gebracht…

Verder hoop ik dat hij toch geniet ondanks hoe de situatie nu is en een glas Champagne kan nuttigen woensdagavond/nacht! Dan is hij toch ver gekomen in 1 jaar!
Kwam hem in 2012 nog tijdens het Skydiven in Dubai tegen. Hele sympathieke en aardige gozer ondanks al zijn roem en vergaarde kapitalen. Hopelijk gaat het snel beter met hem!
@brabusrocket: Het typische aspect ‘aan en ‘met mensen die het in het leven gemaakt hebben, is bijna altijd dat ze de eenvoud zelve blijven, gewoonweg omdat ze maar al te goed weten wat ze er moeten voor doen hebben, ook al is het meestal een hobby voor hen, een hobby waar ze hun beroep hebben kunnen van maken.
Ik wens hem en zijn naasten het allerbeste, een legendarische F1 held is het.
Hopelijk laten ze hem en zijn familie met rust, dat is ook hun wens.
Speculeren heeft niemand wat aan.
Allereerst wens ik Schumi het allerbeste in zijn herstel. Maar ik wilde nog even terug komen op die foto.
Hoe kan Schumi op deze foto achter het stuur zitten van een 2014 mercedes c klasse (w205) die pas in februari dit jaar voor het eerst te zien was op de autoshow in Detroit? Photoshop???
@mercedesbenze350cdi: Wellicht een testdrive door Schuhmacher ruim voor de introductie?
Hopen op het beste!
Ik en m’n vriendin denken anderzijds dat Schumacher, eens mogelijk volledig hersteld, volgens ons het nieuwe ‘dan nieuwe F1 team zal leiden, vermoedelijk voor Daimler AG : http://www.daimler.com , mogelijk denken anderen daar ook zo over.
Zeer tragisch dit. Sterkte!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).