Michael Schumacher wordt uit coma gehaald [updated]

Auteur: , 31 Reacties

Franse artsen zijn bezig om de vorige maand zwaar gewond geraakte Schumacher langzaam uit zijn kunstmatige coma te halen, zo melden Franse media.

#keepfightingmichael

Het is nog niet officieel bevestigd maar de doorgaans goed geïnformeerde Franse krant L’Equipe meldt vanmorgen dat Michael Schumacher door de artsen langzaam uit zijn kunstmatige coma wordt gehaald. Vandaag ligt de Duitse voormalige F1 coureur precies een maand in coma na zijn ongelukkige val tijdens het skiën. Hij werd na zijn val meerdere keren geopereerd om de druk op zijn hersenen te verminderen.

Volgens de Franse krant wordt de verdoving van Schumacher langzaam afgebouwd en zou Schumi positief reageren op de procedure om hem uit zijn coma te laten ontwaken. Eigenlijk is dat het eerste optimistische nieuws over de Duitser sinds zijn val, al moet natuurlijk nog blijken óf hij goed ontwaakt uit zijn coma en wat vervolgens de gevolgen van zijn zware hoofdletsel zijn.

De artsen zullen na het ontwaken beginnen met een aantal onderzoeken, onder meer door te vragen of de patient zijn ogen kan openen en sluiten, zijn mond kan bewegen en kan knijpen bijvoorbeeld. Het zal echter niet zo zijn dat Schumacher volgende week het ziekenhuis uit rent, er moet rekening gehouden worden met een periode van twee maanden waarin Schumacher verward en lethargisch (passief, onverschillig gedrag, sloom en slaperig) gedrag zal ervaren. Pas over een paar jaar zal men met zekerheid kunnen zeggen wat de schade is die Schumacher heeft opgelopen. Artsen zeggen dat sommige mensen drie jaar na het ontwaken uit een coma nog steeds verbetering tonen in hun toestand.

Laten we hopen dat die geluksarmband zijn werk doet.

Update: weer andere bronnen melden dat de verhalen over de coma-beeindiging niet juist zijn. Schumachers management, dat aangeeft niet in te gaan op geruchten, heeft zich hier nog niet over uitgesproken.31 reacties

Ik duim voor hem
Heel goed nieuws, het betekend in elk geval dat de artsen vinden dat risico’s van verdere beschadigingen aan zijn hersenen niet opwegen tegen de risico’s van hem langer in coma houden.
Het zal een spannende tijd worden voor de familie en artsen (en Schumacher zelf uiteraard). Ik wens ze nogmaals veel goeds.
@sketcher:
Kehm: “Ik benadruk nogmaals dat berichten over Michael’s gezondheid die niet afkomstig zijn van het behandelend medisch team of het management, als speculatie moet worden beschouwd. Ik herhaal bovendien dat we niet zullen reageren op speculatie.”
Dear Michael, get well soon!
@bennyweisz: ‘get well’ lijkt me onrealistisch optimistisch. Als hij er over 2 jaar beter aan toe is dan de gemiddelde 80 plusser mag hij blij zijn.
Waarbij ‘blij zijn’ ook nog maar de vraag is.
@645ci:
Heeeeeeeeee!
Zolang er leven is, is er hoop.
En de man zal best wel een conditie als een beer hebben, wat herstel zal vergemakkelijken t.o.v. de gemiddelde whiskey drinker.
Dat de weg (indien hij zal ontwaken) lang zal zijn en moeilijk, is begrijpelijk, maar ’t is wel een enorme doorbijtert !
@desjonnies: Ik heb weleens in een verzorgingstehuis rondgelopen waar mensen die zoiets hebben meegemaakt worden behandeld.
Het resultaat is wisselend en hoewel z’n conditie en mentaliteit een voordeel zijn is de tijd die iemand in coma doorbrengt ook een belangrijke factor. En dat is in Schumachers geval natuurlijk een flink nadeel.

Maar goed, ik ben geen dokter en elk geval is anders. We gaan het meemaken.
@645ci: Als ex-topsporter revalideer je over ’t algemeen iets makkelijker dan een zak vet met botten.

Topsporters zijn ’t wel gewend keihard aan hun lijf te werken.
@645ci: je bent geen dokter, maar verder weet je alles wel? Vreemd!

Maar goed,

Ik hoop dat het beter komt met hem!
@645ci: autobild heeft deze week een artikel waarin ze een aantal coureurs beschrijven die ook lang in coma gelegen hebben maar weer (zo goed als) volledig hersteld zijn. Mika Hakinen is er 1 van. Schumi is een topsporter met een sterk karakter het is dus zeker niet hopeloos.
Fingers crossed…
Eindelijk! Wat fijn dat er eens wat goed nieuws is! Kom op Michael, you can do it king of F1!
Sterkte Michael, ik hoop dat je er positief uitkomt en dat je naar je gezin kunt gaan, veel sterkte…
Ik ben nooit fan geweest van Schumi maar ik hoop uit de grond van mijn hart dat het goed komt met hem. Voor hem en iedereen rondom hem, vooral z’n kinderen. Ik duim voor hem !
Hoop oprecht dat ie er goed uitkomt. En zoals Sjonnies zegt, ik denk ook dat zijn goede lichamelijke conditie in zn voordeel zal spelen. Of ie helemaal hetzelfde zal zijn is niet te zeggen. Maar Hammond is er ook goed uitgekomen. Dus het kan zeker.
@E34M5Touring:

Is die er wel zo goed vanaf gekomen, Hammond?
Mevrouw Kehm, die de woordvoerdster is voor de familie, heeft deze berichten ontkend en afgedaan als speculatie.
@JanC: is inderdaad meerdere malen aangegeven dat communicatie via hen loopt, toch gaan erg veel media met dit verhaal aan de wandel :(
Ik ben geen fan van de beste man, maar dat wil uiteraard niet zeggen dat ik hem zulk onheil toewens. Dus, bij deze ook mijn steunbetuiging aan de heer Schumacher. Hopelijk komt ie er nog enigszins goed uit.
Beterschap
Dat is mooi! Fijn dat hij uit zijn coma is ontwaakt. Hopelijk gaat het snel beter
@jessetje: ben even nieuwsgierig waar je gelezen hebt dat hij ontwaakt is…. Zelfs als je alleen de titel leest kun je die conclusie niet trekken…
Met een beetje geluk staat er over 3 jaar een autonoom rijdende auto klaar voor Schumi.
@gash: subtiel, heel subtiel. Mooi :)
Hopelijk komt het allemaal goed……. Het heeft wel lang genoeg geduurd zo.
Komop Schumi! Vechten held
Maar als ik t goed begrijp is dit nog niet bevestigd via het officiele kanaal?
Hoe dan ook, wens mijn jeugdidool alle sterkte toe. Aan de steunbetuigingen zal het niet liggen, mooi!
Al een goed teken dat ze spreken over het uit de coma halen, hopen dat het verder ook goed vordert!
ik hoop voor zijn vrouw en kinderen dat het weer goed komt met hem
Wat een onzin met die geluksarmbandjes

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).