Mysterie ontrafeld: de naam van de Lamborghini Countach

Auteur: , 37 Reacties

Nu hoef je geen nacht meer wakker te liggen.

Mysterie ontrafeld: de naam van de Lamborghini Countach

Hoewel de wereld een groot aantal auto-ontwerpers heeft gekend, zijn er maar enkele creatieve zielen geweest die het, op eigen manier, voor elkaar kregen een échte revolutie tot stand te brengen. Bij hen ging het niet om persoonlijke status of allure. Nee, wanneer het werk zó krachtig is dat het voor zichzelf spreken kan, dan pas bereikt het iets wonderbaarlijks.

Bij menig ontwerper is het zo dat ze een leven lang ploeteren op zoek naar de Heilige Graal en deze, met enige moeite, uiteindelijk weten te vinden. Andere geesten gaan makkelijker om met de enorme druk een baanbrekend ontwerp te verzinnen en produceren de iconen aan de lopende band. Marcello Gandini, één van de meest geniale ontwerpers die deze aardbol ooit bewandelde, is precies zo’n figuur.

Wie langer dan vandaag op Autoblog komt, zal ongetwijfeld van het bestaan van de inmiddels 79-jarige Italiaan weten. De in Turijn geboren Gandini tekende in zijn indrukwekkende carrière talloze schitterende bolides, waaronder de Bugatti EB110 en de Lancia Stratos. Uit de pen van Gandini, die lange tijd in dienste was bij het legendarische designhuis Bertone, kwamen echter ook verschillende Lamborghini’s. Naast van de Miura is de Italiaan de zielsvader van de Countach.

Mysterie ontrafeld: de naam van de Lamborghini Countach

Nu Gandini tegen zijn 80ste levensjaar aankijkt, acht hij de tijd rijp de lucht te klaren van een nog altijd onbevestigde mythe. Ongeveer 45 jaar na de introductie van het prototype van de Lamborghini Countach, onthult Gandini waar nu precies de naam van de auto vandaan komt. In tegenstelling tot praktisch iedere andere Lamborghini, is de naam van de Countach niet opgedragen aan een stier. Na grofweg een halve eeuw aan vraagtekens, vertelt de ontwerper aan Lamborghini zelf hoe zijn team en hijzelf op de naam van het beestje zijn gekomen.

“When we made cars for the car shows, we worked at night and we were all tired, so we would joke around to keep our morale up. There was a profiler working with us who made the locks. He was two meters tall with two enormous hands, and he performed all the little jobs. He spoke almost only Piedmontese [een Romaanse taal die vrijwel exclusief wordt gesproken in het Noord-Westen van Italië], didn’t even speak Italian. Piedmontese is much different from Italian and sounds like French. One of his most frequent exclamations was ‘countach’, which literally means plague, contagion, and is actually used more to express amazement or even admiration, like ‘goodness’. He had this habit. When we were working at night, to keep our morale up, there was a jousting spirit, so I said we could call it Countach, just as a joke, to say an exaggerated quip, without any conviction. There nearby was Bob Wallace, who assembled the mechanics – we always made the cars operational. At that time you could even roll into the car shows with the car running, which was marvelous. So jokingly I asked Bob Wallace how it sounded to an Anglo-Saxon ear. He said it in his own way, strangely. It worked. We immediately came up with the writing and stuck it on. But maybe the real suggestion was the idea of one of my co-workers, a young man who said let’s call it that. That is how the name was coined. This is the only true story behind this word.”37 reacties

Grote lijnen waren al bekend, maar leuk om te lezen dat het tijdens een gezellige nightshift zo doorgevoerd is.
@luciano_borello: Ow en jammer dat er geen foto bij zit van de machtige LP5000. Alleen het lelijke plastieken anniversarymodel.
Wat een baas is marcello gandini met zo’n mooi portfolio.
Finally I can sleep..
@fiero: Nou nog niet helemaal… Want hoe spreek je Countach nou precies uit? :)
@renegade: Laten we eerst maar eens beginnen met het op de juiste wijze uitspreken van Lamborghini. De meeste mensen eten blijkbaar spaadzjetti in plaats van spaghetti. Als iedereen (INCLUSIEF VEEL PRESENTATOREN VAN AUTOVIDEO’S!!!) dat goed uitspreekt buigen we ons over de uitspraak van het woord Countach ;-) (koentatsj volgens mij en Valentino Balboni, en die kan het weten)
@Klassiekerrally: Lambòrdjienie Koentatsj, daar doen we het voor! :-)

En idd, niets van aantrekken van al de spaadzjettie en gnotzie-eters.
@Klassiekerrally:

Precies.
Ik was ooit bij Lamborghini, fabrieksmuseum bezoeken en souveniertje kopen, en per ongeluk viel het woord “Lambordzjinie” uit mijn mond.
Een van de Italiaanse dames achter de ontvangstbalie verbeterde me meteen.
“Iet izze Lamborkhinie, not Lambordzjinie”

Wist ik dat ook weer.
Blijft een droombak
@wpgt: amen
@wpgt: De Countach schijnt alleen verschrikkelijk te rijden en te zitten.
@venividivici: Precies zoals het heurt met een jaren ’80 Italiaanse supercar.
Wist ik al zo’n 40 jaar geleden, heette Autovisie die het ontrafelde hoorderdacteur de sympathieke Nico de Jong, Countach is straattaal à la Gèrs of Blits in het Nederlands.
In 2018 zou het hok ongetwijfeld Cool genoemd worden.
Taalderosie.
@desjonnies: ghehe… Dát hebben we nodig! De Lamborghini Cool. Cool omdat ie cool is. 😌
@desjonnies: de Lamborghini tanderosie?
@desjonnies: haha, cool dat is een term uit de tachtiger jaren. Inmiddels is obesitas zo normaal en geaccepteerd dat ze het ongegeneerd “vet” of “dik” zouden noemen.
@desjonnies: ja tuurlijk
Toch leuk als je het van de bron kan vernemen. Geen speculatie meer nodig.

Even terzijde, raad eens welke nieuwe rwd middenmotor sportauto ongeveer even snel is op de staande kilometer als de snelste Countach, de LP5000 QV?


Nee?


Hint: komt uit Frankrijk en menigeen vind het motorvermogen niks speciaals…

Beetje perspectief kan geen kwaad…
@Onehp: nieuwe Alpine?
@nielsa87: inderdaad, beide zitten rond 23-23,5s op de staande kilometer. Wel verbazend als men ziet hoe verschillend het imago is, de ene supercar/droomauto/posterauto, de andere een alternatief sportwagentje waar de snelheid niet een verkooppunt is…
@Onehp: echt een leuke sportauto is die nieuwe Alpine geworden.. zou er graag mee door Zuid Frankrijk willen toeren 😁

heb 1x in de a110 gereden, wat een topper is dat 👌🏻
@Onehp: chiron? ;)
@onehp: Renault Twingo?
@simonmc: goeie niet aan gedacht, komt echter ongeveer 9s later over de streep in de snelste versie, op dat moment zijn de anderen weer een 600m verderop te vinden (als ze blijven doorrijden)…
Maar ie kan de countach ook voor zijn, want dat zal even duren om hem aan de praat te krijgen na 30 jaar in de schuur ;)
-EDIT: Zou je alsjeblieft iets vriendelijk kunnen zijn? Scheelt ons tijd tijdens het midden! Thanks!-
@Onehp: ik ga uit van de nieuwe Alpine. Maar de nieuwe Megane RS zou ook kunnen.
@kilum: rwd middenmotor?
@onehp: Zit 40 jaar tussen…
@karaya: Oeps. 30 jaar
@karaya: inderdaad. En 23,x seconden was supersnel toen, en nog steeds erg snel vandaag, behalve op het internet ;)
Damn wat een anti climax zeg, de wagen uit mijn natste dromen ooit is vernoemd naar een krachtterm waar rurale gedrochten elkaar mee aanschieten, bij het zien van een stel formidabele koeienuiers.
Ik voel me genomen zoals die vetzak in Deliverance.
Nu nog vragen hoe je het uitspreekt.

Ok een stemronde;
Hoe spreek je Countach uit?
Kaun-tag
Kaun-tatsj
Koen-tag
Koen-tatsj
lamborkinie (met zachte K) koentash :)
https://www.youtube.com/watch?v=pR5QeXOUCj4

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).