Nederland verrast door gladheid

Auteur: , 63 Reacties

Vooral op plaatselijke wegen was het oppassen.

Nederland verrast door gladheid

Niks is zo verraderlijk als een glad wegdek. Ben je met zestig of zelfs tachtig km/u over een N-weg aan het rijden, raak je opeens de grip op je banden kwijt. Blijkbaar is dat wat meerdere mensen vanochtend is overkomen, in zowel het noorden als het westen van het land.

Zo raakten er in de regio van Rotterdam tientallen auto’s van de weg, zelfs gevallen van auto’s in het water. bij de Meldkamer Noord-Nederland kwamen ook meerdere meldingen binnen. Op de N33 botsten zelfs een vrachtwagen en drie personenauto’s op elkaar, met een file van zes kilometer tot gevolg. In Bodegraven kwam een taxibus met zes schoolkinderen in een sloot terecht. Voor zover bekend raakte niemand gewond bij deze ongelukken en was er alleen sprake van materiële schade.

Volgens Rijkswaterstaat was het vanochtend niet glad op de snelwegen. Zo zou er preventief zijn gestrooid en is de temperatuur op de wegen nu boven de nul graden gestegen. Dus kunnen de snelwegen ook niet glad zijn. Wel zijn er vanochtend meerdere ongelukken gebeurd op de Rijkswegen, waardoor er alsnog files stonden. Op moment van schrijven strooit Rijkswaterstaat alleen nog in de regio van Zwolle, in totaal heeft RWS vandaag ruim 350.000 kg aan zout gestrooid.

Het KNMI had eerder vandaag code geel afgeroepen voor de regio’s Gelderland, Noord-Brabant, Utrecht en Zuid-Holland, maar heeft die inmiddels weer ingetrokken. De meeste files zijn ook weer opgelost.

Via NOS en RTV Noord. Fotocredit: BrandweerBarendrecht via Twitter63 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Het komt ook echt niet in mensen op dat als je je voorruit moet krabben, het misschien glad is en dat je je rijstijl moet aanpassen.
@mikje90: En sommigen denken dat je met winterbanden alle bochten met 100km/h kan nemen.
@mikje90: je hebt ook het tegen over gestelde. Sommige denken dat je met regen niet harder dan 80 kunt op een lege snelweg
@kennone: durfde laatst niet harder dan 80 ivm veel water op de weg en n slecht uitgelijnde auto glibberde alle kanten op dus soms zou ik t nog snappen
@mikje90: Niet harder?
@mikje90: met winterlucht in de banden moet dat toch gewoon kunnen? 🤔
@mikje90: Het is inderdaad makkelijk te wijten aan ‘dom volk’, toch ben ik ook wel eens verrast met glad wegdek, schommelde wel rond de nul graden dus verwachte destijds niet dat het zo glad zou zijn.
@jordydeknecht: ik ook. Gelukkig op.de.fiets.
@jordydeknecht: Als je aangeeft dat het rond de nul graden schommelt is toch juist een indicatie dat het glad kan zijn.
@jordydeknecht: Het helpt als je de omgeving kent.

Zo is er bij mij in de buurt een korte brug die redelijk dun is. Kan wel veel gewicht hebben enzo.
Maar hij vriest als eerste vast, terwijl de rest nog geen probleem is.
Het lullige is dat je meestal nog niet klaar bent met het korte bochtje voor de brug, dus dan kun je naar verrast worden.
@mikje90: Ik begin zo wel te begrijpen waarom er in mijn auto een waarschuwingslampje gaat branden als het minder dan 1 graden is.
@robert110: de meeste auto’s die ik ooit heb gereden gaven het aan bij vier graden of lager
@chriscross: Is bij mij ook. Bij 1-4 graden een oranje lampje en bij 0 graden of kouder een rood lampje.
@berlinetta: heb je ook een ford?
@wildewesten: Klopt, Ford Focus.
@berlinetta: ik ook, inclusief kei irritant piepje elke keer als dat apparaat nog eens ontdekt dat het 4 graden is 🤔
@berlinetta: een rood lampje betekent stoppen en niet verder rijden. Sta je heel de nacht te kou kleumen.
@mikje90: ik paste vanochtend toch echt mijn rijstijl er op aan. Maar als je 60 rijd en vervolgens alsnog gaat glijden kan ik er ook niet heel veel meer van maken. Als je doelt op het feit dat we wat oplettender moeten rijden, dat moeten we toch altijd? Overgens worden we ook niet blij van die figuren die dan op een Nweg 40-50 gaan rijden. Want dan is het weer: “wat een idioot rij eens door kan je niet even normaal rijden” of “één graad onder nul en nederlands is van de leg.
@freekje: precies, aanpassen is ook inzien dat je beter niet de weg op gaat met je gebrekkige stuurkunst en materiaal…. daar kan ik zo een paar mensen voor aanwijzen ;)
@dutchneon: aan het matriaal ligt het niet, tis meer de bestuurder in mijn geval ;). Overgens ben ik het er wel mee eens dat aanpassen ook thuis blijven kan zijn.
@mikje90: mooie tip voor iedereen die krabben irritant vindt en nog een kerstkado-idee zoekt:

http://www.kaercher.com/nl/home-garden/elektrische-ijskrabber/edi-4-15989000.amp.html
@ghost: nooit gezien.. werkt dat?
@hans75: ik krijg het voor kerst bij gebrek aan inspiratie. Weet ik dus niet, leek me handig, ook omdat ie oplaad op de 12V aansluiting!
@ghost: Dat bedrijf verzint werkelijk voor elk niet bestaand probleem een oplossing. Eerst al vol verbazing gekeken naar een elektrische raamwisser, en nu dit geval….
@ghost: Ik gebruikte vroeger van Valma een spray, even inspuiten, weg wissen en klaar.
@lecomte: Dan wordt je auto wel snel vies, is mijn ervaring.
@berlinetta: Wordt ‘ie sowieso wel in het natte weer van deze dagen.
@ghost: Nice, tot nu toe ben ik stiekem altijd te beroerd geweest om een ijskrabber te kopen. Ik pak altijd een oud chipboard uit mijn werkbus, dat werkt altijd prima.
@mikje90: ben gewoon op de motor geweest… inderdaad gewoon goed opletten en af en toe een voetje aan de vloer
@racerx: Held, heb je wel een verwarmbaar motorpak?.
@mikje90: nope, wel gewoon goede kleding + balaclava, warme waterdichte handschoenen en een goretex pak. ;-)
@mikje90: vanmorgen viel er hier bij ons in het dorp helemaal niets te krabben. Toch bleek later dat er hier op het eiland (Hoeksche Waard) 4 auto’s te water zijn geraakt door gladheid. Ik bracht vanmorgen de kinderen op de fiets naar school en zag aan de overkant een oudere vrouw met fiets op de grond liggen. Er waren al twee auto’s gestopt en de bestuurders hielpen haar, dus wij reden door. Ik zei tegen m’n kinderen, dat ze op moesten passen omdat het dus blijkbaar plaatselijk glad was. Vlak voor hun school kwam de ene na de andere ten val, zowel fietsers als mensen die lopend waren. Aangezien ik geen haast had ben ik mensen blijven waarschuwen tot ongeveer iedereen op school was. Een aantal ouders die de school uit kwamen lopen zeiden dat ze ook al daar gevallen waren. Ondanks onze waarschuwingen zijn er toch nog zeker 10 personen gevallen. Op de weg terug ging er vlak voor me een oudere man met hond tegen de grond en op hetzelfde moment 10 meter verderop een meisje met haar fiets. Gelukkig mankeerden ze niets. Dit was zeer plaatselijk en vooral onverwacht. De strooidiensten hadden het ook niet aan zien komen stond hier net in de krant.

Dus denk even na voor je wat gaat roepen/typen, het kan altijd anders gegaan zijn dan jij denkt.
@circlestorm69:
Dit is Autoblog… geen Facebook.
@circlestorm69:
Joh. Ik woon ook op dat mooie eiland en moest vanmorgen naar Roosendaal. Ik vond het meevallen. Wellicht scheelt het waar je was, ik woon in het Seuter-dorp.
@mikje90:
Het komt ook niet op bij Nederlanders dat ze overal fluister/open asfalt gelegd hebben wat water opneemt wat fantastisch werkt bij regen maar de boel spekglad maakt van het moment het vriest. Rijkswaterstaat weet dit, waarom denk je dat ze doen alsof hun neus bloed?
Vanochtend waren de autoruiten niet bevroren maar het wegdek daarentegen wel, op de tweewieler meermaals weg voelen glijden maar gelukkig overeind gehouden.
@milanomt: zo’n temperatuur indicator zou ik op m’n motor ook wel willen… liefst eentje die de temperatuur van het wegdek weergeeft…
@tjorque: misschien was hij op de fiets?
@rickthestig: fair point. 😅
Maar ook op de fiets een nuttig ding hoor.
Mensen, vergeet de zomer, winter is aangebroken dus de komende maanden gewoon wat voorzichtiger rijden. Geeft nog geen garantie natuurlijk maar de kans is wel kleiner dat je wat overkomt. Ik heb gesproken, prettige voortzetting van de dag
Heeft het ergens in Nederland al gesneeuwd dit jaar?
@rynnus: mwah, op de A16 tijd terug op een droge avond in een keer over een stuk van 3-400 meter compleet wit. Daarna was het weg. Kom je daar met 100 aan rijden. Voel je hem toch wel even kwispelen
@rynnus: Yeppers, bij Snowworld Zoetermeer. Ik gok dat bij de overige snowworlds het ook regelmatig snowed ;-)

Ontopic:
Ik reed vanochtend zeer vroeg op de A29 over de Haringvlietbrug op weg naar de Botlek en het was wat glibberig ondanks de 4wielaandrijving. Ik zag een paar keer het oranje tracktioncontrollampje oplichten.
@iphonistvongates: jij begint de week vrolijk 👍
@iphonistvongates: vlak daar na een auto ter hoogte van Klaaswaal gecrasht. En zoals hierboven al beschreven op 4 plekken auto’s te water, nog wat kleine glijpartijen en aanrijdingen. Tot half 10 heb ik heel veel hulpdiensten gehoord en gezien.
@rynnus: twee weken geleden in limburg heeft het gesneeuwd.. natuurlijk wanneer ik er voor het eerst in 5 jaar kom.
Sjah, als de meerderheid enkel geïnteresseerd is in wat er op het scherm van de smartphone gebeurt… verbaast mij dat niks dat er plots verrast zijn van wat ijs op de weg.

De laatste dagen weer veel zulke losers gezien op de baan.
Een greep uit de recente ergernissen: FaceTime tijdens het rijden, al fietsend Netflixen en rustig in het midden van een kruispunt twee rijstroken gebruiken om af te draaien omdat je op je smartphone bezig bent dat kan tegenwoordig allemaal blijkbaar.
@tjorque: mensen verwachten dan ook dat de KNMI een NL alert naar hun smartphone stuurt “pas op glad, Rijkswaterstaat en provincies hebben onvoldoende gestrooid”.
@mashell: eerlijk gezegd JA.. dat verwacht ik eigenlijk wel anno 2019… als je voor een auto met slappe band in de berm 4km A2 de 2 rechterrijstroken afsluit dan begin ik dat te verwachten.
@tjorque: Ik vind het toch ook wel erg knap dat jij zo goed kunt inzoomen op het kleine schermpje van een medeweggebruiker dat je kunt zien wat ze kijken.

Dan ben jij ondertussen toch ook wel te lang aan het kijken naar een schermpje van een ander in plaats van op de verkeerssituatie rondom.
@reactief: als ik van de baan gedrukt wordt door een kalf dat niet uitkijkt heb ik de neiging om te kijken hoe dat komt…
Als motorrijder kan ik heel gemakkelijk bij een auto binnenkijken en kom ik bovendien in zo’n situatie heel dicht bij de auto in kwestie. Die situaties waren gelukkig allemaal bij quasi stapvoets verkeer, maar dat praat het niet goed. Je kan stapvoets ook een kind doodrijden.

En die “netflixende fietser” die reed mij als voetganger bijna omver dus ook daar gelegenheid genoeg om te kijken waar hij mee bezig was.
@tjorque: Dat veranderd de situatie inderdaad! Ik dacht vanuit je eigen auto!
Soms is Noord-Holland zo gek nog niet. Gisteren avond laat waren alle ruiten bevroren, dus de wekker iets eerder gezet voor het krabben, bleek het vanmorgen vroeg geregend te hebben, al het ijs was dus mooi weg, auto en weg schoon en goed begaanbaar.
@dutchdriftking: in dat zelfde Noord Holland had ik vanmorgen toch echt bevroren ruiten en waren de klinkers goed glad.
Het is koud, je moet krabben, en nog steeds zijn er heldere lichten die dan niet snappen dat de weg glad kan zijn (op zowel zomerbanden als winterbanden). Ben je dan nog wel geschikt om deel te nemen aan het verkeer?
@rike: bekijk het eens van de andere kant, je betaalt je scheel aan wegenbelasting inclusief provinciale opcenten, BPM en accijns. Dat je daarvoor verwacht dat Rijkswaterstraat en de provincies voldoende en op tijd strooien en simpel nachtvorstje onder controle kunnen krijgen is niet teveel gevraagd.
@mashell: Ik kan mij nog een journaaluitzending herinneren van een paar jaar terug waar Rijkswaterstaat vol trots ergens in regio Utrecht stond met veel strooiwagens waarmee ze het land ingingen om te strooien EN ze hadden dat jaar genoeg zout op voorraad in vergelijk met het jaar ervoor. Op dat moment sneeuwde het al rijkelijk en dan ben je eigenlijk al te laat met strooien. Maar gut wat waren ze toch trots op hun plan… Ik vraag me wel eens af hoe men het in landen doet waar 10x meer sneeuw valt en ik gewoon normaal op de weg kan rijden en waarom Rijkswaterstaat daar geen cursus gaat doen ofzo.
@lecomte: die cursus komt er niet omdat falen we niet pretreisjes beloond mag worden natuurlijk.
@mashell: 😂😂😂
@lecomte: In andere landen gaat het prima, al vaak genoeg gereden in Oostenrijk in vol sneeuw seizoen. Wegen zijn schoon en goed te rijden. Als zo’n cursus geregeld kan worden, laat de NS en ProRail dan aanschuiven bij de Oostenrijkse dienst voor openbaar vervoer zodat die ook niet stil staan zodra een blaadje, druppel regen of sneeuwvlok valt
@mashell: Je zou een punt hebben als het ook daadwerkelijk gebruikt werd voor onze wegen en niet allerlei andere begrotingen moet dichten. Buiten dat vind ik het een nobele gedachte dat je mag verwachten dat er adequaat mee omgegaan wordt gezien het de afgelopen jaren (of nou ja, minstens al zo lang als ik zelf m’n rijbewijs heb) ze grandioos falen en het hele land op slot staat bij enige vorm van winters weer.
Wat gek zeg in de winter… ik snap er ook niks van!
manmanman….. want we waren de afgelopen..uhh 100 jaar nog niet genoeg gewaarschuwd…..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).