Niemand bij GM mag zijn telefoon gebruiken

Auteur: , 29 Reacties

Wanneer we zeggen niemand, bedoelen we ook daadwerkelijk niemand.

Niemand bij GM mag zijn telefoon gebruiken

In een tijdperk waarin vrijwel iedereen de ganse dag aan zijn telefoon vastgeplakt zit, klinkt het als een beslissing waarom moorden gepleegd kunnen worden. Immers, men moet op een of andere manier toch verbonden blijven met de buitenwereld. Ook op de werkvloer. Het Amerikaanse autoconcern General Motors heeft dit jaar echter de knoop doorgehakt; volgens de leidinggevenden mogen haar werknemers niet meer met hun telefoon rondwandelen.

Hoewel dit voor velen misschien als een doodnormale regel klinkt, trekt General Motors hem nog even verder door. Het is namelijk zo dat niet alleen de mensen in de warenhuizen of fabrieken de telefoon achterwege moeten laten, ook op het kantoor moeten de werknemers de smartphone laten liggen wanneer ze een koffie gaan halen. General Motors maakt hierbij geen onderscheid tussen de werknemers die hoog of laag op de ladder staan. De hiërarchie wordt volledig in het water geworpen, want zelfs CEO Mary Barra – dezelfde dame die jaarlijks 22 miljoen dollar binnenharkt – moet zich aan deze regel houden.

Nu weten we dat de werknemers van General Motors niet vies zijn van een opstand, maar in dit geval lijken de werknemers deze schokkende aanpassing van de levensstijl grotendeels te accepteren. En om eerlijk te zijn, waarom ook niet? General Motors zegt het immers te doen voor de veiligheid van haar personeel. Dit kan opgevat worden als simpel PR-gebrabbel om de productiviteit omhoog te stuwen, maar ze hebben wel degelijk een punt. Niet dat zij nu de aangewezen partij zijn om dit voor iedereen te beslissen, maar in dit geval doen ze dat wel.

Jim Glynn, de man verantwoordelijk voor deze ingrijpende beslissing zei het volgende tegenover Fast Company.

“People just become much more aware of their surroundings. That makes the overall workplace safer. This is a global policy. We do this literally around the world. As we all kind of alter our behavior, we get more aware of other risks.”

Zoals gezegd heeft hij ergens wel degelijk een punt. Zeker in de fabriek ligt het gevaar op de loer, in de vorm van machines. Er is immers niets vervelender dan dat je brein doorboord wordt door een machine, terwijl je onoplettend met de telefoon in de hand naar het toilet loopt. Op kantoor is het minder bruut, maar ook daar kunnen gemakkelijk ongelukken gebeuren.

Het bedrijfsbeleid klinkt wellicht wat strikt, maar volgens Glynn is dit zeker niet het geval. Het beleid is namelijk in het leven geroepen om mensen bewust te maken van het telefoongebruik, niet om een extra reden te hebben mensen te kunnen straffen.29 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Vanmiddag nog een bak koffie over mn shirt. Beiden de hoek om kijkend op de smartphone
GOEDZO!
Goed initiatief. Ik kan er ook eigenlijk verder niet zo veel over zeggen, haha.
Klote telefoons. En ik ben net zo schuldig
Denk dat het voor heel veel mensen uiteindelijk een verademing is om acht, negen uur verlost te zijn van de mobiel.

Het zal best wennen zijn, vooral tijdens de pauzes. De eerste tijd zal iedereen nog de hele pauze apatisch naar het kopje koffie kijken en dwangmatig over de broodtrommel swipen. Maar ook dat gaat wel voorbij, net als de paniekaanvallen en hartkloppingen omdat de telefoon niet binnen handbereik is.
@moveyourmind: “volgens de leidinggevenden mogen haar werknemers niet meer met hun telefoon rondwandelen.”

Alleen tijdens het lopen mogen ze ‘m niet gebruiken.
@torsen: Ah, zat weer eens half te lezen.
@moveyourmind: zeker weer met je telefoon bezig he!
Ceo zonder mobiel haha tuurlijk. men zal de prive mobiel bedoelen. Zonder mobiel lijkt mij nogal lastig werken in sommige functies binnen GM
@kevin82: ja idd. M’n broer heeft een (beetje) hoge functie bij Sabic en die neemt z’n telefoon zelfs mee het zwembad in als ie met de kinderen op vakantie is. Triest. Maar even om aan te geven hoe bereikbaar een ceo dan wel niet moet zijn.
@loserboi932: het water in bedoel ik dan. Tijdens het zwemmen in de zwembroek.
@loserboi932: jou broer is ceo bij Sabic? Dacht het niet
@gjvp: lezen kan ook moeilijk zijn!
@gjvp: Dat zegt hij niet
@loserboi932: Als je echt C-level bent, gaat je mobieltje ook niet zo vaak meer, dat is meer voor plebs net onder C-level die er nog moeten komen. C-level heeft zeer pittige PAs die vrijwel iedereen afpoeieren …
In de fabriek zal het vooral de veiligheid verhogen. Voor de rest van de werknemers kan het voor GM ook een financieel voordeel opleveren. Er werken wereldwijd 10 duizenden mensen voor GM, al zouden ze allemaal 1 minuut per dag met hun telefoon in de handen hebben gestaan is dat opgeteld een beste berg munten.
Bijna alles wat je met een telefoon kan doen (websites, whatsappen) kan doen, kun je toch ook met een computer doen? Behalve bellen dan maar ik neem aan dat mensen nog wel een vaste telefoon mogen gebruiken. Tenzij ze die beide zaken ook verbieden.

Mensen zoeken dan toch een weg om die dingen te doen dus dan is zo’n maatregel alleen leuk voor de publiciteit. Omgevingsbewustzijn daar gelaten dan.
@stephane8200: langs een productielijn staan denk ik weinig pc’s met een internetverbinding
@henk_he: dat klopt inderdaad. Ik dacht meer aan kantoorpersoneel omdat het het hele bedrijf betrof. Voor een productielijn lijkt het me een basisregel.
@henk_he: ik denk dat de pc aan de productielijn allemaal internet hebben, misschien niet vrij toegankelijk, maar voor directe communicatie met de machines en het up-to-date zijn van benodigde vooraden en zo. Bij mijn vorige werkgever hadden wij dat 10 jaar geleden al en dat was een eenvoudige sappenmaker. Met wat kennis en ervaring kon je toch bij het wereld wijde web, terwijl dat normaal afgeschermd was. Telefoons hingen bij de lijn, dat waren vaste-lijn toestellen. Leidinggevende liepen met een draagbare telefoon, ook verbonden met de vaste-lijn. De mobiele telefoon werd wel door colllega’s gebruikt, maar persoonlijk deed ik dat zelden en nu nog steeds, ik ben niet opgegroeid met de mobiele telefoon en ik kies bewust hem zo weinig mogelijk te gebruiken. In de auto werkt hij op bluetooth en een ingebouwde headset, dus altijd handsfree. Nu word ik niet zo vaak gebeld. Want als je echt belangrijk bent, dan ben je onbereikbaar.
@stephane8200: ik wil niet interessant gaan lopen doen over Apple producten, maar als je een iPhone en iMac of MacBook hebt kun je wel degelijk bellen via je computer.
@ikschrijfookoverautos: dat ook nog eens. Ik bel weinig met mijn Macbook omdat wij onze telefoon wel gebruiken maar bedankt voor de tip ;)
@stephane8200: ontzettend handig hoor! Als je hetzelfde Apple ID gebruikt op laptop/desktop en iPhone gebeurt het zo! :)
@ikschrijfookoverautos: met een Windows computer kan je ook bellen. Via Skype naar een vaste lijn/mobiel.
Onzin op kantoor natuurlijk. Bovendien is een telefoon verrekte handig als je iemand moet bellen, mailtje lezen of ‘ff je agenda moet checken (zeker) als je niet achter je bureau zit (en met flexplekken)….. Maar blijkbaar heeft bij GM iedereen nog een vaste lijn op z’n bureau?….
Lezen mensen, en beter schrijven Autoblog mennekens.
Niemand mag meer zijn telefoon gebruiken als men aan de wandel is! Stilstaand, zittend wél.

Ik loop nu al typend met mn laptop rond…
Ik vind het wel goed dat ze geen onderscheid maken tussen kantoor en werkplaats
@rob5nismo: yep erg handig. Wij dragen op kantoor ook allemaal veiligheidschoenen, overalls en helmen, ziet er op het eerste gezicht wat gek uit maar verstrekt de saamhorigheid met de collega’s in de productie enorm… Alleen dat koffie halen met de vorkheftruck blijft lastig, dat ding past niet gewoon niet lekker door de gang op ons op de 3e verdieping.
@mashell: ik doelde op de smart phone niet op het praktische probleem dat de heftruck niet in de lift past om koffie te halen

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).