Niet alleen valetparking-problemen op Schiphol

Auteur: , 42 Reacties

Maak niet de illusie dat alleen Schiphol Airport met valet-piraten te maken heeft.

Niet alleen valetparking-problemen op Schiphol

Parkeren op Schiphol kan op allerlei manieren. Je kunt je auto bijvoorbeeld parkeren in één van de parkeergarages van het vliegveld. Daarnaast heeft Schiphol een eigen valetservice. Je kunt ook bij derde partijen aankloppen die je auto in de buurt van Schiphol kan parkeren, terwijl jij op op vakantie of op zakenreis gaat. Die laatste mogelijkheid is tricky, want al jaren gaan er allerlei bizarre verhalen de ronde omtrent valetbedrijven op de luchthaven in Noord-Holland.

De problemen zijn niet beperkt tot Schiphol. Denk dus niet dat je elders wel probleemloos gebruik kunt maken van valetparking. Zo kampt Rotterdam The Hague Airport met vergelijkbare bedrijven die niet al te netjes omgaan met je auto, aldus RTV Rijnmond. Er zijn zeker drie bedrijven in kaart gebracht die de auto van een klant parkeren op een onbeheerd terrein. De auto wordt op een openbare en afgelegen plek geparkeerd. Alles behalve veilig. Soms komt het zelfs voor dat auto’s in woonwijken worden geparkeerd. Dennis Tak van de PvdA wil dat de Gemeente Rotterdam gaat ingrijpen.

Omdat Rotterdam The Hague Airport een stuk kleiner is dan Schiphol zijn de problemen dat ook. Dit neemt niet weg dat je er verstandig aan doet om goed je huiswerk te doen met dit soort bedrijven. Of je nu naar Schiphol, naar Rotterdam The Hague, naar Eindhoven of een luchthaven over de grens gaat.

Foto: een oude Abarth, geparkeerd op het terrein van Rotterdam The Hague Airport. Via @janfr1908 op Autojunk42 reacties

Zet hem dan ook gewoon zelf weg… dan maar 5 minuutjes lopen
@svdv: prijzen en beschikbaarheid gooien vaak roet in het eten..
Waarom zou je in vredesnaam daar valet doen? Klein vliegveld, kort lopen, redelijke prijzen. Zie de toegevoegde waarde van valet daar echt niet…
@camber24: Je bedoelt, denk ik, “Waarom zou je in vrédesnaam valet doen?”
Ik parkeer altijd gewoon zelf. Je hebt boter op je hoofd wanneer je van valetparking gebruik maakt. Bij uiterst chique hotels ben je er min of meer toe verplicht maar bij een luchthaven? Hou die paar euro lekker in je zak en het risico bij jezelf.
@Original_Arnoud: op eindhoven scheelt het juist geld
@wildewesten: voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten en dan raar opkijken dat het bedrijf je auto op straat zet……

@slickrick: inderdaad, en dan wil de politiek ‘ut volk’ weer ‘beschermen’ omdat er een paar randdebielen het leven niet begrijpen. Wat dit natuurlijk alleen maar in de hand werkt, want men gaat er steeds meer van uit dat het allemaal gewoon probleemloos kan.
simpelste oplossing is toch echt die absurde parkeerkosten omlaag brengen. En het enige wat een overheid daar aan kan doen is die belachelijke belastingdruk die in alles terug komt te verlagen.
@waterisnat: Leg dat eens uit.
@waterisnat:

DingDong…!
Goedenavond meneertje! Ik ben Johan van de Firma WijKopenUwEten.nl. Ik en m’n Roemeense vrienden hebben een ge-wel-dig conceptje bedacht, luister eens goed:

Wij komen op donderdagavond de autosleutels en de huisdeursleutels halen. Dan doen we op vrijdagmiddag voor u de boodschapjes, tanken de auto vol of laden ‘m op en dan zetten we alles netjes in de koelkast en de auto op de oprit. U doet niks en wij doen alles. En nu de overheid de belastingdruk op thuiszorg heeft verlaagd, kun u nu extra subsidie vangen. Service van ons kost €30,- per week all-in.

Zullen we maar doen hè?!
@technofreak: Blijkbaar TL,DR; Dus de samenvatting:
Je geeft aan een vreemde de sleutel van je eigendom en betaalt er ook nog eens voor. En dan raar opkijken als er vreemde dingen mee gebeuren.

Verzekeraars vinden dat ook leuk! Sleutel gegeven = met toestemming, dus onverzekerd. Veel plezier bij de civiele rechtzaak.
Als je op een afgelegen plek woont is ’t misschieh geen werkbare optie, maar ik ga per trein naar Schiphol. Kan de auto thuis blijven en – voor zover van belang – verdient je de OV-kosten terug doordat je geen brandstof verstookt/parkeergeld betaalt. Win-win.
@amghans: Afgelegen plek? Hoor je het jezelf zeggen? Haha. Idere nederlander woont max. 2,5 uur van Schiphol en gaat daarna vrolijk 5 uur+ in een vliegende wagon zitten. Nederland is klein, net zoals de bekrompenheid van veel van z’n inwoners.
@technofreak: “Idere nederlander woont max. 2,5 uur van Schiphol ” – zo zomaar kunnen dat ze daar op bijvoorbeeld Schiermonnikoog anders over denken.
@amghans: 2 uur en 5 minuten van Lauwersoog, overtocht 45 minuten
Goed, ik geef het toe. Er zijn mensen die dus bijna 3 uur onderweg zijn om hun vlucht van 17 uur naar Bali te maken. Of 12 uur naar Bangkok, of 12 uur naar Curacao, of 4 uur naar Antalya.

Dat laatste kan trouwens ook vanaf Groningen Airport Eelde, dan ben je vanaf Lauwersoog nog 50 minuten onderweg. Nederland is zo groot, dat we 5 internationale luchthavens willen hebben en dan zitten veel van ons ook nog eens dichtbij Weeze, Düsseldorf, Frankfurt, Brussel (2 stuks), Hamburg, etc.

Tijd en afstand zit erg ingebakken in het Nederlandse koppie. Tenminste in NL. Op je 16e met de bus naar Rimini is opeens “wel te doen”. ;-)
@technofreak: als ik nu (13.58) zou willen vertrekken van drachten naar schiphol kost dat me 3 uur en 10 minuten. Woon ik in 1 van de nabij gelegen dorpjes komt daar een kwartier tot 3 kwartier bij (2 bussen in het uur!)
@peug206: En? Daarna ga je vrolijk 5+ uur in het vliegtuig zitten. Je wilde toch reizen?
@technofreak: dus klopt je bewering niet. Er zijn nog voldoende plekken waar het ov nog dermate slecht geregeld is dat dat gewoon een slechte optie is. Daarnaast gaat het iedereen gewoon om het comfort. Niemand houdt van het ov.
@peug206: Waar klopt de bewering niet, dat iedereen in NL in een uur of drie op schiphol kan zijn om daarna de vliegende wagon te nemen voor nog langere tijd?

In je laatste stukje zit ‘m de crux: “Daarnaast gaat het iedereen gewoon om het comfort. Niemand houdt van het ov.”: “Niet willen”, is iets anders dan “niet kunnen” dat zijn Nederlanders nogal vergeten de laatste jaren.
Nog geen 25 jaar geleden was een vliegvakantiepure luxe voor de happy few, nu hebben we het over de ‘ongemakken van een vreemde in je auto laten rijden terwijl je zelf op een palmenstrand zit’

Doe eens normaal… ;-)
@peug206: ik houd niet van een autoverzekering, betaal 34 euro per maand aan de trein.
@peug206: wie gaat er dan ook vrijwillig wonen in Friesland? Je kiest er zelf voor om in de rimboe te wonen, dan moet je ook niet zeuren dan je langer moet reizen met het OV.
@amghans: waarom blijft iedereen het over ov hebben ?
voledig gepakt en gezakt op een drukke bus of trein gaan zitten terwijl je gewoon een taxi zou kunnen bellen. verder zijn er vaak meer als voldoen afgesloten parkings waar je een shutle kunt in omgeving van luchthavens.
Ik snap ook niet waarom mensen een auto van 60k plus aan een vaag bedrijfje afstaan om zodoende parkeerkosten uit te sparen. Ga dan met de taxi of laat je door een bekende brengen.
@silverscope: Dat is eigenlijk best vreemd inderdaad.
@silverscope: inderdaad. Ik mag mezelf graag per auto verplaatsen, maar Schiphol bezoek ik toch bij voorkeur per trein.

Alternatief vlieg ik overigens liever vanaf Düsseldorf; daar parkeer je de auto voor een paar euro per dag in een van de zeven grote parkeergarages en brengt de monorail me in goed vijf minuten naar de aankomst- en vertrekhal.
Hoeveel van de lezers hier, zouden hun auto aan zoonlief van 19 en vriendengroep meegeven voor een avond stappen?
@technofreak: <80% Als je dat niet durft heb je zelf je eigen opvoeding verkloot.
@quotama: ;-)
@technofreak: Haha, de HTML-code filter heeft m’n vraag of het ‘> = meer’, of ‘< = minder' is dat je bedoeld gefiltert. ;-)
@technofreak: Ik bedoelde meer maar typte blijkbaar minder.
@quotama: Dus 80% geeft ‘m na 18 jaar opvoeden pas mee aan z’n eigen kind, maar betaalt graag er voor om een nog nooit geziene vreemde de sleutels te overhandigen. Interessant wat mensen met hun eigendommen doen tegenwoordig.

Dat Valet gedoe uit ‘decadente luxe’ bij een restaurant/hotel snap ik nog. Je hoort de Lambo de parkeerplaats verlaten, je zit er immers 2 uur lang maar 5 minuten bij vandaan. Knul die ‘m haalt is dezelfde knul die ‘m brengt.

Maar 3 weken je sleutels aan een vreemde afgeven, terwijl je zelf duizenden km verderop bent: dan heb je een steekje los. Spelen met een bezit van een waarde vanaf 15.000 voor 2 tientjes in de broekzak.
Geen enkele schade is gedekt, ook niet door een waarborgfonds. Je kunt ermee naar de rechter die je in 99,9% van de gevallen zal zeggen: u heeft de sleutels afgegeven en geen contract opgesteld wat er wel en niet met de auto mocht worden gedaan. U bent akkoord gegaan met de voorwaarden van de dienstverlener. Helaas, pindakaas.
Waarom je auto ook uit handen geven.. doe je toch ook niet met je vriendin
@quze: Als je zelf een avond geen zin hebt om GTST te kijken, wil iemand anders wel even voor je rijden. Kun jij lekker naar de vrienden in de sportkantine.
En die “bedrijven” doen dit al enige tijd maar bestaan nog steeds?? We z’n toch wel een meegaand volkje geworden zeg.
Ik vlieg wel eens van Rotterdam, maar alleen over de A4…..
Ferris Bueller’s day off – taferelen in het calvinistische Holland, wie had dat gedacht…
@stupendo: schitterend. En de dag voor de auto terug moet de auto op blokken zetten om de teller terug te draaien
Ik kan er nog altijd met mijn verstand niet bij dat je gewoon zomaar je autosleutel aan een wildvreemde afgeeft. Ieder zijn/haar ding, maar de mijne krijgen ze niet. Ik parkeer zelf wel op een gereserveerde plek ofwel ga ik met de trein of taxi.
@tge1: Een parkeerondernemer in de buurt van Schiphol zei me het volgende: “Ik -en iedereen in de buurt- gaat overstappen op Valetparking. Het scheelt me 1 parkeerplek per 3 auto’s. Maakt niks uit of de klanten het wel of niet fijn vinden, ik krijg er 33% meer omzet door.”

Toen ik opperde dat de beste man dan een tussenvorm kon aanbieden, nl. hij parkeert, ik krijg daarna de sleutels mee werd de man lichtelijk geïrriteerd: “De sleutels gaan hier in een kluis waar niemand bij kan, en die wordt alleen vrijgegeven als de afgesproken ophaaltijd is aangebroken. Daarbij wil ik de auto’s opnieuw kunnen rangschikken als me dat beter uitkomt. Bijvoorbeeld als het handiger is een kleintje tussen 2 grote te zetten.”

Huh? rangschikken? Maar de sleutels gingen toch in een kluis waar niemand bij kon?
*parkeermeneer stampt kokend weg…*
@technofreak: Exact mijn punt. Je geeft een sleutel aan en of andere hobbyist die, wanneer het hem/haar goeddunkt, jouw auto al dan niet veel kilometers laat maken. Het feit dat mijn autosleutel bij een of andere vreemde vogel in de “kluis” ligt zou mij al een onbehaaglijk gevoel geven tijdens een vakantie. Je geeft toch ook niet zomaar je huissleutel aan een vreemde af om “erop te passen”. De mens in de hedendaagse maatschappij is helaas niet betrouwbaar genoeg (meer) om gewoon zomaar spullen af te geven.
Je moet toch een complete idioot zijn om je auto met een compleet vreemde mee te geven? Je laten wegbrengen door een familielid, buurman/vrouw, kennis of desnoods een taxibedrijf is nog steeds de meest ideale (en uiteindelijk) goedkoopste manier.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).