“Niki Lauda heeft enorm veel geluk gehad”

Auteur: , 37 Reacties

De Oostenrijker is buiten levensgevaar.

Niki Lauda

We waren toch wel even in een grauwe stemming toen duidelijk werd dat Niki Lauda in een ziekenhuis opgenomen werd. De 69-jarige Oostenrijker maakte het slecht en het ziekenhuis vreesde zelfs voor zijn leven. Het probleem ontstond in zijn longen, waar een zogeheten hemorragische alveolitis optrad. Wat dat precies betekent zullen de artsen weten, voor ons betekent het zoveel als dat de long niet voldoende lucht binnenkrijgt. Er moest snel een nieuwe long komen, of ademen zou voor Lauda lastig worden.

Gelukkig liet het ziekenhuis er geen gras over groeien en werd Lauda op de spoedlijst gezet. Binnen vijf dagen werd er een nieuwe long gevonden voor de Oostenrijker, die in een grote operatie de oude long verving. Het is dan de vraag of het lichaam de long goed kan opvangen, maar gelukkig was dat bij Lauda het geval. De Oostenrijker heeft weer twee functionerende longen, binnen 24 uur konden beide longen alweer zo goed werken dat de kunstmatige luchtwegen weggehaald konden worden. Momenteel zit Lauda in een revalidatieproces, maar het ziet er goed uit.

De 69-jarige F1-legende zal er dan ook weer bovenop komen, vertelt Oostenrijkse dokter Marco Idzko aan motorsport.com. Helemaal de oude zal Lauda niet worden, zoals vaker aangehaald is staat de Oostenrijker bekend om het hebben van heftige brandwonden, opgelopen tijdens een levensgevaarlijk ongeluk in 1976. Of dit in verband staat met zijn longen is niet bekend, maar wederom heeft Lauda enorm veel geluk gehad.37 reacties

Volgens mij is Lauda een Oostenrijker en geen Duitser.
@asgvdb: is idd een oostenrijker
@asgvdb: @peugeotgek: met enige schaamte heb ik het aangepast ;)
Mooi nieuws dit! En die brandwonden… ach, ik vind het juist een mooi symbool van respect voor zijn kracht en vechtlust destijds en dat maakt hem onderandere een legende. De film RUSH is zeker een aanrader voor wie h’m nog niet gezien heeft :-)
Top dat er zo snel een donorlong beschikbaar was, binnen vijf dagen. Schijnt dat hij anders nog geen week meer geleefd zou hebben, wat het belang van orgaandonatie maar weer eens onderstreept.
@moveyourmind: heb je geld…
@peug206: heeft daar niets mee te maken. Is maar net hoe snel je alle hokjes met kruisjes vol hebt van de checklist om in aanmerking te komen voor een nieuw orgaan. En ja, soms gaan mensen voor. De artsen weten heus wel waar de prioriteiten liggen.
@erik2907: jahoor. Iemand die al meer dan een jaar op de lijst staat krijgt hem niet, maar ene dhr lauda had binnen een week 1 beschikbaar. Daarnaast: wist je dat de kans dat je veel meer dan 5 jaar wint klein is in de meeste gevallen? Of dat de kans dat er meer winst is in jaren bij jonge tot middelbare leeftijd? Niet iedere long past bij oeder persoon. Maar ik durf rustig te stellen dat ziekenhuis en met name de persoon ook zeker wel uitmaken.
@peug206: ik durf rustig te stellen dat je wat dat betreft uit je nek lult. Niet iedere long past bij ieder persoon. Als er dan een long beschikbaar komt (via het Nederlandse Eurotransplant overigens) en men kijkt in hun patientendatabase wie het meeste baat heeft bij die long, dan kan het zomaar zijn dat ene Niki Lauda voorrang krijgt op iemamd die al 5 jaar op een long wacht. Niet omdat hij Niki Lauda heet, maar omdat hij zonder die long volgende week dood is, terwijl iemand die al 5 jaar wacht misschien nog wel 5 jaar lang door kan sukkelen, hoe rot dat ook is. Ik vind jouw beschuldiging aan het adres van de transplantatieteams, zeker zonder enige onderbouwing, ronduit misselijkmakend.
@loremipsum: je hebt het mooi verwoord naar @peug206.
@loremipsum: gebaseerd op wat? Zoek eens rond op PubMed, misschien dat je daar vind wat ik zeg. Staat tevens mijn onderbouwing… en ik leg nergens een schuld neer, ik stel alleen een kritische vraag. En inderdaad, toevallig ken ik iemand die een nieuwe long nodig had, die hem na 1.5 jaar nog niet heeft gekregen en is overleden. Misschien dat het daarom wat zuurder is. Maar schuld? Heb ik nergens gelegd. En niets anders dan respect voor diegenen die dit werk doen.
@peug206: je hebt duidelijk geen idee waar je het over hebt. In zo’n geval kun je beter niks zeggen.
@peug206: de gemiddelde wachttijd voor een long is 4 à 5 dagen. Of je nou Lauda heet of niet.
@peug206: dat er een long voor Niki Lauda binnen 1 week beschikbaar is zegt niets over het feit hoelang hij al op de lijst staat. Misschien staat hij al zeer lang op de lijst sinds zijn crash, waarbij een groot deel van zijn longen door giftige stoffen en rook beschadigd zijn, en heeft hij altijd aangegeven om hiermee verder te leven tot het niet meer gaat? Heeft hij dus altijd anderen voor laten gaan.

#jeweethetniet
@moveyourmind: goed punt iedereen moet zich positief opstellen mbt tot het ter beschikking stellen van lichaamsonderdelen wanneer je ze zelf niet meer bent. Na mijn dood mogen ze alle bruikbare delen gebruiken om iemand anders zijn leven te verbeteren
@tjongejongejonge: ik moet helemaal niks….
Ik stel niks beschikbaar, ik hoef trouwens ook niks van een ander.
Niki Lauda heeft wel vaker enorm geluk gehad
@rufctr01: ook wel eens enorme pech, maar dat zij bekend.
Die Lauda lijkt wel onsterfelijk!
Vreemd verhaal, ken meerdere mensen die maar 1 long hebben…zal vast méér aan de hand zijn geweest.
@720s: het is te hopen dat die brandwonden na zoveel jaar genezen zijn; hij zal hooguit erg littekenweefsel hebben (en her en der wat missen wat die brandwonden van destijds -mede- hebben veroorzaakt).
@406_v6: Hij zal er geen last meer van hebben, maar zijn littekens (die prominent over zijn gezicht zitten) zullen blijven. En dat blijft toch het ‘herkenningspunt’ van Lauda.
@720s: hangt er sterk van af hoe je ‘last’ definieert. Litteken weefsel kan voor vervelende trekking aan de huid (stricturen) zorgen omdat het minder elastisch is dan normale huid, waar men flink last van kan hebben. Bepaalde bewegingen kunnen bijvoorbeeld lastig of onmogelijk worden en het is voorstelbaar dat littekenweefsel in de longen ook voor grote problemen zorgen, immers zijn die de hele dag aan het bewegen en kunnen vernauwingen en verminderde rekbaarheid van longwegen problematisch zijn.
Ik vraag mij af: hoe is de beschikbaarheid van longen en wie krijgt wat, wanneer en waarom?
@fiero: De beschikbaarheid hangt vooral veel af van het weer. Als het mooi weer is, zijn er namelijk veel meer motorrijders op de baan…
@SimonMc:
Zwijg me er van.
Vorige week 2 motorrijders zien verongelukken. Gebeurde vlak voor mijn neus.
Gruwelijk.
@simonmc:

Maar als het slecht weer is crashen er meer.
‘Twee gezichten, één formule als Lauda en Niki
Wat een beest is het ook!
Zou idd wel eens wat met de verbrande longen van destijds te maken kunnen hebben..
@dutchdriftking: jup, longbloedingen ontstaan niet zomaar. Waarschijnlijk het verouderen van het longweefsel met littekemweefsel, wat geknapt is en zo voor een bloeding heeft gezorgd.
Niet echt een sympathieke man, als je het personeel van z’n vliegtuigmaatschappijen moet geloven.
Knapper wordt hij er zeker niet op.
En vraag me af of Arie uit Apeldoorn net zo snel een donorluchtbalg had gekregen.
@luciano_borello:

Zo onsympathiek dat hij maandelang met een crash van een van zijn vliegtuigen bezig is geweest.

Het was zo’n flikker dat hij niet stopte totdat Boeing onder druk van Lauda eindelijk toegaf dat het besturingssysteem van de “reverse thrust” op de motoren van de 767 niet klopte.

Uiteindelijk bleken 1600 toestellen van het type 737, 747, 757 en 767 dezelfde fout te hebben. Echt verschrikkelijk dat die klootzak daar achteraan ging.
@luciano_borello: Ah, jij bent er ‘zo eentje’…laat me raden, je stemt Wilders en bent een ‘aanhanger’ van Trump?
@skinnybmw: Tjonge, dat allemaal uit drie zinnen?
Overigens: nee.
@luciano_borello: je hebt altijd beroeps klagers, overal. De enkeling die klaagt zou ik altijd adviseren om zelf een bedrijf op te starten om zo het positieve en negatieve zelf te ervaren.

Chapeau wat Niki heeft bereikt in zijn leven en opkomt voor de belangen van zijn personeel, hard maar duidelijk en vooral eerlijk, ook al bevalt de toehoorder zijn statements niet.
Hij was al lang bekend met slechte longfunctie en moest onvermijdelijk een keer een longtransplantatie ondergaan. Pas toen de computer van Eurotransplant hem koppelde aan een geschikte donor werd hij geopereerd. De andere donorlong gaat naar een andere ontvanger. Geld of beroemd? Denk je echt dat een donorlong op Marktplaats te vinden is? Zomaar een donorlong in een ontvanger proppen is dodelijk.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).