Nog dit jaar forse uitbreiding van ‘130 km/u’

Auteur: , 35 Reacties

Momenteel geldt op 49% van de snelwegen een maximumsnelheid van 130 km/u, voor het einde van het jaar wordt dit opgetrokken naar 61%. *doet een halfzacht hoeraatje*

Snelweg A4 maserati

De uit de tijd dat de PVV even heel kort meeregeerde stammende verhoging van de maximumsnelheid is typisch Nederland: ja, we gaan 130 rijden, maar kunnen dit alleen stap voor stap invoeren, als een kleurplaat waarvan elke maand een nieuw vakje wordt ingejkleurd. Nou ja, het houdt de bordjesplaatsers en media wel bezig in ieder geval, dit stukje totaal inefficiente werkverschaffing. Je kunt je afvragen wat uiteindelijk het nut is geweest van deze verhoging, maar soit.

Hoe dan ook, voor wie het interesseert: nog dit jaar wordt vooral in midden-, oost- en zuid-Nederland de Vmax een stukje opgeschroefd, op 10 procent van de wegen geldt ‘130’ alleen ’s nachts. Dit nieuws komt via de Telegraaf, dat er een ronkende kop bij verzon. Komt ‘ie: ‘Plankgas op meeste snelwegen‘. Wat een pareltje. Zou redacteur Inge Lengton soms in een Tata Nano of een 2CV rijden?

Vorige week kwam het nieuws dat er in principe altijd 130 gereden mag worden over de A2 tusen 030 en 020, waarbij het besluit nog in afwachting is van een bezwaar van omliggende gemeenten. Immers, als we Milieudefensie geloven (en wie doet dat niet?) gaan we allemaal superdood bij 130 op de A2.35 reacties

130 alleen snachts? Nou, dan heb ik er niet zoveel aan.
@p0wn3d: Op 10% van de wegen, dus misschien heb je geluk.
@berlinetta: ik rij niet snachts, dus helaas :(
@p0wn3d: op 49% mag je al 130 dat wordt 61% op 10% hiervan (dus 6,1) geldt dat alleen ’s nachts. Dus op 54,9% ook overdag.
@p0wn3d: Dit is Nederland. Dus de nacht is gedefinieerd als tussen 02:00u en 04:00 en 130 mag alleen als alle rijstroken open zijn, er geen werkzaamheden zijn, het niet regent en ook alleen als het volle maan is want alleen dan is er voldoende licht om veilig 130 te kunnen rijden.
@mashell: …én alleen op oneven dagen in Oktober met een auto die nog minimaal 6maanden APK heeft en een speciaal geel-rood-paars gestippeld vignet op je achterruit dat je alleen op nieuwjaarsdag bij de Anwb kan kopen… Of zo
Goed nieuws! Blij mee :-)
Voor 90% van de automobilisten niet relevant want die rijden file.
@pomoek: Als de hele file nu gewoon eens 130 ging rijden dan was dat probleem ook opgelost
En dan zeker bij de helft van de op en afritten 100 maken omdat het anders te gevaarlijk wordt.
@lekbak: Die 100 daar ook ter bevordering van de doorstroming.

Liefste meer banen erbij natuurlijk. Dat zorgt voor een betere doorstroming en maakt meer snelheidspotentieel veiliger.

Dat we nu een vluchtstrook opofferen en niet banen bijleggen vind ik maar onveilig gedoe.
@martinus: er is ook nog een wereld buiten de randstad hè. Een wereld waar het verkeer altijd doorstroomt. Een wereld waar ze die 100 invoeren voor de veiligheid, omdat mensen overdag niet met 130 in kunnen voegen vanuit een klaverblad maar na 19.00 uur opeens wel. Meer banen erbij is daar grote onzin omdat er toch nooit file staat. Voorheen bij 24 uur per dag 120 als maximum konden ze wel invoegen.
@lekbak: Ook buiten de randstad is bij een snelheidsverschil van 50Km/h (tussen de vrachtwagens en de Vmax) drie rijstroken* prettiger en veiliger dan twee

Over hoe noodzakelijk het is valt dan wel weer te twisten. Wat mij betreft verbeteren ze eerst de doorstroom op de probleempunten nu.
Het blijft pure symboolpolitiek in mijn ogen. De maximumsnelheid gaat met iets meer dan 8% omhoog (van 120 naar 130) maar je mag blij zijn als het gemiddelde ritje 1% sneller gaat. Tenzij je regelmatig van Groningen naar Middelburg v.v. rijdt, dan zou het in tijd uitgedrukt nog een wezenlijke winst op kunnen leveren.
@potver7: Al is de snelheidswinst maar 8%. Deze snelheidsmutatie heeft wel gigantische impact op de “snelheidsbelasting” die je moet afdragen aan het cjib.

8% snelheidswinst is best prettig. Nu overdag nog.
@martinus: Ik denk dat er niet echt minder bermkassa’s geplaatst gaan worden. En ik denk ook niet dat iemand die zich bij 120 niet in kan houden, dat bij 130 wel kan doen. Ergo: de impact op de snelheidsbelasting zal te verwaarlozen zijn.
@potver7: Als je gewoon een beschaafde snelheid 140 rijdt, kreeg je vroeger een boete voor 20Km/h nu voor 10km/h.

@potver7: Harder rijden heeft ook amper effect. Dat kun je goed zien als je met navigatie rijdt. Zelfs als je het gaspedaal regelmatig vloert, gaan er slechts enkele minuten van je tijd van aankomst af. Dit terwijl je verbruik wel flink hoger ligt. Maar het is uiteraard gewoon leuk om dat tempo soms erin te houden ;)
@berlinetta: dan moet je grotere afstanden rijden. Vanaf de 200 kilometer heeft een iets vlotter rijstijl echt wel zin. Een kwartier rij ik altijd zo weg bij mijn ouders, en die rijden niet eens heel langzaam.
@lekbak: Dat is waar. Maar het gaat hier even over de Vmax binnen NL en dan zijn de afstanden niet heel erg groot.

Verder heb je wel gelijk. Op een grotere afstand kun je meer tijd winnen, maar dat is ook afhankelijk wel welke auto je rijdt. Met een onzuinige auto met een redelijk kleine tank verlies je de tijdwinst weer, omdat je extra moet tanken. Tijd winst door harder te rijden heeft daarom het meeste nut op een grote afstand met een zuinige auto met grote tank.
@lekbak:
Vorige week op de Duitse TV een praktijktestje: Van Saarbrücken naar Düsseldorf. Afstand ca. 280 km. Identieke auto’s. De één reed met “Richtgeschwindigkeit” = 130 km/u de ander mocht – waar toegestaan – zo hard rijden als hij wilde. Tegelijk weggereden. Verschil in aankomsttijd: 8 minuten.
Trek er je conclusies uit…………
@9000cse: van schiphol naar de a6 kan je al tien minuten winnen als je een beetje vlot rijdt en slim anticipeert. Bovendien is 130 niet rustig rijden.

Doe de test nog maar een keer met iemand die 130 rijdt en iemand die als een mietje 110 gaat rijden. Het verschil zal beslist groter zijn.
@lekbak:
Dat zijn zo’n 30 kilometer. Als jij daar 130 km/u zou mogen en kunnen rijden, doe je daar dus +/- 14 minuten over. Het “mietje” zou er met 110 km/u +/- 16.5 minuten over doen.
Maar jij “wint” er al 10 minuten op?
Hoezo schieten mij nou begrippen als geloofwaardigheid en overdrijving door mijn hoofd?
@potver7:

Je mag er gewoon 120 blijven rijden hoor ..
Als ze nou gewoon ophogen naar 150, dan let iedereen (hopelijk) wel op
Geef je een sneer richting de Telegraaf Smoke, om hun ‘waarheidsgetrouwe’ titels?
Gewaagd wel, als Autoblogredacteur zijnde ;-)

Ontopic:
Heel fijn allemaal. Ik blijf gewoon lekker 110 rijden of tussen de vrachtwagens hangen.
@Rob: geef je dan ook netjes gas bij of haal jij als een egoïst met 110 een vrachtwagen in zodat de rest van het gas moet?
@lekbak:
Ik hoef geen gas bij te geven. Ik heb namelijk spiegels en kan over mijn schouder kijken. Dan kun je kinderlijk eenvoudig een inschatting maken of je ongestoord, zonder ook maar een seconde van snelheid te veranderen, kan inhalen.

Moet ook zeggen dat ik nauwelijks op de snelweg rij en als ik het doe is het alleen op tijdstippen dat het lekker rustig is. Ben gekke Henkie niet.

Ik durf wel te stellen dat ik bijna nooit iemand tot ‘last’ ben. En die ene gefrustreerde leaser of ‘echte petrolhead’ in het jaar die met 150, 160 aan komt blazen zonder ook maar 3 centimeter voor uit te kijken die ik tot ‘last’ ben… Ach, daar kan ik echt niet wakker van liggen.
@Rob: mijn complimenten. De meeste mensen die tussen de vrachtwagens rijden zijn zombies die de auto naar links gooien als het hun uitkomt. Ongeacht of er iemand aan komt die dus in de ankers kan.
harder is natuurlijk wel altijd beter, maar we zullen het niet echt gaan merken denk ik.
Beter. 130 is gewoon een prima snelheid voor onze wegen. Belangrijker, alle huidige limieten worden opnieuw bekeken waardoor veel wegen van 100 naar 120/130 gaan. Dat scheelt pas echt. Bijvoorbeeld de A12 Utrecht-Den Haag (die had een belachelijk 4-baans 100 stuk), de A2 Utrecht-Amsterdam (nu gedeeltelijk, binnenkort helemaal).
Volgend jaar verkiezingen. Laatste kans voor de zittende VVD om met een handvol snoepgoed het beeld weg te poetsen dat ze de crisis bij overheid en banken hebben opgelost door het tegendeel van liberaal beleid: Extra belastingen.
Zoveel tijdwinst maak je niet in het kleine landje als Nederland. Je tank daarin tegen gaat wel merkbaar sneller leeg.
Mooi zo, alle 100 op de linkerbaan-plakkende treiteraars hebben straks écht nergens meer een excuus..
Welke signalen geeft Melanie Schultz af? Je zou denken dat veiligheid en milieu een rol spelen in haar beleid, ook al hebben we daar aparte ministeries voor. Eerst zag ze de noodzaak niet in om de meest kwetsbare weggebruikers te beschermen door mobiele apparaten in het verkeer te verbieden, en nu weer dit cadeautje aan een beperkte groep automobilisten die zich auto’s kunnen veroorloven die deze snelheden veilig aankunnen. Laat het milieu maar barsten, en creëer onveilige situaties voor automobilisten die niet mee kunnen komen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).