Officieel: de voordeligere Porsche Taycan 4S

Auteur: , 69 Reacties

De Taycan is goedkoper geworden met de introductie van een nieuw instapmodel.

Porsche is van plan om de Taycan in tal van varianten uit te brengen. Dat doen ze met de conventionele modellen, dus waarom ook niet met de elektrische varianten. Nieuwe namen verzinnen voor die varianten, daar hadden ze bij Porsche geen zin in. Om het bekend te houden voor de clientèle blijven de Duitsers de varianten gebruiken zoals je gewend bent. Na de ‘Turbo S’ en de ‘Turbo’ is dit de Taycan 4S.

Deze derde variant van de Taycan is uitgerust met een 79,2 kWh accu, bij Porsche omschrijven ze dit als de ‘Performance Battery’. De 4S komt met twee permanent-synchroon elektromotoren op de voor- en achteras en een 2-traps transmissie op de achteras. Het systeemvermogen ligt op 530 pk. Tegen een meerprijs kun je de Performance Battery Plus (93,4 kWh) van de Taycan Turbo en Taycan Turbo S bestellen. In dat geval heeft je Taycan 4S een gezonde 571 pk in overboost.

De Taycan 4S is nog steeds el rapido met een 0-100 tijd van vier seconden rond. De topsnelheid ligt op 250 km/u. De actieradius bedraagt 407 kilometer met de standaard Performance Battery of 463 kilometer met de Performance Battery Plus. Eerstgenoemde batterij kan 225 kW laden, laatstgenoemde 270 kW.

Er zijn een aantal uiterlijke verschillen tussen de nieuwe Taycan 4S en de reeds geïntroduceerde Turbo en Turbo S. Zo heeft de 4S andere 19-inch velgen met rode remklauwen. Verder moet je echt goed kijken om verschillen te kunnen zien. Een andere voorspoiler, andere zijskirts en een zwarte diffuser zijn tevens kenmerken van de 4S. Het interieur is grotendeels hetzelfde.

Waar de Taycan Turbo en Turbo S respectievelijk 157.100 euro en 191.000 euro kosten, is de nieuwe 4S met 109.900 een klap goedkoper. De Taycan 4S is per direct te bestellen en verschijnt medio januari volgend jaar bij de dealer.69 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
Zo.. dat is bijna 42% goedkoper dan het topmodel. Pittig prijsverschil!
@screamgt: Meer toch? De goedkoopste is 109 en duurste 191K, zo’n 80% duurder.
@monaco: (1-0.42)*191K =(ong) 109K
@barendbotje: monaco heeft ook gelijk het is ofwel 42%”goedkoper “ofwel 80% “duurder”
@tortuga: nee klopt, daar heb ik geen opmerking over, maar wilde meer laten zien hoe @screamgt qan zijn getal kwam. Aangezien t leek dat @monaco niet doorhad hoe hij daarop gekomen was :)
@screamgt: tsja, BPM he. Oh wacht…
@screamgt: Krijg je wel een doodgewone laadklep voor terug. Wie wilt nou geen kekke gemotoriseerde laadklep.
80kwh accu en dan de 500km niet halen. Das niet heel goed toch.
@grasvreter: een Porsche Panamera verbruikt ook meer benzine dan de gemiddelde BMW 3 of 5 Serie toch? Waarom vinden we het bij elektrische auto’s dan wel vreemd als de ene, meer prestatiegerichte EV, meer verbruikt dan een andere EV?
@dizono: omdat er bij elektrische auto’s maar een eigenschap telt en dat is actieradius. Vraag me niet waarom maar een elektroauto moet van de autoblog reageerders nou eenmaal een dieselachtige actieradius hebben.
@mashell: maakt niet uit wat het is of wie hem bouwt, als de actieradius niet beter is dan wat er al rijdt is het niks
@el-loco: maar waarom dan? Heel veel mensen kiezen een benzine wagen, terwijl die minder ver kunnen dan een diesel en nog duurdere brandstof slikt ook. Het komt allemaal op gebruikspatroon en kostenafwegingen aan. En als we dat ook bij elektrisch rijden zouden betrachten dan blijkt dat 300 km actieradius voor velen een hele werkweek pendelen is. Een elektrische auto die veel verder kan daarmee eigenlijk een te grote accu heeft en zo te duur gemaakt is.
@mashell: hoeveel km haalt een reguliere Porsche 4S met verbrandingsmotor uit z’n tank benzine?
@grasvreter: E-tron, I-pace, EQC redden dat ook niet.
Elke keer als de ik de voorkant zie, moet ik aan Panhard denken.
@martingtv: Mee eens, al vind ik de meeste Panhard’s mooier dan de Taycan. Zeker de CD vind ik een van de mooiste auto’s ooit gemaakt. Vroeger veel in een PL17 mogen rijden, heerlijke bak !
@martingtv: je hebt gelijk! Wat een mooi historisch besef!
Panhard: de auto voor de persoon die Citroën te gewoontjes vindt.
Die PL17, CT, CD en Tigre heerlijke wagentjes. Licht, kleine motor, en dan toch 160 halen (Tigre)!
@martingtv: haha de “24” inderdaad!
De actieradius vind ik een beetje tegenvallen, maar verder dik in orde. Prima specs en de prijs valt me eigenlijk ook wel mee. Zal wel een topper gaan worden.
Die wielen vind ik alvast een stuk mooier zo! Denk dat deze als zoete broodjes gaat gaan. Qua prijs vergelijkbaar met een model S, dan is de keuze, als je tenminste geen theoretische excel-file koper bent, snel gemaakt lijkt mij!
@mp014: Heel slim idd, Europe First dus weg met die Amerikaanse troep.
@mp014: Nou ja, zoete broodjes.. Het is wel een auto van een ton. Er is niet een erg grote markt voor auto’s van een ton. Wat betreft je vergelijking met de Tesla model S ben ik het met je eens. Maar dat is dan ook een model dat al een aantal jaar oud is.
@mp014: als ik zou moeten kiezen tussen deze auto en de Model S dan zou ik inderdaad voor de Taycan gaan. Al is de Model S met dezelfde snelheid en grotere range nog wel 20.000 euro goedkoper. Al heb je met de Porsche wel een mooiere auto, beter interieur en beter dealer netwerk.
@mp014: Prijs niet helemaal, want de Model S is €21.000 goedkoper, heeft 200km meer range en meeste ‘opties’ zoals Autopilot standaard. We kennen Porsche, dus minder dan €15.000 aan opties gaat ‘m niet worden. Maar verder zijn ze niet vergelijkbaar natuurlijk (Duits vs US)
@crepito:als ik configureer zoals ik ze “zou kopen” kom ik voor een model S op 120k en voor een TayCan op 122k uit. Dan is de tesla sneller van 0-100 heeft een langere actieradius en wellicht snellere levertijd maar wint de Porsche het (bij mij) op zowat elk ander onderdeel met als belangrijkste….. ik vind hem veel (heeeeel veel) mooier 😁

Maar ja, ik kan helaas geen 120k stukslaan op een auto 😐
@mp014: Je Long range is al even snel als de Performance, dus de 4S hoef je niet met de Performance te vergelijken
Rond de 400 km is ver zat. Wie rijdt er nou zoveel per dag en zeker met een Porsche? Voor vakanties hebben Porsche-rijders echt wel een Cayenne oid
@birdnerd84: rekeninghoudend met werkelijke verbruikcijfers, koude wintermaanden en eens een keer de power gebruiken die je hebt en je moet vermoedelijk je best doen 300 actieradius te halen. Dat is voor mij iig al een reden om vooralsnog niet over te stappen op volledig elektrisch. De wereld zal snel veranderen en uiteindelijk ook ik 😉
@eselkaa: Ben jij een Porsche-rijder dan? 300 km per dag is voor de meeste mensen voldoende. Als dat niet zo is zijn er altijd nog verbrandingsmotoren
@birdnerd84: 300 is genoeg voor dagelijkse ritjes, maar is het ook genoeg voor een auto van meer dan een ton? Als je zulke bedragen neerlegt, dan moet gewoon alles dik in orde zijn vind ik.
@berlinetta: geldt dat ook voor een sportwagen als een Porsche 911? Want die hebben ook wel een beetje een actieradius probleem.
@mashell: is niet te vergelijken vind ik. Een 911 is binnen een minuutje weer volgetankt
@qwerty1234: nee hoor. Ben je toch 5min minimaal mee bezig.
@mashell: Die komt toch wel wat verder dan 300 km. Als ik de nieuwe 911 Carrera als voorbeeld neem en uit ga van het verbruik in steden (11,2/100 km), dan heeft die een actieradius van 570 km. Zal in werkelijkheid zeker een stukje minder zijn, maar alsnog een verschil met de Taycan (die ook meer bedoeld is voor dagelijks gebruik).
@mashell: Zo, 2 weken de tank van mijn 911 nog drooggereden binnen 200km 👍. Was een mooi dagje.
Wellicht de mooiste tot nu toe. Kunnen ze deze wielen ook een inch groter leveren onder de Turbo S?
De Taycan 4S staat nog niet met prijzen op de site van Porsche. Performance Battery Plus is in de VS een optie van $6580. Zal hier dus ongeveer het zelfde bedrag in euro’s zijn. €116k vind ik een prima prijs. Dan is alleen de optie lijst nog niet voorbij gekomen, en die zal een stuk uitgebreider en duurder zijn dan die van Tesla.
Leuke wagen! Mijn volgende auto wordt gewoon weer een diesel. Ben die milieugekkies zo zat in de stad dat ik hen graag nog wat jaartjes langer dwarszit.
@ghost: stoer!
@birdnerd84: ja, jij niet.
Dit is de versie die je moet hebben! Heb je tenminste niet zo’n nep Turbo-badge achterop en nog steeds bloedsnel
Kijk, en zo hoort het dus. Nu zit hij op prijsniveau van de Model S (performance) en is het gewoon een tof alternatief. DIT is die versie die je mag vergelijken met de Model S.
@720s: Om de vergelijking dan te maken:
De Model S is €21.000 goedkoper, heeft 200km meer range, vergelijkbare prestaties, 50% meer ruimte.
Waar de Model S vrijwel alle “opties” standaard zijn (Autopilot, panorama dak etc), zal dit bij Porsche zeker niet zo zijn. Maar goed, het blijft Amerikaans vs Duits dus interieur en dergelijke is niet helemaal te vergelijken.
Veel belovende prijs kwaliteits verhouding. Verder blijft hij zeer mooi ontworpen, blijft een kwestie van smaak, maar als je dit al niet mooi vindt dan kan je de rest van het EV park ook niet mooi vinden 🤷‍♂️ Kan niet wachten deze te spotten
Echt Porsche. 2 motoren, 530pk en 0-100 in 4 seconden. En dat is dan het instapmodel.
@koeberg: Nee er komt nog een versie hieronder.
Voor dit soort artikelen zou ik het fijn vinden als er naast een omschrijving van de verschillen tussen de turbo en de 4s, ook een fotootje van de turbo bij had gestaan. Dat vergelijkt dat makkelijker.
@dondeboer: daarom voegen we links (rood) toe in een artikel. Dan kunnen mensen doorklikken voor meer info over een ander, relevant onderwerp. In dit geval de Turbo.
@dondeboer: jeetje, doe zelf moeite zeg. Op porsche.de kan je ze configureren en zie je direct de verschillen
@birdnerd84: Ja, lekker man, weet je hoe kut dat werkt op een mobiele telefoon in de trein? Zo’n raar verzoek is het niet toch?
@dondeboer: Dan kijk je toch op je gemak thuis vanachter je laptop/pc?
Wat kost de 4s met grote batterij.
En voor wat moet je bij de 4s nog meer bijbetalen, wat je eigenlijk sws op die auto moet hebben, wat bij de Turbo als inclusief is?
Langzamer, lagere topsnelheid en minder range dan een M3P…
Niet echt Porsche-waardig.
@cazzo046: Op je teentjes getrapt of moet je de aankoop van je model 3 goedpraten? 😅
@barendbotje: Nee hoor, kan niet wachten op het eerste stoplichtsprintje tegen zon 4S-je.
Maar serieus, vroeger was Porsche de maatstaf qua performance. Nu leggen ze het af tegen een standaard leasegebakje.
@cazzo046: Duidelijk het goedpraten van je aankoop dus. Nou leuk dat jij een OTP(OneTrickPony) hebt in je sprintjes(enige waar je in elk artikel mee naar voren komt), denk dat die 4S eigenaren jou uit zullen lachen 😉
@barendbotje: Ik hoef helemaal nix goed te praten.
Daarnaast is de M3P een TTP, want acceleratie, topsnelheid en range zijn beter.
Overigens wordt de volgende een PTT, over een jaar of 3.
@cazzo046: Je hoeft niKS goed te praten maar moet wel in elk artikel vermelden hoe mega goed jouw M3 is en waarschijnlijk moet je ook irl verantwoorden waarom je deze keus hebt gemaakt ivm subsidie voor die ipad op wielen. Geloof me geen enkele taycan eigenaar gaat dat hoeven doen. Puberale jochies die alleen maar willen optrekken bij t stoplicht zullen ze niet eens de moeite voor nemen om aandacht aan te besteden 😅 Maar toch wens ik je plezier met je M3 want die is zo goed..
@barendbotje: Dank je, ben idd blij met mijn keuZE.
Best wel een schappelijke prijs.
Met dit prijsverschil hoop ik op een Taycan Carrera.
Prijsverschil is uiteraard opgebouwde goodwill… wat bijvoorbeeld een Tesla nog dient waar te maken
@steelfighter: Omdat Porsche natuurlijk al jaren E auto’s verkoopt natuurlijk ja.
Dit is wel een serieus goede concurrent voor de Model S. Beide hebben hun plus en min punten en ik denk dat het heel persoonlijk is welke meer geschikt is.

Zo lang de S geen refresh krijgt zou ik wel weten waar ik liever in rijd!

PS: de Taycan is wel een 5 zitter, toch?
@flutterby: Yes. Gewoon een achterbank.
hetgeen hetzelfde is, is alvast het motorgeluid
Ik wacht nog even op de 2S..
Grappig hoe het prijspunt is vastgesteld: als directe aanval op de Model S. De Turbo is way overpriced voor de statusgekkies.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).