Officieel: FCA stelt fusie voor met Renault [Updated]

Auteur: , 63 Reacties

Het betreft een fifty fifty deal.

Officieel: FCA stelt fusie voor met Renault

Dit weekend gingen er geruchten rond over een mogelijke samenwerking tussen Renault en FCA. Vanmorgen brachten zowel FCA als Renault het nieuws naar buiten. FCA stelt een fusie voor met Renault om zo één van de grootste autoconcerns ter wereld te worden. De Fransen laten weten het voorstel te hebben ontvangen.

FCA spreekt over een eerlijke verdeling tussen beide partijen. 50 procent van de aandelen moet bij FCA terechtkomen en 50 procent bij Groupe Renault. Mocht de fusie inderdaad plaatsvinden dan hebben we hier te maken met het derde grootste autoconcern ter wereld. Beide autogroepen zijn samen verantwoordelijk voor 8,7 miljoen autoverkopen. Renault heeft een alliantie met Nissan en Mitsubishi Motors. Het voorstel van FCA komt precies op een moment dat zaken binnen deze alliantie op scherp staan naar aanleiding van alle ontwikkelingen met betrekking tot Nissan-topman Carlos Ghosn.

Volgens FCA zou de samensmelting kunnen leiden tot een stroomversnelling qua technische ontwikkelingen op het gebiede van elektrische en autonome auto’s. Mochten de partijen fuseren, dan is er een belofte dat er geen fabrieken gaan sluiten naar aanleiding van de beslissing. Daarnaast spreekt FCA van een zeer breed portfolio. Een merk als Dacia richt zich op de onderkant van de markt, vooral in Zuid-Amerika, terwijl een merk als Maserati zich juist op het luxere segment focust.

De top van Renault komt nog deze ochtend bijeen om te praten over de fusie. De Fransen hopen later vandaag te pers in te lichten wat er is besproken tijdens deze meeting.

The proposed combination would create a global automaker, preeminent in terms of revenue, volumes, profitability and technology, benefitting the companies’ respective shareholders and stakeholders. The combined business would sell approximately 8.7 million vehicles annually, would be a world leader in EV technologies, premium brands, SUVs, pickup trucks and light commercial vehicles and would have a broader and more balanced global presence than either company on a standalone basis. -FCA

Update: Inmiddels heeft de ‘Board of Directors’ van Renault een vergadering gehad over wat zij zelf noemen “het vriendelijke aanbod van FCA”. De toon maakt het al duidelijk, Renault lijkt wel oren te hebben naar een samenwerking. Of zoals ze het zelf stellen: “de raad van bestuur heeft na het bestuderen van het voorstel besloten om het voorstel verder te gaan onderzoeken” . Codetaal voor: Renault speelt op dit moment niet de ‘hard to get’ kaart. Wordt vervolgd63 reacties

go home fiat you’re drunk
@gove: Want Fiat gaat helemaal toppie in z’n eentje?
Is dit voor Fiat niet meer een lifeline? Welke autonome ontwikkelingen hebben zij in de 500X, Levante of Giulia gestopt? Renault is de sterkere van de twee volgens mij.
@el-loco: fca is in Amerika natuurlijk sterker, daar heeft Renault volgens mij nog nooit een ventieldop kunnen verkopen…
@rutgerg: ooit met de R9 en 11 geprobeerd. 5 ventieldopjes per auto.
@spideriv: R5 ook. Onder een briljante naam ook nog.
@vaakbenjetebang: even opgezocht en inderdaad… Le Car, klinkt alsof Jeremy Clarkson het verzonnen heeft.
@rutgerg: Geweldig toch? Je ziet het bijna voor je: de marketingman die helemaal vergeten is om dit project op te starten en in de lift naar de presentatie bedenkt: fuck it, I’ll call it Le Car and let the chips fall where they may”. Vervolgens die meeting, waar letterlijk iedereen aan tafel denkt: “fuck it, like it matters what we call this thing” – waarna het ook bij Le Car is gebleven.
Dan vraag ik mij af gaan Nissan en Mitsubishi dan ook mee of worden die gedumpt door Renault…
@rutgerg: Uiteraard, gaat om Groupe Renault
@rutgerg:
Als die een beetje slim zijn zoeken ze een partner in Japan…
Mazda of Toyota? Sluit qua cultuur een beetje beter aan denk ik.
Een nieuwe Alfa Romeo Arna: mijn gebeden worden verhoord!
@vaakbenjetebang: Haha, oei, ik weet niet of mijn netvlies dat nog een keer aankan…
@centocinquantanove: mijn garagehouder ook niet!
@autodidact: waarom niet? Dat is gegarandeerd binnenlopen voor de beste man.
@centocinquantanove: …niet als hij garantie op uitgevoerde werkzaamheden moet geven 😉
De Franse overheid, aandeelhouder van Renault, heeft zich al sceptisch uitgesproken. Er zal dus waarschijnlijk weinig van in huis komen.
Haha. Fiat en Renault samen. Dat wordt wat. Kijk naar Nissan. Sinds Renault samenwerkt met Nissan is Nissan een schim van wat het ooit was.
@baklava: Ja, want die Almera en Primera van vroeger waren zo sexyyyy…
@Esprit_de_Flandre: nee, maar wel bulletproof. Nu ze Renault onderdelen gebruiken is de betrouwbaarheid enorm omlaag gegaan.
@baklava: zonder renault had Nissan misschien niet meer bestaan
Na 109 jaar komt Alfa fan toch weer deels in Franse handen. En met die alliantie met Nissan is een nieuwe Alfa Arna natuurlijk het eerste waar we op zitten te wachten.
Tja. Dat Alfa Romeo heeft een mooi verleden 🍀………… ik red het nog wel een tijd met die oude meuk 😉🙃
Heeft Ricciardo alsnog een Ferrari contract! Soort van…
Niemand heeft goede herinneringen aan Renault / Chrysler ..

Simpelweg helemaal niemand ..
@lincoln: Haha, dat hebben we aan jou ook niet.
@aschja:

Is it cause i’m black ??
@lincoln: Renault en AMC ook niet…
Mooi man alle mislukte troep uit de automotive wereld op een grote hoop
@justsomebody: ze verdienen elkaar!
Groupe Renault heeft vorig jaar net geen 4M auto’s verkocht en FCA net geen 5M. Dus om te stellen dat FCA niets klaarmaakt is wat kort door de bocht. Waar Renault electrisch voorloopt is Chrysler op autonoom gebied al langer bezig. Ik denk dat FCA met het budget dat ze beschikbaar hebben focussen op die gebieden waar ze winst kunnen maken. Nederland (Europa) hoort daar helaas nog niet bij. Samen zouden ze een sterke tegenstander voor VW en Toyota kunnen zijn mits de kwaliteit en marketing op een hoog niveau zijn.
fifty-fifty als in: 50% van mijn onbetrouwbaarheid en 50% van jouw onbetrouwbaarheid maakt 100% onbetrouwbaarheid.
@rick-dos: We zijn ondertussen in 2019, stilaan tijd om ook de overstap naar de 21ste eeuw te maken.
Mogen we nu dromen van een nieuwe Alfa spider of 4C op basis van de Alpine A110???? Of een nieuwe GTV op basis van de 370Z of nog beter op basis van de GTR????
@ericc: Leuke suggesties. Ik zou persoonlijk wel wat nieuwe hot hatches willen zien op basis van die samenwerking. Een (Grande) Punto (Evo) Abarth opvolger op basis van Clio RS techniek, een Fiat Bravo opvolger (wederom inclusief Abarth) op basis van het Megane platform, en een gezamenlijke opvolger van de Twingo/500 (ik weet het, ik val in herhaling, maar inclusief RS en Abarth) lijken mij wel goede zetten voor de Europese markt
@Edge: ik vond de punto veel beter rijden dan de clio, dus dat is dan gelijk al achteruitgang.
@ericc: en de A110 naar de VS halen? Yes please!
RIP FCA.
Haha geweldig, zal ook lekker samen gaan. Allebei troep, maar die Italianen hebben dan nog wel auto’s die goed rijden. Nooit in een Franse auto gereden die ik lekker vond rijden ( ik heb nooit in de alpine gereden). Zal ook lekker samen werken, die arrogante Fransen die echt niks kunnen, met die arrogante Italianen die wel wat kunnen, maar ook gigantische missers maken. Ze moeten die vergaderingen filmen en uitzenden als reality tv, wordt geweldig!
@povel: al een keer een Bugatti Chiron geprobeerd vond je ook nix zeker? . Blijf lekker bij BMW met bijpassende Polo en windjack uit het accessoires programma dan ben jij helemaal de man en wij een stel losers.
@thomasthomas: oef, heb met je te doen.. zoveel frustratie..
@thomasthomas: Een Chiron is net zo Frans als een lederhose.
@povel: zoveel nuance en toch zo weinig woorden. Echt knap!
@pignon: Merci!
@pignon: Ik werk met zeer veel Italianen voor de afgelopen 5 jaar in Italië en zo’n 20% van mijn collega’s is frans, dus ik denk wel dat ik weet waar ik het over heb….
Als dit geen materiaal is voor grapen over de auto wereld dan weet ik het ook niet meer…
Geen OPC meer bij Opel, en straks geen Alfa Romeo meer. Toch balen als dit door gaat. Was overname door VAG zo gek nog niet….
Ze moeten wel. FCA is snel ingehaald door de tijd.
@dare2think: Renault gelukkig niet……
Waarom zouden ze dit en plein publique melden?
@Jochempie: mededingingsautoriteiten enzo?
Als er een nieuwe Facel Vega ontwikkeld kan worden met een Chrysler motor en franse koets….
Kennen jullie mop van die blinde en die dove?
@johnwaters: nee, wel van de lamme en de blinde…
@tymo: je bedoelt die van de stomme die de dove vertelt dat… ?
Nissan 370z / GTR met italiaans design is toch enkel al een reden om het te doen….

Zal helaas bij een Zoey-500 of een Leaf-tipo blijven…
Fijn, een samenwerking tussen niks en helemaal niks, daar zaten we met zijn allen op te wachten.
Kan Ricciardo dan eindelijk z’n droom waarmaken? Uitvallen met een kapotte MGU-K bij Ferrari.
Zijn er nog auto bouwers waar FCA geen contact mee heeft opgenomen? Denk dat dit al genoeg reden is om de boeken van FCA eens goed door te nemen.
@dees: Hebben ze Spyker al gebeld?
Even een gedachte spinsel, Ricciardo volgend jaar een Ferrari motor achterin de Renault?
@dutchdriftking: gaat gebeuren 😳
FCA samen met Renault-Nissan.
Dat wordt dan FARCN.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).