Onze jongens kiezen voor de Kia Ceed

Auteur: , 50 Reacties

Maakt dat van Jan een vrolijke soldaat?

Kia-Commando

Het is momenteel niet per se een feest om voor Defensie te werken. Zoals we met dank aan Donald Trump weten, geeft Nederland jaarlijks namelijk maar een schijntje uit aan onze nationale verdediging. Áls er dan geld wordt uitgegeven, wordt dat gespendeerd aan een Marinierskazerne in Vlissingen gebouwd op een berg gif, asbest en zware metalen. Lekker door de blubber tijgeren op zo’n terrein, daar word je hard van. De kosten voor de kazerne des doods waren volgens Omroep Zeeland in juni al opgelopen tot 37 miljoen Euro.

Maar, het is niet allemaal slecht nieuws voor de mannen en vrouwen die bereid zijn een been (of meer) te geven voor Mark Rutte en consorten. De troepen kunnen zich namelijk verheugen op splinternieuwe Kia’s. Of nou ja, ‘het Ministerie van Defensie’ kan zich verheugen op nieuwe auto’s. Of de wagens bij echte vechtjassen terechtkomen is niet geheel duidelijk (waarschijnlijk niet).

De eerste 25 exemplaren van in totaal 217 stuks zijn inmiddels geleverd. In alle gevallen gaat het om Kia’s nieuwe troef in het C-segment, namelijk de Ceed. Onlangs ging @wouter een blokje om met het kloeke apparaat en hij was er best over te spreken (rijtest).

Kia is uiteraard blij met de samenwerking. Het is een mijlpaal voor het merk, want voor Kia is het de eerste keer dat ze dienstauto’s leveren aan de Staat der Nederlanden. Misschien dat ze de samenwerking in de toekomst kunnen uitbreiden door een paar Stingers te leveren aan officiers of iets dergelijks. De naam van ‘Stinger’ is in dat opzicht perfect gekozen. Nadeeltje is alleen dat onlangs bleek dat sommige Stingers een klein probleempje met verkeerd spul in de verf hebben. Tsja, ook dat is weer zo’n dingetje dat een beetje gevoelig ligt bij Defensie dezer dagen…50 reacties

straalt ook veel gezag uit een kia zaad
@gove: Als ze maar voldoende bang for your buck bieden. Dat is het enige wat telt.
@pomoek: “pang-pang” for your buck bedoel je?
@str8six: Bang for your seed
@str8six: gna gna…
@str8six: *”pinda – pinda” is de juiste term. Zelfs dat wist Pechtold te verprutsen.
@gove: ja, ontgroeningszaad!!
@raoufff: wat heb jij gerookt? 😂
@gove: nee een Golf, Astra of ander gelijkwaardigen stralen gezag uit. Prima auto de Kia.
@chriscross: alledrie letterlijk impotentie op wielen
@gove: Als je knullig bevelen moet volgen van hogerhand zonder deze in twijfel te (mogen) trekken straal je geen gezag uit.
@fejjie: we leven niet meer in Nazi-Duitsland gast. Er is bij Defensie veel aandacht voor morele vorming. Dat betekent dat je een opdracht die onwettig of immoreel is, niet hoeft uit te voeren. Dat de huidige generatie iedere vorm van “opdrachten van hogerhand” ter discussie stelt, is typisch Nederlands en wij worden daar internationaal gezien vreemd op aangekeken.
@gove: Waarom zou de auto van een of ander kantoorpikkie gezag uit moeten stralen?
@gove: nee een golf of een astra straalt gezag uit!
Blij dat onze defensie niet kwistig met de euro’s smijt maar gewoon kiest voor een keurige c-segmenter voor een nette prijs die erg betrouwbaar is. Bovendien, 7 jaar garantie.
@tenaci: en veel opties waar je je scheel aan betaald bij de ‘premium’ merken
@tenaci: Defensie heeft natuurlijk helemaal niet gekozen voor Kia’s. Dat mogen ze namelijk niet. Ze zullen dit hebben aanbesteed en vervolgens kwam Kia er kennelijk als beste uit. Dat kan zijn omdat het goede auto’s zijn, maar in theorie zou het ook kunnen zijn dat Kia heel laag heeft ingeschreven.
@donvincenzo: Helemaal waar, maar met zo’n aanbesteding kun je al een beetje een bepaalde richting op sturen. Als je bijvoorbeeld stelt dat de leverancier 7 jaar garantie moet bieden, dan vallen er al heel wat af… Niet dat ik denk dat die voorwaarde erin stond, zou me zelfs verbazen (dan had de concurrentie namelijk wel aan de bel getrokken hebben), maar bij wijze van.
@potver7: Mag dat nog, zo specifiek sturen, of is dat na het PON/Politiedebacle aangescherpt?
@edge: Nee, je mag geen voorwaarden stellen waaraan slechts één fabrikant kan voldoen. Je mag bijv geen DSG-versnellingsbak eisen.

Overigens denk ik dat het genoemde voorbeeld juist wel mag. Dus dat je 7 jaar garantie zou kunnen eisen, want dat is iets wat een ander merk jou ook best kan beloven. Andersom kan het ook best zijn dat KIA niet met 7 jaar garantie heeft ingeschreven. Stel dat Defensie in de aanbestedingsstukken 4 jaar eist en er zijn geen extra punten te verdienen voor een langere garantietermijn, dan ben je als fabrikant natuurlijk gek als je met 7 jaar inschrijft. Dan kun je de waarde die dat vertegenwoordigt beter van je prijs afhalen, zodat je iets lager in kunt schrijven.
@donvincenzo: op zich heb je gelijk natuurlijk, maar ja, we weten ook hoe het is gegaan met de Amarok die defensie afnam van ome Pon….
Primma wagen, niet te duur en betrouwbaar. In ieder geval beter dan de zoveelste vloot aan VAG producten. Hoewel er natuurlijk wel wat voor te zeggen is als Defensie z’n aankopen bij in ieder geval Europese aanbieders zou doen…
@trustmeiamanengineer:

De Ceed word gemaak in Tsjechië. Dus qua Europese aanbesteding zit het wel goed.
@dees: En is ontwikkeld in Rüsselheim, Duitsland. Heeft dus ondanks z’n Koreaanse naam voor genoeg Europese werkgelegenheid gezorgd
@trustmeiamanengineer: nu rijdt Defensie in Peugeots (208), Renaults (Megane en Clio) en Opels (Corsa). Geen VAG (op een paar Skoda’s en Audi’s na voor de top)
@henk_he: tenzij je doelt op de Amarok, dat was geen goede reclame die aanbesteding, haha!
@henk_he: ze rijden ook Golf, zeker bij de Koninklijke Luchtmacht.
@erik2907: ze hebben ook fiesta’s daar
Deze komen gewoon in de Pool Niet Operationeel Dienstvervoer. Dus gewoon over de openbare weg naar je eindbestemming rijden. Paar jaar geleden had Defensie veel VAG-jes, deze zijn om meerdere redenen aan de kant geschoven. (fraude en teveel problemen) Nu heeft Defensie de Renault Megane en Clio, Opel Corsa, Peugeot 308 en het eea aan busjes, volgens mij de Vivaro en Citroën Jumpy/Jumper.
@rufctr01: correct en tevens juist.
KIA – Killed In Action. Wel bijpassend voor hun beroepskeuze en daarbij behorende risico’s.
@str8six: moest ik ook aan denken… Niet helemaal een fijne toevalligheid!
Beter dan de Mégane’s.
@sanderp: reden ook veel Peugeot
@sanderp: niks mis met de Meganes. Vooral de automaatjes rijden prima. Beter dan de 208 en Corsa.
@sanderp: fantastische probleemloze auto de nieuwe megane
Mooi man. En geen VAG!!!
Goede keus! Rijdt zelf een zaad (2010) en ben er erg over te spreken. De volgende over een jaar of 8 zal voor mij zeker het huidige model worden!
Verstandige keuze.
Aha! Ik fiets elke dag langs een loods in Doetinchem waar heel veel van die KIA’s staan. Kenteken allemaal iets met DM.
@tatog: dat zullen ze worden!
@jaapiyo: meervoud van officier is officieren. Alleen wat verstokte lui van de marine zeggen nog ‘officier’. En zoals hierboven als correct staat: deze auto’s zijn geen leasebakken voor eigen gebruiken maar auto’s die in een uitleen pool worden gebruikt. Google maar eens PNOD.
@henk_he: *zeggen nog ‘officiers’ (zelfs autocorrect weet het😉)
@henk_he: bij de marine zeggen ze meneer tegen een officier
@rufctr01: ook als het een vrouw is?
@2wheeler: haha dan mevrouw
@rufctr01: ik heb ’t over het meervoud van officier, niet over hoe je iemand aanspreekt. En dat mijnheer of mevrouw zeg je tot aan LTZ1, daarna is het gewoon overste en kolonel..
@henk_he: maar misschien is Jaapiyo wel een “marinier”, of een “commando”? Beide groeperingen hebben zo’n vreemde naam dat de bezoekers van de officiersmess, officiers noemen bepaald niet meer als vreemd is in te schalen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).