Overijverige BOA’s beboeten inparkerende lesauto’s

Auteur: , 30 Reacties

"Sorry meneertje, ik doe ook maar gewoon mijn werk."

Lesauto, maar dan een heule oude

Vroeger kwam een man met bonnenboekje Amsterdamse automobilisten beboeten voor verkeerd geparkeerde auto’s, maar tegenwoordig zijn het scanauto’s van de gemeente die automagisch controleren of je wel betaald hebt voor dat kostbare stukje straat waarop je geparkeerd staat. Officieel is de werkwijze dat een foutparkeerder na het scannen vijf minuten later nogmaals wordt gecontroleerd door een BOA op Brommer (BOAoB), die de daadwerkelijke boete uitdeelt. Als Amsterdammer zie ik regelmatig scanauto’s maar zelden BOAoB’s.

Die constatering lijkt onderbouwd te worden door diverse klachten die de belangenvereniging voor rijscholen (VRB) regelmatig binnen krijgt. Diverse Hoofdstedelijke rijschoolhouders hebben namelijk al een boete ontvangen omdat ze een leerling lieten inparkeren en eenmaal ingeparkeerd (dat duurt soms even) nog even uitleggen wat er nu precies goed of niet goed ging. Ook het even wachten op een volgende leerling is enkele rijschoolhouders al op een bekeuring komen te staan. De VRB vermoed dan ook dat de werkwijze van de ScanBOA’s en eventuele BOAoB’s niet helemaal overeenkomt met de gewenste werkwijze.

Daarom pleit de VRB nu voor een iets soepeler beleid jegens rijscholen. Persoonlijk denk ik dat het beter is om gewoon de juiste procedures te volgen, zodat dergelijke boetes sowieso niet zouden moeten voorkomen omdat de lesauto al weg is of een BOAoB kan zien dat het om een instructeur gaat die zijn leerling aan het onderwijzen is.

Foto: JPVDPB op Autojunk.nl30 reacties

Komt op mij over alsof die BOAobs hun werk niet doen, waardoor dit soort fouten voorkomen, omdat niemand het controleert.
En die afkorting dan, associeer het eerder met MAOAM dan met een parkeerbeambte. Het is maar wat je wilt uitstralen.
@granlusso: nou zal je vertellen er is 1 hoofd verantwoordelijke die alle beelden nog na controleert. Die drukt eigenlijk op het knopje “BURN” waardoor er niemand meer langs hoeft te komen, na de 10 minuten dat zo’n voertuig jou passeert moet je of via de app of via zo’n parkeermeter. En anders via een parkeerheffing…
Eigenlijk is dit geautomatiseerde beleid, zonder menselijke maat gewoon een vorm van agressie tegen de burger.

Wie er in Amsterdam voor kiest om gebruik te maken van het grondrecht op privacy door ‘anoniem’ te parkeren krijgt ook te maken met onterecht uitgeschreven boetes, en een agressieve bureaucratie van jawelste die zich alleen intomen door de rechter.
Ze zullen het verschil moeten leren tussen een normale auto en een lesauto… Leren… dat wordt moeilijk!!
Sorry, maar Ik heb bijna geen goed woord over voor deze overgewaardeerde werklozen.
-edit: nutteloze bijdrage-
Dergelijke geautomatiseerde systemen die bekeuringen uitdelen zijn gewoon link. Onschuldigen zijn er soms ook de dupe van en dat moet men gewoon niet willen. Er zijn sciencefiction films waar mensen voor elke scheet automatisch een boete krijgen van robots. Dat is nu nog overdreven maar komop zeg, die kant wil je toch niet op gaan. Je ziet nu wel weer wat er van komt.
@lekbak: Jezus, boetes voor scheten! Als het zover komt ga ik failliet!!
Hier in het Amsterdam van Belgie werkt de sterke arm nog simpeler.. Als je hoofd ze niet aanstaat krijg je een boete.. Lekker ouderwets!
@josvanrey: denk dr om manneke, of ge krijgt een prent!
Over scan auto’s gesproken. Ik kwam er laatst achter dat Yellowbrick, de app om te parkeren, opgericht is door Brick Parking Enforcement, die scanauto’s maken. En software. En apparatuur… Shit is f*cked up.
@matonias: Ja heel fucked up. Stel je voor dat Apple naast software ineens hardware gaat maken, dat je door de controle snel kunt inspelen op wat de markt vraagt en er nog winst mee maakt ook. Nee, dat moet je niet willen. Gelukkig kun je er ook voor kiezen een ander product te nemen, of in dit geval om te betalen voor je parkeerplaats.
Dus als ik het goed begrijp kan ik in Amsterdam een bekeuring krijgen van een scan-auto als ik naar de betaalautomaat loop om mijn kenteken in te voeren en te e betalen. En dit omdat de Boa die er 5 minuten later achteraan zou moeten komen om te controleren of ik niet aan het betalen was er om welke reden dan ook niet is… Fijne stad… Ik denk dat iedereen zijn parkeerbekeuring (eigenlijk parkeerbelasting) zou moeten aanvechten en moeten eisen dat de stad Amsterdam aantoont dat de Boa in dat geval wel 5 minuten later is langs geweest…
@scubakabouter: als je naar de betaalautomaat loopt en je kenteken invoert krijg je geen boete, dat wordt gelukkig wel door de computer gecontroleerd.
@phevtreb: maar even een pakketje afgeven bij je Amsterdamse oom gaat dus duur worden
@gulli: Tenzij je de scanauto opmerkt en alsnog even voor een kwartiertje parkeergeld in de machine gooit.
Voor mij een reden om nooit in onze hoofdstad te gaan wonen. Heerlijk, een huisje in de provincie met een beetje ruimte, geen gezeur met parkeren en ook nog eens heerlijk ontspannen tijdens een rustige wandeling in een bos i.p.v. een overvol Vondelpark.
@susp1cious: Of gewoon in Amsterdam wonen met oprit, en dus in een rustiger deel van Amsterdam. Bevalt me prima.
@fanboy: Tot je je realiseert dat je voor die vierenhalve ton die je voor die hut betaald hebt op het platte land vrijstaand woont en ook nog iets leuks in je garage kan parkeren.
Maar euh, niet verder vertellen hoor! Laat die luidruchtige stedelingen lekker zitten waar ze zitten… ;-)
@ramshoek: Haha, ik heb echt geen 4,5 ton betaald! Zelfs niet de helft.
Je moet gewoon niet persee op de Singel willen wonen met een parkeergarage. Het centrum is gewoon duur, helemaal als je een tuin of iets wil hebben.

Maar met de vele nieuwbouwprojecten in de ruimere stukken hoeft het amper duurder te zijn dan Almere of wat dan ook.
Het hele scanauto/scanscooter gedoe is sowieso absurd. Het is van het zelfde niveau automatisering als trajectcontroles/flitsers. Het levert enorm veel geld en boetes op maar een positive bijdrage voor de burgers heeft het niet.
@reistje: en een mannetje op straat de boete laten uitschrijven wel dan?
Dit lijkt me een broodje aap verhaal. Allemaal erg onwaarschijnlijk. 1. Een lesauto in de Amsterdamse binnenstad, dat is geen autorijles geven dat is martelen. 2. Een vrij parkeerplaats is de Amsterdamse binnenstad vinden. Haha. Die bestaat helemaal niet. Die worden allemaal bezet gehouden door vergunninghouders die nooit met hun auto rijden want dan zijn ze hun plaatsje kwijt. 3. En als deze omstandighedenheden die zeldzamer zijn dan een zonsverduistering op donderdagmorgen al samen komen juist dan komt er een scanauto langs? Tuurlijk…
@mashell: ze rijden ook door de buiten wijken van amsterdam.
Ik heb laatst een boete gekregen door dit klote-systeem omdat ik op een parkeervak een telefoontje aannam met mijn alarmlichten aan. Belachelijk, alleen geen tijd zin en moeite gehad om dit aan te gaan vechten, want ja bewijs het maar.
@afcaalex: ik had ook zoiets, alleen, ik was aan het bellen toen ik ging parkeren. Me eigen aangemeld via parkline app. Kreeg toch een bekeuring. Ik had me ma 7 min pas aangemeld ipv 5. Ik in beroep gegaan maar werd niet gehonoreerd, kon daar tegen ook in beroep maar dan moet je griffie kosten betalen. Dat in samenwerking met een dag vrij nemen kost mij meer geld dan die 60,- euro die ik moest betalen. En die man met de scooter heb ik helemaal nooit langs zien komen.
@afcaalex: Dat waren dan dus twee overtredingen. Alarmlichten mogen alleen buiten de bebouwde kom, en wanneer je daar op de rijbaan moet stilstaan en dus een obstakel bent. Houdt geen mens zich aan maar is wel de regel. En een parkeervak, zeker in Amsterdam, is niet bedoeld om “even” een telefoontje aan te nemen. Boete was dus terecht.
@oxymoron: Ik begrijp je punt. Was overigens in een straat waar nog 10 andere plekken beschikbaar waren en op een tijdstip dat het niet heel druk was. Op zo’n moment denk je nou op deze manier na, was overigens een kort telefoontje heb de scanwagen niet eens opgemerkt. In het vervolg dus toch maar weer rijdend telefoontjes aannemen en dan op de speaker zetten.
@afcaalex: en telefoon op je schoot leggen natuurlijk ;’)
Betalen om te parkeren is sowieso al iets wat afgeschaft moet worden. Je betaalt je al blauw (haha) aan wegenbelasting en dan moet je NOG EENS EXTRA (!!!!!) betalen om STIL TE STAAN op dat stukje weg.

CAPSLOCK IS BELANGRIJK!
Wat te denken van taxi’s die even hun klant ophalen of naar de voordeur begeleiden.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).