Porsche Cayman (981) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 30 Reacties

De laatste Porsche Cayman met natuurlijk ademende zescilinder, want inmiddels is de 718 op de markt.

Porsche Cayman

Laten we meteen het voor de hand liggende argument tackelen: nee, deze auto doet niet onder voor een 911. Natuurlijk heeft hij minder pk’s, natuurlijk zijn alle versies nét iets minder snel dan hun grote broers, maar de Cayman is compacter, heeft een betere gewichtsverdeling dankzij de middenmotor en is misschien wel de beste auto voor de liefhebber van écht autorijden.

Er werd uiteraard veel techniek gedeeld met dezelfde generatie Porsche Boxster, maar de Cayman was in alle uitvoeringen net iets lichter en kreeg nét iets krachtiger motoren mee. Deze generatie Cayman werd uitsluitend met natuurlijk ademende zescilinders geleverd. Het uitzwaaimodel was de GT4, met de 3.8 van de 911 achter de voorstoelen. Een ultiem contrast met de 718 (rijtest) die afgelopen najaar zijn intrede deed en met viercilinder turbo’s werd uitgerust. Het is nog lastig te zeggen of dit invloed heeft op de restwaarde, maar het feit dat je hiermee “de laatste echte zescilinder Cayman” koopt, heeft hoogstwaarschijnlijk eerder een positieve dan een negatieve uitwerking.

Aanbod occasions
Op Marktplaats staan op dit moment slechts 5 Porsche Caymans van de generatie 981 te koop. De prijzen beginnen iets onder de €55.000 euro en lopen op tot €110.000 duizend euro ongeveer. De GT4’s zijn nog wat onderhevig aan speculatie, er staat er op dit moment één te koop voor net geen €200.000 euro. Alle auto’s hebben uiteraard benzinemotoren, PDK zie je veel maar handbakken zijn zeldzaam. Op dit moment is alleen de eerder genoemde GT4 daarmee uitgerust, maar ze waren zeker ook leverbaar op de overige uitvoeringen van de Cayman.


Pluspunten

 • Porsche-badge.
 • Rijplezier.
 • Redelijk praktisch voor een sportwagen.
 • Voor Porsche-begrippen redelijk betaalbaar als jong gebruikte auto.

Aandachtspunten
De Porsche Cayman is typisch zo’n sportwagen die redelijk betrouwbaar is, mits je hem de liefde geeft die een sportwagen nodig heeft. Een keurig afgestempeld boekje met stempels van Porsche-dealers is dus wat je het liefst aantreft bij de auto. Oudere auto’s zullen hun wegen vinden naar specialisten, omdat het onderhoud daar goedkoper is. Dat hoeft niet erg te zijn, maar controleer dan wel even online de reputatie van zo’n specialist.

Carrosserie en interieur

 • De airco moet ongeveer eens per vier jaar goed worden afgevuld. De levensduur van de bijbehorende condensatoren is ingeschat op ongeveer 7 á 8 jaar.
 • Uiteraard moet je goed controleren of al het plaatwerk dezelfde kleur heeft. De voorbumper, het kofferdeksel aan de voorzijde en de wielkasten achter zijn gevoelig voor steenslag. Deze worden dus nog wel eens overgespoten, wat geen ramp hoeft te zijn maar dan moet het wel goed gedaan worden. Soms zie je transparante stickers voor de achterwielen, om steenslag op die plek tegen te gaan. Deze worden meestal na een jaar wat gelig, wat met name op licht gekleurde auto’s erg storend kan ogen.
 • In de VS is een terugroepactie geweest omdat het slot van de voorklep stuk kon gaan. Als dit het geval was kon de kap tijdens het rijden opengaan, wat voor ongewenste situaties kan zorgen. In Europa lijkt dit geen issue te zijn geweest, maar Amerikaanse Porsches zijn populair op de importmarkt, dus het kan geen kwaad er even op te letten.

Onderstel

 • Porsches moeten altijd banden hebben met de zogenaamde N-code. Is dit niet het geval dan heeft de vorige eigenaar waarschijnlijk op onderhoud bespaard.
 • De remmen moeten tussen de 35.000 en 50.000 kilometer mee kunnen, mits deze niet elk weekend op een trackday gebruikt worden. Vervanging met originele Porsche-onderdelen is prijzig, dus check goed de staat van de remschijven en -blokken.

Aandrijflijn

 • Bij normaal gebruik gaat de koppeling van een Boxster ongeveer 80.000 kilometer mee, vervangen kost ongeveer €1500 euro.
 • Vloeistoffen van de PDK moeten elke zes jaar vervangen worden, deze handeling kost ruim €1000 euro.
 • De handbak van de GT4 gaat stuk. De derde versnelling valt in sommige gevallen weg, het lijkt alleen bij auto’s van 2016 voor te komen, maar dit kan ook toeval zijn. We kunnen ons namelijk moeilijk voorstellen dat Porsche de bak slechter heeft gemaakt na 2015. Porsche heeft er nog geen officiële recall voor gedaan, maar de bakken worden vooralsnog onder garantie vervangen door nieuwe exemplaren. Op internet wordt gefluisterd dat het oude serienummer van de versnellingsbak uit productie is genomen, dus het zou dan om een vernieuwde versie gaan zodat het probleem zich waarschijnlijk niet meer voordoet.

Elektronica

 • De koplampen verzamelen nogal makkelijk vocht, met name bij koude weersomstandigheden. Helaas is er niet echt een fix voor.
 • De accu’s van de Cayman lopen snel leeg, een druppellader is geen overbodige luxe als de auto soms langere tijd stil staat.

Zoek de Cayman of een andere auto op Marktplaats.nl.30 reacties

Blijft een gaaf ding!
Een S met handbak óf PDK (maakt eigenijk niks uit) of als ultieme (betaalbare) de GTS, lijkt me eigenlijk de ultieme rijders Porsche, waarbij de plezier/Euro verhouding nog oké is. Lijkt me ook een echte potentiële klassieker, mét die laatste atmosferische zespitter. Ik zou het in ieder geval wel weten als ik in de markt was en lekker voor dit model Cayman of Boxter gaan in plaats van een nieuwe.
Heerlijke auto
Voor mij graag een kale Porsche Cayman met handbak. Geen enkele optie of welk geneuzel dan ook. Lijkt mij een rijdersauto a la Porsche pur sang.
@viezefreddyw: En dan doorverkopen als Cayman R, kun je er nog lekker op verdienen ook! ;)
Leuke auto, maar een 2dehandsje is het toch net niet imo.
Zo’n n-code is toch geen teken van besparing op onderhoud? Als je michelins pilot supersports op je porsche hebt liggen zonder die N-codering ben je echt niet aan het besparen hoor
@freshlife: als ze op je Porsche liggen is dat een slecht teken
@lekkerlinksrijden: puur puristenpraat en marketing-gelul. Ga eens leven en genieten.
Lekkere vervangingstermijnen zeg…. 80k km’s voor een koppeling bij normaal gebruik, 35-40k km’s remmen, wederom bij normaal gebruik. Dus als je er een beetje sportief mee rijdt sta je elke 60k voor een nieuwe koppeling en elke 20k voor nieuwe remmen… Dat loopt lekker door. Onze Cayenne doet makkelijk het dubbele met de remschijven. En die heeft toch heel wat meer gewicht af te remmen.
Vind het best een leuk ding, beter dan een 911 in ieder geval. Maar voor een merk wat als betrouwbaar te boek staat valt me dat toch wel tegen. Aan de andere kant, als je alles preventief vervangt kan er ook niks kapot natuurlijk…
Voordat geld..koop ik toch liever een 997.
Alleen jammer dat ie zo weinig power heeft… In een rechte lijn leg je het af tegen een pittige golf…
@bin_sbo: maar dan kom je bij een bocht en gaat de Cayman door de bocht en de Golf over de voorwielen rechtdoor. In een rechte lijn snel rijden kan iedereen, gas intrappen en stuur vast houden (en eventueel een paar keer schakelen). Geen kunst aan.
Maar de kunde van de bestuurder en de techniek van de auto dat komt in de bochten samen en daar ligt dan ook het rijplezier. Ik ben geen fan van motorrijden maar dat daar het rijplezier te halen valt hebben de motrorijders over het algemeen wel goed door.
@mashell: wanneer heb jij voor het laatst in een golf gereden? Die sturen aarsig strak hoor, zeker de R of edition… uitvoeringen. Ben toevallig motorrijder en ja bochten zijn leuk, maar om in je porsche bij het stoplicht door een bovenmodale leaseauto voor lul gezet te worden daar pas ik voor.
@bin_sbo: dit soort auto’s koop je niet voor op de snelweg of stoplichtsprintjes. Deze koop je om via de binnendoorroutes naar je huis te rijden op vrijdagmiddag of lekker te touren op zaterdag.
@bin_sbo: Als je serieus geeft om stoplichtsprintjes sta je pas voor lul…
@CasperH: De een noemt het een occasion-video. Een ander zou zeggen dat je gewoon erg zin had om met een Cayman te rijden! (prima overigens, mooie beelden)>
Gaat om de Cayman waarom staat er dan een aandachtspunt van de boxer bij…
@itest: de Cayman en de Boxster zijn dan natuurlijk eigenlijk ook gewoon dezelfde auto. Met dezelfde aandachtspunten. Alleen bij de Boxster kan het dak ook nog open en is deze goedkoper.
Leuke video.
Heb toevallig nog niet zo lang geleden een Cayman S gekocht. Auto rijdt erg goed.
Prijs (200.000 euro) die genoemd wordt voor de GT4 is belachelijk. Bij de (Nederlandse) Porsche dealer gebruikt te koop vanaf 140.000 euro. In het buitenland (incl. Bpm) voor nog iets minder.
Dus geen veel goedkopere Pirelli of Michelin zonder N0 kenmerk erop, anders vliegt ie eruit bij de eerste beste bocht.
T blijven gave wagens. Met de juiste hoeveelheid slappe was: een leuk gekleurde model met PDK, gerne.
Klein dingetje in de video; er is geen 986 Cayman. De eerste generatie Boxster was de 986 en daar was geen Cayman van. Tweede generatie Boxster was de 987 en dat is waar de Cayman ook om de hoek kwam. Daar is dan wel weer een 987.1 en 987.2 van en alleen van die laatste is er bv een R uitvoering.
Was looking for this! Thanks!
Zelf een 981 S Boxster gehad, super wagen met een sublieme wegligging. In rechte lijn zijn er idd snellere auto’s, maar bochtenwerk, fenomenaal
Abnormaal fijne auto. Sinds dec rijd ik erin en het is elke dag feest. Het prutteltje uit de sportuitlaat is porno, meen ik.
Leuke auto, Maar de meeste hier kunnen hem niet betalen graag meer betaalbare auto’s.
Jammer dat Porsches tegenwoordig nauwelijks afschrijven. Tweedehands is dus onbetaalbaar geworden maar je hebt wel de forse onderhoudskosten. Deze GTS was nieuw ca. €105.000,- dan ga ik toch na twee jaar geen €90.000,- betalen en €10K aan onderhoud riskeren?
@bartsmit: ik zou liever voor een Maserati GT of een 2de hands Gallardo/R8 V10 gaan met die geldbedragen. Een Cayman is gaaf, heel gaaf zelfs maar net wat je zegt, de prijzen zijn te gek.
@ghost: ja super maar daar loop je helemaal op leeg.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).