Porsche Cayman S: Rijtest en video

Auteur: , 55 Reacties

Het kleinere, maar meer talentvolle broertje van de 911 is weer lekker opgefrist.

Porsche Cayman S

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Middenmotor
De 911 heeft de motor op een plek waar die niet “hoort”, namelijk achter de achteras. Dat creëert een pendulum effect, maar de engineers van Porsche hebben die gedurende jaren van ontwikkeling weten weg te poetsen. Kan je nagaan als je dezelfde wizards met het “goede gereedschap” op pad stuurt, zoals bij de Cayman. De motor van de Cayman en van Boxster ligt ook achter de passagiers, maar net voor de achteras. Precies in het midden van de auto dus, de ideale plek qua gewichtsverdeling.

Als je de voordelen van de middenmotor je niet meteen duidelijk zijn, dan wil het helpen om een dienblad en een vol glas water te pakken. Tien tegen één dat je het glas min of meer in het midden van het dienblad zet. Dan is het dienblad tenslotte beter in balans en met auto’s is het niet anders. Hoe meer gewicht tussen de assen zit, hoe beter de balans en de grip van een auto. Dat is ook exact de reden dat de Cayman eigenlijk een betere auto is dan de 911.

Porsche Cayman S

Voor gevorderden
Je zou ook kunnen verwachten dat de Cayman daarmee een vriendelijker karakter heeft dan de 911, maar niets is minder waar: de Cayman die op de limiet wordt gereden vraagt een vaardigere hand dan een 911. Dat komt enerzijds doordat Porsche de Cayman nog meer dan de 911 voor de purist neerzet die van sturen houdt. Anderzijds komt het door de middenmotor. Sta mij toe om een wat simplistisch voorbeeld te gebruiken om het uit te leggen: gooi met een dobbelsteen en je hebt precies evenveel kans om ieder cijfer te gooien. Verzwaar dezelfde dobbelsteen aan een zijde en die zijde veel vaker (maar niet altijd) onderop eindigen. Een auto met middenmotor is een zuivere dobbelsteen en heeft in principe geen voorkeur voor onderstuur of overstuur. Bovendien kan de overgang tussen onder- en overstuur veel sneller optreden. Uiteraard is met onderstelafstemming wel een bepaald karakter in te “programmeren” in een auto met middenmotor, maar voor maximale snelheid is een zo neutraal mogelijk setup het beste. Drie keer raden waar Porsche dan voor kiest.

Porsche Cayman S

Op het nog niet opgedroogde asfalt van de Autodromo Internacional Algarve kon de Cayman S zijn kunstjes goed laten zien. In een naar beneden lopende bocht niet helemaal zuiver insturen: de kont komt om. Te abrupt en te vroeg op het gas bocht uit: de achterkant waaiert uit. Met te veel stuuruitslag, te flauw op het gas: onderstuur, als toetje trakteert de Cayman je op overstuur als de zescilinder boxer toch de tractie verbreekt van de achterbanden.

Porsche Cayman S

Het maakt de Cayman een excellente auto om in echt te leren sturen. Als je de Cayman op de limiet wil rijden, dan zul je hem echt moeten temmen. Oh en voordat je begint te twijfelen of een Cayman niet te venijnig voor je is: laat het ESP systeem aan en je eindigt niet zo snel achterstevoren in een sloot. In zekere zin hebben we het aan elektronica te danken dat autofabrikanten het (weer) aandurven om scherpere auto’s te bouwen.

Porsche Cayman S

Fijne boxer, maar kies de S
De basis Cayman kreeg net als de Boxster (test hier) een kleinere boxermotor. Het volume daalde van 2,9 liter tot 2,7 liter. Met het blok is weinig mis, behalve misschien dat het niet in een auto met zo’n goed onderstel zou moeten worden gehangen. Doorsparen dus voor de Cayman S, die heeft een halve liter meer inhoud en dat merk je. Iets meer vermogen, maar vooral meer koppel onderin zorgt dat de S veel spannender is om te rijden.

Porsche Cayman S

Toch is ook de de motor van de Cayman S (en Boxster S) een blok dat pas in de bovenste toerenhelft zijn echte kracht laat zien, zo wordt het maximale koppel van 370 Nm pas tussen 4500 en 5800 tpm gehaald. Dat zijn we niet meer gewend in dit tijdperk van turbo-motoren. Het maximale vermogen van 325 pk komt bij 7400 toeren per minuut beschikbaar. En wat een feest is het om iedere versnelling weer de boxer weer richting de rode lijn bij 7800 omwentelingen te jagen. Het vermogen bouwt mooi lineair op, zo lineair zelfs dat het minder hard lijkt te gaan dan werkelijk zo is. Ondertussen schreeuwt de boxermotor de hele buurt bij elkaar, helemaal als de optionele sportuitlaat is gemonteerd. Bij gas loslaten rommelt de boel nog even na, zodat ook dat deel van de reis een waar feest wordt.

Porsche Cayman S

De topsnelheid met handbak is 283 km/u, met de Porsche Doppelkupplugs (PDK) is het 281 km/u. De sprinttijd naar de 100 hangt van meer factoren af. De Cayman S met handbak doet er precies vijf seconden, met PDK vak is het 4,9 seconden. Het Sport Chrono pakket voegt launch control toe en daarmee daalt de sprinttijd zelfs naar 4,7 seconden. Bij vrijwel ieder ander merk is launch control een zuiver theoretische optie, als je überhaupt al kunt herinneren hoe deze te activeren, dan werkt het hooguit een derde van de tijd. Bij Porsche niet: selecteer de Sport+ stand, stamp het rempedaal in en geef vol gas. Op het display verschijnt de bemoedigende tekst Launch Control Activated. Laat de rem los en je snapt wat ze ermee bedoelen. Het werkt iedere keer weer feilloos.

Porsche Cayman S

Niet alleen maar hardcore
Het is op dit punt waar Porsche laat zien hoe ver het is. De Cayman S is niet alleen leuk op circuit, een spannende bergweg of als je op de eerste rij voor het verkeerslicht staat. Ook voor de normale kilometers is de Cayman een heel fijn apparaat. De afwerking is subliem, de stoelen zitten fantastisch en als je niet voor één van de sportstanden kiest is het onderstel redelijk comfortabel. De testauto was met de optionele sportuitlaat uitgerust, dat klinkt subliem, maar het motorgeluid echt lekker dempen doet die niet. Gelukkige bestuurders die de Cayman dagelijks gaan rijden, doen er goed aan om die optie niet achteloos aan te vinken.

Porsche Cayman S

Binnenin werkt alles behalve de stopwatch van het Sports Chrono pakket exact zoals je het verwacht. De stopwatch functie kan bedient worden door één van de stengels, maar heel intuïtief gaat dat niet. Nog een minpuntje, als ik het durf aan te snijden. Vloeken in de kerk dekt hier de lading niet, urineren op het altaar tijdens de mis komt dichterbij. Maar ja, Porsche schroeft ze er in en ze werken voor geen meter. De bekerhouders heb ik het dan over, van die uitklapdingen in het dashboard waar niets in blijft staan.

Porsche Cayman S

Boxster Coupé
Iemand bij Porsche heeft er een dagtaak aan om te verzinnen en uit te leggen dat de Cayman en Boxster twee totaal andere auto’s zijn. Vooral dat het logisch is dat je bij Porsche meer betaald voor een coupé. Nou ja niet bij de 911, maar de Cayman is wel duurder dan de Boxster. Het scheelt 5.000 euro, maar daarvoor krijg je bij iedere Cayman wel 10 pk en 10 Nm extra. Soms is marketing dodelijk vermoeiend.

Porsche Cayman S

De Cayman zonder pit en zonder S is er vanaf 67.000 euro, maar ik wil iedereen dringend adviseren iets dieper in de buidel te tasten (of de spaarvarkens van de kinderen stuk te slaan) en voor de Cayman S te gaan. Die is er met zestraps handbak (leuk!) voor 81.800 euro en met zeventraps PDK (sneller, efficiënter) voor 82.100 euro. Dat het maar 300 euro scheelt heeft te maken met de CO2-uitstoot die lager is voor de versie zonder koppelingspedaal. Het Porsche BlueEfficiencyDynamicGreenline geneuzel zorgt er wel voor dat de excellente besturing van de vorige generatie is ingeleverd voor elektrische bekrachtiging. Die is goed en geeft veel feedback, maar in de vorige generatie was die nog beter.

Het maakt de Cayman S geen minder briljante auto. Die lijnen, het rijgedrag, de gretige en superb klinkende zescilinder boxer en de perfecte afwerking. De Cayman S maakt hebberig en aan mij zul je nooit hoeven uitleggen waarom je niet voor de meer iconische 911 hebt gekozen. De Cayman S is de keuze voor de echte stuurman, het volgende station is een 911 GT3. Filmpje!

Geen zin in geel? De Cayman is ook leverbaar in andere kleuren!55 reacties

Volgens mij vindt Wouter hem gaaf! ;)

//i.imgur.com/bx12dB7.gif”
Hij gaat wel lekker hard achteruit zeg!
@vali1992nl: De DAF Cayman
Lachen! De Cayman achteruit laten rijden op het circuit! Hahaha!
Wow wat een gaaf apparaat.
Binnenkort maar even langs de Dealer vragen of ik ook mag proeven.
Tip: bekijk het filmpje met je bas uitgeschakeld. Ik denk dat ze Wouter hebben opgenomen met de microfoon onder de uitlaat gemonteerd. Zodat je rijwind, banden en brompijp hoort. Maar Wouter niet.
@mout: och dan heb je wat minder last van die enorme -air van wouter de hele tijd :P
@Wouter
Persoonlijk vind ik deze wel mooier dan de vorige, vooral de achterzijde (daklijn) lijkt meer in balans.
De vraag is nu is de elektrische stuurbekrachtiging een dermate afknapper om deze te laten staan ten faveure van het nu oude model.
Dat je deze prefereerd boven een 911 kan ik overigens goed begrijpen als MR freak.
@jrk68: Nope, kijk maar Chris Harris in de nieuwe Boxster.
@kaasboerin:
Nope op welke van mijn 3 punten?
Als het over de stuurbekrachtiging gaat, alvast bedankt. Dan hoef ik dat niet op te zoeken.
Over het rij/stuurgedrag van de oude Boxster was ik namelijk zeer te spreken.
@jrk68: Correct.
Lees hier beneden dat Chris deze Cayman ook al getest heeft onlangs, ga gelijk kijken.
Kijk 4:54, komt een gele cayman achteruit voorbij..???
Ik ben nooit een grote fan geweest van de Cayman, maar dit is toch wel een mooi dingetje.
Jammer dat deze wagen wel eens het “ik kan geen 911 betalen”-imago krijgt. Ik vind hem veel mooier en hij is in de basis gewoon beter.
Porsche roept toch al een tijdje dat ze een concurrent willen maken voor de 458. Nou, gooi hier gewoon 500 pk in en je bent klaar.
@berlinetta:

Concurrent hebben ze al. Turbo (S) vreet de 458 op.
Porsche wil gewoon een wagen neerzetten in de 400K prijsklasse.
Zullen ze die sneller maken dan een Turbo S? Doubt it..
@sbas: Ja dat is waar, maar ze willen een echte concurrent ervoor maken. Dus ook met middenmotor en achtcilinder. Het lijkt me logisch dat die dan sneller zal worden dan de Turbo.
Ik bedoel dat ze de Cayman best als basis kunnen gebruiken hiervoor.
@sbas: Je was me voor. Turbo S of zelfs de gewone Turbo geeft pakjes slaag aan bijna alle supercars!
@sbas: Hoezo is de 911 turbo s beter?
de 458 is 4 seconde sneller op de Ring. de topsnelheid ligt hoger, veel mooier klinkende motor. enige waardoor hij beter is de 0-100 tijd?
@maseratizzzzzzzz: Oke.. Hoe vaak gaan supercar eigenaren met hun bolides naar de ring? Niet erg vaak. Topsnelheid 300+? Word niet vaak aangetikt denk ik zo. Je zou beter kunnen kijken naar alledaags gebruik! Iets waar de 911 gewoon in uitblinkt..
@maseratizzzzzzzz:
Is dan ook 580 tegenover 530 pk, dat de Turbo kan wedijveren (en het sprintje zelfs kan winnen) is al knap. De nieuwe Turbo zal wel wraak nemen…
@StijnB: Dat is wel een prestaties ja, een sprint winnen tegen een auto met iets meer pk en RWD terwijl jezelf 4WD hebt.
Meer talentvolleRE?
Mooie auto afgezien van het dak…..
Heb ik nou iets aan mn ogen of vind ik deze Cayman gewoon niet zo mooi klinken itt elke andere platte 6 cilinder?
@gearhead: Je hebt wel iets aan je ogen, omdat je niet ziet dat je een typfout maakt. Of er iets aan je oren mankeert weet ik niet. Ik hoor het verschil met de 911 niet echt.
@gearhead: Ja als je klanken opmerkt met je ogen gaat er inderdaad iets niet goed nee…
@gearhead:

Elke andere platte 6-cilinder?
Dat zijn er toch niet zo heel veel, of zit ik er compleet naast?
lekker ding zeg!
Moest hardop lachen om de editing.
welk leuk bij de video wanneer Wouter de kleuren begint op te noemen dat de gele Cayman achterwaarts de revue passeert, foutje in de montage of is het er voor gedaan? :p
er rijdt een gele Cayman achteruit HAHA

mooie edit
lol, slechte bekerhouders. Teveel in snelle limousines gereden de laatste tijd?
Dezelfde is ook door Chris Harris mishandeld
@berlinetta; typfout of typefout?……………..
Waar zit de ‘like button’?
@schoeneke: Op Facebook.
Mooi ding. De Boxster was al vet, maar deze auto is ook een begeerlijk hebbedingetje. Volgens mij zonder concurrenten.
Ik vind er weinig aan. Leuke rijtest (dat achteruit stuk was kicke, moest erg lachen!) verder hoor. Dat gas los geroffel is wel lekker. Vond ik mooier klinken dan de motor eerlijk gezegd.
Is wist niet eens dat het ‘Keejmen’ was.
Ik zeg altijd kaaiman, ben ik nu stout?
Achterkant ziet er nu een stuk beter uit, van voren nog wel een schrielkip (net zoals de 911), geluid is een beetje stofzuigerachtig. Kortom wel aardig, maar niet erg speciaal (net zoals een 911 dus) of erg snel.
Laatst sprak ik met een klant over zijn auto’s en er kwam uit dat zijn vrouw een Cayenne reed, een zogenaamde PC Hooft-tractor en dat hij net de nieuwe Cayman had besteld. Nu zag ik hem vorige week en ik zei tegen hem: “Wanneer komt je nieuwe Boxster?”. Helemaal beledigd keek ie me aan en stelde dat ie geen vrouw was en dat ik eigenlijk maar m’n mond moest houden.. (ik was in de veronderstelling dat de Boxster en de Cayman twee verschillende auto’s waren, maar nu zal ik ‘m hebben!) hehehehe
Hij reed dus in dezelfde cayman s als Chris Harris (zelfde nummerplaat en kleur). Beide reviews geven me het idee dat dit een van de beste autos is in zijn segment.
@coenijn: Eén van de beste zijn in dit segment is ook niet zo moeilijk want zoveel concurrentie is er niet in dit segment. Verder is Chris H als ‘testpiloot’ natuurlijk een lachertje vergeleken met Wouter.
keejmen ligt wel erg dicht bij gayman, ik hou het dus maar bij kaaiman.

wel kinderachtig van porsche om dezelfde motor 25 pk minder te geven dan in de 911.

die cayman is natuurlijk gewoon sneller. in rechte lijn, en op het circuit.
Ding lijkt verdomd veel op een Panamera van achter..
Goed gelukt dus.
Ik vind het een leuk ding. Meer dan genoeg. Een 911 hoeft niet echt. Met het overige geld kan je hier echt helemaal iets leuk van maken dan.
@adyton: Of je haalt een 135i coupé, ook een leuke ragbak en vele malen goedkoper.
@alcantara:
Dat is geen goed vergelijk. Een Cayman is een precisie instrument en geen “ragbak”.
Zijn enige echte concurrent (als je naar prijs en technische layout kijkt) is de Lotus Evora.
En hoewel hier genoegzaam bekent is hoe ik over Lotus denk, valt mijn keuze in dit geval op de Cayman.
@jrk68: En dat is wat ik ook zou verkiezen. Een Evora is echt mooi, exclusief en ideale all-rounder voor wat ik nu nodig heb. Zit er voor te kijken om tweedehands een te kopen. Lijkt me een wagentje waar ik lang plezier aan zal beleven. Weet wel nog niet hoe een Lotus rijdt. Hoop daar snel eens verandering in te brengen. Ik weet dat jij daar al een jarenlange ervaring mee hebt :)
@jrk68: Nieuwprijs van een Evora ligt me toch wel wat te duur. Dat vond ik jammer. Mr tweedehands krijg je wel mooie waarde voor je geld. En verkies ik liever dan een Porsche. Hou niet zo van het imago van Porsche de laatste jaren. Al overtuigd deze Cayman me al iets meer.
overtuigt*
@alcantara: is wel een degelijk wagen dat is waar. Ik heb er zelf eens mee gereden. Heel tof op de baan, mr het liet me voor de rest toch wat koud. De lijn van de wagen ligt me niet helemaal. Iets te gedrongen. Al is het best wel geslaagd als je denkt over de lengte.
Ik vind die oudere 911’s te sportief en te kaal, en de 991 is juist weer te luxe en te soft. Een 997 is dan toch ideaal op een of andere manier. Of dan toch een rappe nieuwe Cayman? Mwah. Ik vind bijvoorbeeld de koplampen en achterlichten van de Cayman lelijk. Of dat soort zaken puur op basis van prijs het verschil met een 911 waard is, weet ik niet. Maar een Porsche koop je sowieso niet uit zuinigheid. Gelukkig keuze zat, zeker bij Porsche met 764873465 varianten :)
82.000 euro ex opties, dus zeg 90 mille voor een nog vrij spaarzaam uitgerust model. Als basisversie heeft hij weinig concurrentie denk ik, maar als ’t richting een ton gaat zijn er leuke alternatieven..
Dit is de Porsche die je moet hebben.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).