Porsche Panamera S E-hybrid & 4S Executive: rijtest en video

Auteur: , 56 Reacties

Net als bij sommige -meestal 130 euro kostende- knipbeurten van jouw vrouw (M/V) zie je bij sommige facelifts pas na langer studeren enig verschil. Hoop je. Gelukkig is er voor Nederland ander belangrijk nieuws rond de Panamera: er komt een plugin-hybride met 14% bijtelling.

Porsche Panamera S E-hybrid

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

In het rijtje Prius, boodschappenkarren met brommermotor en C-segmenters met laffe dieseltjes prijkt er in de lease-calculator straks ook een 416 pk sterke Panamera. Het is geen f#ck-you statement van Porsche naar onze regering, maar het toont wel aan dat Den Haag niet heel goed heeft doorgedacht over het fiscale systeem voor de zakelijke rijder in Nederland.

Porsche Panamera S E-hybrid

“Aan de achterzijde valt het bredere raam op.”
Voor het sterk gewijzigde uiterlijk hoeft er niemand met zijn “oude” Panamera naar de Porsche dealer om een inruil-voorstel te bespreken. De wijzigingen zijn subtiel, de voorzijde lijkt zelfs zo’n beetje ongewijzigd. Aan de achterkant zijn er nog wel de gewijzigde achterlichten, die ongetwijfeld ook wel weer via het aftermarket-circuit te verkrijgen zijn op termijn.

De gefacelifte Panamera komt ook direct met het hele palet aan motoren beschikbaar, afhankelijk van de dikte van je portemonnee kies je uit:

Panamera: 3.6 V6 met 310 pk en PDK. 0-100 in 6,3s; top is 259 km/u
Panamera 4: zie boven, maar 0-100 duurt 6,1s en de top is 257 km/u.
Panamera Diesel: 250 pk sterke 3.0 liter V6 en Tiptronic.
Panamera S E-Hybrid: 3 liter supercharged V6 + elektromotor.
Panamera (4)S: 420 pk sterke 3.0 liter biturbo met PDK.
Panamera GTS: 4.8 liter grote V8 en PDK met 440 pk.
Panamera Turbo: 4.8 biturbo V8 met 520 pk en PDK.

Porsche Panamera 4S

Panamera S en 4S verliezen de V8
De goede lezer moet het direct gespot hebben: ook Porsche ontkomt niet aan downsizing. De 4,8 liter grote V8 heeft het veld moeten ruimen voor een hagelnieuwe 3.0 biturbo V6. Alleen de GTS houdt een (sterkere) variant van de V8. Enigszins rommelig is het motorenaanbod van de Panamera inmiddels wel: er zijn drie totaal verschillende V6 benzines verkrijgbaar en ook de V8 uit de GTS zou makkelijk vervangen kunnen worden door een iets sterkere 3.0 biturbo V6. Gezien het succes van Porsche zullen we er gemakshalve maar van uitgaan dat ze weten wat ze doen.

Porsche Panamera S E-hybrid

Porsche Panamera S E-hybrid

De kennismaking met de nieuwe Panamera 4S biturbo V6 was kort, maar daardoor niet minder indrukwekkend. Het blok klinkt fantastisch, veel beter dan de supercharged V6 uit de hybride Panamera. De prestaties zijn ook fenomenaal, ik verdenk Porsche er zelfs van niet te mooie cijfers neer te pennen omdat dan de GTS helemaal overbodig wordt. De sprint naar de 100 duurt met vierwielaandrijving slechts 4,8 seconden (in de Panamera S 5,1 seconden) en Porsche houdt het erop dat de topsnelheid 286 km/u is. Op een bochtige en niet helemaal lege autobahn was het echter geen probleem om de teller voorbij de magische 300 km/u te jagen. De koek was nog lang niet op, maar het lef van de bestuurder en het lege asfalt wel.

Porsche Panamera Turbo Executive

Lange wielbasis
Ander groots nieuws is er in de vorm van de Executive versie die een langere wielbasis kreeg. Porsche biedt niet met ieder motorblok een Executive versie aan, maar beperkt tot de 4S en Turbo. De 15 centimeter extra beenruimte is (voorlopig) alleen te combineren met vierwielaandrijving, maar logischerwijs niet met de sportievere GTS. De wielbasis wordt 15 centimeter langer, ruimte die uiteraard geheel aan de achterpassagiers toekomt. Om het comfort verder te verhogen krijgt de Executive standaard luchtvering en staan er twee individuele stoelen achterin.

Porsche Panamera S E-hybrid

Porsche Panamera S E-hybrid

E-Hybrid
Ondanks dat Porsche een S in de typenaam van de plugin hybrid verwerkt, zijn de prestaties van de Panamera S E-Hybridniet vergelijkbaar miet die van de reguliere S (of 4S). Op papier komt het totale systeemvermogen van 416 pk van de hybride aardig in de buurt van de 420 pk van de Panamera S, maar tijdens het rijden is er een overgroot verschil in prestaties. De Panamera S E-Hybrid sprint overigens nog steeds in 5,5 seconden naar de 100 en haalt 270 km/u.

Porsche Panamera S E-hybrid

Nog belangrijker voor de Panamera S E-Hybrid is het normverbruik: in de NEDC testcyclus haalt de Panamera een verbruik van 3,1 liter per 100 km. De bijbehorende CO2 uitstoot per kilometer is 71 gram, waarmee de Panamera S E-Hybrid voorlopig in aanmerking komt voor 14% bijtelling bij zakelijk gebruik.

Porsche Panamera S E-hybrid

Vergeleken met de vorige hybride Panamera is er veel verandert. Niet alleen kan de Panamera tegenwoordig aan een laadpaal worden gehangen, maar ook heeft de lithium-ion batterij vijf keer zo veel capaciteit als de oude nikkel-batterij (1.7 kWu versus 9,4 kWu). Bovendien werd de elektrische motor twee maal zo sterk en levert nu 95 pk. Volgens Porsche kan je puur elektrisch accelereren naar 135 km/u, maar dan zul je wel geduld moeten hebben. Veel geduld, heel veel geduld, geen tegenwind, geen heuvels, geen verkeer achter je en heel veel geduld. Dat heb je er voor nodig, want de “sprint” naar 50 km/u duurt al 6,1 seconden. Toch kan je de Panamera S E-Hybrid redelijk volledig elektrisch door de stad rijden. De maximale range is 36 kilometer volgens NEDC en volgens Porsche moet er toch wel minimaal 18 km elektrisch mee kunnen worden gereden.

Porsche Panamera S E-hybrid

Financieel
Alle mooie technologie en de nieuwe lampjes terzijde, draait het bij de nieuwe Panamera maar om één ding: de bijtelling. Voor onze Vlaamse bezoekers even een stoomcursus Nederlandse belastingwetgeving: in Nederland moet een percentage van de nieuwwaarde van een zakelijke auto bij het inkomen worden opgeteld. Die percentages variëren van 0% (CO2 uitstoot minder dan 51 gram) tot 25% van de nieuwwaarde. Aangezien de Panamera in Nederland een vanafprijs kent vanaf 100.000 euro en de het hoogste tarief van belasting 52% is, betaal je voor een Panamera dus minimaal 13.000 euro belasting per jaar (100.000 x 25% x 52%). Mocht je je als Vlaming afvragen waarom wij Hollanders van die scharrige auto’s rijden: dit is één van de redenen.

Porsche Panamera S E-hybrid

Terug naar de Panamera S E-Hybrid dan toch. Door zijn relatief lage (papieren) uitstoot van 71 gram CO2 per kilometer kent deze Porsche met een stekker een bijtellingstarief van 14%. De nieuwprijs is 113.300 euro, ergo dat is slechts 8248,24 euro per jaar. Om dat eens anders te stellen: voor dat geld (aan belasting) rijd je in Nederland anders een auto van 63.448 euro (met 25% bijtelling). Qua belasting is de Panamera S E-Hybrid dus even duur als een klein beetje aangeklede A6, 5-serie of E-klasse met basismotorisering. Kortom: feest dus. Filmpje!56 reacties

Vind ‘m nog steeds lelijk…Doe mij maar een Ghibli.
@jaapiyo: Maar die is een maatje kleiner. Doe mij maar de nieuwe S, wat een plaatje. In een slagschip als de Panamera hoort imo een V8 btw.
Al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een …..
@volvov70:
..woesteling?
@volvov70:
aardbeving ??
@volvov70: panamera?
@volvov70: Maar een aap met gouden ring stijgt wel in waarde…
@barchetta: waarschijnlijk word de aap dan afgeschoten en de ring meegenomen…
@volvov70: Porsche
Maar dat maakt de leaserts niks uit natuurlijk…
Geniaal hoe hij die baterijtjes in die tank flikkert :D
Gewoon nee. Eerst iets aan die achterkant doen brrrrr…
Goh, mooie auto zeg nou die goedkoper in de lease wordt…
Doe mij maar een GTS, al is het wel erg lekker om zo een auto met 14% te leasen. Scheelt toch wel aanzienlijk in vergelijking met een 25% bijteller van 114.000 euro.
Voorkant gaat wel. Achterzijde is afzichtelijk.
@imba: Zolang je er inzit, merk je daar geen “reet” van.
@stirling: Je kunt ook je ogen eruit steken. Dan zie je er ook niets van…
Hah. 3,1 liter per 100 km niet helemaal gehaald. Legendarisch stukje. Eigenlijk best wel triest :p.
Leuke video heren! Stuk met die batterijen en die stekker uit het bos.. erg leuk gedaan!
Ik vind hem nog lelijker dan de pre-facelift…
“Mocht je je als Vlaming afvragen waarom wij Hollanders van die scharrige auto’s rijden: dit is één van de redenen.” Mooi gesproken ;-)

On-topic, nieuwe kont is erg wennen, zelfs op het eerste gezicht vond ik hem super lelijk, maar ik denk dat ik hem toch echt in real-life moet zien om te oordelen. De kont van de huidige Panamera GTS en Turbo vind ik nog steeds verrukkelijk!
@roberto: “scharrige auto’s”, dunno maar als ik in Belgie een panamera zie is het meestal een 4s, in Holland dikwijls een turbo. Mij al een paar keer opgevallen met dat lelijk vaste vleugeltje vanachter.
@9114life: In België kan de gegoede middenklasse (je dokter, je advocaat, dat soort beroepen) een Panamera rijden, hier in Nederland wordt dat ook voor die groepen een relatief prijzige aangelegenheid, vooral ook omdat ze het geld ook aan wat anders kunnen uitgeven waar niet die CO2-tax op zit waar je niks voor terug ziet. In Nederland gaan denk ik zodoende vooral mensen die er echt warmpjes bij zitten voor een Panamera en ja…als je dan toch deze hunchback koopt waarom dan niet gelijk de turbo.
Prachtige creatie..

“Gezien het succes van Porsche zullen we er gemakshalve maar van uitgaan dat ze weten wat ze doen.”

.. Een naaste koos voor de (Facelift) GTS, voornamelijk omdat hij geen afscheid van de lekkere atmosferische V8 wilde nemen.
Is dus gewoon een reden @AB.
Wat zou de volgende stap zijn?
Een Panamera viercilinder TDI hybride EcoSaveThePlanet?
Op banden met lage rolweerstand, verlaagd, lange versnellingen, groene badges en Prius-achtige reclames die beweren dat de planeet er beter van wordt?
Porsche daalt steeds verder in mijn achting.
@PeugeotGTI: We’re all slaves to the system..
Jammer dat er niet wat uitgebreider geschreven wordt over de rij-eigenschappen en het ervaren van de aandrijflijn van de E-Hybrid, anders dan dat ie totaal niet aanvoelt als die van de (4)S…
Porsche wordt VOLKSwagen.
Ik woon trouwens nu een tijdje in België en denk juist dat de Belgen in budgetversies rijden.
@bsxc2: Kost maar een ton, geen probleem voor de gemiddelde NLder
nog steeds hondslelijk.
Leuk filmpje! Goed gedaan! Bedankt!
Mooi kleurtje, dat paars-bruin. Maar die groene remklauwen, dat ziet er niet uit!
En 15 cm extra maakt ‘m niet bepaald mooier. Maar vergeleken met de lwb ziet een normale Panamera er ineens wel ‘ok’ uit.
Waarom een panamera kopen als de cls mooier is .
@sandniggah: omdat 14%…
De vorige vond ik veel mooier.
@thomcarspotter:
Minder lelijk vind ik een betere term….
@jrk68: nee want ik vind de Panamera een geslaagd ontwerp.
@thomcarspotter: op AB wordt je digitaal gefuseerd als je een andere smaak hebt dan de massa.
@kaasboerin: je bedoelt denk ik gefusilleerd, hoewel digitaal gefuseerd worden ook op een of andere manier niet heel aangenaam klinkt. Of misschien ook wel voor sommige mensen…
Waardeloze reportage. Het gaat hier om een Porsche Hybride. Ook al is het leuk en erg grappig (…) om heel hard mee te crossen als gewone brandstofmotor aangedreven auto en snelle Porsche met opnieuw heel grappig (…) flink verbruik, Autoblog zou wel wat serieuzer naar de toekomst en werkelijke kwaliteiten van de moderne hybride modellen kunnen kijken.
@kroon: Daar hebben ze Groen7 voor,
Wanneer AB het zo saai gaat vertellen, zoals jij het wil, dan kunnen ze boel wel opdoeken.
@kroon: hybrides zuigen! Auto op gas is schoner gedurende zijn gehele,levensduur, dus niet vreemd dat er de draak mee wordt gestoken!
Hmm.. mijn nieuwe avatar geeft precies mijn gedachten over de Panamera weer. Facelift/tuning/stekkerversie of niet.
Nog lelijker dan de vorige, vooral die achterkant… What were they thinking?!
Vind de pre-facelift mooier, maar nog steeds een heerlijke auto! Ook het interieur, wauw.
@lexlfa: Het interieur is inderdaad één van de mooisten in heel autoland! Eigenlijk jammer dat dit nooit genoemd word vanwege het uiterlijk…
@Svenska_Aeroplan_AB:
Er zit inderdaad een leuk interieurtje in. Zeker in deze kleurstelling.
Alleen jammer van die belachelijke hoeveelheid knopjes links en rechts van die genotsknots…
Pas als ze die Sport Turismo variant gaan maken van de Panamera wil ik er eens over nadenken…
Mooi van Porsche hoe ze altijd minder pk’s, langzamere acceleratie en een lagere top meedelen dan in werkelijkheid.
ik begrijp niet dat iemand deze versie zou kopen met de kentekens op, want zonder kentekens van type en motor zie je het aan de kleur van de remklauwen, maar die zijn snel vervangen!
Leuke repo weer Wout maar die wagen… oh help…
Waarom moet dit soort spul nou onder de porsche vlag worden gemaakt..
Plenty andere merken waar dit wél prima zou kunnen.
De diesel was al merkverkrachting to the max maar een plug-in hybride ??

Dat we geen Carrera GT meer krijgen is al erg genoeg.. kunnen ze die eco mobielen
niet onder VW dumpen ofzo ?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).