Porsche Panamera Turbo Executive: rijtest en video

Auteur: , 33 Reacties

Dit is de auto met die spoiler. Die hele grote, uitvouwende spoiler die een soort ballet-uitvoering doet. De vorige generatie Panamera Turbo had die overigens ook al, maar de huidige spoiler maakt meer indruk. Laten voor Porsche hopen dat de Panamera als geheel dat ook doet.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Oh en nee, daarmee wil ik niet zeggen dat de vorige Panamera geen goede auto was. Dat was die namelijk wel, maar de nieuwe generatie moet het uiteraard nog beter doen. Qua looks lijkt dat in ieder geval gelukt, de relatie tussen mijn ogen en de eerste generatie Panamera was altijd wat moeizaam. Soms kwam er eens een versie langs die lekker oogde, maar in de basis was het teveel een moeizaam uitgerekte 911 geworden.

Porsche Panamera Turbo Executive

Executive
Dat er een verlengde, Executive genaamde, versie van de Panamera is, dat is niet nieuw, maar het is wel nieuw dat Porsche daar direct bij de ontwikkeling rekening mee houdt. Blijkbaar overviel de vraag naar meer ruimte op de achterbank Porsche, want pas na de facelift kwam er een verlengde versie. Erg evenwichtig was het ontwerp van de eerste generatie Panamera Executive bovendien niet, waardoor deze de weinig vleiende bijnaam de “tekkel” kreeg. Voor de tweede generatie is dat rechtgezet, nu zal je twee keer moeten kijken om te zien of het een reguliere Panamera of een verlengde Executive is.

Porsche Panamera Turbo Executive

Zowel de wielbasis als de lengte nemen exact met 150 mm toe, waardoor de Panamera Executive op 1 mm na de 5 meter 20 aanstipt. De extra centimeters aan wagenlengte en wielbasis komen geheel ten goede aan de achterpassagiers. Allereerst staat de rugleuning 40 mm schuiner, de resterende 110 mm vertaald zich in extra beenruimte.

Met het woord achterbank doe je de Panamera Executive overigens tekort, want net als voorin zijn de achterzetels verwarmd en meervoudig elektrisch instelbaar. Voor extra comfort is adaptieve luchtvering met elektronisch geregelde demping (Porsche Active Suspension Management/PASM) ook standaard op de lange Panamera.

Porsche Panamera Turbo Executive

De extra centimeters “blik” en een rijkere uitrusting zorgen er helaas ook voor dat de Executive 85 kilogram zwaarder is dan de korte versie. Met het overschot aan pk’s merk je daar gelukkig niets van, de Panamera Executive is praktisch net zo snel. En als ik schrijf “snel”, dan bedoel ik bloedverziekend snel. De Panamera Turbo is een alleenheerser qua acceleratie, pas boven de 270 km/u begint de luchtweerstand duidelijk een rol te spelen. Heel vervelend als je perse 300+ wil toppen, maar praktisch gezien nauwelijks een belemmering. Met lang aandringen claimt Porsche dat de Panamera Turbo 306 km/u moet lopen. De sprint naar de 100 duurt overigens maar 3,9 seconden.

Porsche Panamera Turbo Executive

De krimpende Panamera
Het betere gooi- en smijtwerk doen wij ter redactie toch het liefst met een wat kleiner exemplaar. Minder massa om mee te werken, minder ruimtebeslag tijdens het plezier maken, het zijn allemaal voordelen van kleinere exemplaren. En zoals het een “playmate” betaamt, mogen sommige dingen dan wel weer een maatje groter zijn. En nee viespeuk, ik heb het dan over de motorisering. Als er een muurtje gesloopt moet worden, neem ik ook geen reflexhamertje mee. Het is simpelweg zo dat de meeste reisauto’s veel lekkerder worden van een paar paardenkrachten extra. En nu ik er over nadenk: de meeste andere auto’s ook.

Porsche Panamera Turbo Executive

Terug naar de krimpende Panamera: ondanks forse buitenmaten en een stevig gewicht, is de Panamera een leuke speelkameraard. Zelfs op Dijkwegen waar een motorfiets beter tot zijn recht zou komen, is het leuk sturen met de Panamera. De op de Turbo standaard gemonteerde vierwielbesturing helpt. Tot 50 km/u stuurt de achteras in tegengestelde richting. Daarboven in dezelfde richting, waardoor de virtuele wielbasis langer en de stabiliteit vergroot wordt.

Turbo, Turbo, Turbo
Dit is de Panamera Turbo en dat die nog zo heet heeft louter met historie te maken. Vroeger was je absoluut de man als je een Porsche 911 met een turbo compressor had aangeschaft. Nu is het eerder andersom, want in het hele modellengamma van Porsche is nog maar één auto te vinden die geen turbo heeft en dat is de 911 GT3. Er zijn twintig varianten van de 911 en ze hebben allemaal een turbo. De Panamera Diesel heeft turbo’s, de gewone Panamera ook, de Panamera S heeft ze en de hybride versies van de Panamera hebben, je raadt het bijna niet: ook turbo’s.

Het zou Porsche sieren als ze de Panamera Turbo zouden omdopen tot Panamera V8, want de Turbo is de enige die met een V8 is uitgerust. Naast de Turbo S E-Hybrid, die moet dan V8 S E-Hybrid gaan heten. De Panamera S Diesel is overigens ook een V8, maar de benzine Panamera S heeft een V6. Ben je er nog?

Porsche Panamera Turbo Executive

Het blok van de Turbo wordt inmiddels gedeeld met Audi en Bentley en is (gedeeltelijk) een oude bekende. De vierliter V8 met twee turbo’s komt in verschillende gedaantes terug in o.a. RS6, RS7 en diverse Bentleys. Voor de Panamera levert de V8 maximaal 550 pk, maar het is al vanaf 3000 toeren per minuut dat er 340 pk beschikbaar is. Dit is een hele serieuze machine, maar het was interessant om te merken dat je er toch niet snel door de magische grens van driehonderd mee heen breekt. De 911 GTS met dik honderd pk minder leek dat veel makkelijker te doen, met dank aan een veel kleiner frontaal oppervlak.

Conclusie, concurrentie en prijzen
Een reguliere Panamera is er al vanaf € 108.000. Dat is redelijk in lijn met de prijzen van A8, 7-serie en S-klasse, maar de Panamera heeft geen modale familieleden zoals de A1, 1-serie en A-klasse. Het maakt de Panamera, in mijn ogen, net iets specialer, maar daarmee in andere ogen wellicht ook wat patseriger.

Vergeleken met de concurrentie stuurt de Panamera scherper, wellicht komt de Maserati Quattroporte nog wat in de buurt, maar de Italiaan legt het qua afwerking ruimschoots af en is een stuk langzamer in rechte lijn.

Subliem afgewerkt, lekker smoelend, goed sturend, meer dan genoeg ruimte en prestaties waarover niemand kan klagen. Blijft er maar één dingetje over: de Panamera Turbo Executive kost € 207.700. Zonder opties, that is. Aan het einde vinden we dan toch het nadeel van Porsches limousine: hij is zeker niet voor iedereen weggelegd. Filmpje!33 reacties

Wow! Niets op aan te merken. En topreview!
Wauw, wat een prachtig interieur! Ik ben fan van donkerbruin en van houtinleg. Dit vind ik echt schitterend samengesteld. Ik vind de ‘touch’ knoppen op het middenconsole wel een nadeel. Maar voor de rest vind ik het echt een ontzettend mooi interieur. Fraai leer, fraaie stoelen en fraaie kleuren. Achterin vind ik het ook erg mooi.

En ja, wat heb je nog meer nodig? 550PK in een ‘sedan’ met genoeg ruimte in de kofferbak. Het ding gaat hard zat. Wat me overigens wel opviel is dat de naden van de kofferklep en uitklapbare spoiler erg goed zichtbaar zijn. Of lijkt dit alleen in het filmpje zo?

Al met al vind ik dit echt een mooie uitvoering. Kleur exterieur had ik net wat anders gedaan maar het interieur vind ik schitterend.
via Android app
@viezefreddyw: my thoughts exactly! Kleur exterieur is wat saai (mijn bescheiden mening) maar het interieur is gewoon poepchique samengesteld!
Ik wist niet dat deze zijn motor deelt met Audi en Bentley. Ik dacht dat er nog altijd de 4.8l V8 van Porsche zelf in lag. Toch wel een beetje jammer als zelfs het topmodel van de reeks geen echte Porsche-motor meer bevat. Maar dan spreek ik als purist. In de praktijk zul je er waarschijnlijk niet veel van merken. Het lijkt me verder ook een heerlijke auto. Alleen is hij nog steeds niet heel erg mooi, ook niet als station.
@berlinetta: Die 4.8 lag in de vorige…
Dit kan zo maar eens de beste auto van het moment zijn.
Ik vind het echt knap hoe Porsche van de vorige Panamera naar de huidige is gegaan. Je ziet nog steeds heel goed dat het een Panamera is, maar deze variant ziet er zo ontzettend veel mooier uit dan de poepende hond van de vorige generatie.

Het interieur is ook werkelijk om je vingers bij af te likken. Mooie cleane vormgeving, mooie materialen, daar houd ik wel van. Het enige wat mij niet zo kan bekoren is dat glazen touchpad met feedback. Het ziet er echt enorm gaaf uit, maar knopjes zijn toch net even wat fijner doordat je die na een paar dagen in de auto blindelings weet te vinden. Bij een touchpad moet je toch altijd even je ogen van de weg halen.
@edge: ik zal één van de weinigen zijn, maar ik denk toch dat ik de facelift van de vorige mooier vind dan de nieuwe.

Heb de nieuwe een paar keer gezien, en valt toch tegen t.o.v. de foto’s. Terwijl ik de oude altijd erg goed vond in het echt, en op foto’s minder…

Dit is toch best mooi!?
http://press.porsche.com/media/gallery2/d/13090-1/2014+Porsche+Panamera+_7_.jpg

http://www.autohoje.com/media/k2/items/cache/f78904f678eb49e0885735b5bc80082d_L.jpg
Geweldige Machine! Sportief en Comfortabel en met sublieme afwerkingskwaliteit. Uniek in dit segment. Fraaier qua design dan zijn voorganger en nu ook met die dikke V8 diesel en benzine. De Top!
@persian1: hoe is het met je bmw 640d?
@alassad: u is scherp.
Prachtige techniek en een geweldig interieur, uiterlijk doet me dan weer helemaal niks. Blijft er uit zien als een gebochelde. Liever een a8, s-klasse of quattroporte.
Volgens mij zag ik exact deze Porsche vandaag rond vieren de afslag Leusden-Zuid nemen op de A28. Tikkeltje onbesuisd om een vrachtwagen gehoekt om de afslag te pakken, maar wat een geluid en wat een acceleratie. Gave bak hoor.
@galant: Zal waarschijnlijk pers versie van Pom zijn en dan klopt afslag Leusden-Zuid wel.
@quincy: Pon natuurlijk… stom woordenboek.
@quincy: dat verwachtte ik ook inderdaad. Er gaat wel vaker lekker snoepgoed die kant uit.
En ik begreep “Pom” ;-)
Wat is de vorige Panamera dan ineens verouderd en lelijk zelfs.
Waar staat Executive eigenlijk voor bij Duitse auto’s?
@alcantara: Is een duur woord voor zusätzliche teuer
Toch lijk je wat krap te zitten achterin Wouter. Hoe lang ben jij?
@dolledries: Wouter begon ooit aan een carrière als basketballer! #truestory
@MartijnGizmo: hij haalde het net niet zeker…
Ongetwijfeld een geweldige machine en wat een fantastisch interieur. Maar ’t is nog steeds niet moeders mooiste van de buitenkant. Een sedan een 911 lijn mee te geven werkt gewoon niet. De proporties zijn gewoon compleet zoek. Des te knapper dat het Aston Martin wel enigszins gelukt is.
@cloverleaf: Mwah, die Rapide is het mijns inziens ook net niet. Wat mij betreft zijn alleen de 6 GC, CLS en Quattroporte echt mooi in dit segment. Hoewel deze nieuwe Panamera wel veel beter dan de oude is, en de Sport Turismo nog beter.
Hee Casey Neistat fans bij de edit merkt ik :)
Het verbaast me dat er niets gezegd is over de hoofdruimte. Je kan je naar mijn mening hier echt niet in rond laten rijden. Als iemand wat meer lichaamsgewicht heeft kan de tafel niet eens worden uitgeklapt. Wouter zit er al bijna tegen aan. Lekker een s-klasse kopen om in vervoerd te worden. Voor 270 000 euro geen eens keramische remset, valt tegen! Spoiler vind ik ook niet niet passen, in geklapt ook een extra “kier”. Ach zet hem toch maar gewoon op de oprit, vermaak me er wel mee.
De sport en sport+ is voor mietjes ..

Gewoon de pauperbakken voor stratenmakers die geen sport+extra kunnen betalen ..
Toch wel de meest geslaagde invulling van ‘de luxe wagen’ vandaag de dag. Ok, Tesla Model S is ook spot on.
Maar goed; dat is elektrisch en Amerikaans, dit is vroem-vroem en Porsche. Dus pure liefhebberij porno enzo….

Maar de Panamera dus. Sport genoeg, chique genoeg, apart genoeg, decadent genoeg, modern genoeg. Het valt allemaal precies de juiste kant op. Het weegschaaltje is precies in evenwicht. Wel afblijven van alle opties waar het woord sport’ in voorkomt. Dan dondert het weegschaaltje om….
Prijs valt niet eens tegen.. ik ken iemand die een persdemo van de 7 serie heeft gekocht.. 276 mille was de nieuwwaarde…. Wel individual 760iL maar toch… Nog meer dan dit ding.
Ik wacht wel even op de Turbo S. Die accu bak wil je natuurlijk niet. Veel te zwaar. En 550 pk in dit top model zonder accu’s is nogal wat karig als je in de eerste de beste E 5 RS6 al over de 600pk kunt krijgen.

Zo decadent modus uit*
Toch wel een partijtje lekker dit! Genoten van de rijtest. En die stukken met Wouter achterin: goed gevonden
Dit lijkt me echt een hele fijne auto, zet maar op de oprit hoor.
ik dacht dat de V6 hybride een compressor had?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).