Porsche wil Chinese Macan-imitatie slopen

Auteur: , 37 Reacties

Althans, ze gaan een poging doen.

Van alle Chinese automerken die zo nu en dan inspiratie ontlenen aan westerse automerken gaat Zotye Automobile veruit het meest schaamteloos te werk. Copyright wordt daar simpelweg geïnterpreteerd als right to copy. Een Smart-kloon, een Tesla-kloon, een Audi Q5-kloon en meer recent een Porsche Macan-kloon, Zotye (niet te verwarren met singer-songwriter Gotye) heeft ze allemaal in het meest inspiratieloze assortiment ter wereld. En komt er nog mee weg ook.

Porsche is echter van plan te zijn om juridische stappen te ondernemen tegen Zotye. Het merk wil voorkomen dat de Chinese SUV-imitatie van hún Macan daar volgend jaar op de markt komt. Volledig terecht natuurlijk, maar het kan nog wel eens een hoofdpijndossier worden. In het verleden zijn westerse merken niet bepaald succesvol geweest in hun juridische strijd tegen de Chinese locals. Jaguar Land Rover heeft ooit geprobeerd om te voorkomen dat Landwind de X7 Evoque-imitatie in China op de markt zou brengen. Zonder resultaat. Volgens JLR CEO Ralf Speth is het erg moeilijk om juridisch iets voor elkaar te krijgen.

We zijn daarom benieuwd of het Porsche gaat lukken en de oeverloze stroom aan imitatiemisbaksels kan stoppen, maar we gokken van niet. De Zotye T700 AKA Macan-kloon moet 70.000 yuan (24.162 euro) gaan kosten, een kwart van de originele Macan-prijs in China.37 reacties

Wat zeuren ze nou? Je ziet dat het geen Porsche is…
@norge: Je ziet gelijk dat het een Zotye T700 is, snap de commotie ook niet ;-)
Dit is toch te zot voor worden.. En dan vonden ze het ook nog een goed idee om er m6 velgen onder te plakken
@ziekegeest: m6 velgen??
@johanhummer9: ja M6 gran coupe velgen
@johanhummer9: Google M6 Gran Coupé maar eens, inderdaad gelijkenis.
@racerx: indd , ik zat aan de v10 versie te denken
@johanhummer9: ja een m6
@johanhummer9: ja m6 velgen
Orichinees
Mooie Polsche.
@gtwillem: polsche makan ;)
Mooi karretje. Wanneer kont die naar Europa?
Zoals de Chinezen zeggen: zie het als een compliment dat we alles kopiëren…
@rijnounsdoor: Of die Chinezen zeggen gewoon ”Wir haben es nicht gewusst’
@moveyourmind: Best moeilijk voor een Chinees…
Toch een raar fenomeen dat copyright gebeuren .. Advocaten hebben er iig een hoop werk aan ..
Die Chinese auto’s vind ik altijd een beetje op auto’s uit GTA lijken…
Maar ze bouwen dus een Q5 kloon en een Macan kloon…Staan die om kosten te besparen dan ook op hetzelfde platform?
@jaapiyo: Goedkoper zijn ze sowieso al…
Tis geen concurrent voor hun macan, want kwart goedkoper en totaal andere kwaliteit natuurlijk, maar er rijden wel veel meer ‘macans’ rond op die manier. Kan voor porsche natuurlijk ook wel positief zijn.
@thijsj: nee dat is absoluut niet positief voor Porsche. De rijke Chinezen willen zich graag onderscheiden van massa. Als iedereen in een kloon rijdt voor een fractie van de prijs dan heeft dat zeker negatieve gevolgen voor de verkoop van het origineel.
Kansloos. Het is niet 100% hetzelfde. Dus de rechter zal niet anders kunnen dan zeggen dat het geen kopie is.
@baasbas: Daar misschien niet, maar hier, of in de USA zou dit verboden worden…en terecht!!
@dracae: Klopt, maar de rest van de wereld is totaal niet interessant voor ze dus de mening van Porsche mogen ze daar steken waar de Rijzende Zon niet schijnt
Maar wie gaat hier nou in rijden?
@gop1: een chinees…
Als je als Chinees kan kiezen tussen een Macan, of dit vehikel, en dan ook nog eens een halve ton overhouden om naar het casino te gaan. Keuze zal vrij makkelijk zijn..
Porsche heeft groot gelijk overigens. En kan me voorstellen dat de VAG groep in deze rechtszaak ook meteen even die Q5 kloon hierin meeneemt.
Dan moet peugeot dat ook doen!
Behalve Porsche zelf ligt er niemand wakker van…als ze nu de 911 zouden klonen, dan wordt het wat anders
Ja dat is gewoon niet leuk voor Porsche. Maar ik neem aan dat de Chinese rechter de gelijkenis tussen deze en de Macan niet kan zien?
Zolang ze binnen China blijven geen probleem toch? 1 wiel over de grens, verbeurd verklaren
Hoop dat het ze lukt!
hoelang is een chinees…
Snap het probleem wel van Porsche wel , er is veel tijd en geld gestoken in de ontwikkeling van een bepaalt model Wat je merk identiteit weer geeft en als er dan iemand langs komt die dat zonder boe of bah te zeggen dat kopieert moet je daar wat tegen doen of dat nou succes heeft of niet
Zotye opkopen. Opgelost.

Een extra merkje voor de VAG portfolio. Kunnen ze weer wat stukken delen. En hele auto’s zelfs, want Chinezen gaan er niet over vallen als ze plots een Zotye Exeo aangeboden krijgen…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).