Porsche’s testbaan is het beste circuit op aarde

Auteur: , 28 Reacties

Althans, op papier.

Het is begrijpelijk dat autofabrikanten hun auto’s uitvoerig willen testen op de beste circuits, zodat ze een goed product neer kunnen zetten. Tegenwoordig zijn het om redenen die ons ontgaan echter niet alleen de sportauto’s die naar parcours als de Nürburgring Nordschleife gaan, maar ook SUV’s, MPV’s en andere bolides die daar weinig te zoeken hebben. Reken daarbij de Touristenfahrten en is het simpelweg een overvolle boel.

Een eigen circuit om zo nu en dan een test uit te voeren is dan ook een handig alternatief. Bij de fabriek in Leipzig heeft Porsche een eigen circuit waarop haar auto’s grondig getest kunnen worden. Echter, in tegenstelling tot een groot aantal andere circuits op aarde is het niet zomaar een willekeurige combinatie van opgedroomde bochten. Nee, Porsche heeft een aantal iconische banen van deze wereld naast elkaar gelegd en de meest uitdagende, aansprekende bochten aan elkaar gebreid.

Of nu ja, dit heeft Porsche natuurlijk niet zelf gedaan. De Duitse sportwagenfabrikant heeft de opdracht namelijk gegeven aan gerenommeerd ontwerper Herman Tilke. Omdat de Duitse architect in zijn jarenlange carrière al talloze Formule 1-banen heeft getekend, is het vanzelfsprekend dat ook Porsche hem op de schouder heeft getikt. Hoewel Tilke’s banen niet allemaal evenveel lof worden toegedicht, heeft hij Porsche’s testcircuit toch bijzonder fijn aan elkaar weten te knopen.

Dit is vooral te danken aan de hierboven genoemde bochten die erin voorkomen. Tilke heeft het vlakke stuk grond omgetoverd tot een geasfalteerd paradijs waarin o.a. de Corkscrew van Laguna Seca, de Karussell van de Nordschleife en de Bus Stop van Spa-Francorchamps terugkomen. Afgezien van de normale versie van de baan, zijn er in totaal twintig varianten hoe het circuit kan worden aangepakt.28 reacties

Beetje zoals het Ascari Resort is opgemaakt uit een combinatie van goede bochten van andere circuits.
Goed plan.
@foramen: Goed voorbeeld! Heerlijk baan om op te rijden in Gran Turismo.
Voor de geïnteresseerden, we zien (op volgorde van de gallery) kopieën van de volgende bochten terug:
Sunset Bend van Sebring
Karussel van de Nürburgring Nordschleife
Parabolica van Monza
Lesmo 1 en 2 van Monza
Victoria Turn van een voormalige racebaan in Rio de Janeiro
Suntory Corner van de Fuji Speedway
Corkscrew van Laguna Seca
Mobil 1 S van de Nürburgring
Een S van Suzuka
Bus Stop Chicane van Spa-Francorchamps
Loews Hairpin van Monaco
@edge: Sebring is zo’n ondergewaardeerde baan. Mocht ik om wat voor reden dan ook eens de kans krijgen daar te rijden, dan grijp ik deze met beide handen aan.
@ikschrijfookoverautos: ondergewaardeerd? Dan speel je geen forza, na 81 rondjes gedurende a – 3 uur zeg je dat ook niet meer😂😂
@bmwfreak038: 12h in iRacing?
@peug206: Nee circa 3 uur mee bezig.
@bmwfreak038: duidelijk console peasant ;) voor de hardcore simulatoren als AC en iRacing zijn 6, 12 en 24uurs races beschikbaar. En dan ben je pas echt flauw van sebring.
@peug206: geloof ik best, na 3 uur ook wel aardig denk ik.
@Edge: ze hadden van Spa beter een andere bocht kunnen gebruiken
@lekkerlinksrijden: moet je wel heel erg veel hoogte verschil voor creëren…dus denk dat die niet praktisch was….echt hoe je bij busstop komt is ook niet echt goed vergelijkbaar met het origineel en dat is voor het origineel wel een belangrijk onderdeel van de bocht.
Corkscrew van Laguna Seca is toch een kopie van Aue Rouge, maar dan andersom gereden? Of heb ik dat een keer verkeerd begrepen?
@italdesign: verkeerd begrepen denk ik, toch heel anders
@italdesign: Eau Rouge is een veel flauwere bocht dan de Corkscrew. Voor de Corkscrew moet je (ook achterstevoren) echt aanremmen, terwijl je Eau Rouge afhankelijk van je auto volgas of met een beetje lift kunt nemen.
@Edge: Waarom zegt iedereen Eau Rouge en bedoelen ze Raidillion? Eau Rouge is het kleine knikje voor het steile stuk van Raidillion
@kazaluna: Het ‘enge’ van vol gas Eau Rouge is eigenlijk Raidillion bedoel ik
@kazaluna: Terechte, goede vraag waar ik het antwoord niet op zou weten. Ik vind het altijd zo lullig om aan te komen met “ja maar je bedoelt eigenlijk Raidillion” omdat ik persoonlijk dan al snel als een betweter overkom. Meestal houd ik het dus bij Eau Rouge als iemand de bochtencombinatie al zo genoemd heeft.
Ik snap er geen zak van dat men altijd naar die Tilke toe rent om een baan te tekenen. Okay, dit is geen racecircuit dus hier is het minder relevant, maar buiten Turkije en Sepang heeft de man een partij rotzooi opgeleverd. Perfecte faciliteiten, schitterende omgevingen maar banen die simpelweg ontzettend saaie races opleveren.

Overigens hebben veel mensen ook niet in de gaten dat een bocht op zich niets zegt. Het gaat om wat eraan vooraf gaat en er na komt. Een 130R is geen zak aan als je net uit een hairpin komt en er simpelweg plankgas uit weg accelereert. Kom je met 300+ aan en twijfel je tussen liften of niet, dan is het ineens iets anders. Dus die ‘knoop alle vette bochten aan elkaar banen’ zijn niet altijd een garantie voor een gigageweldig circuit.
@nerekop: even een lijstje van circuits die ik erg tof vind van tilke:
A1 ring spielberg, sepang, china,
Fuji speedway, singapore, baku, zelfs paul ricard ziet er misschien niet uit, maar is een erg mooi vloeiende baan. Ik snap heel erg goed dat ze naar tilke gaan
voor de geintereseerde, deze volledige baan (in veel verschillende lay-outs) is te racen in Real Racing 3. je moet wel een hoop uren in de game steken voordat je op deze baan kan rijden.
Die 991 lijkt niet erg op een racewagen. Normale buitenspiegels, te weinig gaten in dat perfecte plaatwerk. Zitten we hier toevallig misschien naar een limited edition te kijken?
@nerekop: Ik wel. Tilke is misschien wel de enige die gespecialiseerd is in dit vak en heeft een indrukwekkend portfolio met stratencircuits, permanente circuits en renovaties van oude circuits. Daarnaast regelt Tilke alles voor de klant, van planning tot ontwerp tot uitvoering, inclusief de aanvraag van vergunningen en alle bijkomende bureaucratie. Veel fijner kan het haast niet voor een partij die een circuit wil laten aanleggen.

Overigens vind ik naast Turkije en Sepang ook Spielberg, Circuit of the America’s en de vernieuwde Autodromo Hermanos Rodriguez uit zijn portfolio ook erg tof.
@Edge: ik snap het voordeel van het totaalpakket. En idd, Spielberg en COTA zijn zeker geslaagd. Mexico is een upgrade van een bestaand circuit. En voor de rest vind ik De races op Sochi, Singapore, Valencia, India, Zuid Korea, Bahrein, Yas Marina maar bar weinig aan. En daar gaat het in mijn ogen toch echt om.
Op de foto ziet hef er een beetje smal uit…. maar wellicht breed genoeg om rickdos met al zijn vrienden te laten racen
En dan hebben ze ernaast nog een groot test terrein voor hun tractoren.
Foto 5 in het midden een leuk stukje voor Ken Block.
Pfff weet een artikel over Porsche…. echt overgewaardeerd merk

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).