Raad eens wie geen spijt heeft van zijn F1 comeback

Auteur: , 27 Reacties

No regrets.

Kubica

Na zijn rally ongeluk aan de vooravond van het F1 seizoen van 2011, hing het leven van Robert Kubica even aan een zijden draadje. De Pool was op dat moment 26 jaar oud en leek op op weg naar een glorieuze F1 carrière. Hij had reeds één GP-zege achter zijn naam staan en stiekem al een contract op zak bij Ferrari om daar de teamgenoot van Alonso te worden in 2012. Vlak na het ongeluk dacht Robert dat het hem wel zou lukken weer klaar te zijn om achter het stuur plaats te nemen in 2012, maar al snel werd het hem duidelijk dat dat te hoog gegrepen was.

Een lang revalidatieproces volgde, met vallen en opstaan. Letterlijk, want in het jaar na zijn crash gleed Robert uit over een dekselse plak ijs en brak hij opnieuw het been dat artsen zo nauwkeurig mogelijk aan elkaar geplakt hadden. Naar eigen zeggen frustreerde het de Pool in eerste instantie mateloos dat hij nu opeens een stel beperkingen had. Maar na verloop van tijd realiseerde hij zich dat de beperkingen grotendeels van mentale aard waren. Qua ‘functionaliteit’ kon hij de meeste taken die het leven te bieden heeft op een gegeven moment wel weer uitvoeren. Alleen met zijn Poolse bips afvegen had hij grote moeite, zo laat Robert weten aan Motorsport-Total. Too much information, Robert.

Enfin, uiteindelijk achtte Kubica zichzelf zelfs zo goed hersteld dat hij weer in de F1 uit wilde komen. Het lukte hem voor dit seizoen een stoeltje te bemachtigen bij Williams. Sowieso al een enorme overwinning, gezien de historie. In de harde wereld van de Formule 1 is zoiets echter even ‘leuk’ en daarna wordt er toch weer snel gekeken naar de resultaten onder de streep. Misschien hoort dat ook zo in de topsport. Maar helaas voor Kubica zijn de resultaten niet om over naar huis te schrijven. De Williams van dit jaar is sowieso de slechtste auto van het veld, maar daarnaast moet Robert het over het algemeen ook dik afleggen tegen zijn jonge teamgenoot George Russell.

Spijt heeft Kubica echter niet, zo vertelt hij Motorsport, hoewel hij zich in de snelle wereld van de F1 soms moet herinneren aan waar hij vandaan komt:

Ik heb zeker geen spijt van mijn beslissing. Het is nog altijd beter om hier te zijn dan dat ik thuis op de bank zou zitten. Ik zou wel veel liever iets meer naar voren rijden en minder problemen hebben. Maar de situatie van de laatste maanden heeft een schaduw geworpen over alle bergen die ik heb moeten beklimmen om dit te bereiken. Voor mij is het een prestatie op zich dat ik hier weer ben. Het is iets wat ik soms bijna zou vergeten, zo snel gebeurt alles in de Formule 1. Je leeft dag voor dag. Het is makkelijk te vergeten dat je er jaren voor hebt moeten werken om dit weer te bereiken.

Op zich heeft Robert daar natuurlijk gelijk in. En het voordeel van de situatie van Williams is dat een andere coureur waarschijnlijk ook weinig plezier aan het zitje had beleefd. Als Kubica van deze tweede stint in zijn F1 carrière echter meer wil maken dan dit hem alleszins gegunde uitlooprondje, dan zal hij er in de tweede helft van het jaar een tandje bij moeten zetten. Maar goed, dat weet de Pool zelf natuurlijk ook als geen ander…27 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Kvyatt?
Tja. Het begint wel een beetje gênant te worden. Aanvankelijk was het sympathiek van Williams om hem nog een kans te geven. Plus dat het Williams natuurlijk ook de nodige gratis publiciteit heeft opgeleverd. Maar inmiddels wordt wel duidelijk dat hij echt niet meer mee kan komen.
@donvincenzo: Het ligt niet aan Kubica appelflap, maar aan die kut kar van team Williams!
@venividivici: in meerdere race’s is hij gelaped door zijn team genoot. 🤷🏼‍♂️
@lijpelijpe: gelapped of geraped? Of beide?
@racerx: Hij reed er achter
@venividivici: Als dat het enige was, dan werd-ie niet steeds zoek gereden door z’n teamgenootje. Wat nota bene een rookie is. Bij alle kwalificaties en alle races tot nu toe, is Kubica achter Russell geëindigd. Enige uitzondering was de race in Frankrijk, waar Russell een extra pitstop moest maken en zodoende achter Kubica belandde.
@venividivici: nee, hij is veel sneller dan George Russel wil je zeggen? Schei toch uit!

#ontslaKubiça
@donvincenzo: Tja, áls ik mijzelf kundig genoeg achtte en ik kreeg de mogelijkheid om (nogmaals) in een F1 auto te racen had ik die kans ook met beide handen aangepakt !
@johnhert: beide handen… I see what you did there
Vergeet niet hoe snel Russell is. Daar komen we anders wel achter. En mooi gesproken dat geen andere coureur enigzins plezier had gaan beleven in de Williams!
Kubica kan beter de eer aan zichzelf houden en ermee stoppen. Door een rookie om je oren worden gereden in hetzelfde (belabberde) materiaal is verre van goede reclame voor jezelf.
@rollingstoned: je moet niet altijd de beste zijn, en als hij van waarde is achter de schermen en blij is met wat hij binnenharkt, wie maalt er dan om
@breakingpoint: als je in de F1 rijdt en je hebt geen ambitie om de beste te zijn, heb je daar helemaal niks te zoeken.
@breakingpoint: Kubica schijnt inderdaad ook het stoeltje gekregen te hebben door de bijdrage aan ontwikkeling van de auto. Blijkbaar stonden ze er anders nog veel slechter voor. Vorig jaar liep mede door $troll de mist in.. Hij heeft niks bijgedragen aan de ontwikkeling van de auto.
@rollingstoned: hij is een inspiratie voor veel mensen, mij ook. ‘Eer aan zichzelf houden’ ouwe keyboard warrior. Er rijden 20 man in de F1 hij is er een van, hij is nooit teruggekomen om te winnen maar om te laten zien dat hij het kan, er is er eigenlijk maar een die nooit had moeten terugkeren en dat is Schumacher – dat was echt sneu. Ik gun Kubica zijn jaar en hoop dat de auto iets competitiever wordt. Go Kubica, en eigenlijk is hij net zo rookie als Russell – 6/7 niet gereden, die wagens zijn een verschil van dag en nacht met de wagens van destijds.
@panam1: als Schumacher nog een jaartje bij Mercedes was blijven hangen had jij misschien gezegd dat hij dat team weer naar de top had gebracht. Ot: ik gun ’t Kubica o zo veel, helaas trekt ie het niet.
@enjoypunani: plus vergeet de weggestrafte pole in monaco niet in shumi’s laatste seizoen
Ik blijf respect voor hem hebben. Oke, hij is de traagste van het veld, maar wel met de mindere auto.
Maar je moet het maar doen na zo’n ongeluk, in de hoogste klasse terug komen.
En gelijk heb je Robert. Gewoon blijven doen wat je leuk vindt. Al die kantoorslaafjes die vanachter hun werkcomputer het hebben over “de eer aan jezelf houden” en ‘stoppen op je hoogtepunt” snappen er niets van. Natuurlijk heb je niets te zoeken in de F1 maar jouw baan is 40.000 keer zo gaaf als die van ons. Zolang Claire je niet uit die Williams sleept zou ik als ik jou was gewoon door blijven gaan.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Wat vindt kubica leuk dan? Het racen of het hele F1 circus? Van een competatieve coureur in een snelle auto naar het lachertje in het lachertje, lijkt me niet leuk. Schumacher had zijn titels waar men hem door herinnert, zijn comeback deed er niet toe. Maar weet niet of dat bij kubica ook zo is. Toch zonde…
@brammetjedeb: Okay, maar als jij de kans kreeg om in een F1 auto te rijden, zou je dat dan weigeren? Waarom? Om in de sigarenzaak van je oom te werken in Krakau? Je moet echt geen nevk geven om wat anderen van je vinden. Als hij over 40 jaar in het oude mannetjes huis zit kan hij zeggen dat hij in een Williams F1 auto heeft gereden. En wij niet.
@pomoek: hij zal binnen zijn, als hij een beetje leuk met zijn geld omgaat kan hij lekker racen zonder het lachertje van de F1 te zijn. Geef wat trainingen, ga coureurs begeleiden en in de vrije weekenden lekker racen in een oude F1 bolide. Topsporters willen winnen. Hij houdt toch gewoon een plek bezet waar talent ervaring op kan doen? Maar da’s mijn kijk erop, hè.
Ben benieuwd naar het antwoord van kubica als den journalist hem naar zijn droom vraagt…..
Liever Kubica in de F1 dan Maldonado (om maar eens iemand te noemen)…
Tja, hij kan zo mooi testwerk doen voor volgend jaar, want dit seizoen kan zo de prullenbak in…..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).