RAM 1500: rijtest en video

Auteur: , 79 Reacties

In plaats van een crossover te kopen, die eruit ziet alsof ie iets kan, kan je ook een auto kopen die het allemaal wel voor elkaar krijgt.

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER!]

Wat is het?
Vroeger heette de RAM nog Dodge RAM, maar zoals dat gaat zijn marketeers altijd bezig om het merk nog sterker te maken, dus tegenwoordig is het alleen nog maar RAM. Begin 2018 kreeg de RAM een stevige makeover, waarbij niet alleen uiterlijk, maar ook technologie weer helemaal bij de tijd werd gebracht.

Voor het Nederlandse straatbeeld is een pickup zoals de RAM geen onbekende, maar in de Verenigde Staten zijn ze echt populair. Daar wordt een RAM 1500 veel beter verkocht dan auto’s die wij hier in Nederland normaal vinden. Het is dus maar net wat je referentiekader is of je de RAM 1500 uit de toon vindt vallen in ons kouwe kikkerlandje. Sterker nog: de casus is best te maken dat de RAM erg praktisch is, ook in Nederland.

RAM 1500 2019

Ruimte en veelzijdigheid zijn toverbergrippen voor de RAM 1500, dit is een auto die echt veel kan. De laadbak biedt extreem veel ruimte, hoewel je als nadeel kan zien dat je een tonneaucover bijna een must is. Als open bak is het in het drukke Nederland, waar ook nog wel eens regen pleegt te vallen, wat minder praktisch.

Ook het interieur is echt extreem ruim, zelfs voor zo’n forse auto. In het interieur is maar liefst 151 liter opbergruimte. Honderdeneenvijftig.., laat dat even op je inwerken. Van dubbele deurvakken, tot een gigantische middenconsole en ruimte onder de omklapbare zitting van de achterbank. De ruimte is echt briljant, ook bijvoorbeeld op de achterbank. De beenruimte is vergelijkbaar met die van een S-klasse of 7-serie en dan is de bank ook nog te verstellen.

RAM 1500 2019

Overal kan je dingen kwijt en vaak ook heel ruim: een 15 inch laptop past gewoon in de middenconsole. Andere praktische zaken: overal USB aansluitingen om mobiele devices op te laden, maar ook om een iPad draadloos te laden. De RAM 1500 is simpelweg een auto waar de engineers goed hebben gekeken naar wat de gebruikers echt nodig hebben.

RAM 1500 2019

Hoe rijdt het?
Verbazingwekkend goed! Ervaringen uit het verleden zijn zeker niet representatief voor hoe de huidige RAM rijdt. De belangrijkste reden ervoor is dat de RAM 1500 luchtvering heeft. Traditioneel gezien is de achteras van een pickup lastig om goed te krijgen: er moet vaak een flinke lading mee worden genomen, maar dat betekent dat ie leeg nogal eens wil stuiteren. Iedereen die ooit in een lege bestelbus heeft gereden, kent dat fenomeen. Het mooie aan luchtvering is dat je dat voor het grootste gedeelte kan oplossen en en passant ook nog diverse andere mooie dingen kan doen. De luchtvering gaat van een lage instapstand via een aerodynamische stand tot twee verschillende hogere offroad standen.

RAM 1500 2019

Buiten de gebaande paden staat de RAM zijn mannetje, de inschakelbare vierwielaandrijving heeft ook nog eens spermogelijkheden en de bodemvrijheid is dankzij de luchtvering geborgd. Op de weg is het ook vermakelijk, rondetijden ga je er niet mee verbeteren, maar het is wel een auto waar je enthousiast in kan sturen. Het verbaasde ons ook, maar het rijdt gewoon goed. Voeg daarbij een prettige HEMI V8 en het vormt een pakket waarmee je best een keer gas wil geven, ook in een bocht.

RAM 1500 2019

De aandrijflijn verdient overigens een pluim. Een atmosferische 5,7 liter grote V8 lijkt misschien wat ouderwets, maar deze heeft wel een 48V boordnet wat brandstof bespaard en is gekoppeld aan automaat met acht versnellingen. Daar is echt niets ouderwets aan, en het reageert ook echt fijn op het gas. De bak is er snel bij met terugschakelen en de HEMI V8 is krachtig genoeg om meer dan vlot door het verkeer te stampen. Nog even de specs: 400 pk, 555 Nm en een sprint naar de 100 van rond de 7 seconden. De topsnelheid is begrensd op 170 km/u.

RAM 1500 2019

Zijn er nog minpunten?
De RAM 1500 is best groot. Dus ondanks parkeersensoren, 360 graden camera’s en een automaat is het niet de auto die we direct van de oprit zouden plukken om even snel wat mee te halen in de stad. Het kan natuurlijk wel, maar je zult wel eens een parkeerplaatsje rechts moeten laten liggen omdat je wat RAM overhoudt en asfalt of stenen tekort komt. De RAM 1500 is tenslotte bijna 6 meter lang en 2 meter breed.

Het verbruik is fors, daar kunnen we niet omheen. Echter dat is maar één kant van het verhaal, de oplossing bestaat uit drie letters en is zowel milieuvriendelijk alsmede lief voor de portemonnee: LPG. De twee grote nadelen van LPG tellen niet voor de RAM 1500: de eerste is de ruimte, de tank kan makkelijk als onderbouw worden weggewerkt zonder enig ruimteverlies. De tweede is de wegenbelasting, maar voor een grijs kenteken geldt de hogere wegenbelasting niet.

RAM 1500 2019

Killer features
Offroad, op de weg, als werkpaard, als luxepaard, de RAM 1500 kan veel. Daar houdt het feest nog niet helemaal op, want (optioneel) zit de RAM 1500 ook nog eens ramvol goodies. Denk aan een touchscreen scherm van 12” groot, adaptieve cruise control, dodehoekwaarschuwing, LED lampen rondom waarvan de koplampen natuurlijk adaptief. Het kan allemaal.

Voorheen was je voor het kopen van een RAM aangewezen op losse dealers die de import verzorgden. Mocht je eens garantie nodig hebben, dan was dat soms uitdagend. Een voordeel van US Car Dealer is dat zij zeven dealers door het hele land hebben en er dus voor reparaties, onderhoud en garantie niet maar één plek is om het licht op te steken.

RAM 1500 2019

Conclusie
Een lekker ding die ook nog eens praktisch is en daarmee potentieel een alternatief voor degenen die nu een (prijzige) bus van de zaak rijden. Wellicht is het daarmee ook goed om de fiscaliteit nog even aan te stippen: de BPM en BTW worden wel bepaald, maar niet betaald. Dat is winst, maar helaas gaat de bijtelling wel over de volledige mep. Gelukkig staat daar dan weer tegenover dat de wegenbelasting voor grijs kenteken wel vriendelijker is.

De geteste auto heeft een basisprijs van 60.250 euro (ex BTW en BPM). Enerzijds een bedrag om niet laconiek over te doen, maar anderzijds met alle fiscale regeling vormt de RAM 1500 voor best veel ondernemers een interessante auto om toch eens te bekijken. En saai is de RAM in ieder geval niet. Filmpje!

Met dank aan US Car Dealer!79 reacties

Ik vind de facelift echt fraai geworden. En je kan er nu echt veel luxe in gooien. Als je de dure navi besteld heb je zelfs het grootste scherm in zn klasse. En dat is echt een lel van een scherm. Ben erg benieuwd hoe ie rijdt, toch maar eens proberen de volgende keer in de US.
Ik zou dan een 15 jaar oude pickup kopen en daar luchtvering op laten zetten.
32% bijtelling over de dagwaarde die een stuk lager ligt en steeds lager word door de afschrijving.
@kobus1967: mja, dan heb je eigenlijk net niks toch? Een 15j oude pick-up zuipt veel, biedt nog geen fractie van de luxe, is zeer oncomfortabel met z’n ladderchassis en je hebt dan eigenlijk alleen die V8 en hoge instap. Dan prefereer ik een Cayenne o.i.d. uit 2003. Of natuurlijk een wat oudere G-klasse!
@2wheeler:

“Een 15j oude pick-up zuipt veel, biedt nog geen fractie van de luxe, is zeer oncomfortabel met z’n ladderchassis”

Dus dan kies je een “oudere” G-klasse, want die heeft een moderne zelfdragende carrosserie, is ultra zuinig en is zo comfortabel dat een nieuwe S-klasse rijder er jaloers op is..
@phevtreb: fair enough, die koop je inderdaad ook niet voor die punten. Echter heb je dan wel een icoon, kan je van een 15j oude F150 niet zeggen imo.
@2wheeler: maar die 15 jaar oude F-150 is echt vele malen comfortabeler dan een oude G-klasse..
@phevtreb: ik heb beiden niet gereden, dus ik weet het niet. Kan het me wel lastig voorstellen, maar je zal er ervaring mee hebben als je zo stellig bent.
@2wheeler: ik heb inderdaad met beide gereden, is echt nog een wereld van verschil..
Wat mij opvalt is dat 9 Van de 10 Amerikaanse pick-ups in Nederland niet gereden worden door ZZP’ers die hem praktische gebruiken, maar door kampers die hen piemellengte compenseren.
@max038:

Eigen schuld ..
Moet je maar niet andermans piemels gaan opmeten ..
@max038: ja hoor, daar is de eerste met een piemel fixatie. Duurde wederom niet lang.
@max038: Omdat Amerikaanse pick-up’s (niet alleen de Ram) voor een (verstandige) ZZP’er helemaal niet interessant is. Een Europese pick up is goedkoper in aanschaf en gebruik en heeft (door het grote verschil in leeggewicht) 100 tot 200 kg meer laadvermogen. Voor luxe of trekvermogen hoef je het eigenlijk ook niet te doen dat is nagenoeg gelijk.
@robert110:

Mwah .. als je de RDW restricties niet al te serieus neemt zit er echt een wereld van verschil in ..
@lincoln: Dan weet je zeker dat een Europese pick-up goedkoper is, de prijzen voor bedrijfsmatige overbelading zijn niet heel gezellig.
@robert110:

Over welke “Europese” pick up heb je het dan ??

Want een Amarok kan je hier echt niet mee vergelijken hoor ..
@robert110: dat verbruik vergis je je in. Een eu pick-up verbruikt ongeveer 1-8 op diesel. (Gemiddeld genomen, af en toe met aanhanger en even doorrijden op de snelweg) een US pick up verbruikt met hetzelfde gebruik 1 op 5 op lpg.

Diesel prijs 1,35 p.ltr LPG prijs 0,65 p.ltr.

Ik heb een VW transporter gehad. 174 pk 5 cilinder met automaat op diesel en een Dodge Ram met een 400pk 5.7 hemi op LPG. Beide ongeveer 3 jaar gehad.

Aan het eind van het liedje was de RAM echt veel goedkoper om te rijden, veel minder afschrijving, onderhoud en brandstofkosten.
@phevtreb: Maar jij als ervarings deskundige heeft de Dodge je ongeveer 5x meer plezier gegeven imo of niet ?
@RobUSA: 10x meer plezier.
Ik heb nooit iets opgehad met die lawaaiige 5 cilinders van VW. Ik weet dat er hele volksstammen bij zweren, maar ik vind het helemaal niks.
@phevtreb: Het verschil in kosten zal per situatie ook wel iets anders uitkomen. Ik weet dat een Toyota Hilux (die overigens keurig een gemiddeld verbruik van 1/10 heeft) voor mijn werk aanzienlijk goedkoper was dan de Amerikaanse alternatieven.
@robert110: ik denk dat wanneer je met een Hi-Lux 1 op 10 kunt halen je met een Ram ook wel 1 op 7 kunt halen.

Sowieso is een Hi-Lux moeilijk te vergelijken met een Ram imo. de overeenkomst is dat het beide Pick-up’s zijn, verder alleen verschillen..
@robert110: Kijk anders het filmpje gewoon nog een keer :) … Zelfde luxe ?? Leer/gekoelde en verwarmde (achter) stoelen/ enorm ruim/ allerlei opties/400 !! pk 5.7l V8/luchtveering/uitstraling/op de armsteun past nog een kind op enz enz. “Verstandige” lees saaie ondernemer en welke “Europeese pick-up bedoel je trouwens ik ken er zeer weinig alleen die van VW toch ?
@robusa: Wel eens in een nieuwe volledig uitgeruste Hilux gereden? Bijna alles wat je op een Ram of F-150 kan krijgen kan je ook op een Hilux of Ranger krijgen.

Met Europese pick-up’s bedoel ik de pick-up’s die voor de Europese markt bestemt zijn, dus de Amarok, D-max, Hilux, Ranger, Navara. (ik zie dat dat niet zo duidelijk was)
@robert110:

Nope .. die zijn allemaal voor de Aziatische markt ..
Behalve de Amarok met bladveren !! Is voor Europa ..
@robert110:

Anyway .. ik weet waar je naar toe wil ..
En ik vind het in NL ook een patserbak ..
En zou voor NL begrippen 150.000 euro moeten kosten ..

Maar er is gewoon geen substitute voor deze value for money ..
@robert110: Dat is ook alleen maar iets van de laatste jaren. Een hilux uit de jaren ’90 is zo spartaans als een basis kadett uit ’75, mag nauwelijks een kar trekken en heeft ook nog eens niet erg veel laadvermogen.

Ja, ik weet dat die japans is. Maar er komt maar één pickup uit europa die niet op een jap gebaseerd is en die is er nog maar een paar jaar…
@lekbak: Klopt, zelfs het verschil tussen de vorige en huidige generatie is gigantisch.

Ik bedoelde ook de pickup’s voor de Europese markt. Nooit van mijn leven zal ik durven beweren dat een Volkswagen Amarok (volgens mij de enige echte Europese) een betere keus is dan een Ram
@robert110: je bedoeld toch niet de Mercedes en de volkswagen?? want die zie ik om me heen stukgaan, maar van me heeft inmiddels al voor bijna 15000 euro aan rekeningen… enige wat wij met die auto’s doen is trekken. Hangt bijna alijd 200kg op de kogel en ruim 3500 op de aanhanger. Ik heb letterlijk al twee keer zijn tridem op moeten halen omdat vw zn amarok had afgesleept maar de vw bus waar ze mee aankwamen zetten niet voor de tridem kon.
@dutchneon: Nee, ik doelde op de pick up’s voor de Europese markt, dus ook de Hilux, D-max etc. De VW Amarok zal ik persoonlijk niet heel snel aanraden, die is ook niet echt goedkoop in gebruik en vergelijking met de alternatieven.
@robert110: 1 op 11 met een amarok diesel of 1 op 8 op lpg is al een groot voordeel voor de Amerikaan. Dan zijn de onderdelen nog super goedkoop al zal er niks kapot gaan in tegenstelling tot onze duitse vriend. Daarbij zijn de luxe uitvoeringen (ook 20 jaar geleden al) veel beter uitgerust en veel stiller. En dan heb je natuurlijk het heerlijke cruisen met een v8 die je nooit ‘hoeft’ in te trappen, maar als je het wel doet je er tenminste wat voor terugkrijgt. Ook is de laadruimte aanzienlijk groter. Moet ik doorgaan??
Wat een redneck apparaat ..

En dan te bedenken dat dit het modernste is wat de Fiat-Chrysler groep te bieden heeft ..

Gelukkig waren er bij RAM geen bemoeienissen van tante Sergio ..
Nice positieve rijtest en niet meer dan terecht aangezien er veel luxe, veel mogelijkheden, veel moderne opties,veel ruimte en veel vermogen, in zit imo een veel betere keuze als een busje en zelfs een voor een vergelijkbare audi/mb/bmw zeker als je nog wat doet in je weekends of vakanties en vergelijk dan de prijs even ook voor met dat alles. Bootje/jetskies/crossmotoren/quads erachter en gaan dat is iig waarom de Amerikanen er eentje hebben. Alleen 1 nadeel is dat al je “vrienden” je gaan bellen als ze iets moeten ophalen bij Ikea.
@RobUSA: ligt er natuurlijk helemaal aan in welke branche je actief bent he. Vervoeren van pakketjes, drukwerk en reclameborden kan allemaal veel makkelijker met een Caddy, Transporter of Crafter. Om maar even een zijstraat te noemen. De tuiniers e.d. zie je ook hier met Tundra’s en F150’s rijden.
@2wheeler: Eens maar tel daar gerust alle mensen in de bouw/wegwerkzaamheden/glazenwassers/onderhoud enz bij op.
Mist er geen beschrijving ‘branded content’?
Dikke auto voor ondernemers met een kleine pimmel die onder hun dikke buik verstopt zit.
@alcantara: je hebt er vanmiddag een gereserveerd begrijp ik?
@alcantara: zeer intelligente complete analyse die alle factoren goed belicht. Daar kunnen we alleen maar respect voor hebben.
@alcantara: afgunst?
Echt een zwak voor de RAM pick-up, vooral met Cummins diesel. Leuke pilot auto voor mijn bedrijf. Gaat morgen maar eens kijken…
Ontzettend gave auto, heb echt een zwak voor die luxe werkpaarden! Jammer dat de bijtelling over de volle mep afgedragen mag worden, wist ik eigenlijk niet. Maakt de auto wel in één klap minder interessant, heb er toch vaak aan gedacht om er hier op de zaak wat mee te doen.
@2wheeler: Als je braaf bent mag je verhuizen naar België, als je de belastingen hier kent die je betaald als ondernemer en de wegenbelasting is twee keer niks.
Ik betaal voor mijn transporter 151€
@wimof: ik snap je reactie niet helemaal, ik had het over de bijtelling. Waarom mag ik naar België verhuizen als ik braaf ben?
@2wheeler: Omdat het bij ons bijna niets kost.
Betaal voor mijn transporter 151€ wegenbelasting en uiteraard geen bijtelling.
Indien het een bedrijfswagen is100% aftrekbaar en btw aftrekbaar, ook op brandstof.
@wimof: dat je voor een Transport geen mrb afdraagt snap ik, doen we voor de Crafter ook niet. Echter, ik zou een dergelijke pick-up wel privé willen rijden en dan is plusminus 15K p/j extra een flinke som geld waar je bijtelling over mag betalen. Nogmaals, het gaat me over de bijtelling.
@2wheeler: Nu, dat kennen we niet in België.
Om de jaarlijkse wegenbelasting te ontwijken gaat een particulier de wagen inschrijven als dubbel gebruik en valt hij onder de bedrijfswagen regeling.
De klassieke wegenbelasting voor personenwagens wordt vervangen door die van de (lichte)vrachtwagens.
En die is spotgoedkoop.
@wimof: ah zo, nu snap ik hem! Ik wist niet dat je zelf uit België afkomstig was.
@2wheeler: Mocht je overkomen dan is de luchtvering aardig meegenomen.
@wimof: hahahaha, goede tip!👍
Ford kijken we even mee?? 5.7 Hemi V8!!
@kennone: Ford werkt aan een 7.0L versie van de Coyote V8.
Voor de pick-ups.
@kennone: 5.7 Hemi V8 (in de 1500): 556 Nm @ 3950 rpm
3.5 Ecoboost V6 (in de F-150): 637 Nm @ 3500 rpm
Ik denk dat Ram beter even bij Ford mee kan kijken.
De 5.7 Hemi is trouwens niet de krachtigste motor die je in de 1500 kan krijgen, de 3.0 V6 Diesel doet 569 Nm @ 2000 rpm.
@robert110: Koppel is geen kracht, vermogen is kracht. Koppel zoals het in de praktijk genoemd word is gewoon dom marketing gelul.
@robert110: maar je wilt geen V6, toch?
@phevtreb: Waarom niet? De V6 is een goed en betrouwbaar blok, zelfs de beleving is het zelfde (ja echt). Enkel voor het idee zou je de V8 kunnen kiezen, maar dat zit bij jou tussen je oren, niet bij mij.
@phevtreb:

Bizar hoe snel ze bij Ford op de V6 zijn overgestapt ..
en ik geloof net als @robert110 weldegelijk in koppel ..
@lincoln: @robert110

Ik heb vorig jaar 2 weken met een V6 ecoboost gereden. Heeft geen enkel voordeel vergeleken bij een V8. Heeft hoog in toeren geen kracht, klinkt niet en gebruikt net zoveel als een V8. Ik was blij dat ik weer in m’n Hemi kon stappen op Schiphol.
@phevtreb: Was het de oude met de 6 bak of de nieuwe met de 10 traps automaat? Daar zit nogal een verschil in namelijk.
@robert110: dat weet ik niet meer, het was een huurauto van een paar maanden oud. Sinds wanneer is de 10 bak geleverd?
@robert110: ja dat kunstje met een geblaze motor kennen we ondertussen wel. Maar in zo’n kaliber wagen hoord gewoon een V8. Wellicht komt er nog een Hellcat variant of een ware Demon, Dodge heeft eerder bizarre blokken in de RAM gelepeld dus dan kan Ford ook een kijkje nemen bij zijn concurrent
@kennone: Raptor 6.2l V8 anyone ?
@RobUSA: is de diesel niet meer te krijgen? Meende dat dat een 6.8l was?
@kennone:
je kan in elke F150 de 5.0 coyote V8 krijgen behalve in de Raptor die is enkel met de krachtigste motor beschikbaar de 3.5 twin turbo. Er is nog de 5.2 flat plane (wat in feite een high tech coyote blok is) maar die leggen ze voorlopig enkel in Shelby Mustangs. Wachten op een Shelby Raptor dus.
Worden idd vaak aangeschaft door lui die een Rolls Royce te duur vinden maar de luxe ervan wel prefereren ..

Jammer .. want 5.000 kg aan je trekhaak merk je net aan een klein beetje ..
Tja, als je een mogelijkheid hebt om dit apparaat op een grijs kenteken te rijden, altijd doen!
Goed bezig autoblog, toch eindelijk in de mooiste pickup gereden van dit moment, hoewel de Raptor toch ook wel een machtige machine is.
@bennyyy:

Go go powerranger ..
Eerste serie was wel superstoer ..
Mega vette bak. Meer uitstraling en mogelijkheden dan al die fancy SUV’s van Audi, Volvo & Co. Veel auto voor het geld!
Belachelijke auto voor Nederlandse begrippen.
Leuke wagens en recensie, ik heb altijd al een zwak gehad voor dergelijke pick ups. Had ik er één nodig voor mijn werk kocht ik er mij onmiddellijk één.
Dikke bedrijfswagen die bijna alleen zakelijk wordt gereden op LPG maar niet logisch om met normale personenauto’s te vergelijken. Dit is een logischere vergelijking:

https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/gereden-mercedes-benz-sprinter-519-cdi/

Zo’n Sprinter is ook groot, zwaar en zuipt ook veel, is dat dan ook een opeens een lompe asobak? natuurlijk niet
Mooie luxe bedrijfswagen waar je fikse aanhangers mee kan trekken, als je h’m vergelijkt met een Mercedes Sprinter 519CDI die dit ook allemaal kan en ook veel zuipt is het helemaal geen verkeerde keuze. De RAM doet het goed op LPG, rijdt goedkoper dan een dikke bus en geen gekloot met roetfilters.
dat is het probleem bij de europese en aziatische pick ups…ze worden bekeken als werkpaard.
Een high-end afwerking in een Amarok met zetelventilatie, remote-start, alles leder en alles elektrisch zie ik nog niet snel gebeuren.
@jantje_555: true. Amerikaanse pickups zie ik juist voornamelijk heel luxe uitgevoerd. Of t nou een C-30 van 1977 is, of een nieuwe Ram is. Mooi toch, hoe we ze hier als luxe werkpaarden inzetten.
@toyotafortuner:

Basis F150 had 5 jaar geleden nog zwengelraampjes ..
Hier in NL zien we uitsluitend dik aangeklede pick ups ..
Hele gave wagen. Er kan weinig aan tippen wat uitstraling en soevereiniteit betreft.
Dat doen die Amerikanen uitstekend. MAGA!
Heb genoten van de rijtest! Stiekem ook niet helemaal zien aankomen.

Wat een vette test en wagen!
Echt een waanzinnig gaaf ding! En dan te bedenken dat je met een whipple supercharger daar zo nog 50% meer vermogen mee uitpeutert.

Je zou bijna alleen al een bv beginnen om zo een dikke bak te kunnen rijden op grijskenteken.

Erg vermakelijke video👌🏻
Poah, je zou maar een top zzp’er in de agrarische-/tuin-/straat- of bouwsector zijn en je wilt één sterke pick up met veel trekkracht. Dan sta je voor een lastige keuze. Toyota Tundra, Ford 150 Raptor of ga je toch voor deze Dodge Ram? 🤔
Zolang er maar een Hemi inligt en een Herman Karton audioinstallatie!!1!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).