Red Bull gooit schaduw op de familie Sainz

Auteur: , 22 Reacties

Hebben ze bij Red Bull spijt dat Carlos Sainz niet de teammaat van Max Verstappen is? Welnee joh!


Was 2019 een goed jaar voor Red Bull Racing? Het lijkt een simpele vraag, maar het antwoord erop formuleren is toch best lastig. Het team ging zoals het een topteam betaamt natuurlijk voor de titel, maar wist vooraf al dat dit ambitieuze doel lastig te behalen zou zijn. Het zou immers pas het eerste samenwerkingsjaar met Honda worden. In dat opzicht zijn drie overwinningen en een derde plek voor Max Verstappen in het wereldkampioenschap niet slecht te noemen.

Aan de andere kant; ondanks die derde stek voor Max werd Red Bull Racing als constructeur derde in de eindstand, achter Ferrari. Je zou dus ook kunnen zeggen dat ze in dat opzicht de bal wel een beetje hebben laten vallen. Zeker als je in ogenschouw neemt dat beide coureurs van Ferrari niet per se elke race hun puntenscores gemaximaliseerd hebben. Helaas konden zowel Pierre Gasly als Alexander Albon niet toveren met de RB15 op de manier waarop Max dat kon. Dat is dan eigenlijk nog zachtjes uitgedrukt. Met een betere ‘tweede rijder’ naast Max had het team zomaar voor de rode brigade kunnen eindigen, toch?

Deze vraag dringt zich des te meer op daar uitgerekend Carlos Sainz best of the rest werd in het kampioenschap. Eigenlijk is dat niet eens de juiste term, want ironisch genoeg finishte ex-Red Bull protegé Sainz met de McLaren vóór Albon als Gasly in de eindstand. Dat beeld vertekent een beetje omdat Max’ teammaatjes van afgelopen seizoen ook een half jaar in de Toro Rosso zaten. Desalniettemin maakt de kille eindstand het extra verleidelijk om te poneren dat ‘Chili’ beter in die andere RB15 had kunnen zitten.

Een gek scenario was dat in ieder geval niet geweest. Sterker nog, Red Bull had de keuze na het vertrek van Ricciardo in eigen hand. Sainz reed toen weliswaar al bij Renault, maar alleen bij de gratie van Red Bull waar de Spanjaard nog onder contract stond. Helmut Marko gaf echter de voorkeur aan Pierre Gasly, in plaats van de optie om Sainz te herenigen met Verstappen. Op basis van prestaties en ervaring best apart, daar de Spanjaard bij Toro Rosso bijvoorbeeld het kwalificatieduel gewonnen had van diezelfde Verstappen. Ooit -shocker!- durfden we ons zelfs af te vragen of Sainz misschien niet beter was dan Verstappen. Doch Marko heeft geen spijt, zo laat hij optekenen bij GPupdate:

Carlos werd bij ons geconfronteerd met ene Max Verstappen. De keuze ging toen eigenlijk tussen die twee: wie laten we promoveren? En dan kom je tot de kern: Carlos is snel – anders hadden we hem überhaupt niet opgepikt – maar hij is geen Verstappen. Wij hebben Carlos geholpen in zijn carrière en hoefden hem ook niet te laten gaan. Maar wij hebben zelf de overgang naar Renault en later McLaren mogelijk gemaakt. We hebben een goede relatie, maar op dat bewuste moment hadden we ook ene Verstappen in het team en daar zitten nou eenmaal verschillen tussen

Op zich een duidelijke mening van Der Helmut, maar eigenlijk het antwoord op de verkeerde vraag. Het issue is niet of Sainz beter is dan Verstappen, maar of hij beter is dan Albon en Gasly. Doch door de regeltjes door lezen we nog een andere reden waarom de keuze niet op de Spanjaard is gevallen, die te maken heeft met diens gelijknamige vader:

Of hij [Sainz senior] een vader is die veel aan politiek doet? Dat zou ik niet zo zeggen. Hij is alleen zo’n racevader die niet objectief kan zien wat verstandig is.

Helmut lijkt hierbij te doelen op de polemieken die naar verluidt op instigatie van Sainz senior ontstonden vanuit de Spaanse media in de periode dat Max en Carlos samen bij Toro Rosso reden. Maar Marko is aan het einde toch opvallend mild in zijn oordeel wat dit betreft:

Het is wel volledig begrijpelijk. Hij [Sainz senior] wil altijd de dingen, waarvan hij gelooft dat ze goed voor zijn zoon zijn. Maar daarin is hij zeker geen uitzondering. En dit is absoluut nog niet het ergste geval geweest.

Is dat dan toch een klein beetje toenadering die voorsorteert op een nieuw dienstverband van Sainz bij Red Bull Racing, of vermoordt Helmut de familie Sainz gewoon met kindness? Laat het weten, in de comments!22 reacties

Met ricardo waren ze 2e geworden
@rolov: wie is Ricardo?
@bpc: Dat is die gozert bij de cafetaria, die met jaren negentig stekeltjes en een goedkope schakelkettinkje om z’n nek en Nike AirMax aan.
@rolov: in een Opel manta…
Tja, wat Marku over Sainz sr. zegt, kan óók worden gezegd over Verstappen sr.

“Het blijft tóch je kind, hè”
@rrrobert: zou de zin “En dit is absoluut nog niet het ergste geval geweest.” voor Jos bedoeld zijn?
Eigenlijk zegt Marko hiermee dat Sainz nu niet in de Red Bull rijdt naast Verstappen, omdat Max gehakt van Sainz had gemaakt, wat Carlos zijn carriere enkel nadelig zou hebben beïnvloed?
@poes: Helemaal niet, maar RB (en familie verstappen) willen niet een tweede rijder die het Verstappen (potentieel) lastig kan maken. Verstappen jr en sr willen nr 1 status, Sainz jr en sr idem. Gaat niet werken. Misschien heeft Verstappen meer talent, lastig te beoordelen in verschillende auto’s, misschien heeft Jos beter onderhandeld of RB denkt alleen maar dat Max beter is en wilde een safe bet maken. Misschien was Max beter toen ze samen reden bij TR, maar wil automatisch zeggen dat hij nog steeds beter is. Het is gemakkelijker vooraan rijden in een RB dan in een Renault of McLaren, dat is een feit. Sainz is absoluut beter dan Gasly dan Albon. Maar daarmee zou het nog niet per direct een verstandige keuze geweest. Dan krijg je toch weer Hamilton – Rosberg, Vettel – Ricciardo / Webber, Verstappen – Ricciardo, LeClerc – Vettel situaties krijgen. En teams hebben bewezen daar niet mee om te kunnen gaan. Mercedes, RB en Ferrari niet.
@benja01: heb je dit allemaal zelf verzonnen? Nooit iets gelezen dat Max absoluut nummer 1 wilt zijn. Net zo min als problemen tussen Ricciardo en Max
@poes: Nee. Het probleem is dat Sainz geen tweede rijder wil zijn. Hij is niet zo snel als Verstappen, maar heeft wel de ambitie en het geloof dat hij dat niveau kan bereiken en zal daarom niet braaf als een schoothondje tweede viool spelen. Dat gaat frictie geven, en we weten allemaal dat Verstappen in dat geval als golden boy de steun van het team geniet. Met andere woorden: Red Bull is gewoon niet de plek waar Sainz zich goed kan ontwikkelen.
Redbull heeft in principe domme keus gemaakt en marko probeert het goed te praten
Hoeveel interviews geeft die Marko ? Elke dag een nieuwe verse quote van hem
@alassad: hij is 1 van de meest influentiele mannen van de formule 1 die een site heel, heel veel clicks kan bezorgen met zijn uitspraken. Als het aan motorsport.com, autblog.nl en consorten ligt heeft deze man elk half uur een interview.
@gwnbmw: hij is dan ook een seniele oude man die de meest vreemde uitspraken doet. Perfect om de naam Red Bull vaak genoemd te krijgen in het winterseizoen.
De relatie tussen Red Bull en de familie Sainz is meer dan prima. Als dat niet zo was, zou Red Bull niet al 12 jaar trouw zijn Dakar-avontuur sponsoren, ongeacht voor welk team of welke fabrikant hij rijdt.
Er staat dat Red Bull in 2019 ‘natuurlijk’ voor de titel ging, maar dat hebben ze nooit geroepen. 2019 moest de basis leggen voor 2020 met Honda als nieuwe partner. Doel was om races te winnen.
@bernoulli: dat is een beetje alsof PSV en Feyenoord zeggen dat ze niet voor de titel gaan. Of nou ja…PSV dan…
@jaapiyo: McLaren is Feyenoord. Red Bull is meer een soort AZ.
@bernoulli: vervelend trouwens dat mijn reacties soms uren later pas worden verwerkt. Reden?
AB past zo langzamerhand prima op de koffietafel bij de plaatselijke dameskapper tussen de Story en de Weekend.
Willen ze het niet of durven ze het niet? Sainz doet het heel erg goed, en wat als hij in de praktijk sneller is dan Max?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).