Red Bull gooit schaduw op Nyck de Vries

Auteur: , 15 Reacties

Het wordt dan ook weer de tijd van het jaar voor lange schaduwen.

HYLP

Het leek er even op dat we volgend jaar misschien niet één maar twee Nederlanders in de F1 zouden hebben. Nyck de Vries gaat dit jaar namelijk ‘eindelijk’ de F2 titel binnenharken en dat is meestal de beste manier om een F1-zitje te bemachtigen. Van de veertien coureurs die sinds 2005 kampioen werden in de GP2 (sinds 2017 F2 geheten), haalden er tot nu toe slechts twee nooit de start van een F1 race. Daarbij moeten we opmerken dat Giorgio Pantano (wie kent ‘m nog?) kampioen werd in de GP2 ná zijn korte stint in de F1 en nadien nooit meer F1 reed. Timo Glock en Romain Grosjean gingen eveneens van de F1 naar de ‘F2’, maar wisten mede door hun titels wél terug te keren op het hoogste niveau.

De F2 is dé geijkte kweekvijver voor de F1 dus, maar zoals het er nu uitziet, gaat Nyck zijn naam toevoegen aan het rijtje van Davide Valsecchi (doet tegenwoordig commentaar voor Sky Sports F1) en Fabio Leimer (racet niet meer). De F1 droom is natuurlijk nog niet helemaal voorbij voor de Vries, maar de route om er te komen via de Formule E zal zwaar worden. Eerst moet Nyck dan teammaat Stoffel Vandoorne zien te verslaan en vervolgens moet hij hopen dat dit zodanig opvalt bij een F1 team dat hij alsnog kan komen praten.

Tijdens de persconferentie met de teambazen voorafgaand aan de F1 race van dit weekend in Singapore, werden de heerschappen gevraagd wat ze vinden van deze ontwikkeling. De meesten reageerden ontwijkend en proclameerden dat ze het vooral fijn vinden dat Nyck bij het FE team van Mercedes zijn brood kan gaan verdienen als professioneel coureur. Christian Horner echter vond het nodig Nyck (en zijn F2 concullega’s van dit seizoen) een klein tikkie te geven:

Hij doet al een tijdje mee in de F2. Hij heeft er al heel wat seizoenen opzitten. Dat is altijd iets wat meegewogen wordt. Hij wordt nu wel kampioen, maar in een startveld dat waarschijnlijk van relatief matige kwaliteit is.

Bij Red Bull hoeft Nyck zo te horen dus niet aan te kloppen voor een zitje binnen afzienbare tijd. En eerlijk is eerlijk, ergens heeft Horner wel gelijk. Nyck zat er in de opstapklasses altijd goed bij, won overal wel zijn races en versloeg op zijn weg door de opstapklasses ook veel huidige F1 coureurs van de nieuwe generatie. Maar om de kampioenschappen (in de Eurocup Formule Renault 2.0 en dit jaar in de F2) te pakken, had hij elke keer een paar seizoenen nodig. Sec bekeken was het alles bijelkaar misschien nét niet spectaculair genoeg om een F1-zitje af te dwingen. Zie je dat ook zo, of moeten Horner en wij gewoon onze waffels houden?15 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Het is iemand waarvan je er vanuit kan gaan dat hij zich blijft ontwikkelen. Een die stabiel is en voor vooruitgang blijft zorgen. Albon is nou niet echt een top-talent, dus nee ik ben het niet met hem eensch.
Ben benieuwd wat Horner dan vindt van die andere Nick in de F2. Denk dat ik het antwoord al wel weet 😄
@mc96: bedoel je Nicholas Latifi of Nikita Mazepin? Andere Nick’s zijn er niet in de F2.
@aarsgewei: NNick misschien? ;)
Prachtige naam heb je trouwens! Heeft je vrouwtje er toevallig eentje boven dr bips?
@aarsgewei: denk dat ie Mick Schumacher bedoelt
Eens, heel erg knap een F2 kampioenschap winnen, maar helaas voor Nyck startte LeClerc in 2017 ook in het kampioenschap en werd direct kampioen. Promotie.

Hetzelfde geldt voor Russell in 2018. Promotie. Norris, ook een rookie gelijk P2. Promotie. Albon wat lastiger verhaal, maar wel top3 en ze hadden mensen nodig.. Promotie..

Maar wie weet, ze zoeken bij een paar teams nog wat mensen. Albon had ook al een FormuleE contract getekend, tot hij plots bij TR mocht instappen en zie waar hij nu zit..
Horner zegt toch niets vreemd. Nynck heet nirt het talent op opgepikt te worden door een topteam en geen geld op zich in te kopen bij een minder team. Gewoon niet goed genoeg voor de F1.
@maarten020: Precies. Bovendien is die quote nogal vrij vertaald: de Engelse versie was iets genuanceerder…
Horner heeft hier gewoon gelijk. F1 teams zoeken talenten uit de buitencategorie (Verstappen, Leclerc, Norris) en hier hoort De Vries jammer genoeg niet bij. Het is zoals jullie in de tekst zeggen “EINDELIJK de titel binnenhalen”. Die eindelijk is het hem net, het heeft veel te lang geduurd. Kijk even naar Vandoorne, die zowat elke ondercategorie heeft gewonnen en de GP2 heeft gedomineerd. Zelfs hij is niet geslaagd in de F1. Het is zelfs zo dat van alle GP2/F2 winnaars er maar 2 echt succesvol zijn geweest in de F1, met name Hamilton en Rosberg. Nu gaat Leclerc wss de 3e worden, maar die is pas begonnen dus daar doe ik nog geen uitspraken over.
Hou gewoon je waffel. Hup Nick!
Ik sla altijd een beetje tilt als ik de naam Nyck zie passeren. Ofwel doe je Nick, dat is normaler. Maar toch niet ‘Nijk’.

Hier in België woont er ook zo eentje. Zijn papa heeft hem destijds Jejoen genoemd… Is uiteindelijk in Syrie gaan vechten voor een R in zijn naam te krijgen vermoed ik.
@cossiekiller: moet spontaan denken aan alex agnew over JeRRRoen bontinck
@cossiekiller: Friezen noemen hun land Fryslân. Dus met een achternaam als de Vries is Nyck niet zo gek.
@mashell: maar is het nou Nik of Niek? Dat weet je gewoon niet als je die naam ziet. Dat is irritant.
Wat je ook kan zeggen: in 2018 zijn er 3 stoeljes opgevuld door F2. Was dat er 1 geweest, dan had er vast nog wel 1 van hun dit jaar bijgezeten en had Nyck het moeilijker gehad.
Maar anders gezegd; er rijden er genoeg in de F1 die ze er eigenlijk wel uit kunnen knikkeren:
Kvyatt: gast, het gaat m niet worden.
Grosjean & Magnussen: die Haas is bagger, maar jullie maken het niet beter.
Perez: je hebt je jaren geracet, je gaat niet meer omhoog. Gewoon kappen nu.
Hulk: aardige vent; ik gun hem een topzitje of een keer een rare race waar hij er eentje kan winnen in zn Renault dit jaar; maar het is over en uit want dat zitje ga je niet krijgen: Bottas blijft lekker zitten, Vettel mag nu blijven en RedBull wil je niet.
Kubica: is al weg. Maar je wil niet in die Williams rijden (arme Russell, als F2 kampioen).

Dus Nyck heeft pech.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).