Renault 8 Gordini voor de prijs van twee Talismannen

Auteur: , 30 Reacties

In tegenstelling tot die twee nieuwe Renaults heeft deze klassieker al een mythische status.

In 1962 introduceert Renault de voor die tijd strak gelijnde R8 als opvolger van de veel rondere Dauphine. Zo anders als het uiterlijk is, zo overeenkomstig is het concept van beide auto’s: een kleine sedan van ca. 4 meter met achter de achteras een kleine 4 cilinder. Met 44 pk geen erg vlotte auto, maar voldoende gemotoriseerd om een gemiddeld Frans gezin te vervoeren.

Die 45 pk is belangrijk om de 90 pk uit het elfhonderdje van deze R8 Gordini in perspectief te kunnen zien. Dubbel zoveel vermogen dus! Om tot die extra power te komen is 0,1 liter slagvolume niet genoeg, de Gordini beschikt verder over twee carburateurs en een cilinderkop cross flow cilinderkop. Daarbij zitten in- en uitlaat aan weerszijde van de kop, in plaats van aan dezelfde kant. Verder beschikt de R8 Gordini over een close ratio vierbak en een straffer onderstel.

In 1967 krijgt de Renault 8 Gordini een flinke upgrade. Uiterlijk te herkennen aan de dubbele koplampen, maar de grootste wijzigingen vonden onderhuids plaats. De 1108cc motor maakte plaats voor een exemplaar met 1255cc en een vermogen van 100 pk. De dubbele Solexen maakten plaats voor een duo dubbele Webers. Het zal je niet verbazen dat deze latere Gordini’s de meest gewilde zijn. Als je je afvraagt waarom zoveel Gordini’s blauw zijn; meer keuze was er niet.

Dat vertaalt zich in flinke bedragen die voor dergelijke auto’s gevraagd worden, zeker als ze in zo’n goede staat verkeren als dit exemplaar van VKV Renault. Op de teller lezen we een stand af van zo’n 71.000 kilometer, maar voor verdere details zul je moeten afreizen naar Gorinchem. Dan nog even de prijs: 59.995 euro, ofwel bijna dubbel de prijs van de Talisman-instapper.

p.s. Schitterende foto’s uit het raceverleden van de R8 Gordini check je HIER.30 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Gaaf! Een auto waarin je nog moet ‘werken’
@sjaterantekomen: kan je ook in je moderne auto hoor, gewoon wat zekeringen eruit trekken.
@sjaterantekomen: en het is is een Renault, dus je blijft er ook nog eens aan werken!
@sjaterantekomen: zet de tesla op autopilot en je kan er ook in werken ;)
Wat een heerlijk uitziende auto. Ik weet wat ik voor Sinterklaas ga vragen!
@patrick: ik weet wel wat ik voor Sinterklaas ga krijgen…

Geen Gordini in elk geval. Ook geen Talisman trouwens. ’t Blijft bij tientjeswerk, helaas.
@rrrobert: haha , misschien hebben we dit jaar een gulle kerstman
Mooi ding zeg!
Die stoelen…. Die moeten wel geweldig zitten.
Heel leuk, maar niet 50.000 leuk. Het blijft een Frans product.
@gunthervogler: tja, wat de Fransen toen deden doen veel Duitse merken de laatste 10 jaar. Slechte auto’s bouwen met veel technische ellende!
Oh nee, het is Duits, dan is het allemaal anders! Kom eens onder je steen vandaan man….
@rufctr01: en jij dacht mij met deze motivatie onder mijn steen vandaan te krijgen?

Van alles wat ik bereden heb van Franse afkomst was ik alleen over Marie-Claire te spreken.

De Talisman heb ik nog niet gehad, maar weet op voorhand dat Marie-Claire ook dat gaat winnen.
Das best veel voor een 1100 . Voor een 1300 zou dit al een absolute toppeijs zijn.
Zit ik ff op rozen met de mijne….
@seicilindri: dit is een 1300 volgens het artikel…
@thijsj: klopt . Ik riep eerst en keek toen pas naar de foto’s .(dubbele lampen = 1300) Domme gewoonte maar had het gelijk daarna reeds gecorrigeerd zie hieronder.
Leuk ding, maar doe mij voor dat geld maar een full option Talisman Estate met de dikste motorisering! Dan hou ik nog geld over ook…
sorry , te vroeg gereageert en niet naar de foto’s gekeken. Uiteraard is dit een 1300 . Wel zie ik een aantal niet originel details overigens
In zo’n auto reed mijn grand-père vroeger. Met zus op de achterbank boodschappen doen in laroquebrou. Volgens mij heeft een neefje van mij de auto nu
Ben nog niet echt uit of die overhang mij kan bekoren
Kom regelmatig langs een garage rijden waar een replica staat voor een kwart van dat bedrag ;-)
http://voorraad.vakgaragebg.nl/renault/r8-gordini/occ2482902-bdc864a0
@empyreum: ja, maar dat is een replica en die van VKV is een originele…
KOOPJESDAG
Geef me 14 mille en je bent de trotse eigenaar van een Renault R8S uit 1970, die voor 90% nog in de originele lak zit. Met de Delta-Mics velgen en ik doe er een 1300 motor bij en, om je paf te laten staan, nog een rolkooi ook !
Mooi dashboard, echt premium!.
Dze 1300 Gord’ heeft 2 benzine tanks, waarvan er eentje schaamteloos voor in de kofferbak is geplaatst.
Verder heeft’ie rembekrachtiging, een vijf-versnellingsbak en vier achter dempers ipv twee stuks.
De motor heeft een Gordini cilinderkop, Amedée Gordini’s bijnaam was de tovenaar omdat de beste man ontieglijk veel pk’s wist te vinden, voornamelijk ouderwets door een andere cilinderkop (die van hem dus) te monteren. Hij was een geboren Italiaan die o.a. bij Simca zijn sporenhade verdiend, een beetje man á la Carlo Abarth.
Overigens had de Renault R8, als eerste in zijn klasse rondom schijfremmen, we schrijven 1962 !!!!
Het ontwerp met de vouw in de ‘motorkap'(die dus kofferklep is), is bedoeld om beter zicht kort voor de wagen te krijgen in het Parijse verkeer. Als je dit ontwerp van industrieel ontwerper Charbonnaux afzet tegen de Dauphine de voorganger van de R8 zie je wat een sprong Renault qua vormgeving heeft gemaakt ten opzichte van de oubollige Dauphine. Overigens is de Dauphine wel de allereerste productiewagen geweest waarvan je een snelle variant kon kopen, de Dauphine 1091 en later een Dauphine Gordini.
Die 1091 is echt rete zeldzaam want die was -wat nu vaker voorkomt- uitsluitend bedoeld om een leven op het circuit of in de rallysport te krijgen. Hier een foto van een Zweeds exemplaar :
http://boitierrouge.com/wp-content/uploads/2016/06/1093-03-Andr%C3%A9-Leroux.jpg
Afijn, de Renault R8 is technisch de basis geweest voor de succesvolle Alpine A110, oprichter en eigenaar van Alpine Jean Rédélé wiens neef ik toevallig ken, vertelde me ooit dat Rédélé helemaal niets had met de Dauphine.
De rest is, zoals ze in de Dordogne zeggen, history .
@desjonnies: is dit ook de Renault waarvan mijn vader altijd zegt: hier legden ze vroeger een paar zakken cement in de kofferbak….
Gave auto om te zien en je ziet ze nog amper. Al moet ik wel eerlijk zeggen dat ik voor dat geld wel een andere oldtimer zou kopen.
@rufctr01:
Ja, samen met de Simca 1000 en de FIAT 850
@desjonnies: nog beter : lood in de bumper. Kan je met minder gewicht volstaan omdat het verder naar voren ligt
Prachtige wagen maar wat ik nog mooier vind is wanneer hij omgedraaide/binnenstebuiten velgen heeft.
Heerlijk autootje. Ik heb mezelf altijd afgevraagd of het design van de eerste voorwielaagedreve Alfa Romeo niet is gebruikt voor de Renault 8. Alfa bouwde in die tijd de Renault dauphin in licentie.
De eerste voorwiel aangedreven Alfa Romeo was de 155. Die lijkt op een Renault 8?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).