Rijkswaterstaat woedend over agressie tegen weginspecteurs

Auteur: , 62 Reacties

Of mensen normaal willen doen in het verkeer.

Beschonken trucker sloopt hulpvoertuigen op de A4

De automobiel is een prachtige uitvinding. Tegelijkertijd haalt het de duvel in mensen naar boven. Nu kun je in jezelf mompelen en vervelende verkeerssituaties laten voor wat het is. Dan zijn er ook nog mensen tokkies die het nodig vinden om zich als een achterlijke te gedragen tegenover de medemens.

De mensen die dagelijks op de weg te vinden zijn krijgen daar, helaas, geregeld mee te maken. Voor Michèle Blom, directeur bij Rijkswaterstaat, is de maat vol. In een interview met De Telegraaf stelt de directeur dat het afgelopen moet zijn met agressief gedrag die sommige automobilisten uiten tegenover de weginspecteurs van Rijkswaterstaat.

Het interview gaat niet zozeer over Blom zelf, maar is meer een oproep in de krant aan weggebruikers om het gedrag in het verkeer aan te passen. Volgens de Rijkswaterstaat-baas nemen de meldingen van bedreigingen jegens weginspecteurs jaarlijks toe. Het komt steeds vaker voor dat mensen het raampje naar beneden doen en de middelvinger opsteken naar de medewerker of de persoon uitschelden. Alleen al dit jaar kwam het 11 keer tot fysiek geweld.

Dit jaar is het ook al 22 keer voorgekomen dat een automobilist tegen een auto of pijlwagen van Rijkswaterstaat is gereden. Bestuurders die bezig zijn met een smartphone zijn een belangrijke reden van deze aanrijdingen. Het is een zorgwekkende ontwikkeling, want de auto’s of pijlwagens van Rijkswaterstaat staan er juist om een situatie verderop af te schermen.62 reacties

Agressieve mensen zijn sowieso een beetje dom.
@pielemuis: Uhh… een beetje?
@pielemuis: De EU wil voor bepaalde automobilisten de regels al aanpassen.
https://nieuwspaal.nl/simpelere-verkeersregels-voor-asorijders/
@jeroenwz: hahahahaha
ja vindt je het gek als je de weg afzet voor een klein ongevalletje,
@gove: ben je nu serieus dom of sarcastisch?
Ook een klein ongeval dient te worden opgeruimd. Dat gaat niet vanzelf en jij doet het waarschijnlijk ook niet.
Kijken als jij een band stuk rijdt in het puin van een klein ongevalletje. Dan sta je vast op je achterste pootjes.
@pa045: beide…
maar ze kunnen het in een half uurtje ook opruimen
@gove: o, geez… Misschien een dagje meedraaien met die mensen zou helpen. Net zoals er mensen zijn die heel simpel jouw leven en werk als gemakkelijk bestempelen, weet jij waarschijnlijk wel beter. Toch? 🤔
@gove: als iedereen, inclusief jijzelf meehelpt, lukt dat wel. Maar, zoals gezegd, doe je dat waarschijnlijk niet.
@pa045: Dat antwoord vind je in het tweede woord van de eerste zin….
@gove: ja dat vind ik gek
@gove: idd ze overdrijven soms ook wel eens wat dan staat er iemand met lekke band dan word zo een rijstrook afgesloten met dikke file tot gevolg.
Sleep die auto weg of druk hem de berm in niet zin circus van maken.
@Dickie: oke, geef jouw naam en kenteken even door aan RWS, dan kunnen ze jou als proefkonijn gebruiken mocht het zo uitkomen. Gewoon de kant in drukken dat ding.
@potver7: gedaan nu nog wachten op pech
@dickie: Als die auto op de vluchtstrook staat, wordt er zeker geen rijstrook afgezet TENZIJ ze op dat moment de rijbaan nodig hebben om de auto daadwerkelijk weg te slepen. Niet alles wat je denkt, gebeurd echt!
@gove: Maar dat is geen reden om agressief te doen.
@fendercd60: maar stel nou dat je haast hebt, dan toch zeker wel?
@gove: Als je haast hebt in het verkeer doe je iets fout. Je kunt je nog zoveel opwinden, het maakt niets uit in het Nederlandse verkeer. Go with the flow ;)
@gove: stel dat je haast het, ben je te laat vertrokken. Klaar. Alle andere antwoorden die je hierop gaat verzinnen tellen niet meer. Je bent af.
@gove: daar gaat het ook verkeerd knul. Je moet geen haast op de weg hebben. Maar aan je reacties te zien ben je aardig bekrompen, dus dit zal je ook wel niet snappen
@87sandyd: sorry ventje, maar sommigen hebben nu eenmaal haast
Gewoon rijbewijzen afpakken en niet meer teruggeven. Klaar met dat softe gedoe. Aanpakken dat tuig.
@techniekmeneer: of die Audi gewoon in beslag nemen…
@techniekmeneer: Juist ja, keihard aanpakken! Die weginspecteurs staan maar in de weg met pijlwagens en hun rode kruizen. Ze doen er alles aan zodat jij niet kunt opschieten. Pijlwagen en rijbewijs afpakken en nooit meer teruggeven!
Even de toon van de agressieve medemens loslatend en op wat meer serieuze toon: de weginspecteurs van Rijkswaterstaat hebben een steeds prominentere rol. Ze zetten af bij ongelukken, zijn er vaak al eerste, hebben tegenwoordig ook al blauwe zwaailichten, kunnen in de rol van boa(constrictor?) ook flinke boetes schrijven. Dat ze daarmee ook met meer onvrede van het publiek te maken krijgen zou toch geen verrassing mogen zijn? in Nederland is het in bepaalde kringen normaal om hulpverleners te hinderen. Het is niet leuk, maar ik denk dat er boven staan, een laagje telfon ontwikkelen, wat cursussen doen om agressie te kunnen remmen en voorkomen het einige is wat er mogelijk is.
@mashell: dat noemen wij ‘naar de fout toe corrigeren’. Niemand verdient het om uitgescholden te worden of zelfs geweld aangedaan te worden tijdens het uitvoeren van zijn/haar werk. Respect voor elkaar en meer acceptatie van kleine ongemakken zou de regel moeten zijn. Helaas zijn steeds meer mensen in de waan dat de hele wereld om hen draait en dat ze altijd het recht hebben om hun gelijk te halen.
@sirprize: niet alle problemen laten zich echt oplossen. Soms is pragmatisme gewoon de beste “oplossing”.
@techniekmeneer: daarna stemrecht inleveren en chemische castratie uitvoeren. Daarna krijgen ze een t-shirt met de tekst “ik doe niet meer mee”
@duckmefaddy: Liever niet. Dat gebeurde ook in een bepaalde periode van de vorige eeuw. Leverde niet al teveel goeds op voor een hoop mensen.

Haast heb ik niet meer, dan maar 10 minuten later aankomen, zelfs als ik te laat ben. Het enige wat me nog irriteert is als men nog stilstaat voor een groen verkeerslicht.
@joejojo2012: kregen ze toen ook t shirts? Anders snap ik wel waarom het toen niet werkte
@duckmefaddy: Nope, toen kregen ze armbandjes.
@barchettadriver: en ik maar denken dat die armbandjes van al lang afgelopen festivals waren en die mensen gewoon motorisch onbekwaam zijn die armbandjes veilig van hun pols te verwijderen. Scherpe voorwerpen bij je pols, grote kans dat het in een bloedfontijn eindigt. Blijkt nu dat die mensen met die armbandjes volkomen maatschappelijk ongeschikt zijn en je ze maar beter kan mijden. Dat wordt lastig… ik heb best veel van zulke collega’s.
@duckmefaddy: gestreepte pyjama’s, bijna hetzelfde toch.
@techniekmeneer: Trekken die tokkies zich niks van aan. Rijden gewoon zonder rijbewijs verder!
@techniekmeneer: nou ja, dat is wel héél rigoureus… 500eur een 3mnd rijontzegging helpt denk ik ook wel.
Als je echt van een afstandje kijkt naar een smartphonegebruiker achter het stuur (ik bedoel de wezens die kilometers lang achter elkaar zitten te appen met de telefoon op hun stuur) dan is dat eigenlijk bizar. Er rijdt een 1300 kg zware metalen doos op een snelheid van 125 kilometer per uur over de snelweg, waar nog veel meer van die metalen dozen met vergelijkbare snelheden rondrijden. Echter, in die eerste doos zit niemand op te letten. Er rijdt dus een 1300 kg zwaar metalen gevaar met 125 km/u over de snelweg. Zichzelf en alle auto’s eromheen in gevaar brengend. Een moordcommando met een blank contract.

Ik vind het een misdaad om op deze manier de veiligheid van jezelf en van anderen op het spel te zetten. Zeker als dezelfde figuren dan ook nog eens weginspecteurs denken te mogen uitschelden omdat ze even moeten stoppen met appen en bezig moeten zijn met.. oja hoe heette die bezigheid ook alweer? rijden.
Tja, de weg zit vol met idioten. Smartphone gebruik, onnodig links rijden, rode kruizen negeren, niemand er tussen laten met ritsen (of juist ieder gaatje negeren om maar vier meter verder stil te staan). De ‘Doe eens lief’ campagne is ook zeker in het verkeer toepasbaar. Maargoed, een betere wereld begint bij je zelf. Zo probeer ik wat minder rechts in te halen (soms ontkom je er niet aan maar toch) en geef ik een bedank knippertje wanneer ik er tussen mag met ritsen. Goed voorbeeld doet tenslotte goed volgen!
@dutchdriftking: dat bedankknippertje is een mooie truckersgewoonte die je idd prima kan kopiëren!
@ouwedibbes83: klopt. Een poosje gereden, vandaar dat ik die ken.
@dutchdriftking: als je ’t zo bekijkt… Je hebt buiten lichtsignalen en towtertje eigenlijk geen manieren om “dank te betuigen”. Okay, je kan iemand kkemtijden, uitstappen, tegen ’t raampje kloppen en dank je wel roepen, maar dat pakt meestal verkeerd uit… 🤔… Maar waarom niet een apart signaal op je auto om een bedankje te geven? Raar? Denk er even over na. ’t verkeer zie ik nl. Precies hetzelfde als koopzondag in ’n grote stad. Iedereen moet ergens naar toe (lopend) en hanteert vaak hetzelfde gedrag als in ’n auto. Het er nét even voorglippen, zigzaggen, stuurs vooruit blijven kijken, de rest negeren… Tekefoongebruik nog maar even daar gelaten. Maar als ik iemand bijna tegen iemand aanloop per ongeluk zeg ik wel sorry. Wel zo netjes. Waarom moeten we dus in de auto allemaal moeilijk gaan doen met gebaren en lichtsignalen…. Terwijl we net zo dicht op elkaar zitten soms als lopend… 🤔
@drdre1: kkemtijden? Klemrijden…
@drdre1: Wellicht twee soorten claxon? De huidige om iemand ergens op te attenderen, en bedank belletje? Het knippertje vind ik zelf prima werken overigens.
Ik zou er ook woedend van worden, die jongens zijn helemaal niet klimaatneutraal bezig! Rijden een beetje rond in hun aso pc hooftdiesels. Denken dat ze mij de machtige muesli rijder kunnen ophouden.
Schandalig dat een oproep zoals deze blijkbaar nodig is, moeten we ons als maatschappij toch eens achter de oren krabben waar we met z’n allen mee bezig zijn.
@lambowambo: Allemaal de schuld van het verslavende social media waardoor we super bevreemd van elkaar raken en de onderlinge vriendelijkheid naar elkaar kwijt raken.
Het wordt in ieder geval in de juiste krant gepubliceerd.
@karhengst:

Zoiets als product placement bij de juiste doelgroep.
Iedereen is maar gestresstes, gehaast, en snel geïrriteerd als iets niet gaat zoals zij dat willen. Die mensen horen niet achter het stuur thuis, bij zulke uitlatingen (in het geval van zware ongevallen) een dikke boete en rijontzegging geven. De weg voor niet voor niets door de politie of fysieke wegbeheerders zoals Rijkswaterstaat afgesloten. Liever 5 minuten later thuis, dan 10min eerder in het ziekenhuis.
@rike: het naar het ziekenhuis transporteren van die agresso’s zou wel een oplossing voor het tekort van orgaandonoren kunnen vormen.
@mashell: Waarom naar het ziekenhuis brengen? Gewoon direct ruimen die handel. Staan de mensen die niet psycho zijn direct ook minder in de file, en is het probleem in de woning sector direct opgelost
Ik denk dat het van 2 kanten komt. Tenzij je te maken hebt met totaal idioten, moet er een bepaalde terugkerende reden zijn die meerdere mensen tot bepaalde reacties drijft.
@acakoning: Ja maar wat dan? Bij een agent kan ik mij nog wel wat situaties bedenken. Maar iemand van Rijkswaterstaat? Die komt alleen het verkeer regelen.
@reistje: Nee, dat komt hij dus niet. Hij schrijft tegenwoordig ook bekeuring uit en rijdt te pas en te onpas met blauw licht. Het is stuitend dat zo iemand die privileges heeft en daarom kan ik me ergens de agressie wel voorstellen.
@smijsie: ik vind het juist wel goed dat ze bekeuringen mogen uitschrijven. Hun staan daar soms met gevaar voor eigen leven bij een ongeluk. En als je ziet hoe mensen tegenwoordig rijden, altijd maar haast hebben en gekke manouvres maken.
En wat betreft dat met blauw blauw rijden, dat mag alleen met toestemming en ik gok dat hun centrale gewoon kan zien als iemand het gebruikt zonder toestemming.
@smijsie: ja. Je hebt gelijk. Ga dan ook dat werk doen, wanneer je zo jaloers bent op de privileges…
@jeroenwz: Ben ik jaloers? Waarom op de man?
@smijsie: lees je eigen stukje nog eens ” Het is stuitend dat zo iemand die privileges heeft…”.
En dat blauwe licht te pas en te onpas voeren klopt ook niet. Maar goed, het is jouw waarheid.
Hmm zelf ben ik nog niet eerder getuige geweest van automobilisten die wegwerkers lastig vallen (ik rijd 45k p/jaar). Maar het zal ongetwijfeld bestaan. Is natuurlijk bijna niet mogelijk om deze mensen op te pakken. Politie eenheid per werktraject plaatsen is veel te duur.
“Het is een zorgwekkende ontwikkeling, want de auto’s of pijlwagens van Rijkswaterstaat staan er juist om een situatie verderop af te schermen.”

Dat is dan toch gelukt zou je zeggen???
Ik praat geweld en agressie absoluut niet goed, maar kan mij wel voorstellen dat de werkwijze van rijkswaterstaat soms irritatie opwekt. Een Nederlandse vrachtwagen moet bij pech zo snel mogelijk van de weg af, terwijl een vrachtwagen met witte platen prima zijn pauze mag maken op de vluchtstrook. Dat was gisterenavond nog bij Borne het geval, maar bij het tankstation bij Venray is dat ook standaard het geval. Of als het gaat om hoogte metingen voor tunnels, zag daar onlangs nog een docu van rijkswaterstaat zelf van : de vrachtwagen die te hoog is, vanwege een klapperen zeil waarschijnlijk (met witte platen), rijdt door en rijkswaterstaat haalt een Nederlandse vrachtwagen met zand uit de file voor de tunnel. Daarvan kon je al zien dat die toch niet te hoog was… Dat beleid zou wel strakker mogen, onafhankelijk van nationaliteit. Feit blijft dat er teveel pijlwagens of pickupjes van rijkswaterstaat worden plat gereden, terwijl die er staan voor de veiligheid.
@rrk147: Reken er maar op dat ze geen onderscheid maken in ‘kleur kenteken’. Dat er met nederlandse chauffeurs doorgaans beter te communiceren is, dat staat vast. En dat sommige witte platen chauffeurs stug door blijven rijden tot de laatste seconde om daarna maar op de vluchtstrook te parkeren, is ook (te vaak) een feit. Daarom ook BOA bevoegdheden (voor een deel)
@steelboy: Jep, prima die boa bevoegdheden, maar wat als de witte platen chauffeur geen geld bij zich heeft? Gaat dan de auto aan de ketting? Wat met te weinig geld op pad, gebeurd ook vaak.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).