Robert Kubica achter het stuur van de RS17 in Hongarije

Auteur: , 20 Reacties

Onder grote aandacht reed de Poolse coureur uit de pits in de huidige F1-wagen van Renault.

Robert Kubica achter het stuur van de RS17 in Hongarije

Een bijzondere gebeurtenis op testdag twee in Hongarije. Robert Kubica maakte vandaag kennis met de RS17. In juni nam Kubica voor het eerst sinds 2011 plaats in een F1-bolide. Het ging toen om een Lotus F1-wagen uit 2012. Het is vandaag de eerste keer dat de Pool reed met een Formule 1-auto uit 2017. Kubica reed 74 ronden met de RS17. Zijn snelste tijd was 1:19.681.

Het gaat voorlopig nog om tests. De 32-jarige coureur komt in elk geval dit jaar niet in actie tijdens een Grand Prix. Ondanks tegenvallende resultaten zal Jolyon Palmer het seizoen afmaken bij het Franse raceteam.

Robert Kubica crashte in 2011 met een rallyauto in Italië. Aan het ongeval hield de 32-jarige heftige verwondingen over. Zo was onder andere zijn rechterarm verbrijzeld. Na een lange periode van revalidatie is de Pool weer te zien in de racewereld. Niet in de WRC, maar terug bij Renault in de Formule 1. Een video waarop te zien is hoe Kubica eerder vandaag de pits op opmerkelijke wijze verliet check je op Autojunk.

Renault

Fotocredit: Renault Sport F1 op Twitter20 reacties

Zijn pace is ronduit goed te noemen. Hij heeft nog geen rondje in kwalificatiemodus gereden en zet toch al een nette 1:19.681 neer op supersofts. Ook in de lange runs is het indrukwekkend. Hulkenberg reed het gros van zijn raceronden in de 1:21, en ook die pace kan Kubica probleemloos aan. Op basis van wat hij tot nu toe heeft laten zien in de R.S.17 zou hij afgelopen weekend absoluut niet misstaan hebben op de grid.

Het is nu vooral even afwachten wat de middag gaat brengen, hoe Kubica zich fysiek weet te houden en of hij op de ultrasofts met een lege auto ook in de 1:17’ers kan duiken. Vooralsnog zijn de voortekenen in ieder geval goed.
@Edge: goed nieuws! Bedankt voor de uitgebreide update!
@edge: Dat klinkt zowaar positief, mooi!
@edge: ff een wat dommere vraag: wat doet die Palmer daar eigenlijk nog…?
@lekkaah: hij heeft het probleem dat hij geen super licentie heeft.
En door max zijn de regels verandert om die te halen.
Maar ik denk dat hij wel een pardon van de fia zal krijgen
@rob5nismo: Een Superlicentie krijg je voor het leven, zeker in de tijd dat Robert die haalde, dus die zou gewoon nog geldig moeten zijn.
Alleen met voldoende training heeft het zin, om een in moderne Formule1-bolide te stappen en te gaan racen. Anders breng je jezelf en anderen in gevaar en dat is voor niemand goed, ook de auto heel houden, hoort tot het ultieme doel in de autosport.

OT: Geweldig om te lezen, dat Robert goed genoeg zou kunnen zijn, voor een stoeltje, ik wens hem die van harte toe.
@rob5nismo: Want als hij geen superlicentie had, mocht hij ook geen test op de baan doen. Dus zeer aannemelijk, dat hij wel over een geldige superlicentie beschikt.
@orichy: Dat is niet helemaal waar. Lando Norris die vandaag achter het stuur van de McLaren zit is bijvoorbeeld 17 jaar, die kan onmogelijk een superlicentie bezitten.
@Orichy: er brand een groene lamp daar waar normaal een rode knippert dus geen superlicentie
@Orichy: Hij heeft geen superlicentie meer. Testen mag gewoon zonder superlicentie net als eerste vrije trainingen. Omdat Kubica onvoldoende punten heeft kan hij middels zijn verleden en de prestaties tijdens deze test sessies vragen voor een stemronde bij de FIA. Ik denk dat de FIA hiervoor wel een uitzondering maakt.
@lekkaah:
Palmer heeft een contract. Ik gok zo maar dat het niet financieel aantrekkelijk is om Palmer uit de auto en Kubica in die auto te gooien. Op het moment denk ik niet dat Renault verwachte dat Kubica net zo goed als Hulk op sommige circuits voor best of the rest kan strijden; dat zou de enige reden zijn dat het toch financieel aantrekkelijk kan zijn om Palmer eruit te flikkeren.
Het zou mij iig niks verbazen dat als Kubica’s ronden in de middag ook prima zijn en men in de analyse kan zien dat hij net zo consistent is als Hulk; dat ie dan dit jaar nog een paar GP’s mee doet. Het is iig goede publiciteit.
@edge: En om niet alleen met loze claims te komen, Kubica reed net een stint op softs waarbij dit zijn tijden waren:
1:21.208
1:21.436
1:21.356
1:21.344
1:21.575
1:21.180
1:21.548
1:21.053
1:21.654
1:21.521
1:21.382
1:21.383

Ter vergelijking, de snelste raceronden van de Renaults in Hongarije waren 1:21.589 (Palmer) en 1:21.611 (Hulkenberg)
Dobra robota Kubica! (Goed gedaan volgens google translate :p)
wat voor tijdreiziger is dat, die reed in 2011 al in een auto uit 2012!

Ongelofelijk dat het al weer zo lang geleden is, kan me nog heel goed herinneren dat ik het nieuws las. Hopelijk zien we hem weer regelmatig terug in de F1. Als hij nog net zo scherp is natuurlijk.
@sketcher: Ik moest hem ook 4 keer lezen, maar afgelopen juni reed hij in een Lotus uit 2012
@aambei: Het is inmiddels aangepast
@sketcher: @aambei: niet liegen, de tekst is niet aangepast ;)
Haha die neemt even de halve muur mee bij het uitdraaien, breed die auto’s van dit jaar natuurlijk..
PR-technisch zou dat dit natuurlijk een meesterlijke zet zijn. Op allerlei fronten. En een prachtige ‘overwinning’ voor deze geweldig doorzetter. Een voorbeeld voor iedereen.

Als hij minimaal een goede pace noteert, ook op de long-run, dan kan Renault eigenlijk niet meer om hem heen.
@poes: ik hoop dat Liberty Media (letterlijk) een duit in het zakje doet… Meer startgeld voor Renault F1 met Kubica dan zonder want iedereen wil dit verhaal horen, zien en meeleven. Geweldig verhaal met zelfs kans op een film.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).