Hier, de belangrijkste F1-records van Max Verstappen

Auteur: , 36 Reacties

Onze nationale held heeft meer records op zijn naam dan je zou denken.

Hier, de belangrijkste F1-records van Max Verstappen

In aanloop naar de Grand Prix van Mexico waren alle ogen gericht op twee coureurs: Lewis Hamilton en Max Verstappen. Terwijl eerstgenoemde op het Autódromo Hermanos Rodríguez statistisch gezien de beste kans had om zijn vijfde wereldkampioenschap binnen te halen, was het voor Max Verstappen evengoed zijn beste kans om een gewild Formule 1-record op zijn naam te zetten.

Hoewel Hamilton een moeizame wedstrijd kende, ging hij er alsnog vrij eenvoudig met de kroon vandoor. Verstappen, daarentegen, verschalkte teamgenoot Ricciardo bij de start en kon daarna probleemloos naar de geblokte vlag cruisen. Ondanks zijn ijzersterke optreden op zondag, moest hij een dag eerder – op enkele honderdsten na – zijn meerdere erkennen in de Australiër. Daardoor liep hij een kostbaar record mis. In Mexico had hij namelijk de jongste polesitter in de geschiedenis van de Formule 1 kunnen worden.

Betekent dit dan dat Verstappen geen kans meer heeft om dat record te claimen? Absoluut niet. Op het moment van schrijven is de Nederlander 21 jaar en 33 dagen oud, waardoor hij nog 39 dagen overheeft om Sebastian Vettel van een record te beroven. Met nog twee Grand Prixs te gaan (Brazilië – 11 november, Abu Dhabi – 25 november) kan Verstappen echter alleen dit jaar nog het record claimen. Nu zijn het niet per se de meest gunstige circuits voor Red Bull, maar in principe kan het nog.

Hier, de belangrijkste F1-records van Max Verstappen

Verstappen is momenteel misschien nog niet de jongste polesitter in de Formule 1, hij heeft afgelopen weekend alsnog een record kunnen vestigen. De Nederlander heeft momenteel de meeste Formule 1-races gewonnen zonder een pole position te scoren. Max staat momenteel op 5 overwinningen en 0 poles en staat daarmee boven playboy Eddie Irvine en algemene held Bruce McLaren, die ieder 4-0 staan. Wanneer Verstappen eenmaal een pole position rijdt, verliest hij dit record uiteraard weer.

Records in handen, records gemist. Zo tussen de raceweekenden door is dit een goed moment om de belangrijkste records van Max Verstappen eens onder de loep te leggen.

De records van Max Verstappen:
– Jongste Formule 1-coureur die aan een Grand Prix-weekend deelneemt

Tijdens de Grand Prix van Japan in 2014 mag Verstappen in actie komen voor Toro Rosso. De Nederlander legt zijn eerste kilometers in de koningsklasse van de autosport af op een van de mooiste, meest uitdagende circuits op aarde: Suzuka. Op dat moment is hij slechts 3 dagen 17 jaar oud.

– Jongste Formule 1-coureur die een wedstrijd start
Verstappen heeft ondertussen een contract op zak bij bovenstaande renstal en tijdens de Grand Prix van Australië in 2015 mag hij voor het eerst écht in actie komen. Hij rijdt de wedstrijd misschien niet uit, voor het record gaat het enkel om de start. Zodoende is Verstappen met zijn 17 jaar en 166 dagen de jongste coureur ooit. Daarmee stoot hij part-time DJ Jaime Alguersuari van de troon.

Hier, de belangrijkste F1-records van Max Verstappen

– Jongste Formule 1-coureur die WK-punten scoort
Verstappen komt in zijn eerste officiële raceweekend niet goed uit de verf, maar twee weken later is het raak. Tijdens de Grand Prix van Maleisië scoort Verstappen een fatsoenlijk aantal punten door als zevende over de streep te komen, in de wedstrijd die door Sebastian Vettel wordt gewonnen. Verstappen is de laatste coureur die niet op een ronde wordt gezet. Hij passeert de finishlijn op meer dan anderhalve minuut van de leider. Hij is dan 17 jaar en 180 dagen oud.

– Jongste Formule 1-coureur op het podium
Wanneer de eerste WK-punten binnen zijn gehaald, kan het volgende doel worden verwezenlijkt: een podium. Verstappen bewijst zijn hongerige aard door datzelfde seizoen tot tweemaal toe héél dichtbij te komen. Zowel in Hongarije als in de Verenigde Staten eindigt hij als vierde. Verstappen blijft ook in 2016 bij Toro Rosso, maar na de wanstaltige seizoensstart van Daniil Kvyat wordt de Nederlander gepromoveerd. In zijn eerste wedstrijd voor Red Bull houdt Verstappen Kimi Raikkonen achter zich en scoort hij zijn eerste overwinning, en daarmee dus ook zijn eerste podium. Als bijkomst is hij ook nog de jongste coureur ooit die aan de leiding gaat van een Grand Prix. Max is dan 18 jaar en 228 dagen oud.

– Jongste Formule 1-coureur ooit aan de leiding van een Grand Prix
18 jaar en 228 dagen.

– Jongste Formule 1-winnaar
18 jaar en 228 dagen.

– Jongste Formule 1-coureur die de snelste ronde van een Grand Prix rijdt
In een van de beste wedstrijden van zijn carrière, de Grand Prix van Brazilië in 2016, komt Verstappen niet verder dan een derde positie. Dit statistiek klinkt misschien niet buitengewoon bijzonder, maar zijn prestaties in de wedstrijd zullen bij menig raceliefhebber in het geheugen zijn blijven plakken. De Nederlander voelt zich vrij letterlijk als een vis in het water en rijdt iedereen om de oren. Zodoende rijdt hij ook de snelste ronde van de wedsrijd. Hij is dan 19 jaar en 44 dagen oud.

Hier, de belangrijkste F1-records van Max Verstappen

– Jongste meervoudige Formule 1-winnaar
Red Bull kent in 2016 nog niet de dramatische betrouwbaarheid van de daaropvolgende seizoenen, maar desondanks komt de Nederlander niet verder dan een aantal tweede en derde plaatsen. Verstappen moet meer dan een jaar wachten op zijn tweede zege. Tijdens de Grand Prix van Maleisië komt Max wederom als eerste over de streep. Max is dan 20 jaar en welgeteld 1 dag oud.

– Jongste Formule 1-coureur die tweemaal dezelfde Grand Prix wint
Na zijn overwinning in Maleisië komt Max datzelfde jaar ook nog in Mexico als eerste over de streep om zijn derde winst te claimen. Een jaar later doet hij hetzelfde, nadat hij op de zaterdag op het nippertje zijn eerste pole position moet missen. Ten tijde van zijn vijfde zege is Max Verstappen 21 jaar en 28 dagen oud. Overigens is hij daarmee ook de jongste coureur die tweemaal dezelfde Grand Prix achter elkaar wint. Tussentijds wint hij ook nog in Oostenrijk.

Omdat de Nederlander nog piepjong is en hoogstwaarschijnlijk een lange Formule 1-carrière voor zich heeft, verwachten wij dat hier nog wel de nodige records bij zullen komen. Alleen de tijd zal het uit kunnen wijzen. N.B. de meeste van deze records zullen Verstappen niet afgepakt worden, daar de Formule 1 tegenwoordig de regel hanteert dat coureurs tenminste 18 jaar oud moeten zijn.36 reacties

Records in de ‘race-sport’ zijn om te vertellen in het bejaardentehuis.
Zet de talentvolste 2 16 jarige jongens dit jaar in de Mercedes; en al deze records zijn binnen een jaar gebroken.
Verder vond ik het heerlijk om te zien dat Ricciardo nog even zorgde dat MV niet de jongste polezitter zou worden: het laat gelijk zien wat voor onzin record dat geweest zou zijn… want als het echt belangrijk was geweest; dan zou Ferrari nu Leclerc 2 races in de auto zetten en het v6je vol open zetten: alles of niet. Maar het is dus geen belangrijk record.
@gregorius: bedankt voor je bijdrage.
@gregorius: Precies dat dus. Als hij nooit een wk wint blijf je dus alleen dit houden, en daar heb je helemaal geen kl.te aan.
@gregorius: eens. Ik ben wel MV fan, maar records zijn er om dingen in perspectief te plaatsen. Zijn jonge leeftijd en z’n talent zorgen voor records, maar dit soort lijstjes is na ’t derde “record” in ’t lijstje gedegradeerd tot onzin.
@gregorius: dus Bottas is alles behalve een talent?
@gregorius: wat een afgunst
@gregorius: tot nu toe moet leclerc nog maar laten zien wat hij waard is,hij heeft bij mij in de f1 nog niet veel indruk weten te maken
@gregorius: leclerc is alleen ouwer… dat zullen ze wel weten in Italië
Top geschreven artikel, complimenten.

Van Max gaan we nog veel plezier beleven. Hij heeft Red Bull toch vleugels gegeven tot nu toe.
Jongste winnaar ooit met met 26 graden buitentemperatuur en 60% luchtvochtigheid.
Ik heb ook ergens gelezen dat hij de eerste coureur is die de GP van Mexico 2x achter elkaar wint. Hij is de 4e coureur die Mexico 2x wint. Maar ik weet het: je moet niet alles geloven wat je leest. Dus als iemand het nodig vindt om me te verbeteren: hit it!
@ghengiskhan: Dat kan je in dit artikel hebben gelezen. “Overigens is hij daarmee ook de jongste coureur die tweemaal dezelfde Grand Prix achter elkaar wint.” ;)
@ghengiskhan: hij is ook de enige niet-wereldkampioen die hem meer dan 1x heeft gewonnen…
“Jongste, Jongste, Jongste”
@jobsideways60: het zou grappiger zijn als hij de dikte coureur ooit was die een GP won?
@henk_he: ja, of met de langste teennagels
@henk_he: of de jongste F1 winnaar die het slechts tegen zijn verlies kan… hoewel daar vast meer kandidaten voor zijn ;)
Jullie missen potverdrie de meeste interessante!

De coureur met de meeste GP overwinningen zonder een pole position te pakken.

Bron: (https://www.racefans.net/2018/11/02/verstappen-breaks-record-for-most-wins-without-a-pole/)
@kazaluna: laat maar. Ik moet leren lezen. Ik zag m niet in de lijst staan maar wel in de tekst
Volgens mij mis ik er nog een. Of ik heb er overheen gelezen.
Hij heeft sinds dit weekend ook het record van meeste overwinningen zonder pole position.
Geen pole, geen wk. Wel een overwinning
Heerlijk lijstje.

@ikschrijfookoverautos je schrijft

“Max staat momenteel op 5 overwinningen en 0 poles en staat daarmee boven playboy Eddie Irvine en algemene held Bruce McLaren, die ieder 4-0 staan. Wanneer Verstappen eenmaal een pole position rijdt, verliest hij dit record uiteraard weer.”

Als Verstappen een pole pakt, behoudt hij dat record toch? Hij heeft dan nog steeds een recordaantal wedstrijden gewonnen zonder voorafgaand aan die vijfde winst een pole te behalen.
@kunstomdathetmoet: ik had precies hetzelfde
@kunstomdathetmoet: Kun je van twee kanten bekijken. Die twee coureurs eindigden hun carrière zonder pole position. Als Max er straks een pakt heeft hij inderdaad nog steeds zijn eerste vijf wedstrijden zonder pole gewonnen. Echter, omdat hij dan zowel een pole position en een aantal overwinningen heeft, heeft hij in zijn F1-loopbaan beide dus behaald. Dit is iets wat die andere twee niet lukte.
Leuk dit soort lijstjes. Met het risico te worden beschuldigd van het hebben van een Oranje bril dit lijstje met de 10 jongste race winnaars ooit:

1 Max Verstappen
2 Sebastian Vettel
3 Fernando Alonso
4 Troy Ruttman
5 Bruce McLaren
6 Lewis Hamilton
7 Kimi Räikkönen
8 Robert Kubica
9 Jacky Ickx
10 Michael Schumacher

Niet een lijstje waarvan je zegt: wat is er gebeurt met de nummers 2 tot en met 10 want daar heb ik nog nooit van gehoord…

Okay, ik doe de oranje bril weer af.
@pomoek: Troy Ruttman moest ik anders googlen, toen ik hem gegoogled had wist ik ook direct waarom 😂
@griffendahl: dat is ook weer waar…
“Jongste F1 coureur met de naam Max Verstappen” mist nog ;-)
@technofreak: tevens de oudste coureur met de naam Max Verstappen die ooit de GP van Mexico won
Ik dacht ook degene met de meeste overwinning waarbij hij niet gestart is met pole. Blijkbaar ook een statistiek.
Misschien ben je wel recordhouder met aan je hol krabben terwijl je bier drinkt, weet jij veel
Nou poe poe de records zijn zo specifiek beschreven dat het bijna geen waarde meer heeft, of ze zijn bijna precies hetzelfde
Jullie vergeten het record van “meeste records op je naam hebben van iedereen op de wereld”
“Max staat momenteel op 5 overwinningen en 0 poles. Wanneer Verstappen eenmaal een pole position rijdt, verliest hij dit record uiteraard weer”. Hoezo? Hij blijft degene met de meeste overwinningen zonder ooit op pole te zijn gestart. Daar veranderd niets aan als hij een keer op pole staat.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).