’s Werelds snelste tractor heeft 1.000 pk en F1-techniek

Auteur: , 22 Reacties

En een toffe peer achter het stuur.

's Werelds snelste tractor heeft 1.000 pk en F1-techniek

In de autowereld zijn er flink wat opmerkelijke records gevestigd. Recentelijk is deze lijst weer een beetje groter geworden met het snelheidsrecord van de Honda Mean Mower. De opgevoerde grasmaaier bereikte een snelheid van 160 km/u in slechts 6,83 seconden. Deze week deed tractorfabrikant JCB er nog een schepje bovenop, door zijn Fastrac 8000 om te toveren in de snelste trekker op aarde.

Na maanden in het geheim aan de Fastrac 8000 te hebben gewerkt, was het deze week de tijd om de proef op de som te nemen en uit te vinden of het zijn missie kon volbrengen. Snel werd duidelijk dat JCB voldoende had gedaan. Op het Elvington Airfield in Yorkshire kwam de tractor tot een maximale snelheid van 166,72 km/u – bijna 20 km/u meer dan Top Gear vorig jaar wist te presteren met zijn eigen ‘Track-tor‘.

De Fastrac 8000 van JCB wordt aangedreven door een 7,2-liter zescilinder dieselmotor, die goed is voor ongeveer 1.000 pk en liefst 2.500 Nm. Normaliter zou de auto schakelen middels een CVT-automaat van Agco, maar voor deze recordpoging had JCB een zestrapsautomaat van ZF in de tractor geplaatst. Puur vermogen is niet het enige waardoor het voertuig bijna 170 km/u wist te bereiken. De Advanced Engineering afdeling van het Formule 1-team van Williams heeft bijvoorbeeld de aerodynamica van de tractor voor zijn rekening genomen.

Uiteraard moest JCB ook iemand zo ver krijgen om plaats te nemen achter het stuur. Gelukkig was dit geen lastige opgave. Guy Martin, bekend van zijn prestaties op twee wielen en zijn unieke persoonlijkheid, wilde wat graag proberen het record te breken. Later dit jaar zal het Britse Channel 4 een documentaire uitzenden waarin de recordpoging wordt uitgelicht.

's Werelds snelste tractor heeft 1.000 pk en F1-techniek22 reacties

Aerodynamica van Williams, hij is net zo snel als hun F1 bolides op het moment… Kan iemand vertellen wat de voor en achterkant van deze trekker zijn?
@dutchdriftking: die zijn te zien tussen de beide zijkanten.
@dutchdriftking: Voor is waar de koplampen zitten en achter is waar de achterlichten zitten.
Voor als het graan écht voor de middag al het land af moet zijn. Mooi man! :)
Ik weet niet of je er tegenwoordig nog trots op moet zijn dat Williams F1 aan je auto heeft gesleuteld.
@berlinetta: voorlopig doen ze mee op het hoogste niveau dus het zijn vast geen pannenkoeken. Ok ze bungelen wel onderaan maar ik begreep dat ze voor een race vaak 3 rondjes minder nodig hebben dan de meeste andere teams dus ze zijn vast erg efficiënt.
@gulli: He-he, eindelijk iemand die het snapt. Williams is gewoon een top team. Die Kubica zeg, die gozer is echt in vorm. Wonderbaarlijk dat je nog zo veel overwinningen binnen kan slepen na zo’n tragisch ongeluk.
@berlinetta: het is dan ook niet Williams F1 maar williams Enginering 😄. Andere tak, andere leiding.
Poah, moai ding!
Dos mien merk!
Mooie gast die Guy Martin!

Leuk programma ook dat Speed with Guy Martin!
@ghost: ik kijk ze wel eens op YouTube zonder ondertiteling maar dat is knap lastig…
@ghost: check de docu: Closer to the edge. Zit Guy Martin ook in.
@ghost: Zijn boeken zijn ook geweldig. Absoluut het lezen waard.
Vet.
Farmule 1 techniek dus.
@suzikubelona: farm mule?
@tjorque: 👌👍😆
humor dit, die guy martin hadden ze top gear moeten laten presenteren
Ik had zo genoten van de programma op Discovery “Speed with Guy Martin” dit past precies in dat rijtje gekke activiteitr
Ik denk dat ze de F1 wagens kunnen vernietigen en deze op de baan zetten, kan nooit slechter gaan
Knap hoor, zonder fatsoenlijke vering. Ik durf het niet!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).