‘Schumi kan binnen 1 tot 3 jaar herstellen van ski-crash’

Auteur: , 28 Reacties

Dat is althans wat Jean-François Payen beweert. Nee, deze keer hebben we het niet over een dwaze Fransman die zomaar iets de wereld in slingert, maar de arts die hem ruim vijf maanden behandelde.

Schumacher kan binnen 1 tot 3 jaar herstellen van ski-crash

Payen werkt namelijk als hoofd van de afdeling anesthesiologie in het Centre Hospitalier Universitaire van Grenoble. Schumacher verbleef daar sinds zijn ernstige ski-ongeluk in december 2013, maar werkt sinds kort thuis verder aan zijn herstel. Payen blijft hem wel bezoeken en is hoopvol gestemd over het herstel van het Formule 1-icoon, zo schrijft L’Equipe.

Eerder liet FIA-baas Jean Todt zich al positief uit over het herstel van Schumacher. Ook de arts verwacht dat de Duitser onder ideale omstandigheden weer helemaal de oude kan worden, al heeft dat wel tijd nodig. Payen schat in dat het herstel van Schumacher één tot drie jaar zal duren en dat we dus geduld moeten hebben.28 reacties

Ik denk dat we Schumacher niet vaak meer te zien krijgen maar ik hoop natuurlijk het beste voor hem!!
@henkhupelschoten: op een artikel die zegt dat, in tegenstelling tot wat veel mensen dachten, hij helemaal weer gaat herstellen en we hem dus wel weer gaan zien in de toekomst reageer jij “denk niet dat we hem veel gaan zien meer”… …
ik hoop dat het weer helemaal goed komt met hem! een wondertje voor mij idool aub
Ik vind de informatie over Schumacher nog steeds zeer summier en vaak tegenstrijdig.

Ik snap dat het een privé zaak is, maar de fans hebben recht op een officiële mededeling hoe het nu echt met hem gaat.
@NeoVeloci: Zoals je al aangeeft, het betreft een prive zaak. En hoe graag zijn fans (en daar ben ik er ook 1 van) ook info willen, die beslissing/keuze ligt bij zijn familie.
Aangezien hij altijd al goed zijn prive leven afgeschermd heeft hoeven we denk ik niet veel info te verwachten.
@terazino: Inderdaad, het is zijn famillie die daarover beslist, en zelf ben ik ook een absolute fan van Michael. En voorts vindt ik frapant wat velen over hem schrijven, Het lijkt erop dat velen het precies allemaal beter weten. Tenslotte is Michael ook nog altijd maar een mens, maar dan wel een mens die geschiedenis heeft geschreven.
@NeoVeloci: ik zie niet in hoe de fans dat ‘recht’ hebben. Schumi is net zo goed iemand met een persoonlijk leven en persoonlijke problemen, laat hem gewoon rustig herstellen ipv eisen stellen en gaan huilen.
@bosje: Niet zo hameren op recht hebben in juridische betekenis, zo was het niet bedoeld. Ik snap de frustratie bij echte fans wel. Daarentegen ben ik blij genoeg met een bericht als dit. De behandeld arts lijkt me een betrouwbare bron als het gaat om de status van Michael.
@bosje: dankzij fans is hij zo rijk geworden hè. ( merchandise) ja ja ook met racen maar zijn naam op de petjes levert hem nog vele miljoenen op per jaar. Dus enige info zou wel aardig zijn.
@NeoVeloci: Ben het in zoverre met je eens dat het een hoop speculaties zou voorkomen als ze gewoon zeggen, Michael kan wel / niet praten , of wel / niet bewegen.
Bedoelen ze met het feit dat het goed met hem gaat, naar omstandigheden, of wordt hij ( deels ) weer de persoon zoals hij was voor het ongeluk.

Als men hier gewoon een duidelijk beeld van geeft, dan kunnen alle roddebladen en journalisten die het schijnen te weten gewoon hun mond houden en weten we hoe het zit.
Nu blijft men er vaag over.
Ik vind niet dat wij hier als fans recht op hebben, maar wat men misschien wel zou moeten realiseren is dat de zorg die Michael nu heeft ( en godzijdank kan het ) ook mede mogelijk gemaakt is door fans die jaren lang al zijn merchandise hebben gekocht. Een normale burger kan zich deze zorg aan huis ( las dat hij constant 15 man personeel heeft ) nou eenmaal niet veroorloven.
@gertjan2012 zei: Het zou een hoop speculaties voorkomen als ze gewoon zeggen, Michael kan wel / niet praten , of wel / niet bewegen.
Bedoelen ze met het feit dat het goed met hem gaat, naar omstandigheden, of wordt hij ( deels ) weer de persoon zoals hij was voor het ongeluk.
Als men hier gewoon een duidelijk beeld van geeft, dan kunnen alle roddelbladen en journalisten die het schijnen te weten gewoon hun mond houden en weten we hoe het zit.

Dat is dus precies wat ik bedoelde te zeggen.
@gertjan2012: daar heb je wel een puntje; dat de fans, die nu niks te horen krijgen, wel een belangrijk gedeelte zijn geweest voor de inkomsten.
@NeoVeloci: Fans hebben nergens recht op, dat is iets wat ze zelf verzonnen hebben.
We dienen de privacy van Shumacher en zijn familie te respecteren.

Hoop dat het goed komt met hem en dat hij nog enigszins een normaal leven kan leiden met zijn gezin.
@NeoVeloci:

Ik denk dat je de betekenis van ‘recht hebben op’ niet echt begrijpt.
@Hupke: Het heeft eigenlijk twee betekenissen. De ene in de vorm van aanspraak maken op een echt recht dat je hebt en dat je kunt afdwingen bij de rechter en de andere in meer lossere betekenis als verdienen. In context bedoeld Neo hier verdienen. Niet zo moeilijk doen jongen.
Het zou een bizarre recovery zijn, in zeer positieve zin!
Ik heb sinds zijn asociale optreden door Demon Hill eruit te knikkeren met een crash en zo kampioen werd een vreselijk T…. hekel aan deze grote eikel, maar dit gun je ook je ergste vijand niet. Ik hoop zeker voor zijn zoon en vrouw dat hij er heel uitkomt. Maar daarna verder uit de media blijven met zijn enge smoelwerk.
@demoder: grappig, door die actie ben ik hem juist meer gaan waarderen. Winnen ten koste van alles. Dat mag ik wel.
@beetec: vraag me eigenlijk af wat ze anno 2014 zouden doen.. zouden ze door zo’n actie de MS in deze actie dan een puntenstraf geven?
@demoder: Tja hij was de beste, jammer voor de haters ;)
@demoder:

Deed ayrton senna dat ook niet in suzuka bij alain prost? tot 2 keer toe.
@peugeotgek: Yup, 1 keer. Maar Prost was het jaar daarvoor degene die het flinkte bij Senna. De grote Prost. Alle kampioenen gaan tot het uiterste, als je tot dat selecte groepje talenten behoort is de kans groot dat je alles er voor over hebt.
Hoop zelf ook nog op een wonder voor deze held
Het is leuk dat Payen dit zegt; maar hij is hoof afdeling anesthesiologie.Het is nieuws, maar eigenlijk bevat het bijzonder weinig info.

Heb wat bronnen in Duits en Engels proberen te vinden, want mijn Frans zuigt:
Ik kan nergens vinden dat Payen een expert is in herstel na coma met/door hersenletsel: alleen dat hij hoofd anesthesie van het ziekenhuis is en dat hij aan het hoofd van het team stond dat ook neuro deed. En dat hij MS bezocht in Lausanne en nu thuis met als doel dat hij, omdat ie er van begin tot nu is bij geweest, (beter) de voortgang kan waarnemen.

En daarnaast kan ik vinden dat hij zegt dat MS tijd nodig heeft, dat ie dus ‘wat voortgang ziet’, het herstel in stages loopt en dat patienten (zoals MS?) 1 tot 3 jaar nodig hebben. Er staat dus niet dat patienten met dezefde (huidige) aandoeningen of vergelijkbare schade tot zoveel % herstellen.
Er staat niets over of MS sneller, langzamer of vergelijkbaar is in het herstel. Er staat ook niets over de verwachting tot in hoeverre MS herstelt.

Dus het enige wat er staat is dat er een doc bij hem langs is geweest die kan vaststellen dat MS enige vooruitgang heeft gemaakt en dat we nog 1 tot 3 jaar moeten wachten voordat we eigenlijk iets zinnigs kunnen zeggen.
En een hoop bla bla over goede omstandigheden, lieve vrouw en goede zorg: maar dat snapten we al.

Dus de kop met ‘herstellen’ insinueert dat MS in 1 tot 3 jaar zal herstellen; wat dus eigenlijk de foute, andere betekenis van herstellen is. Maar goed, dat is mijn mening. Hoop dat de man herstelt en ik hoop dat alle andere mensen in zijn omstandigheid ook genoeg hulp krijgen om zo goed mogelijk te herstellen.
Alsof een anesthesioloog daar verstand van heeft….
@audirs3: deze man is een arts geen anesthesioloog.
Goed nieuws zeg! Geeft in ieder geval een positief perspectief.
Hoe dan ook, het klinkt positief.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).