Seat Leon (5F) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 35 Reacties

Voor deze derde generatie Leon deed Seat weer een grote greep in het onderdelenmagazijn van de Volkswagen groep.

Seat leon

Net als de Golf, A3 en Octavia is de Leon gebaseerd op het zogenaamde MQB platform. De Leon werd iets korter, een stuk lichter, maar ook ruimer dan zijn voorganger. Ook nieuw is dat er verschillende carrosserievarianten beschikbaar zijn. De vijfdeurs heet gewoon Leon, de station heet Leon ST, de coupé heet Leon SC en daarnaast is er ook nog een iets opgehoogde, ruigere X-Perience versie met vierwielaandrijvijng.

Aanbod occasions
Op Marktplaats staan een kleine 400 tweedehands exemplaren van deze generatie Seat Leon te koop. Driekwart is de vijfdeurs hatchback, grofweg een kwart zijn stations en de coupé is een exoot. Ongeveer tweederde heeft een benzinemotor en een zesde deel van het aanbod heeft een automatische versnellingsbak. Prijzen beginnen boven de 10 mille.

Pluspunten

 • Moderne motoren.
 • Relatief veel value for money.
 • Lekker sturend.

Aandachtspunten

Aandrijflijn

 • De zeventraps DSG-bak (DQ200) van vroege modellen is onderdeel van discussie op het web. Hij kan voor problemen zorgen en er zijn wereldwijd recalls voor geweest. De bak hoort soepel te schakelen en let er ook op of de koppeling niet slipt, wat vaak alleen te zien is aan de toerenteller. De koppelingsplaten kunnen versleten zijn, maar er kan ook een defect zijn aan het Mechatronic. Deze stuurt de bak aan en erin zitten kleppen en een regelunit. Mocht de Mechatronic unit defect zijn, dan is vervangen de enige optie.
 • Het kan voorkomen dat bij een handgeschakelde Leon niet of moeilijk de achteruitversnelling kan worden gekozen. Dat kan worden veroorzaakt door een licht scheefstaande koppeling, maar ook doordat een verbindingsplaat bij de koppeling te strak is aangedraaid. Door de warmte zet deze plaat uit en vervormt. Loshalen en met het goede moment vastzetten kan helpen, maar soms is (ook) vervangen van de koppeling noodzakelijk.
 • De 2.0 TDI is betrokken bij het dieselgateschandaal. Check dus of de modificaties zijn doorgevoerd of dat dit nog moet gebeuren.
 • De lettercombinaties “TSI” en “TFSI” worden veel gekoppeld aan olieverbruik. Of dat nog relevant is voor de nieuwere generaties motoren is de vraag, maar met name bij de 1.8 en 2.0 kan het geen kwaad om de oliepeilstok af en toe eens te gebruiken waarvoor men hem bedoeld heeft.
 • De TSI motoren hebben net zoals bijna alle direct ingespoten motoren last van koolstof afzetting in het inlaattraject. Premium brandstof tanken lost het op/voorkomt het. Een specialist kan het reinigen met walnoot schillen.
 • Een 1.2 of 1.4 TSI die ook drie cilinders loopt, heeft meestal een defecte bougiekabel. Niet meer doorrijden, want dat is slecht voor de katalysator.

Carrosserie en interieur

 • De voorruit is gevoelig voor steenslag, dus niet teveel bumperkleven 😊. Het glas lijkt dunner te zijn dan bij andere fabrikanten.
 • Zowel in koplampen als in de achterlichten kan vocht zitten. In de koplampen trekt dit als het goed is na aanzetten na enkele minuten weg. Vocht in de achterlichten is meestal alleen op te lossen door units te vervangen.

Onderstel

 • Alleen de dikkere motoren hebben de meer geavanceerde multilink achteras, de overige versies hebben een eenvoudigere achterwielophanging.
 • Zoals altijd is het goed om op te letten op bij- en krakende geluiden van het onderstel. Een veel voorkomende oorzaak zijn de draagarmrubbers. Soms helpt smeren, maar meestal moet ze vervangen worden.

Elektronica

 • Het navigatiesysteem geeft nog al eens onterecht aan dat je in Wolfsburg (Duitsland) bent. Soms is het opnieuw starten van de navigatie of nog een keer invoeren van de route genoeg, maar als het frequent voorkomt zou de GPS antenne defect kunnen zijn.
 • Het touchscreen van de oudere navigatiesystemen kunnen bij koud weer een eigen leven gaan leiden en spontaan knoppen gaan indrukken. Vervangen van het touchscreen scherm kan nodig zijn.
 • Een slechte radio ontvangst (DAB en FM) kan worden veroorzaakt door een USB lader in de sigarettenaansteker-aansluiting. Hilarisch genoeg kwam dat ook voor bij laders die Seat zelf weggaf.
 • De verlichte instaplijsten die het niet meer doen, komt door lege batterijen. Vreemd genoeg zit er in die lijsten twee kleine batterijtjes die periodiek vervangen moeten worden.

Zoek de Leon of een andere auto op Marktplaats.nl.35 reacties

De UTM die aan de link in dit bericht is toegevoegd, doet vermoeden dat het hier om een promotioneel artikel gaat (in opdracht van Marktplaats?). Het zou wel zo netjes zijn om dat net als bij alle andere advertorials even te vermelden.
?utm_source=autoblog&utm_medium=referral&utm_campaign=CA____autoblog_promotie_site_autoblog&utm_content=102246
@lichtmetalenbelg:

En dan de hamvraag indien het om promo materiaal , hoe staat het met de objectiviteit?
@jack_abarth: Het kan natuurlijk zijn dat Autoblog volkomen objectief is over de Seat Leon.
Maar laaíend enthousiast is over Marktplaats. Want daar vind je niet alleen full options goedkope occassions van handelaren uit Apeldoorn en Rotterdam maar ook een gameboy en een Frieze staande klok!
@lichtmetalenbelg: wat is er anders aan dit artikel dan aan de andere occasion video’s? Het is toch geen geheim dat AB en MP samenwerken? Hiervoor was het Autoscout.
“De TSI motoren hebben net zoals bijna alle direct ingespoten motoren last van koolstof afzetting in het inlaattraject. Premium brandstof tanken lost het op/voorkomt het. Een specialist kan het reinigen met walnoot schillen.”
@wouter de laatste gen 1.8 en 2L TSI heeft alvast directe én indirecte inspuiting (in het inlaattraject dus), daarmee is er geen probleem meer met koolstof afzetting op de kleppen en in de verbrandingskamer. De kleinere motoren hebben zover ik weet enkel directe inejctie, dat wel.

Kan steenslag beamen, houdt goed afstand maar die ene steen die dan toch zo ver vloog was genoeg om een barst over gans de breedte te maken….

Anders prima auto met wat puntjes zoals hierboven, en knap gelijnde station vind ik.
@Onehp: hoezo zijn dit in een keer wat puntjes? Je kunt er aardig op leeglopen als er wat met je aandrijflijn is.
Persoonlijk vind ik dit een lelijke station, als ze die rare vouwen op de zijkant nou weg hadden gelaten.
@rufctr01: iedere auto heeft wat punten, in die zin. Uiteraard is carbon opbouw niet leuk als dat een probleem blijkt, maar ondertussen heeft vag ook weer 10 jaar weet van het probleem en zijn er zover ik weet geen onrustwekkend rapporten op deze generatie. Dat kleine motoren vaker volgas gereden worden helpt vast ook wat.

Tja, ik vind de vouwen juist knap, de Golf zonder vouwen vind ik maar saai. Ieder zijn smaak…
@Onehp: dat is toch slecht als je al zolang weet dat er problemen zijn en dat het in al die tijd nog niet is opgelost.
Ik vind het geen puntjes, ik vind het serieuze punten.
@rufctr01: weet je dat de problemen niet zijn opgelost dan? Het probleem is verder niet enkel gereserveerd voor VAG, zoals het artikel aangeeft hebben de meeste fabrikanten er last van. Door goede benzine tanken, warm rijden (minder blow-by en neerslag op koude kleppen) en met enige regelmaat de (warme) motor eens goed opentrekken is het probleem al veel minder. Dit is net zo goed al jaren een probleem bij diesels, en daar heb je bijkomend ook perikelen met de dpf als je enkel korte ritten doet.
Dus niet te paniekerig doen nu, en beetje zorg dragen voor je motor, en je komt al heel ver…
@onehp: Als je de reacties van @rufctr01 leest, zul je zien dat hij op werkelijk elke VAG-gerelateerde post of reactie loopt te janken.
Zijn trauma zit diep.
@danmar: ben dus niet de enige die dat is opgevallen…
@danmar: Klopt, en als het een auto betreft met een Frans logo op de grill dan zit hij er tot zijn elleboog in. Zal vroeg of laat nog wel bij trekken denk ik..
@danmar: dat vind ik nu ook.
@rufctr01: man man stop toch eens met uw vaghaat, het wordt kinderachtig. Ik rij nu al meer dan 3j met een leon st 1.8tsi dsg7 en ik heb nog geen enkel probleem gehad, zelfs nog geen lampje of niets alleen onderhoud. Alle direct ingespoten benzinemotoren hebben last van koolaanslag en er is eigenlijk maar een oplossing voor en dat is directe en indirecte inspuiting en dat hebben de laatste 1.8 en 2.0 motoren. Geen koolaanslag is ook geen olieverbruik. En met de 1.4tsi motoren in de leon zijn er ook geen problemen tot nu dus vag heeft echt wel geleerd hoor. De leon is een heerlijk rijdende auto met een heerlijke motor(1.8) en betrouwbaar punt.
handig !
kan ik opletten bij mn 1.8tsi
Lege batterijtjes in je instaplijsten, en interferentie op je radio van een USB-lader.
Zucht. Kwaaltjes van deze tijd, zullen we maar zeggen.
@mout: first world problems…
Misschien handig om aan te geven dat het diesel schandaal juist niet op de 2.0 TDI van toepassing is (fr uitvoering) Betreft een ae288 blok en niet de ae189 welke geraakt is (eur5)…
Essentiële delen van een relatief jonge auto met zoveel problemen! Dit is niet meer van deze tijd. Het overwegen niet waard. Jammer, want het is een mooie auto!
@hondar: Geloof niet alles wat die kantoorpikkies in zo’n lijstje zetten. Het zijn prima auto’s.
@oemplus: Nee zou ik ook niet doen. Trouwens, mijn passat, met ook zo’n dsg, staat in de garage. Met kapotte mechatronic, slijpsel in de bak en ”als we het toch open hebben” ook maar een nieuwe koppeling. Km stand nog geen 90.000. Kosten? De echte dealer vraagt er 5600,- euro voor. Voor mij geen VAG rommel meer
@asmulders: geld zat om slechts 90.000km te hebben
@saxoke: anders verwoord: in belgie staat een 1.6tdi st dsg met 99dkm uit 2014 te koop voor 12500euro.
moest de dsg overlijden dan 5600 erbij tellen en je komt op 18100.
volgens mij heb je m daar na aftrek van kortingen een nieuwe Leon voor…..

hiermee wil ik niet zeggen dat t niet voor kan vallen bij andere merken. Maar van zulke bedragen wordt ik niet vrolijk….
Lekker belangrijk verlichte instaplijsten bij een auto die er verder zo kaal als een Dacia uitziet van binnen.
@thomasthomas: Dat is ook de afleiding he ;)
Met de 1.6 TDI bijna 2 ton gereden; bijzonder weinig klachten/mankementen:
– klotsen van diesel bij een volle tank
– rammeltje in de stuurkolom en ergens in de buurt van de navigatie
– de navigatie en radio moeten “opwarmen”; zijn na start traag
– twee voorruiten vervangen
Heb wel eens twijfels bij de VW-dealer die het onderhoud doet. Meerdere malen het rammeltje in stuur gemeld maar niet op kunnen lossen. En de auto was laatst lawaaiig bij ca. 135 km/u; na enkele weken een klapband gehad. Het lawaai wel gemeld maar door garage niet opgemerkt dat er iets met de band was. Met de nieuwe band is het lawaai ook verdwenen, dus er moet iets met de band mis zijn geweest.
Ik weet niet hoe anderen VW-onderhoud ervaren maar heb altijd het gevoel dat ze euro’s zien binnenwandelen en elke cent uit je proberen te wringen.
Maar goed, aan de Leon ligt het niet; ook het 4e exemplaar (in totaal ca. 800.000 km) bevalt uitstekend.
Best wel veel te vervangen he Wouter?
@asmulders: Gewoon net als die andere 400 lui de gehele auto vervangen voor een wat betrouwbaarder model lijkt meest wijze keuze.
Als ik de meeste occasion filmpjes bekijk is het best schrikken hoeveel punten aan bod komen. Ook weer bij deze Seat. Overdrijft autoblog? Nee zekers niet, nieuwe modellen/motoren worden steeds complexer en het moet allemaal maar meer redement opleveren en tjaah.. dan is een constructiefout snel gemaakt.
Van de week in de 1.0 3cil station gereden op de wegen van Texel. Man wat stuurt die auto lekker zeg!!
@oldebronx: al wil het slippen wat minder…!
Een jaar met een Golf 7 1.4 TSI 150PK DSG gereden (50K KM). Nergens last van gehad. Regelmatig olie gepeild vanwege de horror verhalen, nooit enig verbruik kunnen constateren. Bak reageerde soms een beetje traag in D, wanneer je vlot wilde optrekken. In S gaf dat minder vertraging. Collega rijdt nu bijna 3 jaar met deze aandrijflijn, maar dan in een Leon. Ook nergens last van.
Volgende week aankoopadvies van, zeg, de Skoda Fabia waar deze verkoper er toevallig ook 70 van heeft klaarstaan?
@oldebronx, deze rijd zeker erg comfortabel!

De auto moet alleen de laatste APK datum nog even langs zie ik https://www.kentekencheck.nu/kenteken-6-XJT-68
Ligt beter op t oog dan een Golf. Als ik er dan een zou doen; een Cupra in t rood of blauw, ala een fanboi in Amstelveen

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).