Jinba Ittai in het groot: dit is de Mazda CX-8

Auteur: , 10 Reacties

Mazda komt met een dikke SUV op de proppen die shoryuken zegt tegen de concurrentie.

Momenteel is de CX-5 de grootste SUV die Mazda levert in ons land, maar in het verleden hebben we ook een tijdje de CX-7 gekregen en zelfs kortstondig de CX-9. De Japanners kwamen er echter al snel achter dat de CX-9 in deze contreien met zijn formaat (helaas) geen bestaansrecht heeft. De CX-7 bestaat sinds 2012 helemaal niet meer in het Mazda-gamma. Daar ligt dus een beetje ruimte voor een nieuwe Mazda SUV die wat groter/luxer is dan de CX-5!

De Jinba Ittai-liefhebbers vullen die ruimte nu op met de CX-8. Maar voordat je naar de dealer rent, hebben we slecht nieuws: Mazda neemt niet de moeite om er hier een handjevol van af te zetten. Als je enorm fan bent van de nieuwe designtaal van Mazda op een wat grotere schaal, dan zul je je dus moeten behelpen met grijze import. Misschien kan je een dealtje sluiten met iemand die een Skyline uit Japan wil plukken om de kosten wat te drukken.

Deze domper ten spijt vinden we de CX-8 toch wel een toffe bak die wat aandacht verdient. De auto is precies 4,9 meter lang en daarmee 35 centimeter langer dan de nieuwe CX-5 (aankoopadvies). Tegelijkertijd is de CX-8 20 centimeter korter dan het bakbeest wat Mazda momenteel in Amerika verkoopt onder de naam CX-9. De wielbasis van de CX-8 is overigens wel gelijk aan die van de CX-9 en de auto biedt ook plaats aan 7 inzittenden.

Qua looks zien we duidelijk de familiegelijkenis met de CX-3 en CX-5 terug. Sterker nog, de CX-8 lijkt eigenlijk op een verlengde CX-5. Het verschil zie je vooral aan het formaat van de achterdeur. Dat is een flinke jongen die misschien niet heel handig is in Europese parkeergarages, maar vast meewerkt om de derde zitrij goed bereikbaar te maken.

De aandrijving wordt, opvallend genoeg, uitsluitend verzorgd door een 2.2 liter grote diesel. Waar we in Europa langzaam maar zeker de diesel aan de kant willen schuiven, tokkelen ze in Japan kennelijk nog even door met zelfontbranders. Dat terwijl het bij de Japanse merken in de vroege hoogtijdagen van de diesel juist nog weleens ontbrak aan een moderne oliestoker.

Tenslotte nog even de prijs: in Japan kan je de auto krijgen vanaf een kleine 25.000 Euro. In Nederland heb je daar net een CX-3 voor…Kijk de Japoneezy video hieronder!

CX-810 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Best een nette SUV. Mocht ik voor zo’n ding in de markt zijn dan lijkt me zo’n Mazda wel wat.
Blijf het relatief mooie SUV’s vinden.
Dit bevestigt overigens maar weer de absurde prijzen hier in Nederland, wat een verschil…
Kofferklep van een Mazda 6 station open, pomp er zoveel lucht in tot de wagen lekker bol staat en klaar is je CX8. Sorry Mazda, maar dit ziet er echt niet uit. Probeer het nog eens, bij de CX3 en CX5 is het immers wel goed gelukt.
@mashell: veel Duitse merken doen dat ook, zal wel goedkoper zijn.
Ik kan de huidige designtaal van Mazda heel erg waarderen, maar deze valt niet zo in de smaak bij me. Hij ziet er nogal lomp, vooral vanaf de zijkant. De verhoudingen lijken totaal niet te kloppen.
Ik vind hem ook niet echt geslaagd. Alsof ze de voorkant van de CX-5 op een vele grotere auto hebben geplakt zonder alles op 110% te kopiƫren. Met een wat lompere voorkant of een wat slankere achterkant zou de auto al veel opknappen, denk ik.
Ik snap nog steeds niet waarom mazda zowel een cx-8 als een cx-9 aanbiedt. Zeker in verhouding met de cx-9 is de cx-8 een behoorlijk stuk smaller, wat hem zo op de plaatjes best iel laat ogen
Ok vind het wel mooi auto. Ziet er stuk beter uit dan waar BMW mee bezig is met hun x8 ofzo
De CX-9 verkocht hier wel beter dan de CX-7. Vooral de nieuwe CX-9 is dan ook een erg mooie wagen. Deze CX-8 is een verlengde CX-5 en klopt in mijn ogen niet helemaal.

En Mazda, breng a.u.b. de CX-4 naar hier!
Hiervoor hol ik graag naar de grijze importeur! Dit in Soul Red en een RX-7 voor erbij.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).