
De kleinste SEAT op de huidige markt.
Ze rollen van dezelfde band als de Volkswagen up! en Skoda Citigo, dus qua kwaliteit is er geen verschil. Vaak wel qua prijs en dat is mogelijk een gouden tip om ook te zoeken naar een SEAT. Het drietal deelt bijna alle techniek en ook qua uiterlijk zijn de verschillen beperkt. De grille is anders, de kofferklep, bumpers en lampen ook. Onderhuids verschillen ze echter niet, hoewel de up! Inmiddels met wat moderne TSI turbomotoren leverbaar is en de Mii niet. De up! is er sinds kort zelfs als GTI (rijtest), maar naar een Mii Cupra zoeken we nog tevergeefs.
Aanbod op Autotrack
Net als bij Skoda en Volkswagen is er van de Mii een lekker ruim aanbod. Er staan er meer dan 500 te koop op AutoTrack, met prijzen die rond de 5 mille beginnen. Naar een versie met automaat wordt het goed zoeken, want die vormen slechts 8% van het aanbod. Dat zijn er op moment van schrijven dus 16 stuks en van de aardgas versie is er zelfs maar één (nieuw) exemplaar te vinden.
Alternatieven
Fiat 500
Skoda Citigo
Volkswagen up!
Aandachtspunten
Aandrijflijn
- De automaat (ASG) is een gerobotiseerde handbak met enkele koppeling. Als je een reguliere automaat of DSG bak gewend bent gaat deze bak je tegenvallen, want hij schakelt minder snel en minders soepel. Proefrijden dus!
- Het inschakelen van de achteruit gaat bij auto’s van de eerste productiejaren niet altijd soepel. Soms zijn er meerdere pogingen nodig.
- De koelfan blijft soms draaien, ook als de auto stilstaat. Dit kan de accu leegtrekken. Vervangen van de module is helaas noodzakelijk in dit geval.
- Er zijn wat meldingen van vervuilde nokkenassensoren. Hierdoor kan de auto stilvallen, maar het schoonmaken van de sensor lost dit probleem op.
- De motoren hebben voor iedere cilinder zogeheten PEN-bobines en die kunnen spontaan de geest geven. Niet meer doorrijden, want dan kan de katalysator defect raken.
- De distributieriem dient elke drie jaar of 50.000 kilometer vervangen te worden.
Carrosserie en interieur
- De navigatie van de vroege modellen loopt vaak vast, mensen zijn daar niet over te spreken. Latere modellen zijn stukken minder storingsgevoelig.
- De ventilatie is niet optimaal, er zijn veel mensen die klagen over beslagen ruiten. De airco aanzetten lost het probleem (deels) op.
Elektronica
- Er komen nogal wat klachten voorbij op het internet over de radio’s van de vroege modellen. De ontvangst is niet al te best.
Bekijk hier het aanbod van de SEAT Mii op AutoTrack.
Distributieriem vervangen na 3 jaar of 50.000km is niet meer van deze tijd.
@monsieurleloure:
Inderdaad, maar is dat niet op te lossen door er gewoon een fatsoenlijk merk riem/spanrol/etc op te leggen i.p.v. het af fabriek spul?
@monsieurleloure: Zucht. Dit is gewoon wéér een fout van autoblog! De vorige keer toen de Up! aan de orde was heb ik dit ook al aangegeven, word dus blijkbaar niks aan gedaan. LEES: De interval voor de distributieriem is 240.000 KM, ongeacht de leeftijd!
@techniekmeneer:
Oké, 240.000k haalt een Up! niet eens, dus ze hadden bij Autoblog beter kunnen vermelden dat de distributieriem nooit vervangen hoeft te worden (-;
@monsieurleloure: Halen ze makkelijk, Upjes zijn verrassend goede auto’s. VAG heeft wel eens slechtere gemaakt..
@autoblog: kunnen jullie dat van die distributieriem nagaan? Volgens mij klopt dat niet namelijk.
@zukunft1: Inderdaad fout. Interval is 240.000km ongeacht de leeftijd.
@techniekmeneer: serieus 240000 km!??
@tmenges: jep.
Hadden jullie die andere video niet kunnen rebadgen?
https://www.autoblog.nl/nieuws/volkswagen-up-2011-heden-occasion-video-aankoopadvies-100813
verrassend ruime auto’s dit, zelfs als je langer bent pas je er goed in
Dure grap om iedere 3 jaar een nieuwe distributieriem erop te laten zetten.
@redbeams: Gewoon zelf sleutelen. Het is geen rocket science.
@theblazerunner: Of gewoon de juiste informatie erbij pakken ipv die onzin hier op autoblog. 3 jaar / 50.000 km is onzin. Interval is 240.000 km.
Leuke reeks karretjes wel ..
Moet em alleen niet naast een Fiat Panda zetten ..
@lincoln:
Nee idd..
Dan wordt het echt TE nerdy.
VAG group veel betalen voor slechte kwaliteit maar elke keer zijn er toch mensen die er in trappen.
@cappie: Daarom weer de meeste verkocht. Stop maar met bashen ,want het helpt niet . Je bent net een kind dat blijft doorzeuren .
@dijan: zucht?
@rufctr01: zucht??♂️??♂️ meer mensen die moe worden van jou
Ik hoorde van de Ups dat de versnellingsbakken snel stuk gaan omdat ze te licht gemaakt zouden zijn. Collega had er in ieder geval problemen mee en zei dat het een bekend euvel was. Volgens mij gaat dit dan om de handgeschakelde.
@fanboy: Handgeschakelde en de automaat zijn dezelfde bakken. Het is geen echte automaat, maar een handbak met een schakelrobot. En de problemen met de bakken zijn sporadisch te noemen, is zeker geen veel voorkomende kwaal.
@techniekmeneer: @wouter: de grootste kwaal is juist de versnellingsbak van de handgeschakelde. Na 25.000 km komt er een geluid uit wat lijkt op een defect massavliegwiel of drukgroeplager….
@boxergt: Een Up heeft geen massavliegwiel, en lawaai van een massavliegwiel is een totaal ander geluid dan dat van een kapot druklager. Maar ik weet wat je bedoeld, een soort kloppend geluid wat op de achtergrond te horen is als de koppeling niet bediend is. Dit is echter geen defect of kwaal, maar dit heeft puur met de constructie van de bak te maken, het is dus niet schadelijk. Dit is trouwens niet alleen bij VAG zo, dit komt ook bij andere merken voor.
@techniekmeneer:
Ahhh een producteigenschap dus… Volkswagen kent er vele.
@hape: Geen producteigenschap, maar doelbewuste constructie. En zoals ik al zei, is niet iets van VAG, dit komt bij vele merken voor.
240000 voor distrriem is leuk maar als hij gaat is de garantie natuurlijk nul want auto is minimaal 5 jaar oud. Als het al geen 15 is.
@mvdoesel: Ja. motor eruit. Ja ruil motor. Zo klinkt het dan @ de dealert.
Advies neem de bus
16 automaten, 8% van 500 = 16?
@steeksleutel: zo een gerobotiseerde automaatbak is echt k*nker k*t
@theblazerunner: Kinker?
@techniekmeneer: https://youtu.be/MyuwkVOriyc
@theblazerunner: Dat stond al in het advies…maar dan gewoon in het beschaafd Nederlands.
Kanasta die tandriem interval, die kan gewoon elke x gedaan worden ten tijde dat de auto weer eens van eigenaar wisselt. Doet de 107/C1/Aygo toch beter… :)
@soundgarden: Zoals je in de reacties kan lezen, opgegeven interval klopt niet.
So die aandachtspunten van die aandrijflijn…..dat krijg je als je er een grasmotor in legt. Allemaal te fijn afgesteld
@drommedaris: Onzin, weinig aandachtspunten voor een motorblok dat héél vaak verkocht is in een auto.
Daarnaast raakt uw opmerking verder ook kant noch wal…
Ik heb zelf geen VW maar mag vanwege mijn beroep in de autoverhuur branche in vele diverse merken en modellen rijden. In dit segment hebben we o.a. de Up!, Smart/Twingo, Picanto. En ik moet zeggen dat de Up! een bijna Polo achtige indruk achter laat. Komt goed mee met het verkeer, redelijk goed comfort voor zijn formaat, en het prettige sturen, zou mij deze laten kiezen als ik een auto in dit segment zou kopen. De Mii variant zit niet in onze vloot, maar zal krek ’t zelfde zijn.
Goede degelijke auto als ik dit plus het commentaar van techniekmeester lees!