Sì! In 2022 bereikt ook Fiat Chrysler 2018

Auteur: , 18 Reacties

Back to the future.

blauw

Terwijl andere grote concerns verwoede pogingen doen om een Tesla-concurrent op de markt brengen, lijkt Fiat Chrysler Automobiles een beetje achter te blijven. FCA was er weliswaar vroeg bij met de elektrische 500, maar dat was eigenlijk niet meer dan een ‘moetje’ voor de Amerikaanse markt. Het concern maakte alleen maar dik verlies op de auto. Sindsdien hebben we niet veel met stekkers meer gezien van FCA, los van wat Maserati-vaporware en een weinig overtuigend concept voor een kleine auto.

Maar wellicht komt daar kentering in. Het Italiaans-Amerikaanse concern gaat namelijk versnellingsbakken kopen van Zahnradfabrik Friedrichshafen, beter bekend als ZF. Dat deden ze overigens als voor bijvoorbeeld de epische Stelvio en de Giulia, die net als enorm veel andere auto’s van een plethora aan premiummerken gebruik maken van ZF’s automatische achtbak. Vanaf 2022 gaat FCA echter op grote schaal de nieuwe generatie 8HP achtbak gebruiken, met integratie voor hybride aandrijflijnen.

ZF

Het is nog niet bekend welke modellen de unit gaan gebruiken. Misschien omdat FCA nog niet weet welke modellen in 2022 in de showroom staan (te makkelijk). Sowieso moeten het echter de auto’s worden met een in lengte geplaatste motor voorin de neus. Kijken we naar het huidige gamma, dan zijn dat bijvoorbeeld de Giulia en Stelvio van Alfa Romeo, de Masers, vrijwel al het Amerikaans spul van FCA en potentieel misschien een Ferrari of twee (hoewel Ferrari ‘officieel’ geen deel meer uitmaakt van FCA). Volgens ZF is het de tweede grootste order die er ooit geplaatst is bij het bedrijf na een recente order van BMW, dat onlangs ook een handtekening zette onder joekelveel nieuwe versnellingsbakken. Ondanks de snub van Mercedes gaat het dus lekker daar bij ZF.18 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Bedankt voor de informatie.
@standeman: geen dank.
Een elektrische 500 voor de Europese markt. Daarnaast elektrische en hybride modellen bij Jeep op basis van in elk geval de Renegade.
@vetnek: en een 8C reïncarnatie met hybride technieken maar daar zullen ze op grote schaal wel geen versnellingsbakken voor nodig hebben..
Wat een hipstermerk is het geworden ..

Geef mij maar selespeed ..
Dat was tenminste kei kei kei hard werken ..
@lincoln: Werken? Ik ken het hele concept niet.
@lincoln: Nee, dan zo’n Ypsilon Dolce Far Niente ..
Noeste arbeid ..
@lincoln: geef mij maar speed. Ga ik tenminste keihard van.
Mooi. Maar er komen al veel eerder hybrides. Er zijn er 3 van Jeep in aantocht. En ongetwijfeld ook een Fiat variant. Hybride Stelvio is ook al aangekondigd voor volgend jaar. Nog steeds een tikkie laat, maar goed.
Vreemd nieuws, ZF levert al jaren 8HP (en 9HP) transmissies aan FCA, bijv. 8HP45 bij V6, 8HP70 bij V8 en zelfs 8HP90 bij de Hellcat. Sterker nog, FCA bouwt deze zelfs in licentie , denk aan de 845RE en 948TE.
@wetdualclutch: als je het artikel nog eens leest heb je het antwoord op je eigen vraag al.
@silenro: maar… maar… hij vroeg helemaal niets!
@silenro: je hebt gelijk, het gaat om de hybride toepassing voor FCA, en niet dat FCA nu de 8HP gaat gebruiken. Ietwat vreemd geformuleerd in het stuk, maar zo kom ik er ook ;-)
Een Stelvio hybride voor de prijs van een Outlander dat zou mooi zijn.
De ZF 8 bak is alleen geschikt voor achter- of 4 wiel aandrijving. Het is een zeer goede bak, ook gemonteerd in BMW, Maserati, Audi RS6 en SQ7, Aston Martin, Dodge Hellcat, Lamborghini Urus, Toyota Supra en Bentley. Maar ook in de Iveco Daily en… Rolls Royce! De keuze voor ZF is verstandig, deze bak is klaar voor predictive drive, de aankomende systemen van 48V hybride. Door een dubbele overdrive biedt deze bak extra rendement.
@menster: Nou ja, die dubbele overdrive is een klantkeuze. Als je een 8HP zonder overdrive of met voor mijn part 4 overdrives wilt kun je die gewoon specificeren.
FCA gebruikt dus al transmissies van ZF en blijft dat doen. Wat een non-nieuws.
@galverink: tussen de regels door lezen is ook een kunst.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).