Slagen voor je rijbewijs? Op deze dag heb je de meeste kans

Auteur: , 33 Reacties

Hint: niet het is niet op een zaterdag. Sterker; dat is de dag waarop de meeste kandidaten een hoofdschuddende examinator naast zich hebben zitten.

Slagen voor je rijbewijs? Op deze dag heb je de meeste kans

Even handig om te onthouden: de kans om te slagen voor je praktijkexamen B verschilt per dag. Onze vrinden van VerkeersPro vroegen de nodige cijfers over de periode juli 2014 tot en met juni 2015 op bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), en kwamen tot de volgende conclusie: de grootste kans om te slagen is op een dinsdag.

Op de dinsdag slaagt gemiddeld 50 procent, gevolgd door de maandag en donderdag, met 49,7 procent. Woensdag en vrijdag zijn iets minder gunstig, met 49,3 procent. Toegegeven, het zijn allemaal geen grote verschillen. Alleen de zaterdag is een opmerkelijke uitschieter, dan slaagt iets meer dan 45,3 procent van de kandidaten. Een verschilletje van 5 procent met de dinsdag. Of het komt omdat er met 6.000 examens die dag het minst wordt afgereden en het CBR toch aan z’n zakpercentage moet komen is niet bekend. Het CBR heeft eigenlijk geen verklaring voor de verschillen:

“Er zijn heel veel factoren die hierop van invloed kunnen zijn. Dat is niet te verklaren. Het is ook niet zo dat kandidaten de zaterdag nu moeten ontwijken of de dinsdag als bonusdag moeten zien. Wij bekijken alles per examen.”

Opvallend is dat er ook verschil zit in het tijdstip van afrijden. Er zijn per dag negen slots, waarvan de eerste om 08:00 uur veruit het ongunstigst is. Dan slaagt gemiddeld 45,6 procent. Om 8:55 uur (52,7%) en 09:50 uur (52,2%) zijn de ochtendhumeuren uitgewerkt, is de cafeïne ingeslagen, en heb je meer kans om dat roze pasje te halen.

Dus voor de perfectionist die niets aan het toeval overlaat: laat je rijinstructeur een examen op dinsdag 08:55 boeken. Of schuif gewoon even wat met pecunia, daar zijn ze soms best gevoelig voor.33 reacties

Dan ben ik relatief gezien een betere chauffeur, daar waar ik mijn examen op een zaterdag heb gehaald.
@sleepyj: uhm nee.
@sleepyj: Relatief gezien ben je niet zo goed in wiskunde bedoel je …
@dawwg: nee, dat is absoluut.
@dawwg: maar weerleg het dan eens zou ik zeggen. Als er minder mensen structureel op 1 dag slagen, scheid je het kaf van het koren toch? T zal niks merkbaars schelen, maar volgens mij is de theorie correct.
Kinderen horen om 8:55 uur op een dinsdag te slapen in de schoolbanken en niet te slagen voor rijbewijzen.
@berlinetta: voor een rijexamen krijg je bij mij op school verlof voor zover ik weet
@jobberns: bij mij niet. Maar je ziet wel dat dat geen leerling iets boeit, als je af moet rijden dan moet je afrijden. Klaar. Leraren zijn daar vaak minder blij mee.
Ik ga over een paar maandjes beginnen, kan niet wachten om het papiertje in ontvangst te nemen
@jessetje: Ik wens je alvast veel succes, maar ik zou niet weten wat je met een papiertje moet.Flauw, ik weet het.
Haha, mijn rijbewijs gehaald op een dinsdag, met de rit van9:50 zo’n vier jaar geleden. Moet ik nu meer voor mijn autoverzekering gaan betalen?
@timmieeee: Je valt nu al automatisch in een risicogroep. Er zal de komende jaren automatisch met terugwerkende kracht extra premie worden betaald om eventuele extra dinsdagslagersschades in te dekken.
Verontrustender is dat dus 50% van de mensen niet slaagt.
Ik vraag me af hoe distributie is van die 50% falers.
Zijn het meer mensen met: ik heb een pakket met ‘garantie’ dus ik ga t doen en ik zie wel.
Of zijn het meer mensen die door hun les-man daarheen worden gestuurd, maar er dus compleet niet klaar voor zijn (en dus zakken).
Of zijn het mensen met faalangst; van die types die zodra er ergens druk op ligt, niks meer kunnen (goed om die laten te zakken, want die wil je niet op de weg hebben).

Om maar af te sluiten met een quote van een goede vriendin van me, back in de days. “Ik denk dat het het beste is om pas na 3 keer te slagen, want dan heb je wat meer ervaring op de weg”. … no comment.
@gregorius:
Er is ook nog een categorie die gewoon pech heeft. Het kan je gewoon net even tegenzitten tijdens het examen, net even een auto over het hoofd zien, wat je later in het verkeer ook nog wel kan gebeuren.

Zo is er bij de slagers ook een gedeelte wat gewoon geluk heeft
@undifined1:
Ik vind het ook verontrustend dat meer dan de helft zakt. Óf het wordt veel te vroeg aangevraagd, of er is sprake van nonchalance. Want je maakt mij niet wijs dat meer dan 5% te maken heeft met ‘pech’..
@gregorius: zakken vanwege faalangst is heel anders dan niet kunnen presteren als het ff spannend wordt op de weg. Mensen die angst hebben in een auto zouden ze moeten weren op de weg, dàt is gevaarlijk. Bovendien heb je alleen faalangst als je het graag wilt halen, dat getuige van interesse. Iets wat je interessant vind ben je altijd beter in.
@lekbak: dit is faalangst vanwege een examen, niet vanwege het rijden. Gewoon autorijden kunnen deze mensen vaak prima, maar met de druk van een examinator ernaast is dat heel anders
@Kuifje: Inderdaad, ik had ook diezelfde examenstress en hoewel ik zoals de meeste van ons zeker geen topcoureur of perfecte chauffeur ben.. heb ik ondertussen genoeg rare, linke en onverwachte situaties meegemaakt om te weten dat ik dan over het algemeen heel kalm en adequaat reageer. De ‘ schrik’ komt dan eventueel soms later..
@gregorius: Ik heb mijn rijbewijs ook niet in een keer gehaald. En ik denk dat dat grotendeels (natuurlijk niet helemaal) aan mijn examinator lag, het was een beste vent maar zijn beoordeling vond ik vrij slecht: zonder al te veel woorden de rit gereden en vervolgens terug achter het bureau vertellen wat ik allemaal fout had gedaan en dat ik was gezakt.
Mijn tweede examinator was een stuk beter, die vroeg namelijk altijd om een reden: Zo reed ik 35 op een stuk industrieterrein waar ik 50 mocht, bij mijn eerste examen was dat gewoon fout, de tweede keer was het geen probleem omdat mijn rede een blijk gaf dat ik bewust was van de verkeerssituatie.
Ik heb op maandagochtend rond 10 uur afgereden. Ideaal, iedereen is al op het werk en de winkels waren toen niet open.
Ik kan wel een verklaring geven voor zowel de zaterdag als het ideale tijdstip. De hoeveelheid verkeer op de weg is door de week en met name ’s ochtends groter dan in het weekend en rond lunchtijd. Als er meer verkeer op de weg zit kan de examenkandidaat beter laten zien dat hij de boel ten alle tijden onder controle heeft en een eventueel foutje op kan lossen. Als het rustig is moet de examinator maar gokken of de kandidaat wel in druk verkeer kan rijden, je moet dan dus echt heel goed in het rustige verkeer kunnen rijden.
Ik heb hem gehaald op 1 april. Topdag ;)
ik ga bijna beginnen, duss.. nog advies? ^^
in ieder geval dinsdag 8:55 examen rijden.
@gitaarknul: Als jij het goed onder de knie (regelgeving en autobeheersing) hebt, hoef jij je niet druk te maken over welke tijd/dag je afrijd
@gitaarknul: gewoon je best doen en luisteren naar je begeleider. Meer kun je niet doen. Als je daarna maar niet als een malloot gaat rijden :).

OT: Toch alweer dik drie jaar geleden, volgens mij een maandag om 8:55. Van tevoren nog een les gehad, helemaal verneukt, examen prima gereden. Dat kan dus ook.
@560pkferrari: Daarom gaf mijn rijschool geen les van te voren. Omdat die les blijkbaar vaak slecht gaat door de zenuwen.
Ik weet niet eens meer op welke dag ik hem heb gehaald. Weet alleen dat ik was geslaagd.
Ik mocht op een vrijdag, het tijdstip weet ik al niet precies meer. Rond 11 dacht ik, het was in ieder geval relatief druk. Dat is vandaag overigens precies 23 maanden geleden, in één keer geslaagd. Had enkel een 60-bord gemist (reed net geen 70) en moest iets meer spiegelen volgens de beste man.

Of je slaagt of niet hangt denk ik, naast hoe je rijd, vooral af van hoe druk het is, of je bekend bent in de omgeving en of er zich iets voor doet tijdens het examen.
Dat er zaterdag meer mensen zakken komt natuurlijk door de kater veroorzaakt op vrijdagavond.
Heb ook een leuk verhaal over mijn examen: ik ben aangehouden door een motoragent omdat ik door oranje reed en wat langzaam over het kruispunt ging (vlakbij t CBR). Hij volgde mij tot t CBR en de examinator stuurde mij naar binnen om ff met die agent te praten. Hij kwam een paar minuten later naar binnen en zei: tja iemand die zo goed rijdt ga ik niet laten zakken doordat ie werd aangehouden xD
Fijn.. Mijn examen is op woensdag 2 sept om 13.05u
Koos eerst voor dinsdag 08.55 maar mn rijinstructeur zei dat deze dag beter was…
De eerste keer reed ik om 5 uur ’s middags omgeving Utrecht op donderdag. Werd amper wat gezegd totdat ik terug kwam en je vervolgens moet aanhoren wat er wel niet fout ging. De 2e keer ging super alleen stop opdracht gehad op industrie bij ’t cbr. Het ligt ook heel erg aan de persoon die naast je zit op zo’n spannend moment
Gewoon na de spits afrijden dat scheelt al een hoop

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).