Rijbewijs vanaf morgen thuisbezorgd

Auteur: , 23 Reacties

Als jouw gemeente eraan meewerkt, hoef je vanaf morgen je rijbewijs niet langer persoonlijk op te halen bij het aanvragen of verlengen.

Rijbewijs bezorgd

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur heeft dit mogelijk gemaakt. Je betaalt wel een kleine vergoeding voor de verzending van je rijbewijs, maar het is niet langer noodzakelijk om zelf naar het stadhuis te gaan om het document op te halen.

Een aantal gemeenten (Haarlemmermeer, Molenwaard en Hof van Twente) heeft een proef gedaan en omdat deze goed uitpakte is nu besloten het verzenden van rijbewijzen per post mogelijk te maken. Enige voorwaarde is dat jouw gemeente hier zelf wel aan mee wil werken.

Aangezien ik een paar maanden terug nog behoorlijk wat tijd heb zitten verspillen in de wachtkamer van het Stadhuis in Apeldoorn, kan ik deze nieuwe regels wel waarderen. Waarschijnlijk ga ik er alleen niets aan hebben, want tegen de tijd dat ik weer moet verlengen is het rijbewijs al een app op m’n telefoon.23 reacties

Dan ben ik benieuwd door welke partij ze dat laten doen. De normale postbodes kunnen al niet eens een normale brief bezorgen, laat staan belangrijke stukken.
Want tja je mag dr nog niet heen rijden…
@poarneemn: Wel als je hem moet verlengen. Ach, eens in de 10 jaar die paar minuten wachten in het gemeentehuis overleef ik ook wel.
@motoragent: Wachten is sowieso achterhaald. Volgens mij gaat het bij de meeste gemeentes tegenwoordig op afspraak.
“Je betaalt wel een kleine vergoeding” oftewel een tweede hypotheek aan verzendkosten.
@volvov70: daar ben ik indd ook bang voor
Niet alleen gemeente moet willen meedoen. De bezorgdienst dient ook aan een aantal niet misselijke eisen te moeten voldoen (zie ook https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2015-17418.html):


a. De bezorgdienst stuurt vlak voor de bezorging nog een bevestiging via e-mail of SMS ter herinnering aan de afspraak en met het tijdvak dat de bezorger komt.

– In de e-mail of SMS staat een link naar de website van de bezorgdienst waar de aanvrager de voornaam en foto kan zien van de bezorger die die dag bij hem het rijbewijs komt afleveren. Aanvragers die geen e-mail of SMS hebben of wensen, kunnen zelf bellen naar de bezorgdienst om informatie te ontvangen over het precieze tijdvak van bezorging en gegevens over de bezorger.b. De bezorger identificeert de aanvrager volgens de door de bezorgdienst vastgelegde instructies die voldoen aan artikel 49 van het Reglement rijbewijzen. Het rijbewijs wordt door de bezorger uitsluitend persoonlijk aan de aanvrager afgeleverd.

1. Zodra de bezorger tegenover de aanvrager staat voor overhandiging van het rijbewijs, neemt hij telefonisch contact op met de gemeente. De medewerker van de bezorgdienst meldt zich door middel van een onderling afgestemde authenticatiemethode bij de ambtenaar, zodat zowel de gemeente als de bezorgdienst weten dat degene die aan de telefoon is, ook echt van de gemeente respectievelijk de bezorgdienst is. De gemeenteambtenaar controleert aan de hand van de gegevens in het rijbewijzenregister of het rijbewijs mag worden uitgereikt en geeft mondeling toestemming voor uitreiking. Als er belemmeringen zijn opgetreden wordt het bezorgproces afgebroken, wordt het nieuwe rijbewijs niet uitgereikt en gaat het zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk de volgende werkdag, terug naar de gemeente.


2. Aan de aanvrager worden controlevragen gesteld ter verificatie (uit veiligheidsoverwegingen zijn deze hier niet verder uitgewerkt). Daarnaast identificeert de aanvrager zich met het oude rijbewijs of een ID-kaart of paspoort, net als bij de aanvraag.


3. Als de bezorger ook maar enige twijfel heeft, hoe gering ook, kan hij direct in contact treden met hoofdkantoor van de bezorgdienst. Daar zit achtervang om hulp te bieden bij twijfel. Indien de bezorgdienst twijfelt, neemt deze contact op met de betreffende gemeente. De gemeente beslist uiteindelijk of er toch kan worden overgegaan tot uitreiking.


4. De bezorger opent de verzegelde envelop met het rijbewijs pas waar de aanvrager bij staat. Definitieve identiteitsvaststelling kan pas plaatsvinden na het openen van de envelop.


5. Als een aanvrager zijn oude rijbewijs niet kan of wil overhandigen, stopt het proces. Het nieuwe rijbewijs wordt niet overhandigd en gaat zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk de volgende werkdag, terug naar de gemeente.


6. Bij twijfel over de identiteit of bij onraad stopt het proces en levert de bezorger het rijbewijs niet af. Het rijbewijs gaat zo snel mogelijk, maar uiterlijk de volgende werkdag, terug naar de gemeente.c. Indien alle twijfel weg is, wordt het, in de daarvoor in aanmerking komende gevallen, oude rijbewijs ingenomen en het nieuwe afgegeven.

1. Het door uitreiking van het nieuwe rijbewijs ongeldig geworden oude rijbewijs wordt geperforeerd met gaten, waar de aanvrager bijstaat. Hiervan wordt een scan gemaakt als bewijs. Het oude rijbewijs wordt, na inname en perforatie, op dezelfde wijze als een nieuw rijbewijs beveiligd vervoerd naar de gemeente. Bij de gemeente vindt de definitieve vernietiging plaats volgens gebruikelijke procedure.


2. De aanvrager tekent voor ontvangst. Deze handtekening wordt digitaal opgeslagen.


3. De bezorger meldt in het systeem van de bezorgdienst dat het rijbewijs is afgegeven, inclusief bewijs in de vorm van de scan en handtekening. De ambtenaar controleert direct de scan van het ingenomen document en de handtekening en registreert per ommegaande in het rijbewijzenregister dat de feitelijke uitreiking heeft plaatsgevonden.
@jasperverweij: Het meeste hiervan wordt standaard, dus deze procedures hebben de bezorgdiensten achter de schermen al opgetuigd. En met de proef is ook aan deze voorwaarden voldaan, wellicht door dezelfde vervoerder. Maar tegenwoordig staan alle vervoerders te springen om extra omzet, dus maak je om bovenstaande geen zorgen.
@jasperverweij: wow. Wat onnodig allemaal. Dan ga ik hem toch liever zelf halen…
@jasperverweij: ik wens ze veel succes 6 hoog op de galerij van een Vogelaarflat.
Ja waarom ook niet, bankpasjes worden ook gewoon thuis gestuurd. Onzin dat je daar voor naar een gemeentehuis moet, daar wachten werkt me ontzettend op de zenuwen. Maar gelukkig heb ik hem al.
Stel je voor je zou naar het gemeentehuis moeten.. Wat een moeite zeg. Ik heb het niet zo met dingen op de post.. Gaat heel vaak mis.
@alfaitak: nou ik woon in een gemeente, waarbij het gemeente huis alleen open is wanneer ik moet werken.
Ben dus noodgedwongen een halve of hele dag vrij te vragen. Nu zullen ze natuurlijk alleen tijdens kantoor uren bezorgen. Maar die 10 minuten zou ik nog wel mijn werk kunnen onderbreken.
Ik ga over precies een week op, is wel handig als ik het dan niet eens hoef op te halen..
Mijn eerste rijbewijs, hadden we nog houten auto’s !
met stoommachines erin
De T-Ford was nog ver weg

En ik, ik stond als een bronstige hengst op het gemeentehuis op mijn rose papiertje te wachten.
B fuckin’ E man , kreeg je er gewoon bij om de Nederlandsche Kip Caravan fabriek in leven te houden ! ?

En die allereerste rit in een Renault 16, de lichtblauwe Renault 16t van mijn Vader die zal ik never nooit vergeten, alleen in een auto zitten, was best wel een vreemde gewaarwording.

Je bent geen echte petrolhead als je niet, net als ik toen, onmiddellijk DAT PAPIERTJE niet wilt hebben !
Bah, wachten op Anton Gleuf, totdat Anton Gleuf je je vrijheid brengt !


Mijn Vader die trots tegen opoe zei : desjonnies brengt je wel even !

In de lichtblauwe droom, de Renault 16 …………..
@desjonnies: Haha mooi verhaal.
@desjonnies: Mooi geschreven. Mijn eerste rijles loze kilometers waren ook in de lichtblauwe Renault van mij pa alleen was dat geen droom maar een irritant traag schakelende Megane II automaat (het is bij mij nog niet zo heel lang geleden), maar bijzonder was het wel.
Kijk eens aan, goed plan!
Jah en dan moet je de hele middag van 1 tot 5 aanwezig zijn omdat anders het pakketje niet bezorgd kan worden. Ben je alsnog 4 uur kwijt aan wachten. Het enige positieve is dat je thuiskan wachten en eventueel nog productief kan zijn. Maar wachten moet nog steeds denk ik.
@b00m3rang: Ik vraag me toch af wat voor brievenbus jij hebt als daar geen rijbewijs doorheen past?
Ook voor paspoorten en identiteitsbewijzen?
Ach. Ik woon om de hoek van het gemeentehuis. Hoef ik niet nog langer te wachten.
Scheelt een hoop gedonder en gezeik. Top!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).