Soap om vacante Williams-zitje neemt volgende wending

Auteur: , 11 Reacties

Tsja, vooral een vrouw aan het stuur zetten, dan krijg je dit natuurlijk.

Sirotkin

Oh snap, alle SJW’s weer meteen op de kast! Uiteraard hebben we ook in het verleden, toen alle teambazen nog ‘gewoon’ dudes waren, weleens langer moeten wachten op de bevestiging van een coureur bij een F1-team dan gewenst en gepland. Claire Williams bevindt zich wat dat betreft in goed gezelschap. Toch maakt ze een beetje een potje van de rijderskeuze voor volgend jaar. Zo bont als Monisha Kaltenborn het maakte is het nog (lang) niet, maar het begint er inmiddels wel enigszins op te lijken.

Wat wil het verhaal? Wel, eerst was er de ingetrokken keutel van RTL GP, dat beweerde dat Kubica een tweejarige deal zou hebben getekend bij Williams. Het nieuwsbericht deed overal de ronde, wat het team uit Grove noopte een officieel statement naar buiten te brengen dat Kubica nog níet getekend had. Logisch ook, later die week stond nog een evaluatie van de Pool op het programma in Abu Dhabi.

De ontkenning deed echter reeds vermoeden dat het team ondanks alle loftuitingen in de richting van Robert toch haar bedenkingen had over diens functioneren. Sergey Sirotkin kwam als een duvel uit de doos naar voren als een/het alternatief voor Kubica, in plaats van logischere opties als Kvyat en Wehrlein.

En waarempel, de Rus die verdienstelijke maar niet per se opper-fantastische resultaten heeft neergezet in de GP2/F2 en tevens een paar vrije trainingen reed voor Renault, was tijdens de test sneller dan Kubica. Sommigen hebben hun twijfels over het hoe en waarom daarvan, maar goed, we hebben geen inzage in de data van Williams dus die kwestie helemaal zuiver beoordelen is lastig.

Daarmee leek het verhaal Kubica voorbij. Volgens Autosport heeft het team Kubica nu ook officeel laten weten dat hij niet meer hoeft te rekenen op een stoeltje. Jammer maar helaas.

Blijft alleen nog even de laatste formaliteit over zou je zeggen, namelijk Sirotkin bevestigen. Eerder deze week kwam dan ook naar buiten dat Williams vandaag haar rijders bekend zou maken voor het nieuwe seizoen. Zoals je echter wellicht gemerkt heb, is de titel ‘BREEEEK: Sirotkin en Stroll bij Williams in 2018’ vandaag nog niet voorbijgekomen.

Dat komt omdat Williams de bekendmaking vooruitgeschoven heeft naar januari. Het contract met Sirotkin zou zo goed als rond zijn, maar enkele details moeten nog uitgevochten worden. Toch geeft dit te denken. Deze potsierlijke gang van zaken kan niet de bedoeling zijn geweest.

Een en ander kan natuurlijk te maken hebben met geld. Ex-werknemer Felipe Massa kan het niet laten om het van de daken te schreeuwen: Williams laat haar rijderskeuze afhangen van koude harde pegels! Sirotkin wordt gesteund met Roebels uit Rusland. Doch fanatieke F1-volgers weten misschien nog dat die Roebels in het verleden al eens plotseling opgedroogd zijn.

Enkele jaren geleden werd het op dat moment al noodlijdende team van Sauber verkocht aan een paar rijke Russen. De destijds 17-jarige Sirotkin werd toen ook ‘bevestigd’ als coureur voor het volgende seizoen, waardoor hij op dat moment de jongste debutant ooit zou worden. Maar het geld kwam niet door en het feest ging niet door.

Mocht de geschiedenis zich herhalen, dan is zoals we eerder al berichtten Daniil Kvyat waarschijnlijk de lachende derde. Hij fungeert nu als ‘reserve’ voor als de Sirotkin-deal niet doorgaat. Kvyat heeft misschien wat minder geld achter zich staan, maar kan wel bogen op meer F1-ervaring en volgens de meesten ook meer talent. Sterker nog, zowel French Toast als niemand minder dan Helmut Marko hebben zich in de afgelopen week lovend uitgelaten over hun verschoppeling.

Voor de twee Russen blijft het dus nog even spannend deze feestdagen. Ik zeg: het wordt Kvyat, tenzij pa Stroll met zijn vuist op tafel slaat.

Image-Credit: Sergey Sirotkin via Twitter11 reacties

Wat een heerlijk artikel @jaapiyo!

OT: Hoe graag ik Kubica ook terug zie, de kans is gewoon klein dat hij een vol F1 seizoen kan draaien. De tests zijn veelbelovend, maar ik kan me voorstellen dat Williams twijfels houdt over de fysieke staat en derhalve wat verder zoekt.
@vonklausenburg: waren die tests veelbelovend? Rondetijden suggereren van niet namelijk.
@tvklarenbosch: Rondetijden maar de consistentie ervan en het aantal dat hij aflegde.
Ik zeg het wordt Felipe Massa, de onverwachte wending waarvan je weet dat die weer gaat komen.
Als de geruchten kloppen, verdient Williams absoluut niet de schoonheidsprijs. Het gerucht gaat namelijk dat Kubica al een contract op zak had, getekend en wel. Daarna pas kwamen de sponsoren van Sirotkin met een niet te weigeren bod, afhankelijk van de bron met een waarde van 15 tot 50 (!) Miljoen. Williams zou daarom besloten hebben het contract met Kubica op te zeggen en met Sirotkin in zee te gaan.
@edge: vond wel dat ze bij Williams nogal snel waren om dit ‘gerucht’ te ontkrachtten. Was ook wel vrij logisch aangezien sirotkin nog zelfs geen test had afgelegd voor Williams
Jezus, lekker belangrijk! De wereld draait om centen, what else is new?
Ik zie het liefst kubica terugkeren, maar als hij inderdaad niet snel genoeg is, dan kvyat maar. Kvyat heeft bewezen wel erg snel te kunnen zijn en schat ik zeker hoger in dat sirotkin!
Kvyat en Stroll….
En ze hadden de afgelopen wintertests al een tekort aan onderdelen.
Nog even wat aanvullende informatie: Felipe Massa heeft inmiddels via Twitter laten weten dat hij nooit gezegd heeft dat Williams haar rijderskeuze van geld laat afhangen. Om met de woorden van Donald Trump te spreken is die claim dus FAKE NEWS!

Verder: De laatste geruchten zijn dat Kubica 6 miljoen meebrengt, en dat Sirotkin 14 miljoen op tafel kan leggen. Kubica en Rosberg schijnen op zoek te zijn naar aanvullende sponsoren om dichter bij dat bedrag van Sirotkin in de buurt te komen.

Wat ook wel belangrijk is om te weten, is dat Paddy Lowe (CTO van Williams) een groot fan en voorstander van Robert Kubica is. Ik sluit dus niet uit dat hij de aankondiging bewust vertraagt naar januari zodat Kubica extra tijd heeft om een beter sponsorpakket bij elkaar te schrapen.

En dan nog mijn mening: Laat die Sirotkin lekker voor wat het is. Een aantal maanden geleden stapten zowel Robert Kubica als Sergey Sirotkin in een Renault E20. Kubica had in jaren geen formulewagen meer gereden, Sirotkin had enkele weken daarvoor nog vrije trainingen afgewerkt. In een auto met dezelfde opstelling was Kubica niet alleen sneller, maar ook een stuk consistenter. Vervolgens was Kubica ook op de Hungaroring met de Renault van dit jaar snel en consistent. Ik geloof niet dat die snelheid in die paar maanden tussen die twee tests en Abu Dhabi zomaar verdwijnt.
Daarnaast ook mijn twijfels bij het geld van Sirotkin. Volgens de laatste geruchten is dat dus 14 miljoen. Waarom heeft Renault hem dan niet de tweede helft van dit seizoen laten rijden? Als hij daadwerkelijk sneller dan Kubica is, is hij ook sneller dan Palmer. Tel daar een deel van die 14 miljoen euro bij op en het zou een no-brainer moeten zijn geweest om Palmer vroegtijdig te vervangen voor Sirotkin. Kijk, uiteindelijk heeft Renault het beter voor elkaar met Sainz in die auto, maar op het moment dat de eerste geruchten over een Palmer-exit opdoken was nog niet bekend dat Sainz eerder beschikbaar zou zijn.
Sainz zou ook zomaar weer naar Red Bull kunnen verhuizen in 2018.
Ricardo zou nog geen haast hebben om zijn contract te verlengen en het gerucht gaat dat Red Bull niet onbeperkt wil wachten dat Ricciardo wel zijn Contract wil verlengen.
Dus er zou zo maar een nieuwe opvallende wending kunnen komen dat Ricciardo bijvoorbeeld elders heen gaat in 2018 waardoor Red Bull nog geld kan vangen voor 1 jaar contract afkoop.
2019 wordt toch een heel interessant verhaal met wat voor motoren Red Bull gaat rijden. (ik denk gewoon Honda)
Dus het lijkt er op dat Ricciardo wat langer de kat uit de boom wil kijken, misschien wel zelfs tot eind 2018.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).